Dodaj do ulubionych

FT3 wyższe od FT4

19.06.15, 22:24
Witam, proszę o pomoc w odczytaniu wyników TSH 2,400 (0,200-4,200) FT3 3,14 (2,3-4,2), FT4 1,08 (0,89-1,76). % wychodzi tak FT3 44,21% , FT4 21,84. Przeciwciała w normie, w USG wyszło że tarczyca o prawidłowych wymiarach, niejednorodna i o obniżonej echogeniczności, przepływy wzmożone. Będę wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: FT3 wyższe od FT4 19.06.15, 22:36
      Witaj na Forum!

Ile masz lat? Jakie są te wymiary tarczycy? Objętość?

W każdym razie, obraz tarczycy jest taki sobie i może wskazywać na Hashimoto.
      Wyniki hormonów także nie za dobre.
      • madgda_magda Re: FT3 wyższe od FT4 19.06.15, 22:54
        To są konkretnie wyniki mojej synowej. Ma 27 lat. Martwię się o nią i dlatego napisałam. Ona to bagatelizuję bo zajmuję się moim poważnie chorym synem i nie myśli o sobie. Mieszkamy od siebie oddaleni wiele kilometrów i nie wiem jak jej pomóc. Objętość tarczycy jak dobrze pamiętam to trochę ponad 13 ale jutro ją podpytam. U niej w rodzinie sporo osób choruje na tarczycę. Nie wiem czy namawiać ją na wizytę u endokrynologa czy dać jej spokój.
        • harmoniak Re: FT3 wyższe od FT4 19.06.15, 22:57
          A jakie ma objawy?

Obciążenie rodzinne jest tu istotne i wskazuje jeszcze mocniej w stronę niedoczynności.

Słusznie się o synową martwisz.
          • madgda_magda Re: FT3 wyższe od FT4 19.06.15, 23:18
            Nie wiem które objawy są istotne więc się rozpiszę. Od dawna wypadające włosy. Jak nas odwiedzają to później z dywanów całe kłęby jej włosów wyciągam. Sucha skóra szczególnie dłonie i łokcie- ciągle musi smarować bo mówi że aż bolą. Bóle (chyba migreny) głowy. Wiecznie jej zimno. Jak ją w sobotę w grubych skarpetkach zobaczyłam to myślałam że się przewrócę ale faktycznie miała stopy jak z lodówki. Chroniczne zmęczenie. Ostatnio wada wzroku (krótkowzroczność) i dyskopatia. Niski cukier i wysoki cholesterol a oni jedzą tylko gotowane pokarmy. Cukru u nich nie uświadczę bo nie słodzą. Bardzo niskie ciśnienie. Kiedyś u nas zasłabła to miała 80/45. A średnio ponoć to 90/60 ma. Kocham ją jak córkę i bardzo się martwię. Jest na prawdę wymarzoną synową ale uparta czasem strasznie.
            • madgda_magda Re: FT3 wyższe od FT4 20.06.15, 09:51
              Mam tą objętość tarczycy. 45x17x18 =6,885ml, 47x17x18 = 7,191 łączne 14,076ml. To namawiać ją na tą wizytę czy dać jej spokój i nie męczyć faktycznie?
            • harmoniak Re: FT3 wyższe od FT4 20.06.15, 12:00
              Uważam, że objawy, wyniki hormonów i obraz USG jednoznacznie wskazują na niedoczynność tarczycy z Hashimoto.

Suche łokcie to sztandarowy objaw niedoczynności. Tak samo wysoki cholesterol, u osoby w takim młodym wieku, ze zdrową dietą, powinien być normalny. Niskie ciśnienie to też typowy objaw, także niedocukrzenie.

Trzeba namawiać na wizytę, jednak z Twojego opisu wynika, że synowa może mieć też problemy z koncentracją itp. Niedoczynność niestety odbiera pewności siebie, a także trochę intelektu. To w połączeniu z jej niechęcią leczenia się wskazuje, że będzie potrzebowała osoby towarzyszącej w gabinecie.

Na Waszą niekorzyść będzie działało TSH w normie, można przekonywać lekarza, że u młodej osoby powinno wynosić 1, nie 2.5.

Tarczyca ma prawidłową objętość, jednak jej struktura jest nieprawidłowa.

Z innych badań warto zrobić ferrytynę, b12 i wit. D (postać 25-OH).
              • madgda_magda Re: FT3 wyższe od FT4 22.06.15, 08:23
                Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Zrobię wszystko żeby poszła do dobrego endokrynologa i postaram się żeby nie była na wizycie sama. Jak będzie stawiała opory to pokażę jej rozmowę z Tobą. Masz oczywiście rację z tą koncentracją, straciła swoją podzielność uwagi między innymi, już nie walczy jak lwica o swoje racje tylko odpuszcza. Czasem jej nie poznaję. Znam ją 11 lat i zawsze była pewną siebie i bardzo inteligentną osobą, teraz tej pewności siebie już nie ma niestety. Dziękuję jeszcze raz Harmoniak. Pozdrawiam, Magdalena.
                • harmoniak Re: FT3 wyższe od FT4 22.06.15, 22:00
                  W takim razie życzę powodzenia.

Tutaj jest link do wątku jednej z forumek. Jej najnowszy post jest bardzo optymistyczny:
                  Wątek zanyen: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,152588820,,HASHIMOTO_NIEDOCZYNNOSC_CHOROBA_SKORY.html
                  • 1mamboryska Re: FT3 wyższe od FT4 23.06.15, 01:39
                    Bardzo dziękuję za podesłanie linka do tego postu. Nie ukrywam że ja też tak chcę się czuć jak jego autorka... Oj dzięki wpisowi mamy Madzi sporo się dowiedziałam. A teraz pora do snu i można marzyć😊
    • 1mamboryska Re: FT3 wyższe od FT4 22.06.15, 20:16
      Dzięki madgda_magda wink
      • harmoniak Re: FT3 wyższe od FT4 22.06.15, 22:01
        Czyżby bohaterka/synowa? smile
        • 1mamboryska Re: FT3 wyższe od FT4 23.06.15, 01:24
          Tak synowa, ale czy bohaterka? Z forum się dowiedzieć jakie numer z tej mojej teściowej to jest coś 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka