moje ostatnie wyniki:
25.01.13
TSH - 1,25 ( 0,27-4,2)
FT3 - 3,61 / 67,08% ( 2-4,4)
FT4- 1,4 / 61,04% ( 0,93-1,7)
ferrytyna 48,80 ( 13-150)
31.07.12
TSH - 1,66 / normy jak wyżej
FT4- 1,44 / 66,23%
FT3 - 2,80 / 33,33
anty TPO 164,10 ( do 34 )
anty TG - 19,46 ( do 115)
USG tarczycy: płat prawy: 67x 15 x 18 - jest nieco powiększony na długość
płat lewy: 50 x13 x 15 - niepowiększony
cieśń tarczycy grubości do 3 mm - norma
echostruktura tarczycy prawidłowa, zmian ogniskowych nie stwierdzam. Echogeniczność miąższu prawego płata tarczycy nieznacznie obniżona - bardzo wczesne niewielkie zmiany o podłozu autoimmunologicznym, ktore nie byly widoczne w badaniu w 2010
3 lata temu dzieki przypadkowemu ginekologu który dał mi skierowanie na przeciwciała dowiedziałam się zę jest coś nie tak z tarczycą - od tego czasu drąże temat - odwiedziłam kilkunastu endokrynologów wszyscy kazali czekać i co pół roku badać TSH i wykonywać USG tarczycy, mimo objawów dość dla mnie niepokojących i niepozwalających mi normalnie funkcjonować...
w teście wynik 15 pkt
udało mi się w końcu dostać do lekarza polecanego na forum dr S. z multimedu warszawa / wczesniej nie przyjmowała nowych pacjentów, teraz czekałam na wizyte poł roku
i dostałam od niej "upragnioną " recepte na euthyrox 25 ale z dziwnym dawkowaniem tzn:
1/2 tab. ( 1,25) co 2 dzień oraz wit. pp 2 x 1 / uważa że ta witamina lepiej obniża przeciwciała - ale jak czytałam Wasze watki to wiekszośc przyjmuje selen - nie natrafiłam na info że Ktoś z Was bierze ta witaminę
i już sama nie wiem co robić ? co sądzicie o tym dawkowaniu e.
najgorsze jest to że następną wizytę wyznaczyła mi dopiero na czerwiec / wczesniej nie ma możliwości sie do niej dostać bo jesli nie wyznaczy wizyty to czeka sie ponad pól roku
w czerwcu mam pojawic sie z TSH, USG tarczycy i przeciwciałami TPO i TG
co mi radzicie ? zaczac brać e. w takim dawkowaniu ?
o żelazie czy wit. D nawet nie wspomniała

szukać nowego lekarza ... moze kogos jeszcze polecić jakby co ? u dr pietrzak byłam wcześniej ale ona podobnie jak inni kazała kontrolować wyniki
bardzo prosze o pomoc