Dodaj do ulubionych

Przeciwciała podwyższone, hormony w normie

12.07.13, 10:50
Chciałabym poznac waszą opinię o moich wynikach i objawach.
Otóż rok temu w czerwcu miałam zapalenie ucha i od wtedy mniej więcej zaobserwowałam wiele denerwujących objawów. Przede wszystkim od sierpnia 2012 dręczą mnie szumy uszne - non stop. Przez 4 miesiące zażywałam Microser/Vertigen, ale to nie pomogło, takoż miłorzęb japoński.
Poza tym w tym roku przytyłam tak, że nie mieszczę się w niektóre ubrania z tamtego roku (i tak pozostałam w rozmiarze 38-40, ale w pasie mi przybyło centymetrów), co więcej jesienią tamtego roku stałam się bardzo zmęczona, senna już o godzinie 21 (!), było mi bardziej zimno niż innym (potrafiłam siedzieć w kurtce jak poszłam do ciotki, mimo że ona chodziła boso po domu), zaczęły mi bardziej wypadać włosy, teraz mam przerzedzone brwi, mniej więcej od roku mam bardzo skąpe miesiączki i mniej śluzu płodnego w cyklu, jestem drażliwa, płaczliwa przy "byle głupocie", rano miewałam spuchnięte palce, ciagle mam spuchniete powieki, od zawsze mój metabolizm nie działa na najwyższych obrotach (do codziennego wypróżniania mi daleko), no i mam dużo siniaków na nogach.

Najbardziej przeszkadzają mi chyba te szumy. Już myślałam, że mają coś wspólnego z przysadką mózgową, ale moje internetowe poszukiwania doprowadziły mnie do połączenia szumów z... hashimoto.
Przeczytałam gdzieś, że kobieta w wieku rozrodczym powinna mieć tsh w okolicach 1, a moje tsh w roku 2012 wynosiło 2,130 (cieszyłam się ze środka normy, bo moja mama miała 0,8). Tak więc w kwietniu tego roku zrobiłam badania krwi.
Wyszły tak: TSH 3,310 uIU/ml (0,270-4,200)
fT3 5,75 pmol/l (4-8,3) 40.70%
fT4 18,38 pmol/l (9-20) 85.27%
anty-TPO 151,90 IU/ml (<8,0)
(poza tym dość niskie WBC 4,5 K/uL przy normie 4,0-10,9 i PLT 190 K/uL przy normie 140-440 - to by tłumaczyło siniaki; reszta morfologii ok).

Lekarz rodzinny stwierdził, że wyniki są dobre, anty-TPO to mógł taki wyskok się zdarzyć, a z TSH w normie nie może mnie wysłać do endokrynologa...
Dobra, przeczytałam, że mój wynik a-TPO jest "nieswoisty", przy Hashimoto to powinien być >500. Zrobiłam więc badania na anty-TG, wyszło 244,70 przy normie <18,0.

Ogólnie rzecz biorąc teraz czuje się lepiej niż jesienią i w zimie. Ale mimo tego, że staram się wypijać dodatkowo 1,5 l wody mineralnej dziennie, żeby mój organizm nie zatrzymywał wody, to powieki mam podpuchnięte i wory pod oczami pozostały, nie puchną mi jednak rano palce. Poza tym objawy jw.
Ponad miesiąc temu zrobiłam usg tarczycy - nie ma zmian w miąższu, a wielkość: pr: 15x24x45mm l: 14x18x43mm (program wyliczył objętość 13.518 ml).

Próbowałam zarejestrować się do endokrynologa prywatnie, ale rejestracja jest tylko jednego dnia rano, a nie zawsze mogłam wtedy dzwonić, a moje próby przez 3 tygodnie spełzły na niczym - ciągle zajęte (jak zadzwonię innego dnia to sekretarka mówi, żeby dzownić "wtedy a wtedy o 8").

Wydaje mi się, że moje wyniki nie są takie złe, może fT3 trochę mniej niżby wypadało, no i te przeciwciała... Wiem, że samopoczucie to sprawa indywidualna, a lekarze często je lekceważą, jak są "normy", ech. Doradźcie więc, czy "dobijać się" do endo, czy moje "problemy" to pikuś i szkoda kasy na lekarzy.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 12.07.13, 12:46
      U mnie przy takim poziomie przeciwciał lekarz stwierdził Hashimoto i dzięki temu dostałam leczenie, a teraz dobrze się czuję. O tym, że Hashimoto stwierdza się dopiero powyżej 500 to pisze pewien lekarz, który ma wysoko pozycjonowaną stronę i nie ma racji. Ale żeby mieć pewność, czy to nie jest wahnięcie, to zacznij od zrobienia USG tarczycy, bo endokrynolog będzie i tak tego oczekiwał i zbadaj swoje objawy naszym forumowym testem na niedoczynność tarczycy. Dzięki niemu poznasz objawy niedoczynności i określisz poziom swojego samopoczucia. Przy USG zadbaj o to, aby lekarz określił objętość tarczycy, bo nie każdy to robi, a przy Hashimoto to może się okazać kluczowe.

Wiesz, tu kiedyś jedna pacjentka pewnego pana profesora pisała, że jej lekarz nie wprowadza leczenia, bo przeciwciała są wysokie, ale jeszcze niewystarczająco. Czuła się fatalnie, płaciła niemało i dopiero kiedy przeciwciała osiągnęły wynik właściwy profesor jej łaskawie leczenie wprowadził. Szkoda życia, pieniędzy i nerwów na takich lekarzy.
      • konicz4 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 13.07.13, 14:26
        Robiłam prywatnie usg tarczycy i pisałam o tym wyżej wink Nie ma żadnych zmian, struktura jednorodna itd. a kalkulator wyliczył mi objętość ponad 13 ml.
        Więc Hashimoto może nie mam, tylko układ immunologiczny świruje uncertain
        • rotkaeppchen1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 14.07.13, 10:57
          Podwyzszone i to tznacznie oba rodzaj przeciwcial swiadcza o hashimoto, mozliwe, ze u ciebie to dopiero poczatek choroby.
          Ja bylam zdiagnozowana po wielu latach chorowania i w momencie diagnozy przeciwciala anty-TPO wynosily raptem 39, czyli byly tylko o 4 ponad norme. I tak juz od 4 lat, bo od tylu je kontroluje (nie trzeba ale lekarz i tak je bada).
          Jezeli nie masz objawow niedoczynnosci to tym lepiej, masz czas, zeby poszukac dobrego lekarza. Ja na twoim miejscu badalabym regularnie tarczyce (hormony), zeby uchwycic moment, kiedy wyniki beda na tyle zle, zeby szanowny pan doktor wyrazil zgode na leczenie a raczej nie tyle leczenie, co suplementacje hormonu. Zbieraj wszystkie wyniki, przydadza sie w przyszlosci, chociazby pozytywny wyniki przeciwcial.
    • muktprega1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 12.07.13, 18:35
      > anty-TPO 151,90 IU/ml (<8,0)

anty-TG, wyszło 244,70 przy normie <18,0.

Obecność przeciwciał już świadczy o procesie zapalnym tarczycy, zdrowi przeciwciał nie mają. Twoja tarczyca ma objętość w "normie" (od 13-19) a może masz USG tarczycy sprzed kilku lat? Chodzi o porównanie jej objętości.
      Na Twoim miejscu zrobiłabym (przy wyższych Ft4 nad Ft3 możesz mieć problemy) następujące badania:
      - ferrytyna
      - B12
      - D3
      Szukaj dobrego endo, albo chociaż dobrego ogólnego.
      • mama_dorota Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 12.07.13, 18:39
        > Szukaj dobrego endo, albo chociaż dobrego ogólnego.

W tym momencie dobry ogólny nie wystarczy, bo nie ma diagnozy. Ale przyda się na potem.
      • konicz4 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 13.07.13, 14:33
        Gdzieś czytałam, że przeciwciała mogą "raz na jakiś czas" pojawić się u zdrowych, że taka kogoś uroda.
        Nie mam innego usg tarczycy, bo pierwszy raz robiłam.
        Co do ferrytyny, b12 i d3 - to czytałam o tym, żeby robić te badania. Ale akurat w najbliższym mieście mogę co najwyżej ferrytynę (urok prowincji...).
        Jeśli chodzi o lekarza dobrego - to w moim regionie chyba łatwo nie będzie. Z moich doświadczeń jasno wynika, że jestem brana za hipochondryka (jasne, moje szumy uszne to urojenia, no i wmawiam sobie tarczycę, bo cóż to jest puchnięcie, tycie, senność...). W szpitalu mojej mamie powiedzieli, że przy tsh poniżej 4,2 to nie mam szans na dostanie się do endokrynologa uncertain
        • nebiru Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 14.07.13, 07:45
          Nie rozumiem Twojego problemu z badaniami. Mnie pobieraja krew w ośrodku zdrowia na wsi. Jedne wyniki robią na miejscu a inne wysyłaja do zrobienia nawet 100 km od mojego miejsca zamieszkania. (po kilku-kilkunastu dniach otrzymuję wyniki do mojego ośrodka zdrowią. Chyba tak to działa w całej Polsce.
          Jeśli chodzi o przeciwciała to nie rozumiem ich lekceważenia przez lekarzy. Od 2 lat suplementuję euthyrox (teraz biore 150) i chociaż ft3 i fT4 w "normie, TSH prawie na zerze to nadal czuje sie fatalnie. chyba winne sa szalejące przeciwciała. Badam je regularnie od ponad roku i ciągle sa w granicach 500 czyli moje normy jedne przekraczja prawie 20 krotnie a drugie swoja 4-5 krotnie. Nikt mnie nie przekona że przeciwciała nie maja wpływu na nasze samopoczucie czyli na nasilenie objawów niedoczynności.
          • rotkaeppchen1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 14.07.13, 11:08
            Ja sie nie znam ale chyba podwyzszone znacznie przeciwciala swiadcza o rzucie choroby? I wtedy chyba czlowiek czuje sie zle... A moze twoje zle samopoczucie wynika ze zbyt duzej dawki hormonu? Albo moze powinnas suplementowac t3 przy jednoczesnym obnizeniu dawki t4? Mozesz tez czuc sie zle z powodu ewentulanych niedoborow, nie wiem chociazby witaminyny D, witamin z grupy B? Albo innych... nie znam sie ale moze brakuje ci zupelnie czegos innego i z tego wynika zle samopoczucie.
            Ja szczerze mowiac juz calkiem zglupialam. Na przyklad ostatnio, 6 czerwca bylam u endokrynologa, czulam sie swietnie, wyniki super, hormony ok, przeciwciala w miare niskie, ogolna morfologia swietna, witaminy w miare ok - suplementuje, hormony plciowe super, jedyne co, to troche podwyzszony jeden z androgenow ale i tak sie obnizyl, wiec bomba. A tu nagle po tygodniu raptem zaczelam sie czuc zle, senna, problem z cyklem, no zmiana o 180 stopni... Szok, bo od czego... na szczescie od tygodnia znowu mi lepiej, tez nie wiem od czego. Fakt, od 10 dni wznowilam suplementacje t3 (thybon) ale mysle, ze poprawa i tak by kiedys nastapila i bez tego. Kiedys suplementowalam t3 i czulam sie tak samo dobrze, jak w okresie sprzed suplementacji...
            Ogolnie mowiac mam wrazenie, ze moj organizm dziala "jak chce" niezaleznie od wynikow, ktore generalnie sa na stale ok a ja sie czuje raz super, raz gorzej, raz normalnie... Organizm ludzki to jednak dziwna maszyna... big_grin
            • muktprega1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 15.07.13, 08:11
              A moze twoje zle samopoczucie w
              > ynika ze zbyt duzej dawki hormonu? Albo moze powinnas suplementowac t3 przy jed
              > noczesnym obnizeniu dawki t4?

Rotkaeppchen1 ale Koleżanka nie ma jeszcze ani diagnozy, ani nie bierze tyroksyny, a co dopiero porada o wprowadzeniu T3!
              • rotkaeppchen1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 15.07.13, 08:49
                No tak, skad ja to znam, ja diagnozy nie mialam 15 lat... Szkoda ze wtedy nie trafilam na forum. No ale mi nikt nie robil nawet badan a ja, wtedy pietnastolatka nie mialam pojecia, co i dlaczego badac...
                Kolezanka nie ma diagnozy, bo nikt jej nie postawil. Miejmy nadzieje, ze szybko sie to stanie, w przeciwnym razie bedzie zyla nastepne pare lat w niedoczynnosci i z przeciwcialami hashimoto a lekarz moze powie, ze taka juz jej uroda, ze ma przeciwciala sad
          • konicz4 Badania 14.07.13, 12:58
            Problem z badaniami jest taki, że cudem wyprosiłam skierowanie na morfologię i tsh, żelazo, glukozę, cholesterol - bo przecież jestem okazem zdrowia. I te badania robiłam na nfz, w przychodni na zadupiu pobrano mi krew i wysłano do miasta wojewódzkiego.
            Hormony tarczycy i przeciwciała robiłam prywatnie, szukałam laboratorium, w którym opłata będzie w miarę tania, i przejrzałam ofertę kilkunastu lab. z okolicy. W najbliższych nie oferują badań poziomu b12 i d3, jedynie ferrytynę. I to jest ten problem. Owszem, nie sprawdzałam wszędzie, ale akurat b12 i d3 to chyba nie są najbardziej podstawowe badania, które zrobi się wszędzie. A wspominać o tym rodzinnemu lekarzowi to jak gadać do obrazu, przecież on mnie wyśmieje, jak wspomnę, że na necie radzili...
            • rotkaeppchen1 Re: Badania 14.07.13, 14:12
              Podobno wiekszosc ludzi ma niedobory witaminy D3. Wiec w sumie w ciemno mozesz zaczac suplementacje pamietajac, ze witamina D nalezy do witamin rozpuszczalnych w tluszczach, czyli wraz z witamina warto zjesc cos tlustego, np salatke z olejem. Ja suplementuje witamine d3 i kompleks witaminy B, dodatkowo oczywiscie kwas foliowy, bo planuje ciaze.
    • pies_z_laki_2 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 13.07.13, 11:56
      Z wysokości p.ciał i z dolegliwości można wywnioskować problem autoimmunologiczny.
      Ale z objawów i badań trójki tarczycowej można wysnuć wnioski o niedoborach (anemia?), a nie tylko samej niedoczynności.

Czyli:
      - masz niedoczynność tarczycy (tsh powyżej 3 + objawy)
      - masz prawdopodobne niedobory (fT3 o wiele niższe niż fT4 /licząc w procentach/ czyli kiepska konwersja)
      - masz dobry poziom fT4, więc suplementacji tyroksyną pewnie nie dostaniesz
      - podniesionych p.ciał się nie leczy, można je jednak nieco okiełznać przyjmując antyoksydanty w owocach czy zielonej herbacie, selen (w orzechach brazylijskich - 4 szt dziennie) i zmieniając dietę na pozbawioną najczęstszych alergenów, żeby uspokajać (nie pobudzać bardziej) układ immuno.
      • konicz4 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 13.07.13, 14:46
        Problem autoimmunologiczny mogę mieć. Mam alergię na roztocza kurzu i pewnie jakąś pokarmową, choć testy skórne tego nie wykazały (ale np. po truskawkach mam straszny świąd rąk i stóp). Parę objawów rzs czy tocznia też by się znalazło, ale możliwe, że za dużo się naczytałam na ten temat i to autosugestia wink

Co do anemii to rbc i hgb w środku normy, a żelazo wysokie (ale to ponoć świadczy o tym, że dzień przed badaniem zjadłam bogaty w żelazo posiłek, a nie o zapasach organizmu).

Czy coś może wpłynąć na poprawę konwersji t4 w t3?
        Od miesiąca suplementuję selen, ale razem z drożdżami (może mnie uczulają, bo mam wysypkę na szyi), więc nie wiem, czy to coś daje. Poza tym łykam omega 3, witaminy b complex i olej z wiesiołka, a i piję calcium...
        Pewnie zainwestuję w orzechy brazylijskie smile
        • pies_z_laki_2 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 14.07.13, 13:01
          > Więc Hashimoto może nie mam, tylko układ immunologiczny świruje

Układ immuno mówi, że masz Hashimoto, skoro p.ciała specyficzne dla tarczycy (czyli dla Hashmoto) są podniesione. Hashimoto więc na pewno masz, tylko na razie objawy niedoczynności spowodowanej tym Hashi nie sa jeszcze nasilone (chociaż już mówisz o senności, tyciu itd).

Anemia - nie żelazo, a ferrytyna. Nie żelazo tongue_out

> Czy coś może wpłynąć na poprawę konwersji t4 w t3?

Owszem, uzupełnianie niedoborów, wyleczenie wątroby nerek czy innego ew. schorzenia, zmiana diety... Poczytaj forum, milion razy już o tym mówiliśmy:
          - forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=konwersja&navforum=Hashimoto+&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1

> Od miesiąca suplementuję selen, ale razem z drożdżami (może mnie uczulają, bo m
          > am wysypkę na szyi), więc nie wiem, czy to coś daje.

Lepszy jest w naturze, czyli orzechach, a jeśli tabletki to bez drożdży, a raczej np. Selen Mono Kapseln, zresztą poczytaj więcej na forum, wałkujemy o selenie od lat:
          - forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=selen&navforum=Hashimoto+&sortMode=DATE&queryMode=SIMPLEALL&pageNumber=1

> Poza tym łykam omega 3,

Słusznie smile I oliwa z oliwek zamiast smalcu big_grin (nie wiem czy jesz smalec, na wszelki wypadek piszę big_grin)

> witaminy b complex i olej z wiesiołka, a i piję calcium...

W wit B Compl. nie ma wit. B12 tongue_out Sprawdź skład, bo łykasz coś, co nie jest ci potrzebne, a nie łykasz tego, co konieczne... B12 powinno być w formie kropelek albo podjęzykowo, inaczej sałabo się przyswajają.

> Pewnie zainwestuję w orzechy brazylijskie smile

Słusznie, cztery dziennie, najtańsze w hipermarketach i na targowiskach.
          • rotkaeppchen1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 14.07.13, 14:17
            Orzechy brazylijskie sa super! Oczywiscie, jak to u mnie, moze to byc przypadek ale mysle, ze wlasnie jednak dzieki orzechom poprawila mi sie przemiana! Wczesniej lykalam selen w tabletkach i nic, wyniki byly coraz gorsze a przedostatnie pokazaly nawet, ze ft3 ponizej normy, mimo ze czulam sie dobrze (normalnie). Ostatnie badania pokazaly wzrost ft3 do 20%. NIe jest to nie wiadomo jak duzo ale jednak roznica jest!. Jem 5 orzechow dziennie, do tego dopelniam do 40g innymi orzechami - takie moje sniadanie - mieszanka orzechow, jakies warzywa i ew. maly owoc. Orzechy to tez bardzo dobre zrodlo zdrowego tluszczu - i tu, lykajac witamine d3 nie mam potrzeby jedzenia dodatkowego tluszczu, mimo ze i tak do kazdego posilku, wiec takze do tych orzechow, jem obowiazkowo lyzke stolowa oleju lnianego smile
            • konicz4 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 16.07.13, 18:23
              Ja lubię orzechy i słonecznik, więc orzechy brazylijskie powinny mi posmakować. Tylko gdzieś by je upolować w miarę korzystnej cenie wink

A przy zjadaniu 5 orzechów dziennie to 1kg na ile starcza?
              • rotkaeppchen1 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 16.07.13, 21:14
                No piec wazy tak ok 20g, plus minus.
          • konicz4 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 16.07.13, 18:19
            > W wit B Compl. nie ma wit. B12 tongue_out Sprawdź skład, bo łykasz coś, co nie jest ci
            > potrzebne, a nie łykasz tego, co konieczne... B12 powinno być w formie kropelek
            > albo podjęzykowo, inaczej sałabo się przyswajają.

Hmm, w składzie B12 jest wymieniona, aczkolwiek nie kwestionuję tego, że może słabo się przyswajać.
            • pies_z_laki_2 Re: Przeciwciała podwyższone, hormony w normie 18.07.13, 04:07
              Jeśli jest, to super, ale sprawdź dawkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka