Dodaj do ulubionych

Mogę prosić o interpretację?

05.03.14, 08:56
Witam. Kilka dni temu podczas wizyty u alergologa zostałam skierowana na badanie hormonów tarczycy i przeciwciał, gdyż pani doktor zaniepokoił wygląd mojej tarczycy... Ja ani nikt z mojego otoczenia nigdy nic nie zauważył, że coś jest nie tak. Ale badania zrobiłam . Oto wyniki:

TSH - 1,0265 μIU/ml zakres referencyjny: 0,3500 — 4,9400
FT3 2,64 pg/ml 1,71 — 3,71
FT4 1,03 ng/dl 0,70 — 1,48
(ATG) 1,82 lU/ml 0,0 — 4,11
(aTPO) ­ 32,15 lU/ml 0,0 — 5,61

Generalnie wszystko w normie oprócz tego aTPO, chyba, bo w sieci znalazłam rózne normy i już nie wiem czy jest ok czy nie. Do lekarza pójdę za jakieś dwa tygodnie bo czekam jeszcze na inne wyniki ... Mogę prosić o komentarz?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Mogę prosić o interpretację? 05.03.14, 11:48
      TSH prawidłowe, wolne hormony przeliczone kalkulatorem (nam tak najłatwiej oceniać wyniki) są m/w w środku normy:
      FT4 42.31% [ wynik 1.03, norma (0.7 - 1.48)]
      FT3 46.50% [ wynik 2.64, norma (1.71 - 3.71)]

czyli poziom hormonów prawidłowy i pewnie czujesz się dość dobrze, ale wysokie przeciwciała anty-TPO świadczą o stanie zapalnym tarczycy. W tej sytuacji wskazane jest jeszcze USG i bardzo ważne, aby podano na opisie objętość lub 3 wymiary.

Jeśli dobrze się czujesz, to sprawa nie jest pilna i możesz postarać się o badania na NFZ, ale samopoczucie najlepiej ocenia się za pomocą naszego forumowego testu na niedoczynność:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      Zrób go, proszę i podaj nam objawy oraz wyniki. Jeśli jest tego dużo, to nie ma co się męczyć, trzeba zająć się tarczycą.

Nie lekceważ tego, przeciwciała anty-TPO niszczą tarczycę i to prowadzi do niedoczynności. Objawy tej choroby poznasz z testu. Niektórzy lekarze przy wynikach anty-TPO, które nie idą w tysiące mówią, że to nic takiego, choroba się rozwija, ale nie ma co się spieszyć. Nie mają racji.
      • anna.kolodziejek Re: Mogę prosić o interpretację? 05.03.14, 12:23
        Dzięki za odpowiedź. Jeśli chodzi o samopoczucie to nie jest tak różowo... Zrobiłam "forumowy" test. To moje odpowiedzi:
        1. Objawy, które odczuwasz
        • duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        • częste bóle głowy (w szczególności migreny)
        • nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        • palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
        • trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
        • wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
        • uczucie braku równowagi
        • niepłodność
        • wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        • trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        • brak
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        • przedwcześnie siwiejące włosy
        • którąś z następujących chorób autoimmunologicznych: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, sarkoidoza, twardzina, zespół Sjögrena, pierwotna marskość żółciowa wątroby, miastenia, stwardnienie rozsiane, choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, małopłytkowość
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        • nadmiernie sucha lub szorstka skóra
        • niskie ciśnienie
        Mój wynik to 18.
        Generalnie jestem ospała, mam jakieś dziwne odczucia w serzu(takie szybkie bicie)-ale to są tylko takie krótkie epizody. Jest mi ciągle zimno. Czuję, że jestem jakby cały czas osłabiona. Od kilku lat staramy się o drugie dziecko i nic... Mam endometriozę, niskie AMH.Przez ostatnie miesiące mam strasznie podły nastrój przed miesiączką... a ostatnio to po prostu masakra. miałam tylko ochotę wziąć łopatę i się gdzieś zakopać i przeczekać żeby już na nikogo nie krzyczeć i nie narzekać. Często mam też takie dziwne uczucie w głowie-jakby zawroty, czy takie kręcenie w głowie. Generalnie w moim wieku(32 lata) nie powinnam się chyba czuć jak teraz, czyli jak bym miala z 60 lat ...
        • mama_dorota Re: Mogę prosić o interpretację? 05.03.14, 12:54
          No to świetnie, że ta alergolog zwróciła uwagę na twoją tarczycę. Możesz jej podziękować. Gdy z tarczycą coś się dzieje, to nawet przy dobrych jeszcze poziomach hormonów pojawiają się objawy niedoczynności. Powiedziała mi to pani ordynator oddziału endokrynologii z akademii medycznej. Zazwyczaj jest to związane ze zmniejszającą się tarczycą, dlatego ważne jest USG z oznaczeniem wielkości tarczycy.

> Generalnie w moim wieku(32 lata) nie powinnam się chyba
          > czuć jak teraz, czyli jak bym miala z 60 lat ...

2 lata temu czułam się tak jak to opisałaś, a miałam 38 lat. Teraz mam 40, a czuję się młodo smile, dzięki temu właśnie, że mimo wyników w normie lekarz potraktował poważnie przeciwciała i przepisał receptę na syntetyczny hormon tarczycy.
        • ola_dom Re: Mogę prosić o interpretację? 05.03.14, 13:02
          anna.kolodziejek napisała:

> Często mam też takie dziwne uczucie w głowie-jakby zawroty, czy takie kręcenie w głowie.

To bardzo typowy objaw przy niedoborze wit.D.
          Więc albo szybciutko zrób badanie (drogie i niechętnie zlecają na NFZ), albo lepiej kup sobie kapsułki z wit.D w internecie, są takie po 5000 jednostek i od razu zacznij łykać.
          Na 99% masz niedobory tej witaminy - jak prawie my wszystkie tutaj, i jak 80% polskiego społeczeństwa, zwłaszcza po zimie.
          No chyba, że właśnie spędziłaś miesiąc w słońcu (tropiki, albo chociaż Egipt) i nie nadużywałaś kremu z filtrem - to wtedy witaminy D nie powinno Ci brakować.
          W przeciwnym razie masz niedobory na bank.
          • mama_dorota Re: Mogę prosić o interpretację? 05.03.14, 13:28
            W Wikipedii jest napisane:
            "Badania z 2005 pokazały, że u 92% zdrowych młodych kobiet (próba 420 dziewcząt) z Europy Środkowej i Północnej, poziom witaminy D jest niski", tylko nie podali źródła.

Jeszcze kilka tygodni temu pisali o 90% białych kobiet.
    • pies_z_laki_2 Re: Mogę prosić o interpretację? 10.03.14, 02:13
      " bo w sieci znalazłam rózne normy"

Jeśli podane masz normy danego laboratorium, to nie szukaj innych norm, bo ważne są dla ciebie te, które są wypisane przy twoich wynikach. Każdy labek może mieć inne normy, ale nas obowiązują normy tam, gdzie robimy badania, a nie jakieś inne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka