Dodaj do ulubionych

Po co mam obniżać TSH?

12.02.13, 16:59
Witam, proszę o radę.

Przygotowuję się do ciąży i w ten sposób trafiłam do endokrynolog. Moje tsh wynosi 3,41 mlU/l (norma 0,27- 4,20), natomiast ft4 18,62 pmol/l(norma12-22) czyli 66,2%, czyli mam sporo hormonów tarczycy- tak powiedziała lekarka. Tarczyce też mam prawidłową chociaż małą. Przeciwciał ATG i ATPO nie mam prawie wcale.

Endokrynolog powiedziała ze mam brać Euthyrox N25 jedną tabletkę dziennie żeby zbić tsh do 2,5.

Proszę wypowiedzcie się co myślicie o moich wynikach i leczeniu. Nie jestem przekonana czy powinnam zażywać ten lek. Jak obniżę tsh to podskoczy ft4 jeszcze bardziej, da radę żyć z takim wynikiem? Najlepiej byłoby wiadomo, skonsultować to z innym lekarzem ale wolne terminy są nawet za pół roku. Do tej lekarki też fuksem mi się udało dostać.

O swoim problemie napisałam też na innym forum ale poproszę o skasowanie tamtego wątku bo i tak mi nikt nie odpisał.
Obserwuj wątek
    • panirogalik Re: Po co mam obniżać TSH? 12.02.13, 17:15
      Aha, jeszcze mam przyjmować Jodid 100 jedną tabletkę
    • djpa Re: Po co mam obniżać TSH? 12.02.13, 20:01
      TSH masz za wysokie jak na planowanie ciąży. Twoja i bardzo wielu endo tak uważa. Hormonów tarczycy dla dwóch osób (w ciąży: Ty + słodki "pasożyt") zapewne by zabrakło.
      Dostałaś mała dawkę. Nie zaszkodzi. Przyjrzyj się swojemu samopoczuciu, zrób test forumowy. Myślę, że nie trzeba konsultować z innym endo.
    • semi-dolce Re: Po co mam obniżać TSH? 12.02.13, 23:11
      Jak obniżę tsh to podskoczy ft4 jeszcze b
      > ardziej, da radę żyć z takim wynikiem?

Wiesz, ja z wolnymi hormonami poniżej 80% i TSH powyżej 1,6 jestem już nie do życia... TSH faktycznie masz za wysokie do zajścia lub utrzymania ciąży, dlatego dobrze, że dostałaś tyroksynę. To mała dawka, więc powtórz badania po miesiącu jej przyjmowania i idź z wynikami do endo.
      • panirogalik Re: Po co mam obniżać TSH? 13.02.13, 00:10
        W takim razie czy ta mała dawka coś zdziała?
        • semi-dolce Re: Po co mam obniżać TSH? 13.02.13, 09:59
          Tego nie wiadomo, przy różnych wynikach jedni potrzebują mniej, inni więcej tyroksyny. Dlatego ważne by w początkowym okresie jej przyjmowania robić regularnie badania i wedle nich dawkę modyfikować lub nie.
    • panirogalik czy możliwe jest, 13.02.13, 13:58
      dzisiaj po przyjęciu pierwszej dawki Euthyrox N25 mój organizm zareagował? Tzn, po około trzech godzinach od tabletki dziwnie się poczułam, jakby ucisk w głowie i takie, jakby spowolnione widzenie, ogólne umysłowe przytkanie ale bez efektu senności. Trwało to dość krótko, ustąpiło całkiem po niecałej godzinie. Teraz dobrze się czuję. Nic mnie nie bolało, nie było to mocne uczucie, po prostu dziwne. Więc od leku to mogło być czy z wrażenia po przeczytaniu ulotki na temat efektów ubocznychwink?
    • pies_z_laki_2 Re: Po co mam obniżać TSH? 13.02.13, 21:21
      Witamy na forum smile

> Przeciwciał ATG i ATPO nie mam prawie wcale.

Czyli jednak jakieś są? Prawie wcale a wcale to jednak różnica... Małą tarczycę przecie coś zmniejszyło, można się domyślać, że p.ciała, a teraz nie mają czego atakować, więc zanikają...

> Nie jestem przekonana czy powinnam zażywać ten lek.

Ależ to nie jest lek w przeciętnym rozumieniu tego słowa. To proteza zastępująca hormony, których twoja tarczyca nie jest w stanie wyprodukować. A drugiej strony na twoje przekonania nie mamy wpływu big_grin

> Aha, jeszcze mam przyjmować Jodid 100 jedną tabletkę

Jeśli masz małą tarczycę, która nie produkuje (albo co częstsze produkuje falami czy skokami) wystarczającej ilości hormonów (o tym świadczy tsh, które w odpowiedzi na za niskie fT4 podskoczyło ci ponad normę dla dziewczyn chcących zajść w ciążę), to popędzanie jej jodem spowoduje skokowe podniesienie ilości hormonów, owszem, ale na chwilę. A potem przyspieszoną degenerację tarczycy, bo chora / zmieniona zapalnie / w zaniku tarczyca nie jest w stanie długo działać na podwyższonych obrotach. W każdym razie tak się dzieje na ogół, ale źródła tych rewelacji musisz znaleźć sama, bo nie znalazłam ich w swoich notatkach.

> Tarczyce też mam prawidłową chociaż małą.

Czyli jaką? Jakieś konkrety? Wielkość tarczycy (objętość) i jej stan (obraz) pozwalają w przybliżeniu określić czy to chwilowe zawirowania, czy coś poważnego. Jeśli tarczyca jest w zaniku, to do tej pory nie słyszałam o przypadku, żeby odrosła i podjęła pracę jak zdrowa....
      • panirogalik Re: Po co mam obniżać TSH? 13.02.13, 22:47
        Witam,

podaję moje parametry:

ATG 12,8lU/ml ( norma <115)
        ATPO <5 lU/ml (norma <34)
        FT4 18,62 pmol/l (norma 12-22)
        tsh 3,41 mlU/l (norma 0,27- 4,20)
        Tarczyca 6,4 ml

Lekarka która mi robiła usg, gdy się pytałam czy jest coś niepokojącego czy jest dobrze, odpowiedziała, ze jest dobrze. Potem endokrynolog na wizycie, widząc opis powiedziała, że wszystko jest prawidłowe, co prawda tarczyca jest mała ale ja też za wielka nie jestem (jestem średniego wzrostu i jestem szczupła).

Do endokrynologa wysłała mnie ginekolog żeby zbić tsh. Ogólnie czuję się dobrze.

Jak sobie rozreguluję przez to tarczycę no to już trudno, byle moje plany macierzyńskie się powiodły. A później mam nadzieje że będę w stanie pracować, funkcjonować.
        • agcerz Re: Po co mam obniżać TSH? 14.02.13, 12:00
          Musiałabyś być karzełkiem lub dzieckiem wczesnoszkolnym, żeby 6ml tarczyca dała radę. Takie jest moje skromne zdanie.
        • anka.83 Re: Po co mam obniżać TSH? 14.02.13, 13:04
          Przede wszystkim - obniżenie TSH nie jest celem samym w sobie. TSH (plus obraz tarczycy plus objawy plus poziom hormonów) wskazują na problemy z tym organem. Celem jest uzupełnienie niedoboru hormonów tarczycy poprzez ich suplementację i umożliwienie zajścia i utrzymania ciąży.

Dobrze prowadzona suplementacja nie rozreguluje tarczycy.

Jeżeli uważasz, że decyzja lekarza jest błędna (bo np wcale nie masz objawów niedoczynności? czy jakikolwiek inny jest powód Twoich wątpliwości), możesz oczywiście zrezygnować z brania tyroksyny, ale pamiętaj, że i ginekolog i endokrynolog widzą tą potrzebę.

Ja bym brała.
      • anka.83 Re: Po co mam obniżać TSH? 14.02.13, 12:56
        pies_z_laki_2 napisała:

> Witamy na forum smile
        >
        > > Przeciwciał ATG i ATPO nie mam prawie wcale.
        >
        > Czyli jednak jakieś są? Prawie wcale a wcale to jednak różnica... Małą tarczycę
        > przecie coś zmniejszyło, można się domyślać, że p.ciała, a teraz nie mają czeg
        > o atakować, więc zanikają...

Nawet zdrowy (tj nie chorujący "na tarczycę") człowiek ma jakiś tam poziom przeciwciał przeciwtarczycowych. Niewielka ich obecność nie świadczy o niczym (nie potwierdza ale i nie wyklucza).
        • pies_z_laki_2 Re: Po co mam obniżać TSH? 15.02.13, 01:12
          Anka, zgadza się, ale przy takiej tarczycy ja bym jodu nie łykała, a jeśli nie stwierdzono ch. autoimmuno to endo jakby z marszu jodid ordynują. I to co napisałam miało drugie dno smile
          • anka.83 Re: Po co mam obniżać TSH? 19.02.13, 12:50
            Z tym jodem to tak różnie, już pisałam na forum, że mój endokrynolog wspominał coś o najnowszych badaniach, w których okazało się, że dla chorych na hashimoto nie jest szkodliwa dawka nawet 10-krotnie większa,. niż dotychczasowa uważana za maksymalną bezpieczną.

Wszystko zależy też od tego, jak kto na jod reaguje, ja biorąc tabletki z wit w czasie ciąży łykałam jod (był w składzie). Stwierdziłam, że wolę sobie uszkodzić bardziej tarczycę, niż ryzykować niedobór jodu u dziecka. Po porodzie weszłam na dawkę o 12,5 większą, niż przed. Ale to w czasie ciąży. Czy brałabym przed? Trudno mi powiedzieć, nie wiem, jak to jest z budowaniem zapasów jodu. Wszystko to jest teraz kwestią zaufania lekarzowi... A sama wiesz, jak to z tym zaufaniem jestsmile

A to drugie dno to o co chodziło, bo nie załapałam (jarzenie na poziomie 0 ostatnio) ?smile
            • pies_z_laki_2 Re: Po co mam obniżać TSH? 22.02.13, 14:11
              Chodziło o popędzanie tarczyc do wysilonej pracy, czyli większej produkcji T4 za pomocą dodatkowej ilości jodu. Przy zdrowej tarczycy, albo prawie zdrowej ma to sens, przy chorej, albo co gorsza mocno zdegenerowanej czy w zaniku (u mnie np. już rok wstecz oba płaty razem < 4ml) jod nie poprawi produkcji, bo produkcja jest w zaniku nie przez brak jodu, a przez brak tarczycy.

Jeśli endo zleca z marszu Jodid, a mamy jodowane wszystko, co soli się solą obowiązkowo jodowaną, więc mało kto ma teraz niedobory jodu... to znaczy, że leci starymi standardami, a nie zauważyła, że świat się zmienił i stare już nie odpowiadają nowej sytuacji. Że o indywidualnym podejściu do pacjenta nie wspomnę...
              • panirogalik Re: Po co mam obniżać TSH? 22.02.13, 17:01
                a czy Twoim zdaniem moja tarczyca jest w zaniku? Na moim miejscu nie brałabyś jodu? Czytam w ulotce, ze jod bierze się w zapobieganiu wola, czy biorąc Euthyrox nie narażam się na jego powstanie? Pytam tutaj ponieważ teraz nie konsultuję się z żadnym endokrynologiem. Lekarka do której chodziłam wydaje mi się jednak lekarzem o skąpej wiedzy i kompetencjach (powody napisałam w poście niżej).
                • pies_z_laki_2 Re: Po co mam obniżać TSH? 23.02.13, 12:36
                  > panirogalik napisała:
                  > a czy Twoim zdaniem moja tarczyca jest w zaniku?

Moim zdaniem? Eee, sama pisałaś, że:

> Tarczyca 6,4 ml

Jeśli normy dla kobiet wynoszą 13-18 ml, to sama powiedz, co mogło spowodować, że masz połowę (a nawet w innym ujęciu 1/3) tarczycy. Czy to nie zanikowe zapalenie tarczycy?

Tak, ja bym nie brała dodatkowego jodu.
    • panirogalik źle się czuję, 19.02.13, 17:11
      boli mnie cały dzień brzuch, mam błyskawiczną przemianę materii przy czym apetytu nie mam wcale, mam lodowate dłonie i stopy, nie wiem czy mi zimno czy mi gorąco, w ciągu dnia chyba miałam dreszcze, ogólnie słabo mi. Czy takie objawy są normalne przy początkach przyjmowania Euthyroxu, czy wbijać się do endo?
      • anka.83 Re: źle się czuję, 20.02.13, 20:27
        skontaktuj się z endo telefonicznie, szczególnie jeżeli objawy będą się nasilać. Na jakiej dawce jesteś? Różne są reakcje na euthyrox, takie też mogą być, ale lepiej wykluczyć coś innego (nadnercza)
        • panirogalik no więc tak... 21.02.13, 10:12
          Udało mi się dostać do endokrynolog która miała mnie prowadzić. Przyszłam, powiedziałam że źle się czuję po tym co mi doktor przepisała. Zdążyłam tylko powiedzieć o problemach żołądkowych a lekarka od razu powiedziała, że mam lekarstwa odstawić. Zapytałam więc, czy może jednak inaczej mam je przyjmować, w mniejszych dawkach stopniowo je zwiększając albo czy może przepisać mi inny lek z lewotyroksyną sodową. Pani doktor na to odpowiedziała, że nie ma takiej możliwości, ze ona się z taką reakcją organizmu nigdy nie spotkała, gdyby to była wysypka to co innego. Zapytałam więc co robić, przecież muszę zbić tsh a pani doktor rozłożyła ręce i mówi że jej przykro, mogę odstawić Euthyrox i Jodid i spróbować za jakiś czas najpierw Euthyrox a po kilku dniach Jodid.
          No i załamałam się. Zaczęłam więc szukać na ten temat informacji w internecie. No i cóż, znalazłam wpisy innych osób, wydaje mi się ze nawet na tym forum, które miały podobne objawy po Euthyrox i też zbyt bardzo nie oddalały się od toalety . Znalazłam wpis osoby która ma problemy z wprowadzeniem większej dawki i próbuje nawet po 12 mikrogr. Dowiedziałam się też, że jest inny lek z hormonem tarczycy za to z mniejszą dawką substancji pomocniczych które to mogą podrażniać żołądek i jest to Letrox lub Eltroxin. Ale ja to wiem od wpisów innych pacjentów w internecie a pani doktor rozłożyła bezradnie ręce! Zarejestrowałam się więc do innego lekarza, niestety przyjmie mnie dopiero za miesiąc. A do tego czasu postanowiłam, ze nie odstawię Euthyrox, za to odstawię Jodid na jakiś czas ( opieram się jeszcze na tym, że skoro padła propozycja, żeby w przyszłości spróbować jeszcze raz przyjmować Euthyrox a ten drugi medykament nieco później to spróbuję już teraz).
          Odstawiłam Jodid już we wtorek. W środę lepiej się czułam, tzn . nie bolało, coś tam może pobolewało, jednak różnica był. Zmieniłam też sposób odżywiania się, mianowicie wieczorem i na śniadanie jem ryż. Dziś, póki co, jest lepiej. Nie wiem, czy wrócić jeszcze do Jodid, czy lepiej będzie dać sobie już z tym spokój? Jestem w kropce, tej lekarki do której chodziłam wolę się już nigdy nie radzić, niby lekarz, nie taki od razu po studiach a z doświadczeniem jednak coś mi tu nie gra.
          • panirogalik Re: no więc tak... 21.02.13, 10:24
            Acha, przyjmuję od 9 dni Euthyrox N25 i do niedawna Jodid 100.
            • anka.83 Re: no więc tak... 22.02.13, 08:51
              Obserwuj, czy po jodidzie nie pogorszy Ci się znowu.
              • djpa Re: no więc tak... 22.02.13, 10:27
                Harmoniak kiedyś pisała, że nawet najmniejsza dawka jodu bardzo jej szkodzi.
                • anka.83 Re: no więc tak... 22.02.13, 21:42
                  było tu kilka osób wrażliwych na jod, więc nie jest to w sumie rzadkie.

• panirogalik powtórzyłam badanie 14.03.13, 19:49
      po 27 dniach brania Euthyrox N25 i wyniki wyszły gorzej niż poprzednio... wiem że tsh tak szybko nie spada ale ani drgnęło, a nawet jest o 0,4 wyższe... a Ft4 za to niższe o 1,2 a normy takie same...

Czy to tsh nie powinno chociaż trochę, no chociaż trochę drgnąć w dół?
      • bobina5 Re: powtórzyłam badanie 15.03.13, 08:19
        mozesz lekow nie zazywac poniewaz: czyjesz sie dobrze, nie masz hashimoto, masz tsh w normie i mozesz spokojnie zajsc w ciaze i urodzic bez komplikacji zdrowe dziecko nawet z lekka niedoczynnoscia w jej trakcie ale pamietaj o jednym ...........
        jak cos pojdzie nie tak bedziesz miala pretensje do Pana Boga i nieslusznie !
        tak jak pisza dziewczyny obecnie przyjmuje sie, ze do ciazy i w ciazy nalezy leczyc tyroksyna jezeli TSH jest od 2,5 w gore poniewaz za tym moze stac jawna lub jak u ciebie niejawna niedoczynnosc tarczycy. moz to utrudnic ci zajscie w ciaze a poptem jej przebieg. przy lekiej niedoczynnosci ryzyko wad rozwojowych plodu jest male poniewaz lozysko dba o dziecko i najpierw brakuje matce a dopiero potem dziecku.
        wiec zebys nie byla madra po szkodzie nazwijmy to profilaktycznie powinnas zazywac tyroksyne.
        poniewaz zle tolerujesz Euthyrox to wtedy oczywista jest zamiana na Letrox 50 a potem ewentualnie na Eltroxin 50 na tym oniec repertuaru w polsce.
        dalej ewentualnie nalezy szukac rozwiazania za granica.
        dawka 25 to jak juz dziewczyny pisaly jest stanowczo za mala, w tym momencie 50.
        pamietaj jeszcze o jednym, dawke mozna na poczatek lub na stale (ale to klopot) rozdzielac na 2 razy dziennie !!! np. przed sniadaniem i obiadem - lepiej tak niz wcale, az sie organizm przyzwyczai. Oczywiscie jezeli sie nie udaje na raz rano, na czczo.
        letrox w twoim przypadku powinien byc jak najbardziej OK.
        uwazam, ze w przypadku braku dolegliwosci wystarczy kontrola samego TSH po okolo miesiacu.
        Gdyby 25 bylo dobra dawka to po tygodniu TSH powinno juz sie obnizyc.
        I prosze mnie nie lapac za pierwswze zdanie, wiem co posze z wlasnego doswiadczenia.

• bobina5 Re: powtórzyłam badanie 15.03.13, 08:23
          oczywiscie jodid to bzdura !!! tylko tyroksyna a przynajmniej na poczatek
          popieram tych ktorzy go nie lubia
        • panirogalik Re: powtórzyłam badanie 16.03.13, 00:28
          Gdyby 25 bylo dobra dawka to po tygodniu TSH powinno juz sie obnizyc

Czyli jednak to za mała dawka...

Ogólnie dobrze się już czuję, teraz to nawet lepiej niż zanim zaczęłam brać Euthyrox, właściwie to dopiero teraz widzę, jak wtedy źle się czułam. Mam więcej siły od rana do wieczora tylko tyle, ze nastrój mi siada. No ale ja się po prostu martwię, bo odczucia co do owulacji miałam inne niż przed lekiem a wiem ze wcześniej owulacja była.
          • djpa Re: powtórzyłam badanie 16.03.13, 13:59
            Ryzyko wad rozwojowych przy lekkiej niedoczynności tarczycy może i jest małe, ale nawet lekka niedoczynność tarczycy ma wpływ na późniejszą inteligencję i koncentrację uwagi dziecka. Takie rzeczy mogą dopiero w szkole wyjść. Dlatego dobrze, że autorka wątku dostała Euthyrox, bada się, widzi, że Euthyrox jej pomaga i teraz widzi, że jednak wcześniej źle się czuła.

Panirogaliku, dawkę trzeba zwiększyć - umów się ze swoją lekarką. Jeśli nie zwiększysz w najbliższym czasie, objawy niedoczynności tarczycy zapewne wrócą (bo wyniki są ciut gorsze niż przed leczeniem). No i nie wiadomo, jakie byłyby te wyniki gdybyś się nie leczyła. Może jeszcze gorsze? TSH się nie martw, że trochę urosło, bo ono się waha w ciągu doby, jest wydzielane pulsacyjnie. Gdybyś pobrała krew godzinę później, zapewne TSH byłoby inne wink
            • panirogalik mieliście rację! 16.03.13, 17:46
              Dziękuję wam za odpowiedzi!

Poszłam znowu do lekarza, tym razem ginekolog- endokrynolog. I tego lekarza moja biegunka po euthyroxie nie zdziwiła, powiedział, ze zdarza się, że ktoś nie toleruje euthyroxu ze względu na użyte w nim substancje pomocnicze i w takim przypadku próbuje się co innego (podał mi ale już sobie zapomniałam, chyba ten Letrox). Powiedział też, ze jodid zapisany został mi jego zdaniem niepotrzebnie, mam go nie brać! Dobrze ze was posłuchałam i go odstawiłam a nie bez sensu męczyłabym się na darmo. Ponieważ się poprawiło i dobrze już znoszę euthyrox, mam brać go dalej ale w większej dawce, 37,5.
    • rotkaeppchen1 Re: Po co mam obniżać TSH? 17.03.13, 18:08
      Ja bym nie brała jodidu. Zbyt dużo jodu źle wpływa na tarczyce. Skoro twoja jest mała, trudno wykluczyć, że nie masz hashimoto. W tej sytuacji jodidu byłby wręcz zabroniony. Lykaj toksyn, twoja dawka jest ok. Po ciąży zbadalabym jeszcze raz poziom przeciwciał, wtedy choroba lubi się uaktywniac. A wysoki poziom ft4 wcale nie wyklucza niedoczynność. Ja miałam całkiem dobre ft4 przy sth 4,7 za to po 3 miesiącach suplementacji sth.było ok, samopoczucie było lepsze a poziom ft4 niższy, niż kiedy byłam w niedoczynność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka