20.09.13, 11:40
od ponad 3 miesięcy mam zdiagnozowane hashimoto i przyjmuję Euthyrox50..już jakiś czas temu zaobserwowałam że strasznie wypadają mi włosy..boję się już nawet czesaćsad..i teraz moje pytanie czy może być to wina leku??? bo zanim zaczęłam przyjmować euthyrox (a zapewne już chorowałam na hashimoto) nie miałam takiego problemu..proszę o jakieś porady
Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: Włosy:( 20.09.13, 12:46
      Włosy wypadają nie tylko z przyczyn hormonalnych, ale także z niedoboru rożnych minerałów i witamin. Głównie chodzi o żelazo, a zwłaszcza jego formę, która stanowi magazyn żelaza dla organizmu czyli ferrytynę.
      Podaj swoje wyniki morfologii, tsh, ft3, ft4 jeśli masz to ferrytyny, jeśli nie to dorób i wit. b12 też. No i napisz jak się ogólnie czujesz. Tylko wypadanie włosów daje Ci popalić?
      • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 13:32
        wyniki z dnia 08.07.13
        TSH 7,09 mU/l przy normie 0,27 - 4,2
        fT3 5,54 pmol/ przy normie 3,1 - 6,8
        fT4 13,22 pmol/l norma 12 - 22
        USG-Miąższ tarczycy w całości o nieprawidłowej, niejednorodnej echogeniczności i strukturze, z drobnymi ogniskami płynowymi, ze wzmożonym przepływem
        wymiary prawego płata: 19 mm x 18 mm x 47 mm
        wymiary lewego płata: 19 mm x 16 mm x 45 mm
        Atpo 479,5 norma>35
        Po tych badaniach dostałam Euthyrox 50.
        Wyniki badań z 10.09.13

TSH : 1,42 mU/l [ norma 0,27-4,2]
        fT4 : 16,24 pmol/l [norma 12-22]
        Witamina D-25(OH)D 11,20 ng/ml [poziom zalecany: => 30 hipowitaminoza : =< 20 niedobór: 21 - 29]
        Ferrytyna : 22,16 ng/ml [norma 13 - 150]
        Żelazo : 143 ug/dl [37 - 145]
        Wapń całkowity : 9,27 mg/dl [8,4 - 10,2]

Po tych badań nie zmieniono mi dawki Euthyroxu.Pani doktor przepisała mi Vigantoletten 500 raz dziennie jedna tabletkę ale ja biorę 2.(nie wiem czy służnie w sumie).Na moje pytanie o ferrytyne skierowała do rodzinnego bo ona w tym temaci nic nie poradzi.

Ogólnie czuję się dobrze tylko męczą mnie te włosy a raczej ich stopniowy brak.Poprostu nigdy nie miałam z tym kłopotu sad .A i jeszcze jedno moze rzadziej niż wcześniej ale nadal mam zaburzenia równowagi,uczucie wirowania albo opadania (ogólnie dosyć dziwne uczucie) i zauważyłam że pojawia sie także po tym jak napiję się np.jakiegoś napoju gazowanego albo jak coś zjem sad A tak to naprawdę wszystko przeżyję to są dla mnie dwa męczące mnie objawy (najbardziej)
        • czupakabra27 Re: Włosy:( 20.09.13, 14:05
          Od razu widać czego Ci brakuje. Wit. D i ferrytyna do luftu! Ft4 też dość marne jak na osobę, która łyka Euthyrox. Pani dr chyba sobie żartuje z tą dawką 500 jednostek wit Dsad Dobrze, że bierzesz 1000, ale to ciągle za mało przy takim niedoborze. Przydałoby się kupić formę olejową tej witaminy - lepiej wchłanialną przynajmniej o mocy 2tys na początek. Później warto brać 4tys. Szczególnie że to jest wynik po lecie, kiedy poziom jest najwyższy.
          Musisz uzupełnić magazyny żelaza. Przydałoby się żelazo na receptę. Jeśli lekarz Ci nie wypisze, też trzeba będzie się posiłkować zakupami na all...
          Na Twoim miejscu zwiększyłabym też dawkę E o 12,5 i za 4-6 tygodni zrobiła ft3 i ft4.
          Włosy przestaną lecieć, ale trzeba naładować akumulatory. Poszukaj na forum info o różnych preparatach, którymi możemy się wspomagać. Było to wałkowane milion razy, bo problemy z włosami przy chorej tarczycy są b. częste.
          A propos zawrotów, to zrobiłabym jeszcze poziom magnezu i b12.
          A te problemy po jedzeniu masz od dawna? Poszukaj na naszym forum i sąsiednich hasła "zwężenie pnia trzewnego". Oczywiście nie chcę straszyć, tylko tak informacyjnie spojrzyj, bo to jednak b.rzadkie schorzenie.
          • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 14:19
            Pani doktor to najlepiej zaleciłaby opalanie ale jak stwierdziła "słońce już nie takie"..a forma olejowa tej wit. jak piszesz pewnie też na receptę???
            Właśnie tak planuję sobie zwiększyć dawkę E o te 12,5 smile

A co do ferrytyny pani dr. od której uzyskałam skierowanie ( w medicover-online) napisała komentarz "Wyniki badań bez istotnych odchyleń. Nie ma potrzeby odbycia wizyty"

Tak więc i nie poszłam sad już się gubię w tym z jakimi badaniami do jakiego lekarza mam iść sad Dziękuję Ci za pomoc smile o tym "zwężeniu pnia trzewnego " poczytam smile Jeżeli możesz napisz mi jeszcze czy internista może dać skierowanie na magnez i wit B12..???
        • ola_dom Re: Włosy:( 20.09.13, 14:23
          1kociara napisała:

> Witamina D-25(OH)D 11,20 ng/ml [poziom zalecany: => 30 hipowitaminoza : =&#
          > 60; 20 niedobór: 21 - 29]
          > A i jeszcze jedno moze rzadziej niż wcześniej ale nadal mam zaburzenia
          > równowagi,uczucie wirowania albo opadania (ogólnie dosyć dziwne uczucie)

Przy takim poziomie wit.D dobrze, że w ogóle utrzymujesz pion...
          Miałam niewiele więcej (i identyczne objawy) i zalecono mi 10 000 jednostek wit.D dziennie przez dwa tygodnie, potem na stałe 4000 jednostek dziennie (poza miesiącami wakacyjnymi).
          Lepsze od tabletek są krople (Vigantol - na receptę) albo kapsułki olejowe do dostania w sieci (amerykańskiej firmy PP - mają nawet 5000 jednostek i sporo osób z tego forum tyle właśnie zażywa).
          • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 14:35
            Powinnam Twojego posta pokazać mojemu tacie,który chwalił zalecenia lekarza co do opalania..bo to lepsze niż tabletki..
            Sama już nie wiem co mam robić,chyba muszę poczekać na kolejną wizytę,ale napewno już u innego lekarza..
            • ola_dom Re: Włosy:( 20.09.13, 16:22
              1kociara napisała:

> Powinnam Twojego posta pokazać mojemu tacie,który chwalił zalecenia lekarza co
              > do opalania..bo to lepsze niż tabletki..

Tata ma może i sporo racji, ale do tego powinnaś przeprowadzić się do Kalifornii albo Egiptu. Możesz zapytać tatę, jak masz się opalać od października do kwietnia? wink. Bo solarium nie działa na nas dobroczynnie. Jak ktoś jest zdrowy i ma dobre wchłanianie, to przez lato może i może nałapać witaminy na cały przyszły rok.
              Ale przy naszym upośledzonym wchłanianiu musimy się wspomagać kropelkami. A kropelkami lepiej także z tego powodu, że to nie "kolejne tabletki" wink.

I to nieprawda, że "po tych hormonach się roztyjesz". Utyłaś, bo Ci brakuje właściwych hormonów. Jak je uzupełnisz, powinnaś wrócić do normy.
              Zresztą - sama na to liczę...

P.S. pozdrawiam Koty - w imieniu swoim i Mrunia ;>
    • czupakabra27 Re: Włosy:( 20.09.13, 14:37
      Jeśli masz pakiet w sieciówce, to internista może Ci zlecić wszystko. Jak nie, trzeba płacić z własnej kieszeni. Najlepiej robić te badania w innym labie, bo ceny w sieciówkach poza pakietem są wstrząsające i nieadekwatne do cen rynkowych. Miałyśmy tutaj wątek o tanich labach - poszukaj, popytaj. Skąd jesteś?

Ola ma rację można brać i dużo większe dawki wit. D, ale różni ludzie, różnie reagują. Ja jestem z tych ostrożnychsmile Jedno jest pewne dawka 500 jest dla małych dzieci. Poczytaj:
      www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
      • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 14:45
        Mieszkam w Wawie..tylko poprostu czuję się głupia sad nie wiem z czym mam iść do kogo i o co prosić,ewentualnie jak to wymusić sad .. dzisiaj nie jest to mój dobry dzień i przepraszam że tak narzekam tongue_out
        • aga.0904 Re: Włosy:( 20.09.13, 14:50
          Widzę, że masz taki dzień jak ja... uncertain Mi też strasznie wypadają włosy i się wybieram na badania witamin, bo jeszcze nie robiłam, a z równowagą to mam tak, że wczoraj się na kogoś przewróciłam i dzisiaj też, a wejście po schodach bez strachu, że nie spadnę - nie ma szans... uncertain
          Ja mam czarne włosy i niestety są wszędzie, dlatego czeszę je tylko po umyciu i przed snemtongue_out
          Wiem, że nie pocieszyłam, ale może przynajmniej będziesz wiedziała, że jest nas duużo z takimi problemamismilesmile
          • aga.0904 Re: Włosy:( 20.09.13, 14:56
            No i teoretycznie recepty na witaminy i żelazo, może wypisać lekarz pierwszego kontaktu, w praktyce często wytoczy dyskusję, na co się choruje, i żeby wypisał lekarz inny. Czyli metoda "spychania". Ja często mówię, że nie wyjdę z gabinetu,jak nie dostanę i zazwyczaj skutkuje. Ale to w ostateczności. Najpierw po dobrocismile
            • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 15:01
              ja zawsze jak wysiadałam z pociągu to się zastanawiałam czy trafię na peron smile jest mała przerwa między pociągiem a peronem i nigdy nie byłam pewna czy uda mi się dobrze stanąć..no nic wybiorę się do internisty powiem mu o swoich objawach..a potem zobaczymy..
              • aga.0904 Re: Włosy:( 20.09.13, 15:02
                Też jeżdze pociągami po Warszawie i mam to samo, co ty... A najgorsze są wszelkie schody na pkp, po których trzeba w tłumie ludzi zejśćsad
                • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 15:22
                  ja miałam "jazdę" na dw.centralnym gdzie nie działały schody ruchome i trzebabyło poprostu przejść samemu..jeszcze światło się odbijało od tych schodów..no nie chciałabym przeżyć tego drugi raz
                  • aga.0904 Re: Włosy:( 20.09.13, 15:42
                    A od kiedy masz takie problemy? Bo ja jakieś dwa miesiące. Na początku myślałam, że to przemęczenie bo praca, wcześniej praca i studia, i mało czasu, ale pojechałam na urlop, spałam dużo, w weekendy lenie się całymi dniami, a to jak było, tak jest, więc jednak nie jestem przemęczona pracą, po prostu mój organizm robi, co chce... Wczoraj jechałam z koleżanką i się po prostu na kogoś przewróciłam bez powodu, to ludzie naokoło śmiali się, że jestem pijanasadsad
                    • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 15:59
                      szczerze to nie wiem..badania zrobiłam przypadkiem bo jak mi się wyadawało moja mama choruje na tarczycę(teraz już wiam że nie) ale gdzieś w głowie miałam że powinnam zrobić badanie TSH (teraz się cieszę że tak się tego uparłam) ale od tego się zaczęło najpierw niedoczynność,kolejne badania,wizyta u lekarzy,kolejne badania...czasami mam dość,tak jak dzisiajsad..kiedyś miałam zdiagnozowany zespół wazowagalny bo często mdlałam,więc jakieś zawroty głowy czy zaburzenia równowagi (ja uważam że dosyć podobne do zawrotów głowy) to przez to..więc nic trzeba to przeżyć..zmeczenie-przecież pracuję więc to normalne..tycie-widocznie źle jem..ale nie wiem co mam dalej robić żeby dobrze się czuć i co najgorsze w rodzinie też nie mam wsparcia bo oni tego poprostu nie rozumieją sad uważją że trafiłam na jakiegoś konowała i tylko się roztyję po hormonach sad ..próbuję się dowiedzieć czego kolwiek na forach ale ciężko mi tą wiedzę wprowadzić w praktykę (chociażby lekarze )..ok no to trochę się poużalałam nad sobą sad
                      • aga.0904 Re: Włosy:( 20.09.13, 16:07
                        Jeśli chodzi o tycie - to już gorzej nie powinno być. Hormony mają właśnie pobudzać metabolizm, który jest zwolniony przez niewystarczającą ilość hormonów za to odpowiedzialnych, a produkowanych przez tarczycę.
                        Mnie też nie wszyscy rozumieją. Szczególnie jeśli chodzi o włosy - teksty współlokatorów za plecami: "wszędzie są jej czarne kudły" sad
                        Zyczę powodzenia. Na pewno trafisz na odpowiednią dawkę leku, która Ci zacznie pomagaćsmile No i musisz zacząć uzupełniać niedobory witamin (a ja najpierw muszę sprawdzić jeszcze- ale jutro się tym zajmę). Trzymam kciukikiss
                        • 1kociara Re: Włosy:( 20.09.13, 16:13
                          ok dziękuję i wzajemnie oczywiście smile też życzę zdrówka Tobie i wszystkim z hashimoto i oby było tylko lepiej smile
                          • ola_dom Re: Włosy:( 20.09.13, 17:32
                            Na sąsiednim forum znalazłam taki post:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,147012120,drazenia_ciag_dalszy_prolaktyna_update.html
                            Może przyda się i Tobie?
    • kociubinska_hermenegilda Re: Włosy:( 20.09.13, 17:42
      Ja od 3 tygodni biorę euthyrox i uzupelniam niedobory. Wlosy, jak wypadaly, tak wypadają. Nadal potwornie. Wciąż czekam na ten magiczny przełom, którego i Wam życzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka