Dodaj do ulubionych

masakrycze ATPO pomocy

09.02.15, 16:28
Witam czy zna się ktoś na wynikach i pomoże mi bo do endokrynolog mam wizytę za 2 tyg a dziś odebrałam wyniki. Wiem ze mam hashimoto ale dlaczego jest taki wynik atpo? Z góry dziękuję.
FT3 5,28 ( 3,53 -6,45)
FT4 1,39 (0,93 -1,7)
TSH 3,9 (0,27-4,2)
ATG 55,5 (0 -60 )
ATPO 11307,7 (0-60)
Cz jest szansa ze kiedyś zajde w ciaze?
Obserwuj wątek
    • keit85 Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 09:11
      Proszę o interpretacje
    • ola_dom Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 10:04
      keit85 napisała:

> Wiem ze mam hashimoto ale dlaczego jest taki wynik atpo?

Bierzesz tyroksynę?
      • keit85 Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 12:55
        Witam milo ze ktos odpisal bo jednak moja wizyta u endo dopiero 11 marca. Tak biore euthyrox 75 od okolo roku jednak wyniki chyba nie zaciekawe , coś mi się wydaje ze mój endo nie bardzo sobie radzi. Proszę o interpretacje wynikow gdyż ja oprócz TSH nic nie kumam. Dzięki
        • ola_dom Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 16:28
          Masz bardzo wysokie TSH jak na kogoś, kto bierze tyroksynę - powinno być ok. 1, a raczej - najwyżej 1.
          Może dlatego taka niska dawka nie "powstrzymała" rozwoju Hashimoto u Ciebie i może stąd tak wysokie przeciwciała? Teraz tylko gdybam, bo nie znam się tak dobrze na przeciwciałach, rzutach, etc.
          A może to właśnie rzut Hashimoto?
          Tak czy siak - moim zdaniem powinnaś podnieść dawkę o 6 albo 12 mcg, wyniki na wskazują.
        • mama_dorota Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 16:30
          Nie wiedziałam jeszcze tak wysokiego aTPO. Najwyższe, jakie widziałam było poniżej 5000. Może to błąd laboratorium? A może faktycznie jest tak wysokie.

Dlaczego uważasz, że twój endo sobie nie radzi? Z powowdu wysokich przeciwciał?

Ogólnie leczenie endokrynologów skupia się na hormonach. Przeciwciała można obniżać za pomocą selenu (my jemy w postaci naturalnej w orzechach brazylijskich - 2 lub 3 sztuki dziennie) oraz cynku (nie podpowiem, bo ja akurat nie brałam).

Oceń swoje samopoczucie, a dp tego przydatny jest nasz test:
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          po rozwiązaniu go podaj nam wynik i objawy.

A teraz twoje wyniki po przeliczeniu na procenty kalkulatorem:
          www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
          dzięki czemu łatwiej nam ocenić w którym miejsu normy jest dany wynik.

FT4 59.74% [ wynik 1.39, norma (0.93 - 1.7)]
          FT3 59.93% [ wynik 5.28, norma (3.53 - 6.45)]

I powiem szczerze, że na oko wydawałyby się bardzo ładne, ale TSH 3,9 sugeruje niedoczynność. Ile czasu po ostatniej zmianie dawki robiłaś te badania? TSH stabilizuje się około miesiąc po zmianie dawki.
          • mama_dorota Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 16:36
            I jeszcze ciąża. Przeciwciała nie są raczej problemem, ale TSH przy efektywnym leczeniu tyroksyną powinno spaść poniżej 1. Czy lekarz mówił ci o tym? Czasem lekarz zodowala się wynikami w normie, ale zdarza się, że robi wszystko dobrze, a wyniki nie chcą słuchać i mimo zwiększania dawki TSH rośnie.

Samopoczucie trzeba traktować na równi z wynikami. Skuteczne leczenie daje dużą szansę na wycofanie się objawów.

W ciążę lepiej zachodzić wtedy, gdy wiesz, że twoje samopoczucie i hormony są ustabilizowane.

Poza tym warto zrobić jeszcze takie badania: witamina d3, witamina b12, ferrytyna i wapń. Jeśli zrobisz, to też nam podaj wyniki. Wynik ponożej normy lub nisko w normie wymagałby suplementacji.
            • mama_dorota Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 16:37
              I pamiętaj - ferrytyna, a nie żelazo, bo to co innego. Ferrytyna pokazuje stan zapasów żelaza, samo żelazo tego nie odzwierciedla. Witamina d3 to dość drogie badanie, ale niedobór jest tak powszechny, że warto ją zbadać. Ferrytyna natomiast koniecznie.
              • keit85 Re: masakrycze ATPO pomocy 10.02.15, 19:54
                Dzięki dziewczyny za informacje,chyba zrobię jeszcze raz wyniki atpo i te które mi podalyscie. A gdzie kupujecie te orzechy brazylijskie? Pozdrawiam dam znać jak wyniki
                • mama_dorota Re: masakrycze ATPO pomocy 11.02.15, 09:30
                  Ale po co badać ponownie przeciwciała? Je się bada tylko po to, aby stwierdzić Hashimoto. Potem już nie potrzeba.

Widziałaś moje pytania?
                • ola_dom Re: masakrycze ATPO pomocy 11.02.15, 09:34
                  keit85 napisała:

> A gdzie kupujecie te orzechy brazylijskie?

Najtaniej i najlepiej (bo są świeże) wychodzi na bazarach i/albo w internecie. Cena do 50 zł za kilo to dobra cena. Są drogie, ale jesz 3-4 dziennie, więc kilogram starcza na długo.
          • keit85 Re: masakrycze ATPO pomocy 11.02.15, 09:51
            Zrobilam ten test o ktorym tu piszesz i wynik 34 ale nie wiem jak go tu przesłać jednak widze ewidentnie hashimoto. martwią mnie przeciwciała ale pisalas ze nie trzeba ich ponownie badać czyli one tzn ich ilość nie ma wpływu na ciążę? Euthyrox n75 biore od ok pol roku wiec tsh faktycznie powinno być nisko. Ale ja chyba wiem gdzie jest mój błąd. .. biore tabketke z samego rana a po ok 15 min robie kawe i to chyba zle wplywa na wchlanianie. Teraz od 3 dni biore tabletke o 6 i ide dalej spac moze teraz bedzie ok. Dzięki dziewczyny za porady nikt z moich znajomych nie ma hashi i nie mam z kim pogadac. Dziś kupie orzechy brazylijskie.
            • mama_dorota Re: masakrycze ATPO pomocy 11.02.15, 10:03
              Ta kawa 15 minut po tabletce jak najbardziej może wpływać na to, ile z tabletki się przyswaja. Postaraj się zachować przynajmniej 30 minut przerwy. Jeśli po kilku tygodniach nie będzie poprawy samopoczucia, to na twoim miejscu podniosłabym dawkę i wtedy po miesiącu zbadałabym hormony. 34 to wysoki wynik. Współczuję samopoczucia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka