Dodaj do ulubionych

proszę Was o pomoc

27.06.15, 16:44
Chciałabym prosić o Waszą pomoc. Na forum jestem od dłuższego czasu, dużo się od Was nauczyłam i dzięki niemu doszłam do w miarę dobrego samopoczucia. Niestety od jakiegoś czasu wszystko się posypało.
Mam Hashimoto + niedoczynność tarczycy, PCOS, IO.
Od września walczę z anemią - morfologia wtedy wskazywała na anemię z niedoboru żelaza, a moje wyniki były takie:
ferrytyna 1,99 % [wynik 15,6 (norma 10-291)]
wit. B12 2,29 % [wynik 227 (norma 211-911)]
wit. D3 -7,2 % [wynik 26,4 (norma 30-80)]
Od tego czasu brałam żelazo (2 tabl. Asofer), B12 10 ug i Vigantoletten 2000 IU zgodnie z zaleceniem lekarza.
Wyniki ze stycznia:
ferrytyna 23,13 % [wynik 75 (norma 10-291)]
wit. B12 1,43 % [wynik 221 (norma 211-911)]
wit. D3 8,6 % [wynik 34,3 (norma 30-80)]
Kwas foliowy 7,84 norma >5,38
Od tego czasu biorę 1 tabl. Sorbiferu czasem 2, i B12 20 ug (b12 w takiej dawce zalecił lekarz).
Moje wyniki sprzed kilku dni są takie:
Witamina B12 200 pg/ml (norma 211 - 911) -1,57 %
Ferrytyna 55 ng/ml (norma 10 - 291) 16,01 %
Kwas foliowy 4,08 ng/ml (norma >5,38)
Morfologia przy tych wynikach jest idealna.

Dlaczego te wyniki tak lecą w dół pomimo suplementacji, szczególnie zastanawia mnie spadający poziom ferrytyny, bo to że b12 poleci w dół to się domyślałam.

Jakie badania jeszcze mogę zrobić aby dowiedzieć się dlaczego te wyniki tak lecą w dół,a przede wszystkim co mogę zrobić aby sobie pomóc i uzupełnić poziom tych witamin.
lekarz podczas gastroskopii powiedział, że nie ma możliwości abym miała celiakię oraz zanikowe zapalenie błony śluzowej żołądka, co wyjdzie z badań histopatologicznych nie wiem, bo na wyniki sobie jeszcze trochę poczekam. Podobno mam jeszcze bakterię Helikobakter w żołądku.
Moje samopoczucie przy tych wynikach est paskudne - jestem ciągle zmęczona, zdycham po przejściu kilku kroków, nie mogę wziąć pełnego oddechu bo mam wrażenie że się duszę, strasznie lecą mi włosy i rzęsy, paznokcie są strasznie cienkie i się łamią.

Moje ostatnie wyniki hormonów (25.06.2015r.)
FT3 85,33 % [wynik 6,06 (norma 3,5-6,5)]
FT4 70,80 % [wynik 19,43 (norma 11,5-22,7)]
Te wyniki są na dawce 224 ug Euthyroxu i 10 ug Thybonu. Po tych wynikach dorzuciłam sobie 12,5 ug T4 bo jeszcze jest nisko, a najlepiej czuję się przy wynikach w zakresie 90-95 %.
Dodatkowo biorę metforminę 3 x 1000 mg i wit. D 5000 IU + k2 mk7 100 mcg.

Co mogę teraz zrobić aby podnieść poziom żelaza, b12, kwasu foliowego? Jakie badania powinnam jeszcze zrobić aby znaleźć przyczynę dlaczego tak się dzieje. W następnym tygodniu wybieram się do lekarza rodzinnego ale obawiam się że on mi nie pomoże.

Proszę abyście mi doradziły co mogę teraz zrobić aby sobie pomóc.
Trochę długa ta wiadomość się zrobiła a to przez to, że chciałam wszystko dokładnie opisać.
Obserwuj wątek
    • djpa Re: proszę Was o pomoc 27.06.15, 21:29
      Czy bierzesz lub brałaś jakieś leki zobojętniające kwas żołądkowy, czyli na zgagę? One mogą upośledzać wchłanianie żelaza. Może wyleczenie bakterii pomoże?

Może zastrzyki z B12 by Ci pomogły lub B12 w większej dawce w kroplach (jest na All) do czasu wyleczenia żołądka i otrzymania wyników histopatologicznych?
      • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 27.06.15, 22:18
        Nigdy nie brałam IPP. Właśnie wybieram się w poniedziałek do rodzinnego po zastrzyki. Tylko nie wiem czy mi da, endo nie chciał mi przepisać przy wyniku na poziomie 1,5 %. Jak nie zechce to pozostanie mi kupić na allegro. Myślisz, że powinnam zrobić jeszcze jakieś badania odnośnie spadające poziomu B12. A za leczenie bakterii będę mogła się zabrać jak będę miała wyniki hist-pat, czyli za 2 tygodnie. Może to ta bakteria zżera mi witaminka.
        • czupakabra27 Re: proszę Was o pomoc 28.06.15, 09:25
          Dobrze byloby zrobic 2 badania: przeciwciala przeciwko komorkom okladzinowym zoladka i przeciwko czynnikowi Castle'a. Troche drogie ale ja np.zaplacilam ok 70 zl za oba u podwykonawcy Diagnostyki. Warto szukac labow z dobrymi cenami.
          Czy badania hormonow robisz przed polknieciem hormonow?
          • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 28.06.15, 11:20
            To jeszcze zrobię te badania.
            A hormony zawsze oznacza przed tabletką.
    • madami Re: proszę Was o pomoc 29.06.15, 20:49
      Ponoć żelazo się nie wchłania przy niedokwaszonym żołądku.

A może to kwestia innych nietolerancji pokarmowych. Może gluten i nabiał? Próbowałaś odstawić? Czy coś się zmieniło? Może jeszcze inne nietolerancje?
      • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 29.06.15, 21:38
        Madami, a jak sprawdzić czy mam niedokwaszony żołądek?
        Tak dość długo nie jadłam glutenu i nabiału - B12 pomimo tego mi spadała, ferrytyna trochę urosła. Wróciłam do glutenu żeby zrobić badania na celiakię. Teraz powoli wracam do diety paleo.
        Dostałam dzisiaj zastrzyki z B12 - może po nich wzrośnie mi poziom tej witaminy.
        Myślę też o wizycie u hematologa - tylko obawiam się czy taka wizyta ma sens, skoro morfologia jest w normie.
        • madami Re: proszę Was o pomoc 30.06.15, 12:11
          Tłuste życie pisze o niedokwaszonym żołądku. Czytałam gdzieś, że dokwaszenie wielu osobom pomogło w przypadku trudności w przyswajaniu skłsdników odzywczych. Co jeszcze przychodzi mi na myśl oprócz zakwaszenia żoładka i nietolerancji pokarmowych: może pasożyty? Może przerost grzyba i ubytki w naturalnej florze bakteryjnej?
          • madami Re: proszę Was o pomoc 30.06.15, 12:11
            www.tlustezycie.pl/2012/12/za-mao-kwasu-w-zoadku-problemy.html
        • senciak Re: proszę Was o pomoc 30.06.15, 16:18
          Spróbuj Betainę HCL - według tłustego życia. Polecam - już prawie pół roku ulgi od problemów żoładkowych.
          • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 30.06.15, 17:25
            Ok spróbuję betainy. Moim jedynym problemem z żołądkiem jest to że nic mi się nie wchłania, i być może bakteria helikobakter chociaż nie mam jeszcze pewności co do tego. Nie mam żadnych bóli żołądka ani nic podobnego. Nie mam też objawów niedokwaszonego żołądka wymienionych na stronie tłuste życie.
            • senciak Re: proszę Was o pomoc 01.07.15, 07:28
              A co to znaczy, ze nic się nie wchłania? To znaczy masz problemy z trawieniem?
              • senciak Re: proszę Was o pomoc 01.07.15, 07:31
                Z Beainą można zrobić taką "swoistą" próbę - nie pamiętam gdzie o niej czytałam - wiadomo wtedy czy żołądek jej potrzebuje, co w praktyce oznacza niedokwaszenie żoładka.
              • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 01.07.15, 13:50
                Miałam na myśli to że biorę żelazo, biorę B12 a poziom ferrytyny i B12 spada.
                • katefr4 Re: proszę Was o pomoc 03.07.15, 20:23
                  Czy to normalne że po zastrzyku z B12 jestem ogromnie zmęczona? Myślałam że te zastrzyki poprawią moje samopoczucie a na razie jestem po dwóch i po każdym dopadła mnie to zmęczenie.
                  • katefr4 Re: wyniki badań 12.07.15, 16:00
                    Mam już wyniki badań histopatologicznych.

Wycinki z błony śluzowej dwunastnicy: Brak cech zaniku kosmków. Liczba limfocytów śródnabłonkowych miejscami zwiększona (poniżej 30 na 100 komórek nabłonka kosmków).

Wycinki z błony śluzowej antrum: W barwieniu Warthin-Starry, w śluzie na powierzchni nabłonka obecne dość liczne (++) bakterie większe niż typowo Helicobacter pylori (Gastrospirillum hominis?).

Wycinki z błony śluzowej trzonu żołądka: W badanym materiale brak cech zaniku. W barwieniu Warthin-Starry, w śluzie na powierzchni nabłonka obecne nieliczne (+) bakterie większe niż typowo Helicobacter pylori (Gastrospirillum hominis?).

Czy te bakterie trzeba jakoś leczyć? Myślałam,że coś mi ta gastroskopia powie, a tymczasem dalej stoję w miejscu i nie wiem co dalej. Po serii zastrzyków z B12 moje samopoczucie się nie poprawiło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka