Dodaj do ulubionych

USG- guzek- typ przepływu

22.05.13, 11:16
Witajcie,
Chciałabym Was zapytać co oznacza typ przepływu w dp guzka.
Miałam robione kontrolne usg, z powodu guzka i pierwszy raz otrzymałam informację na temat przepływu- typ III . Domyślam się, że to nic strasznego , ale jestem ciekawa z czym to się wiąże.
Może przybliżę wynik usg dla łatwiejszej interpretacji:
"W górnej połowie płata prawego guzek 11x6x9 (palpacyjnie słabo wyczuwalny)- owalny, hipoechogeniczny, lity, z drobnymi zwyrodnieniami płynowymi, drobne uwapnienia (1mm)w okolicach dolnego bieguna (najpewniej po BCI); III typ przepływu w PD"

Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • tymma Re: USG- guzek- typ przepływu 22.05.13, 21:07
      Dodam jeszcze, że wszystkie hormony i antyciała sa w normie, ale moja tarczyca podobno jest zbyt mała- według kalkulatora przeliczeń wynosi 4,9 ml.
      • anka.83 Re: USG- guzek- typ przepływu 18.09.13, 12:50
        www.praktyka-lekarska.pl/guzki.htm
        wychodzi, że typ przepływu III to jednak podejrzana sprawa. Dostałaś skierowanie na biopsję?
        • anka.83 Re: USG- guzek- typ przepływu 18.09.13, 12:51
          Jakie wyniki były przy poprzedniej biopsji?
    • amanita_verna Re: USG- guzek- typ przepływu 17.09.13, 22:50
      Tymma, mam nadzieję że jeszcze czasami tu zaglądasz.
      Mam bardzo podobne wyniki USG - guzek, identyczne wymiary, owalny, lity, z drobnymi zwyrodnieniami płynowymi, mikrozwapnienia do 3mm, I st przepływu dp.
      Czeka mnie biopsja i nie ukrywam że się obawiam jej wyniku - martwią mnie te zwapnienia...
      Miałaś może biopsję czy żadnego lekarza nie zaniepokoiło twoje USG? Niby mnie też nikt nie straszył i nie poganiał do zrobienia biopsji jednak wolę wiedzieć.
      • amanita_verna Re: USG- guzek- typ przepływu 17.09.13, 22:53
        Dodam, że ja też wszelkie badania tarczycowe mam w normie.
        • monia-1925 Re: USG- guzek- typ przepływu 21.09.13, 09:33
          i jak wyniki biopsji ?
      • pies_z_laki_2 Re: USG- guzek- typ przepływu 24.09.13, 00:40
        > martwią mnie te zwapnienia...

To akurat nie jest specjalny problem, zwapnienia czy zwłóknienia to norma u Hashomotek i nie ma się czym przejmować smile Zrobić badania i wiedzieć, ale nie bać się wyniku smile

Za to ja bym się zastanowiła nad określeniem "wyniki mam w normie". Czyli jakie dokładnie? Jakie badania masz zrobione i jakie są wyniki, podasz nam z normami?
        • anka.83 Re: USG- guzek- typ przepływu 25.09.13, 20:56
          jeżeli chodzi o zwapnienia, to istotne jest gdzie są (wewnątrz guzka czy na obwodzie, pojedyncze czy liczne), czasem ich wygląd może sugerować problem.
        • amanita_verna Re: USG- guzek- typ przepływu 26.09.13, 09:21
          Je jestem raczkująca jeżeli chodzi o dolegliwości tarczycowe i w żadnym wypadku nie jestem Hashimotką wink a o zwapnieniach czytałam że w 50% przypadków oznaczają raka.
          Na szczęście jestem w tej drugiej połowie - własnie odebrałam wynik biopsji - zmiana łagodna, brak koloidu (?), kategoria II (Bethesda)(?)
          Ale ogólnie - kamień z serca smile
          • amanita_verna Re: USG- guzek- typ przepływu 26.09.13, 09:24
            no i już wszystko jasne smile
            www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=611

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka