Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników dziecka

26.06.15, 10:50
Witam,
proszę o pomoc w interpretacji wyników córki. Ma 5,5 roku. Troche jestem przerazona wizją dożywotniego przyjmowania hormonów a to sugeruje endo jeżeli wyniki do września się nie zmienią.
TSH - 6.210 - (badanie 29.05)
Ft4 - 1,34 ng/dl

TSH - 6.09 (badanie 13.06)
Anty TG - 11.59 IU/ml
Anty TPO - 8.48
USG:
Tarczyca prawidłowej echogenicznosci, mała. Struktura jednorodna. Zmian ogniskowych ni estwierdzam.
Płat prawy 26x9x10mm (obj. 1,4 ml
Płat lewy 26x8x7mm (obj. 0.8ml)
Cieśń grubości 3mm
W color i power Doppler perfuzja w gruczole zwiększona. Okoliczne węzły chłonne nie są powiększone.

No i nie wiem czy to już leczyc, czy to fizjologia;-/

Obserwuj wątek
    • djpa Re: prośba o interpretację wyników dziecka 26.06.15, 14:00
      Podaj normy do wyników.
      Jak córka się czuje? Jak rośnie? Co Cię skłoniło do wykonania jej badań?

Mój syn bierze Euthyrox codziennie rano niemal od urodzenia. Ma 9 lat. Wcale nie takie straszne, można się przyzwyczaić smile Pół tabletki rano na czczo i potem pół godziny nie jeść, badania krwi około 2-3 razy w roku i żyje normalnie. Chodzi do szkoły, jeździ na kolonie, rośnie, biega, rzadko choruje.
      • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 26.06.15, 20:48
        Tsh norma do 5.970
        Anty tpo 0-34
        Anty tg 0-15
        Ft4 nie mogę znaleźć Ale było w normie
        Nie wiem właśnie czy coś można przypisać ,nie wiem jakie są objawy. Robilam jej roznebadania. Ciągle coś ją boli A to głową A to brzuch,a to nogi. Miała niedobór d3. Pomału podnosimy. Poci się i ciągle jej dusZno a zarazem zimno. Robi "kozie bobki". Jest duża,urodzila się duża w 35tc 2840 i 54cm. Teraz ma 119 i 23 kg albo już 24. Ma 5,5 roku.
        • djpa Re: prośba o interpretację wyników dziecka 26.06.15, 21:23
          Czy ma dobrą ferrytynę? Nie ma anemii? Ile D3 dostaje?
          Rzeczywiście duża smile
          • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 26.06.15, 21:30
            Tego nigdy nie badalysmy. D3 dostawala jakieś 3000 dziennie Ale jak już lato i poziom się zwiekszyl to nie codzienne daje.
          • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 26.06.15, 21:32
            Hemiglobina w normie
            • djpa Re: prośba o interpretację wyników dziecka 27.06.15, 16:15
              Gdy będziesz córkę kłuła pod koniec wakacji, to po prostu zbadaj jej też ferrytynę. smile

Dbaj o jak najbardziej zdrową dietę córki, bez cukru, chemii. Nie napisałaś norm do najważniejszego, czyli fT4, ale moim zdaniem jest szansa na lepszą pracę tarczycy córki. Córka szybko Ci rośnie, może tarczyca nie nadąża? Dlatego warto zadbać o maksymalnie zdrową dietę, bo bez pierwiastków tarczyca nie będzie dobrze pracować.
              • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 28.06.15, 12:13
                Poczytałam trochę i zastanawiam się czy to nie guz przysadki przypadkiem powoduje wZrost tsh u to że jest taka wielka
                • djpa Re: prośba o interpretację wyników dziecka 28.06.15, 17:17
                  Dlatego te normy na fT4 by się przydały. Nie sądzę że to guz przysadki. Miała by więcej objawów. Absolutnie nie martw się na zapas!
                  Z wagą i wzrostem jest na 92 centylu -około:
                  www.wolframalpha.com/input/?i=girl+5.5+years+119cm+24kg

Idzie równo z wagą i wzrostem. Jako dorosła wg statystyki będzie miała 173cm smile
                  Szkoda, że nie masz norm na fT4.
                  • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 29.06.15, 06:08
                    Pod wynikami dla jej wieku 1-6 lat norma to 0.96 - 1,77
                    • mamaalit Re: prośba o interpretację wyników dziecka 29.06.15, 06:09
                      A możesz napisać jakie te objawy by miała?? Bo w internetach to słabo opisane.
                    • djpa Re: prośba o interpretację wyników dziecka 29.06.15, 19:22
                      Czyli ma fT4 w środku normy.
                      Skup się więc na dobrym odżywianiu dziecka i nie zamartwiaj się do jesieni. smile
                      Gdyby miała coś z przysadką, mogłaby mieć TSH podwyższone i fT4 też powyżej normy. Jej fT4 jest w środku normy, więc naprawdę nie martw się na zapas. smile W najgorszym przypadku skończy się na 1 tabletce codziennie na czczo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka