Dodaj do ulubionych

Interpretacja wynikow

06.06.14, 16:37
Dopiero co odebralam wyniki, (robione z okazji planowanej operacji pecherzyka zolciowego),
wiec niejako przy okazji .
TSH:78.50 uIU/ml
T4: 0.432 ng/dL
T3: 1.97 pg/ml
Przerazilam sie nieco bo wyglada to jakby norma przekroczona byla kilkadziesiat razy
Rozumiem ze to wskazuje na silna niedoczynnosc
, nie mam jakichs wielkich objawow, za wyjatkiem niemoznosci schudniecia i latwego meczenia sie.
Jestem swieza mezatka, (ale niemloda) planowalam ciaze, wyczytalam ze moga byc z tym problemy, powinnam zrobic dodatkowe badania?
Obserwuj wątek
    • procesor Re: Interpretacja wynikow 06.06.14, 18:29
      masz potworne wyniki smile
      podaj normy ale jakie by nie były masz wielokrotnie przekroczone TSH
      i o wiele poniżej normy ft4 i zapewne ft3

biegiem do lekarza po euthyrox! przy TAKIM wyniku nawet internista da leki! oraz skierowanie do endokrynologa
      tylko zaczynaj od małej dawki 25 i stopniowo zwiększaj, poczytaj na forum o zwiększaniu dawek
    • djpa Re: Interpretacja wynikow 06.06.14, 19:50
      Konsta, dopiero możesz zacząć się czuć źle. Ale pamiętaj, że to nie od Euthyroxu czy Letroxu, który dostaniesz, ale po prostu reakcja organizmu może być (będzie) opóźniona w stosunku do wyników. Spodziewaj się wielu, większości objawów z forumowego testu na niedoczynność tarczycy oraz nawet depresji - niestety. To, jak szybko wyjdziesz na prostą, zależy od szybkości reakcji i trafności w zwiększaniu dawki.
      Załóż sobie zeszyt i zapisuj w nim dawki, wyniki, samopoczucie - i działaj szybko.
      Nie miałaś czasami niedawno objawów nadczynności tarczycy? Duże stresy? Podejrzane infekcje?
      • konsta-is-me Re: Interpretacja wynikow 06.06.14, 20:16
        Rzeczywiscie co rusz mam jakies infekcje , stresy tez (przeprowadzka na inny kontynent...)
        ale nie mialam pojecia ze to moze miec cos wspolnego z tarczyca, chociaz podejrzewalam niedoczynosc ponad rok temu , kiedy bylo mi tak potwornie zimno caly czas, sucha skora itp,
        2 miesiace temu z kolei wypadanie wlosow, ale zlozylam to na karb stresu
        Depresyjnie sie czuje bardzo , no ale jak mowie , taka zmiana srodowiska moze rozlozyc kazdego, powiedzcie ze to kwestia tarczycy i da sie wyprowadzic lekami sad
        Wszystko mi sie jakos zwalilo na glowe jednoczesnie- slub, zmiana zamieszkania, klopoty finansowe, a teraz zdrowotne

• konsta-is-me Re: Interpretacja wynikow 06.06.14, 20:33
          Ok, daje calosc z normami , bo sa rozne miary;
          TSH-78.50 ULu/Ml (0.4-4.2) CLIA METHOD
          T4 -0.432 ng/dL (0.7-2.0) CMIA/ECLIA METHOD
          T 3- 1.97 pg/ml (2.1-4.4) CMIA/ECLIA METHOD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka