Dodaj do ulubionych

Problemy z tarczycą - Hashimoto?!

17.10.13, 10:40
Witajcie

Kilka miesięcy temu zaczęły mnie niepokoić następujące objawy:
- pocenie się
- drżenie rąk
- niewyspanie i bardzo płytki sen, ciągłe i dolegliwe zmęczenie (zasypianie w pracy, w autobusie, poczucie głębokiego zmęczenia już wczesnym popołudniem)
- napady agresji i nienawiści do ludzi, gwałtowne zmiany nastroju
- dekoncentracja, rozproszenie uwagi
- znaczny spadek libido, trudności z seksem - problemy z erekcją.

Wtedy to zrobiłem na prośbę lekarza badania, wyniki miałem wtedy następujące (05.2013):
TSH - 7,020 mU/l (norm.: 0,27 - 4,2)
FT4 - 12,19 pmol/l (norm.: 12 - 22)
FT3 - 5,99 pmol/l (norm.: 3,1 - 6,8)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 7,75IU/ml (norm.: < 34)
P-ciała p/tyreoglobulinie - < 10 IU/ml (norm.: < 110)

Niestety z uwagi na zdrowie dziecka musiałem zostawić to na boku, jednak teraz wróciłem do endokrynologa, który zlecił mi nowe badania, których wyniki zamieszczam poniżej:
TSH - 8,07
FT4 - 0,88

Niestety teraz czuję się jak wrak człowieka, zmęczenie wyłazi ze mnie bokiem, rano nie jestem w stanie wstać z łóżka a włosy wychodzą mi z głowy garściami - nie muszę za nie ciągnąć, wystarczy dotknięcie ręką.
Na jutro jestem umówiony na badanie tarczycy USG.

Co sądzicie na ten temat, kolejną wizytę u endo udało mi się umówić na dopiero za miesiąc, nie przyjmuję żadnych leków i nie wiem zupełnie czego się spodziewać. Zamierzam się również wybrać do kardiologa z wyraźnym kołataniem serca, dusznościami, płytkim oddechem i zawrotami głowy sad
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 17.10.13, 10:55
      Masz ewidentną niedoczynność tarczycy.
      Przed wizytą u endo możesz udać się do rodzinnego, on też ma możliwość przepisania hormonu, Twoje TSH nie powinno pozostawić mu żadnych wątpliwości.

Po objawach widzę, że możesz mieć anemię i wizyta u kardio może okazać się niepotrzebna. Badania: ferrytyna, morfologia.

Ponadto polecam:
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,145206761,146968020,Jakie_badania_na_poczatek.html
      oraz

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,145206761,145206761,Najwazniejsze_watki_i_artykuly.html
      • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 17.10.13, 10:57
        harmoniak napisała:

> Masz ewidentną niedoczynność tarczycy.
        > Przed wizytą u endo możesz udać się do rodzinnego, on też ma możliwość przepisa
        > nia hormonu, Twoje TSH nie powinno pozostawić mu żadnych wątpliwości.
        >
        > Po objawach widzę, że możesz mieć anemię i wizyta u kardio może okazać się niep
        > otrzebna. Badania: ferrytyna, morfologia.

Anemia jest całkiem możliwa. Przy okazji pobierania krwi zrobiłem podstawową morfologię. Znów wyszło w niej fatalne PLT :
        Płytki krwi: 84tyś/Ul (norma 140 - 44)

Mam tak od kilku lat, a żaden lekarz nie zwraca w ogóle na to uwagi.
        • muktprega1 Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 17.10.13, 18:56
          Witaj
          pomocny test na niedoczynność, z którego zobaczysz, jak wiele wiąże się z niedoczynną tarczycą i jestem przekonana, że Twoje serce też ma z tym związek:

www.chorobytarczycy.eu/test#0
          Dobrze, że wziąłeś się za tarczycę, bo bez leczenia byłoby coraz gorzej, powodzenia. Wpisz potem wszystkie wyniki.
    • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 07:17
      Jestem po USG tarczycy.

Tarczyca mała, jednorodnej echogeniczności bez widocznych zmian ogniskowych.

Wymiar lewego płata ok. 13x16x38mm
      Wymiar prawego płata ok. 12x14x33mm
      Cieśn grubości ok. 2mm
      Objętość miąższu ok. 7cm3

Węzły chłonne wzdłuż naczyń szyjnych bez cech patologicznych w obrazie USG.

Czy to znaczy, że moja objawy nie będą leczone?
      • djpa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 08:40
        Typowa wielkość tarczycy u kobiet to do 13ml do 18ml, u mężczyzn nie pamiętam, ale około 15ml-25ml, więc Twoja rzeczywiście jest mała. Poza tym wszystko z nią OK, z czego trzeba się cieszyć - żadnych guzków itp.

Objawy jak najbardziej powinny być leczone! Tarczycy nie da się powiększyć, ale Ty jak najbardziej powinieneś się leczyć tak, aby się czuć dobrze, tak jak wcześniej.

Receptę na hormon tarczycy może Ci dać lekarz rodzinny. Znajomy z wynikami trochę lepszymi od Twoich dostał pierwszą receptę na Euthyrox właśnie od rodzinnej. Dzięki temu szybciej doszedł do siebie, jeszcze zanim trafił do endo. Szkoda życia i zdrowia na takie męki jak opisujesz: zmęczenie, zasypianie w autobusie itp.
        • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 08:49
          Ja niestety muszę teraz poczekać co najmniej miesiąc na wizytę u endo który zlecił mi te badania albo zapisać się do innego z tymi wynikami (chyba, że inny znów zleci mi badania i będzie tak w kółko). Pytanie też, czy nie zakwestionuje wyników sprzed miesiąca (kazał zrobić badania zaraz po wizycie i zapisać się na kolejny termin - a ten termin w połowie listopada).
          • harmoniak Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 09:05
            Dlaczego nie chcesz iść do rodzinnego? Leczenie nie daje natychmiastowych efektów ( dobieranie dawki trochę trwa), więc im szybciej je zaczniesz, tym lepiej dla Ciebie.

USG sugeruje Hashimoto, autoimmunologiczny proces zapalny "zjadł" Twoją tarczycę, dlatego nie produkuje ona wystarczającej ilości hormonów, stąd objawy i podwyższone TSH. Sytuacja jest bardzo klarowna.

Mógłbyś przebadać rodzinę pod kątem tarczycy, u mnie, po mnie, zdiagnozowano kilka osób.
            • djpa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 10:26
              W Polsce za dużo osób choruje a tarczycę i za mało jest endo aby każdy z chorą tarczycą przy każdej zmianie dawki czy samopoczucia biegał do endo smile Rodzinni muszą umieć prowadzić osoby z chorą tarczycą na co dzień, a osoby z chorą tarczycą warto aby były świadome swojej choroby, prowadziły notatki, spisywały jak się czują, pilnowały badań. Przydarzy się stres, choroba, wyjazd, upały czy silne mrozy, rzut choroby i albo będziemy się męczyć na złej dawce, albo pójdziemy do endo prywatnie (a i tu się długo czeka), albo pójdziemy do rodzinnego i wspólnie z nim się coś wymyśli. Świadomy pacjent, zapisujący co trzeba, pilnujący badań plus dostępny od ręki lekarz rodzinny na NFZ to naprawdę dobry i tani duet smile Darmowy co prawda nie jest, bo za badania fT3 i fT4 trzeba samemu zapłacić, ale i tak wychodzi dużo taniej niż endo prywatnie.
              • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:00
                Obawiam się czy taki internista albo endo na NFZ nie zignoruje tych wyników i nie każe robić badań od nowa ?!
                • djpa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:07
                  Takiego wysokiego TSH nie powinien zignorować. smile W razie czego pójdziesz do innego.
                  • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:08
                    Nie chce mi się znów latać po laboratoriach i robić nowych badań mając w kieszeni świeże sprzed tygodnia sad
                    • ola_dom Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:10
                      Raczej nie każą Ci robić badań, bo niby dlaczego, skoro masz świeżutkie.
                      Ważniejsze jest, żeby nie zlekceważyli tych, które masz, żeby potraktowali je poważnie. Jak tak się nie stanie - szukaj innego lekarza, na szczęście internistę łatwiej znaleźć niż endokrynologa.
                      • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:11
                        Czyli, waszym zdaniem nie powinienem czekać miesiąc na wizytę u endokrynologa tylko zapisać się do lek. internisty czym prędzej?
                        • djpa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 11:18
                          Jasne, przecież nic Cie nie kosztuje pójście na NFZ do internisty/rodzinnego/pierwszego kontaktu. Badań nie ma co powtarzać u Ciebie: TSH wysokie, fT4 niskie, objawy są.
            • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 14:01
              harmoniak napisała:

> USG sugeruje Hashimoto, autoimmunologiczny proces zapalny "zjadł" Twoją tarczyc
              > ę, dlatego nie produkuje ona wystarczającej ilości hormonów, stąd objawy i podw
              > yższone TSH. Sytuacja jest bardzo klarowna.

Lekarz wykonujący USG stwierdził, że tarczyca nie wykazuje żadnych oznak choroby i to na pewno nie w niej leży przyczyna niedoczynności, o ile w ogóle taka jest. Wg niego tarczyca jest "tylko troszkę mniejsza, mieści się w 'szerokim zakresie'". Zdziwiło mnie to.
              • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 16:40
                Nie wiem co myśleć. Internista stwierdził, że moje wyniki niewiele odbiegają od normy i wygląda to na bardzo lekką niedoczynność, której nie trzeba leczyć, sama tarczyca jest jego zdaniem w normie. Mam sobie poczekać na wizytę u endokrynologa, ale jego zdaniem on też nic nie przepisze, ew. mam sobie brać jakieś witaminki. Poza tym wszystkie moje objawy to jego zdaniem tylko moje subiektywne odczucia.

No i najważniejsze - kiedy powiedziałem mu, że serce mi bije bardzo mocno, nierytmicznie i po wejściu na schody jest mi słabo to nawet nie raczył mnie osłuchać
                • muktprega1 Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 18.10.13, 19:52
                  Zły standard niestety bardzo typowy, gdyby nie to, w ogóle nie byłoby potrzeby funkcjonowania tych forów o tarczycy sad
                  To nie pozostaje Ci nic innego jak czekać na endo, może ten będzie leczył ludzi a nie wyniki, chociaż u Ciebie one też....
    • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 24.10.13, 09:55
      Jestem po wizycie u endo (Dr Krystyna Karcz). Doktor stwierdziła, że wyniki mogą wskazywać na pierwotną niedoczynność tarczycy. Co do rozmiaru samego organu to nie wie, czy jest tam stan zapalny czy tarczyca "po prostu" jest taka mała.
      Na razie dostałem Euthyrox 50mg i Magnezim 500mg na problemy z sercem i zmęczenie. Mam wrócić za 6 tygodni na kontrolę.

Powiedzcie mi, bo nie dostałem odpowiedzi od Dr na te pytanie - czy takie problemy mogą negatywnie wpływać na potencję/libido?
      • harmoniak Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 24.10.13, 10:17
        Jak najbardziej.

Od mojej endo usłyszałam, że faceci zgłaszają się do niej głównie z tym problemem, mając jednocześnie niedoczynność tarczycy. Zatem to jest jak najbardziej do poprawy.

Radzę Ci dochodzić do dawki 50 stopniowo, tj. dodawać 12.5 co tydzień, badania po 4 tygodniach na jednej dawce. Dlaczego tak? Ponieważ jesteś w niedoczynności już jakiś czas, pełna dawka może znacznie pogorszyć samopoczucie.
        • harmoniak Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 24.10.13, 10:18
          Koniecznie zrób też badania, o których pisałam Ci wcześniej. Jest duża szansa, że masz anemię.
          • waclawawa Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 24.10.13, 10:19
            Zamierzam się do ich zrobienia, ale wiesz - małe dziecko w domu = mało czasu dla siebie wink
            • harmoniak Re: Problemy z tarczycą - Hashimoto?! 24.10.13, 10:33
              Jak ogarniesz swoje zdrowie to będziesz miał więcej czasu i dla siebie i dla dziecka. To dobra inwestycja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka