Dodaj do ulubionych

martwie sie

03.05.14, 21:58
Myślę ze trafiłam na odpowiednie forum ,nie mam pojęcia i nigdy nie miałam problemu z tarczyca ,tzn badali tylko raz rok temu i byla 1.95
Opisze w skrócie cel moich poszukiwań ,straciłam dziecko w połowie ciąży ,wada rozwojowa mózgu sadna początku ciąży zrobiłam badanie TSH i wyszło 3,05 dla ginekologa było ok bo w normie ,powtórzyłam około 4 miesiąca i również wyszło 3,05 ,teraz z perspektywy czasu myślę ze powinnam zrobić ft4 i ft3 ale tego nie zrobiłam .... pamiętam ze na początku ciąży miałam straszna sucha skore ....teraz aktualnie zrobiłam sobie badania tarczycy (szukam powodu) wady synka sad dodam ze wszystkie badania genetyczne wyszły prawidłowe
chciałabym się was zapytać kochane czy mam powody do niepokoju ,na coś zwrócić uwagę ,tak na przyszłość
moje wyniki
tsh- 2.600
ft3-3,12 ng/dl
ft4-1,o3 ng/dl
antyTPO - 13,97
antyTG 30,88
zrobilam ten test na % i wyszlo ze przy ft3-67%
ft4- 99%
zupelnie nie wiem o co chodzi sad czy moglibyscie mi pomoc
Obserwuj wątek
    • grzanka8884 Re: martwie sie 03.05.14, 22:15
      Dopisze normy bo nie napisałam wcześniej
      ft3-3,12 norma od 2,00 do 4,40
      ft4 1,03 norma od 0,93 do 1,70
      Anty TPO - 13,97 norma 0 do 34
      Anty TG - 30,88 norma 0 do 115
    • djpa Re: martwie sie 04.05.14, 08:35
      Poczytaj tu:
      www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fczasopisma.viamedica.pl%2Fep%2Farticle%2Fdownload%2F25264%2F20093&ei=S91lU5j-AcbXOfWkgJgJ&usg=AFQjCNGeWmRvrUrC4VcFboXpBHwCkYdiMg&bvm=bv.65788261,d.ZWU
      Według tych zaleceń masz nieco za wysokie TSH. Warto coś z tym zrobić, tym bardziej, że fT4 masz u samego dołu normy (procenty jakoś dziwnie i źle policzyłaś), a poza tym martwisz się. Ogólnie jeśli cokolwiek Cię w ciąży martwi, to zgłębiaj temat i magluj lekarzy tak długo, aż coś z tym zrobią, albo Cię skutecznie i na 100% uspokoją. Choć moim zdaniem masz rację, że się martwisz - jeśli nic się nie zrobi, to fT4 zapewne spadnie niebawem poniżej normy i będziecie się oboje coraz gorzej czuć. Bardzo dobrze, że zrobiłaś badania i pilnujesz tarczycy, jest ona bardzo ważna dla rozwoju dziecka i Twojego samopoczucia w ciąży. Będzie dobrze smile

W Trójmieście tsh powyżej 2.0-2.5 u kobiet w wieku rozrodczym jest uznawane jako za wysokie i zwykle jest włączane leczenie - między innymi z powodu ewentualnej ciąży.
    • grzanka8884 Re: martwie sie 04.05.14, 12:26
      Dziękuję ci za odpowiedz ,przy stracie dziecka już po połowie ciąży szuka się przyczyn ,doszukuje ...teraz już się nie dowiem dlaczego mały miał wadę rozwojowa mózgu
      Wszystko inne było w porządku ,lekarze badali pod kątem genetycznym ja sama próbuje dla siebie analizować każdy dzień w którym byłam w ciąży ..
      Czytając rożne artykuły z tym związane natknęłam się na tarczyce ,ze jej prawodlowy poziom odpowiada za rozwój mózgu u płodu ,i tak jak już pisałam w pierwszym poście nie mogę sobie wybaczyć ze nie zrobiłam sama tych badan ft3 i ft4
      Faktycznie źle przeliczyłam te % ,powinno być :
      ft3-46,67%
      ft4- 12,99%
      Teraz nie wiem czy mam się zacząć leczyć już teraz ,czy jak zajdę w ciąże to monitować
      te parametry ,na chwile obecna mam problem z chudnięciem ,zaparciami ,pamięcią ...
      zrobiłam także inne badania laboratoryjne w pakietach ,wszystko prywatnie i wyszły dobre
      • djpa Re: martwie sie 04.05.14, 17:01
        Czytałam tak jak Ty, że hormony tarczycy mają w ciąży wpływ na rozwój układu nerwowego u dziecka i że ich niedobory mają negatywny wpływ na inteligencję dziecka IQ, koncentrację uwagi.

Nie wiem czemu, wydawało mi się, że już jesteś w ciąży smile

Myślę, że naprawdę warto poszukać lekarza, który by już teraz Ciebie zaczął leczyć. Czy robiłaś nasz test forumowy na niedoczynność tarczycy? Jeśli wyjdzie Ci więcej punktów, to koniecznie do endo.

Moim zdaniem warto już teraz coś zrobić z hormonami tarczycy, nie czekać do początku ciąży. Będziesz się lepiej czuła, łatwiej zajdziesz w ciążę, będziesz spokojniejsza, ciąża od początku będzie miała lepsze warunki rozwoju. Zanim się zorientujesz, żeś w ciąży, zrobisz badania i trafisz do endo, minął już jakieś 3 tygodnie życia zarodka od zapłodnienia - wtedy już zarodek ma bijące serce.

Warto też zrobić myślę, jeśli możesz, badanie witaminy B12, ferrytyny, kwasu foliowego i witaminy D3 - i uzupełnić je jeśli będzie za mało lub na samym dole normy - przygotowując się do ciąży trzeba mieć jakieś zapasy smile
        • chloe-chloe Re: martwie sie 04.05.14, 23:08
          I jeszcze może dla pełnego obrazu czynności tarczycy - usg tarczycy wraz z pełnym opisem (min. ważne jest podanie wymiarów płatów tarczycy).
          Jeżeli masz taką możliwość to warto zrobić usg doppler pokazujące przepływy krwi.
          Wzmożone przepływy krwi mogą świadczyć o toczącym się w tarczycy aktywnym procesie zapalnym.
          • grzanka8884 Re: martwie sie 05.05.14, 12:47
            Dziękuje wam bardzo serdecznie
            Będę musiała w takim razie poszukać dobrego lekarza (mieszkam w Szczecinie ) może ktoś zna godnego polecenia bo z tego co czytam ciężko o takiego ,bo zasadniczo wyniki tarczycy mam w normach i boje się zbagatelizowania
            Jeszcze małe pytanie jak powinno oscylować ft4 ?
            zastanawiam się jeszcze nad preparatem z jodem
            Pozdrawiam
            • djpa Re: martwie sie 05.05.14, 13:41
              Nie pamiętam czy w artykule, który zalinkowałam, czy w innym podobnym artykule piszą, że w ciąży fT4 powinno być u góry normy lub powyżej połowy normy - jakoś tak. Tak czy siak wynik u samego dołu normy nie jest polecany do zachodzenia w ciążę i ogólnie dla osób w wieku rozrodczym. Chyba, że jakaś osoba zupełnie dobrze się czuje z niskim fT4 - robiłaś test forumowy?
    • grzanka8884 Re: martwie sie 05.05.14, 20:27
      Na teście forumowym wyszło mi 34 ,a wiec niedoczynność
      W wyniku pisze ze nawet jeśli wyniki są w normach powinnam być na lekach ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka