Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników -prośba

23.04.14, 21:03
Witam,
Bardzo proszę o interpretację wyników
TSH 1,210 (norma 0,27 - 4,200
FT3 3,42 (norma 2,00 - 4,40)
FT4 1,42 (norma 0,93 - 1,70)
Do tego mam podwyższony cholesterol - 207 przy normie 115,00 - 190,00. Jestem szczupła, zdrowo się odżywiam więc byłam bardzo zaskoczona wynikiem cholesterolu.
Wynik z testu - 18.
Do wykonania badań skłoniło mnie ciągłe zmęczenie i ospałość, niskie ciśnienie, problemy z koncentracją, nerwowość, łamliwe paznokcie, bladość (anemię miałam tylko podczas ciąż obecnie nie mam)
Czy wyniki są w normie i darować sobie dalszą diagnostykę?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Ewa
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Interpretacja wyników -prośba 24.04.14, 13:55
      TSH oraz wolne hormony tarczycy
      FT4 63.64% [ wynik 1.42, norma (0.93 - 1.7)]
      FT3 59.17% [ wynik 3.42, norma (2 - 4.4)]

masz na ładnym poziomie, ale objawy mogą pochodzić od tarczycy. Żeby całkowicie wykluczyć tę przyczynę trzeba zrobić badania przeciwciał anty-TPO i anty-TG, a najlepiej od razu USG tarczycy. To ostatnie każdy powinien raz na kilka lat zrobić.

Z drugiej strony te objawy mogą wynikać z anemii. Prawdopodobnie uważasz, że nie masz anemii, bo morfologia jest ładna, ale u mnie i mojego syna anemia była widoczna dopiero w badaniu ferrytyny (zapasów żelaza). Ja mam chora tarczycę, ale syn nie. Ja razem z anemią leczyłam się z niedoczynnością tarczycy, synowi podawałam tylko żelazo. Oboje odczuliśmy poprawę. Syna objawy też były podobne do twoich. Dochodziły jeszcze problemy z bezsennością.
      • e.majewska-chmielewska Re: Interpretacja wyników -prośba 24.04.14, 14:15
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Tak jak sugerujesz wykonam dodatkowe badania (anty-TPO i anty-TPG, oraz ferrytynę) oraz USG tarczycy.
        Pozdrawiam serdecznie!
        • mama_dorota Re: Interpretacja wyników -prośba 25.04.14, 08:35
          > Tak jak sugerujesz wykonam dodatkowe badania (anty-TPO i anty-TPG, oraz ferryty
          > nę) oraz USG tarczycy.

anty-TG smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka