Dodaj do ulubionych

Prosba o interpretację wyników

13.01.15, 18:46
Witam starszych stażem .Mam problem z tarczycą ? Wyniki to tsh w zależności od badania od 1.93 do 3,16 .Ft 4 też w zależności od badania od 11,4 do 12,6 (norma 12-22) FT3 5,9 NORMA (3,1-6,8 ) W ostatnim z badań ATPO 215 norma <34 .Witamina D3 wynik 20 . W usg jeden guzek 6x4 mm hypoechogeniczny lity . Bacc wykonane z wynikiem ,,krew skąpa ,koloid skąpy ,nieliczne rozproszone komórki tarczycy .Wynik -Zmiana pęcherzykowa kat II wg PTE . Endokrynolog wysmiała lekarza opisujacego biposję że ponoc nie da się określić zmiany pęcherzykowej w badaniu bacc .Mnie nie do śmiechu .Ale co z tymi hormonami ? Skąd tyle ft 3 gdy podobno powstaje z ft 4 którego jest niewiele ! Endo odmówiła mi przypisania hormonów a czuje się fatalnie .Silne lęki nie wiadomo przed czym a w zasadzie takie somatyczne objawy lęku (bezsennośc ,drżenia ,ucisk w gardle ) od psychiatry mam leki efectin 75 i lerivon 10mg i czasem to pomaga a czasem nie wystarcza .Dziś psychiatra zapisala mi euthyrox 25n . Mam napadowe kołatania serca związane z pochylaniem się .Podobno częstoskurcz napadowy nadkomorowy . Czy jak wezme euthyrox to ft3 nie wzrośnie ? Endo mówi tylko że mam nasiloną konwersję ft4 do ft3 ale nie ma wskazań do włączenia hormonów .
Obserwuj wątek
    • fenyloetyloamina0422 Re: Prosba o interpretację wyników 13.01.15, 19:06
      fT3 wzrasta często przy niedoczynności, gdy fT4 jest niskie. Ja bym wzięła Euthyrox, natomiast zastanowiłabym się nad tym czy przypadkiem ten Efectin nie nasila skurczów serca. Zdarzyło mi się wziąć jedna tabletkę, trzy doby nie spałam, serce mi kołatało i wyglądałam jak naćpana.
      • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 13.01.15, 23:35
        Na pewno nie od efectinu bo biore codziennie od kilku lat a częstoskurcze są sporadyczne .Czekam na badanie elektrofizjologiczne .Jutro wezmę pierwszą dawkę euthyroxu .
        • fenyloetyloamina0422 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 05:15
          A jakie masz tętno?
          • czupakabra27 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 10:04
            Roberto, 25 to mala dawka, ale i tak podziel sobie ta tabletke. Masz czestoskurcz wiec ja przez 4 dni bralabym cwiartke, pozniej polowke, pozniej cala. Moze to przesadna ostroznosc ale lepiej tak niz zebys sie zrazil i odrzucil lek. Wyglada na to ze bedziesz musial brac tyroksyne do konca zycia wiec warto sie z nia zaprzyjaznicsmile Podejrzewam ze jak wyregulujesz sprawe hormonow, Effectin bedzie mozna powoli odstawic. Dobrze, ze psychiatra sie zlitowal bo endo okazal sie konowalem. Musisz znalezc kogos lepszego. Co nie znaczy, ze np.profesora.
            Potrzebujesz jeszcze zbadac poziom wit D,magnezu,wit b12, ferrytyny. Kazdy z tych elementow moze wplywac na kolatania serca.
            • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 12:15
              Witamine d 3 zbadałem jest 20,4 wiec ledwie łapie się na dolnej granicy niskich stanów .Wziąłem dziś połówkę euthyroxu i dziwnie się poczułem .Jakoś duszno lekkie zawroty głowy ,coś jak przy nadciśnieniu albo wysiłku .Po kilku godzinach wypiłem kawę i jestem mokry od potu i jakoś mi goraco . Coś jak w upał wypic gorącą herbatę .Jest jednak pozytyw jeden wyrażnie czuję się ,,trzeżwiej '' chociąż alko nie pijam wcale. Magnez biorę i to sporo a i tak nie przekraczam nigdy 20 proc normy .Na kołatania jak mówił mi elektrofizjolog ma wpływ nerw błędny który chwilowo osłabia swoje oddziaływanie i następuje przewaga układu współczólnego .Do tego objawy a zwłaszcza okoliczności wystąpienia wskazują na częstoskurcz nawrotny .Czekam na tel ze szpitala gdzie przez żyły mają wchodzić do serca i szukać miejsca od którego to się zaczyna a jak znajdą mają wypalać prądem .Nigdy by mi nie zdiagnozowali tarczycy gdyby gastrolog szukając przyczyny kołatania przy odbijaniu nie skierował by mnie na tomografię .Przed tym badaniem trzeba oznaczyć ft 4 i tsh .I wówczas wyszło bo samo tsh mam zawsze w normie .Nie wiem jak będzie ale pierwsze efekty euthyroxu są obiecujące w tym kierunku jakiego oczekuję .
              • czupakabra27 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 12:24
                Fajnie, ze wziales polowke.
                Wiesz, ze musisz brac 6mg jonow magnezu na kg wagi ciala? I to w formie dobrze wchlanialnej. Zadnego weglanu czy tlenku tylko mleczan, cytrynian ew. chlorek.
                Czym uzupelniasz witD3? Jaka dawke bierzesz?
                • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 16:18
                  Biorę vigantoletten 1000 , dwie tableltki po 1000 jm z posiłkiem najlepiej tłustym . Z magnezu 6-8 tabl dziennie magnefar b6 .Z tego co przeczytałem to cytrynian magnezu .Odnośnie wagi ciała to od wielu lat podobna waga 110 -118 kg tylko u mnie nie widać tego bo 194cm mam wzrostu . Zobaczymy jak będzie po hormonach .Jedno wiem na pewno że dużo bardziej się pocę i dużo bardziej mi gorąco .Nigdy na zimno nie narzekałem ale gotów byłbym dziś z krótkim rękawem na powietrze wyjśc .
                  • czupakabra27 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 17:36
                    Watpie aby Vigantoletten i przy takiej masie ciala Ci pomoglo. Potrzebujesz formy olejowej witaminy i wiekszej dawki. 5tys nie byloby przesada. Najlepiej poprosic lekarza o recepte na tani Devikap albo kupic witamine np. firmy Puritans Pride na allegro.
                    Jesli masz obawy, to zrob po 3msc brania Vigantoletten i 2 tyg przerwie powtorne badanie poziomu wit D a sam sie przekonasz. Te tabletki sa horrendalnie drogie w stosunku do tego jak sie wchlaniaja.
                    Co do magnezu to ok ale moze kup sobie Magnefar b6 max?
                    • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 14.01.15, 19:09
                      A właśnie ostatnio taki magnez kupiłem .Gorzej że żona bierze żelazo więc jak się zbliży może przyciągać haha
                      • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 17.01.15, 08:52
                        Brałem po 1/4 tabl bo po 1/2 było mi gorąco ale widać że lek działa jak powinien .Więcej energii lepsze chęci tylko to działanie na krążenie nie za bardzo .Tętno ok 90-100 i ciśnienie 140/90 .Nie bardzo widzę jak miałbym brać całą tabl.
                        • czupakabra27 Re: Prosba o interpretację wyników 17.01.15, 11:21
                          Spokojnie. Organizm sie przywyknie i bedziesz mogl podniesc dawke. Wysokie tetno to moze byc niedobor magnezu, b12, ferrytyny. Moj maz mial tachykardie, ktora przeszla po kroplach z wit. D.
                          • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 18.01.15, 12:35
                            Najgorzej że znów lapią mnie częstoskurcze po odstawieniu potasu i magnezu .Jutro jadę do szpitala na badanie eps i być może ablację .Niby jeszcze jestem spokojny ale co będzie jutro nie wiem .
                            • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 27.01.15, 23:43
                              I po ablacji i jak było tak jest . Ani lepiej ani gorzej . Przy okazji okazało się w badaniach że dawka 12,5 euthyroxu niec nie zmienia w wynikach tsh ciut w górę , ft 4 dolna gr normy , ft 3 górna granica normy .
                              • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 27.01.15, 23:44
                                Jak tu zbić ft 3 i jednocześnie podnieść ft4?
                                • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 24.02.15, 18:08
                                  Dziś odebrałem wyniki i na dawce euthyroxu 37,5 jest tak .TSH 1,67(027-4,2) FT 4 mam 11,4(12-22) i FT 3 mam 3,5(3,1-6.8) Nic nie rozumię biorę hormon a on jak był taki jest .Spada za to ft3 i tsh a ft 4 ani drgnie .W dodatku i tak przy obecnych wynikach mam problem ze snem ,gorąco mi ,serducho szybciej bije . Aż zmniejszyłem dawkę dwa dni temu do 25 bo już nie wyrabiałem z pobudzenia .O co w tym chodzi ? Lekarz coś mówiła niby że czasem organizm w reakcji na sztuczne hormony złośliwie obniża produkcję naturalnych hormonów ale czemu spadło ft 3 i to tak dużo .
                                  • czupakabra27 Re: Prosba o interpretację wyników 25.02.15, 09:05
                                    Fakty mowia same za siebie. Czeka Cie stopniowe podnoszenie dawki tyroksyny, ale moze bedzie konieczne zrobic to pod oslona np.propranolu. Nie bralam, bo nie musialam natomist wiem, ze jest to sposob zeby serce troche oszukac i przemycic wyzsza dawke t4. Pogadaj z lekarzem, czy przy Twoich problemach sercowych propranolol bylby ok.
                                    Bierzesz wystarczajaco duzo magnezu, potasu?
                                    • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 25.02.15, 23:09
                                      Biorę bardzo dużo .Martwi mnie opis biopsji .Krew skąpa ,koloid skąpy ,nieliczne rozproszone komórki tarczycy .Wnioski -zmiana pęcherzykowa kat II w/g PTE. Lekarz mówi że na podstawie pierwszej części opisu biopsji nie sposób wysnuć wniosku o zmianie pęcherzykowej i że lekarz robiący biopsję się nie popisał . W usg guzek 6 mm lity hypoechogeniczny.
    • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 20.12.15, 12:59
      Może ktoś poradzić co mam robić . Od czasu włączenia euthyroxu poczułem si lepiej gdzieś po roku od rozpoczęcia leczenia włączono mi dawkę euthyrox 75 .Ciut wcześniej samopoczucie się pogorszyło i psychicznie (problem ze snem ,lęk ,ogolny dół ) pomimo dawki 75mcg samopoczucie się utzymuje . Cechą charakterystyczną zbliżającego siępogorszenia są zrywania mięsni .Siedzę sobie i nagle podrzuca mi rękę lub nogę ,taki odruch jakbym się nagle oparzyl . Do tego dochądzą drżenia mięśni .Wyniki na dawce 75 mam takie
      tsh -0.7 0.27-4.2
      ft4 16 12-22
      ft3 4,7 3.1-6.8

guzek w tarczycy był 6x4mm teraz ma 6,5 x 4 dopisano tylko w stosunko do poprzedniego badania ,,wzmożony przepływ krwi brzeżny '' Biposja wyszła dziwna ,,krew skąpa ,koloid skąpy ,nieliczne komórki pęcherzykowe ZMIANA KAT 2 W/G PTE '' obecnie mam od 2 dni dawkę letroxu 100 i jest chyba jeszcze gorzej . Najbardziej dokucza mi takie roztrzęsienie ,napięcie psychiczne w skrajnej postaci objawiające się zrywaniem mięsni i taką jakby kulą w gardle .Tj skurcz w szyji wówczas mam podły nastrój . Na endo nie ma co liczyć bo ostatnio wygarnąłem jej na temat kolejek a zwłaszcza zapisów . Pacjent ma w.g niej zapisywać się za każdym razem jako pierwszorazowy i czekać w kolejce . Nie dociera że nfz każe lekarzom prowadzić plan leczenia gdyż ktoś wymaga wizyt np co miesiąc a inny może co rok .
    • roberto7727 Re: Prosba o interpretację wyników 20.12.15, 13:04
      Dopiszę jeszcze że w teście tężyczki wyszło mi 118 pkt co wielce wskazuje na tą przypadłosć . Biorę magnez i vit d3 ale nie pamiętam w jakiej dawce mam brać .Biorę 8 kropli vigantolu tak sam z siebie . Nocne skurcze łydek ustąpiły ale tylko to się poprawiło . Mam wizytę 7 .01 ale czy to coś pomoże wątpię . Nie wiem czy jest sans badać a tpo bo poprzedni wynik wyszedł 201 co w/g lekarki jest niejednoznacznym wynikiem . W usg wyszło jeszcze ,,liczne powiększone wezły chłonne do 20mm odc zynowe ''
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka