grazkabhalla
17.08.15, 17:21
Bardzo prosze o pomoc w interpretacji moich aktualnych wynikow hormonow tarczycy:
TSH 2,08 ulU/ml (norma 0.27 - 4.2)
FT3 3.9 ulU/ml (norma 3.1 - 6.8)
FT4 15.8 ulU/ml (norma 12 - 22)
Wyniki byly robione bez tabletki, wiek 40 lat.
Jeszcze chce dodac ze biore eutyrox od 3 lat, obecnie jestem na dawce 88.
Zaczynalam od dawki 12.5 i 25 ale generalnie znosilam ten lek bardzo zle. Przez pierwsze 9 miesiecy mialam okropne bole glowy, miesni, uczulenia skorne, problemy z oddychaniem, napady strachu i problemy z sercem. Stopniowo tez przybieram na wadze od tego czasu. Moja pani endokrynolog zapewniala mnie na kazdej wizycie ze te skutki uboczne to z pewnoscia nie od eutyroxu. Jakos teraz moj organizm sie przystosowal do tego leku ale widze ze bardzo pogorszyl mi sie stan paznokci, mam podluzne bruzdy albo pekniecia. Bardzo wypadaja mi wlosy pomimo regularnej suplementacji witaminami i mineralami. Nie wiem czy to ma jakis zwiazek ale w ostatnich 3 latach mialam 3 zlamania kosci. Od pol roku mam tez bol w okolicach serca. Nie moge spac na lewym boku i nie moge nabrac glebokiego oddechu. Co prawda przeszlam zapalenie pluc na poczatku tego roku ale mialam kilka kontrolnych przeswietlen i z plucami jest wszystko w porzadku i pan doktor mowi ze to z pewnoscia nie pluco. Nie wspomne juz o pogarszajacej sie pamieci i koncentracji, bardzo szybko gubie sie w detalach, mysle dlugo i mam problemy z koncentracja.
Bardzo prosze o porade od osob ktore byly albo sa w podobnej sytuacji. Czy te wyniki tarczycy sa prawidlowe? Biorac eutyrox od 3 lat oczekiwalabym ze moje problemy sie unormuja, szczegolnie te z pamiecia i koncentracja. Pozdrawiam serdecznie. Grazka