plater-2 14.01.14, 08:24 Czy lekarz pierwszego kontaktu moze wypisac metizol ????? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pies_z_laki_2 Re: metizol 15.01.14, 16:55 Jeśli masz zaświadczenie od endo, że bierzesz przewlekle, to pewnie tak, ale pewności nie mam. Odpowiedz Link
plater-2 Re: metizol 15.01.14, 18:30 Jak juz opisalam swoje przygody - bylam u endo dr.n.med tylko raz - USG tarczycy i recepta, ktora mi sie konczy (metizol). Z rozpoznaniem poszlam do lekrza pierwszego kontaktu. Dala mi skierowanie do poradni endo w miescie wojewodzkim. Okazalo sie, po kilku godzinach dwonienia do kilku podanych mi poradniach, ze moge sie zarejestrowc za rok. Co zrobilam. W innej pordni powiedzieli mi, ze ludzie sami sobie sa winni, bo zapisuja sie jednoczesnie do osmiu kolejek i stad te kolejki. Lada dzien ma wejsc jakis system wykrywania tego typu spraw i kolejki sie automatycznie skróca. Czyli mm dzwonic w koncu lutego, moze sie okaze, ze mnie endokrynolog zbada a nawet do szpitala na badania wezmie juz w marcu ???? Kto wie ? Problemem jest to,ze mam brac stale metizol. Niestety nie moge sobie pozwolic na comiesieczne wizyty prywatne platne po 90 zl u pana dr.n.med tylko po to, zeby mi przepisal kolejna recepte na metizol. Stad moje pytanie . Odpowiedz Link
mama_dorota Re: metizol 16.01.14, 10:26 Załatwia się to tak, że idziesz do endo na wizytę i prosisz, a w razie potrzeby żądasz zaświadczenia o chorobie i potrzebie przyjmowania leku. Takie zaświadczenie, w razie braku, receptę, pokazujesz lekarzowi ogólnemu, który w przyszłości ma podstawę do wypisywania leku. Odpowiedz Link
jurmik Re: metizol 16.01.14, 22:46 Moja endo bez proszenia czy żądania każdemu pacjentowi wręcza na do widzenia kartkę dla lekarza rodzinnego z rozpoznaniem choroby i zaleceniem, jakie leki trzeba przyjmować (nie tylko Eutyrox, ale i żelazo, wit.D czy inne, jak potrzeba). Inaczej trzeba do endo latać co 3 miesiące po kolejną receptę (a może o to chodzi tym, co tej kartki nie dają?) Odpowiedz Link