Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

19.02.16, 09:40
Witam jestem tu nowa i bardzo proszę o interpretacje moich wyników. Nigdy nie leczyłam się na tarczyce.Mam 23l. Wizytę u endokrynologa mam dopiero w połowie marca a bardzo martwi mnie podwyższony poziom TSH , anty- TG i ant- TPO
Moje wyniki :
TSH 4.200 (zakres 0,270 - 3,000)
fT3 5.89 ( zakres 2,80 - 7,10 )
fT4 16.37 (zakres 12,00 - 22,00 )
Anty Tg 315.10 (zakres < 115,00 )
Anty TPO 180,70 ( zakres 34,00)

Martwię się. Może ktoś mi wyjaśni o co chodzi w tych wynikach ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 11:43
      podwyższone przeciwciała wskazują na rozwój choroby autoimmunologicznej, zapalenia tarczycy typu hashimoto. wolne hormony jeszcze nie są tragicznie niskie, ale to zapewne dlatego, że przysadka pogania tarczycę do pracy, stąd wysokie TSH. dla kobiety w Twoim wieku norma na TSH to najwyżej 2,5. idziesz więc w stronę niedoczynności tarczycy.

do kompletu badań potrzeba jeszcze usg gruczołu tarczycowego, i wtedy będzie wiadomo, na jakim etapie choroby jesteś.

poszukaj dobrego endokrynologa, nie pierwszego lepszego, ale dobrego, który zna się na hashimoto.
      • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 12:13
        Dziękuje za odpowiedź. Jestem umówiona z panią doktor ale czy jest dobra? Nie mam pojęcia.
        • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 12:22
          jak będzie po wizycie, opisz nam, jak wyglądała wink to powiemy, czy dobra czy nie big_grin

ja się tyle razy przejechałam, że szkoda gadać. ale warto było szukać dobrego lekarza.
          • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 12:50
            Oczywiście że opisze bo pewnie są inne osoby w podobnej sytuacji i tak jak ja nie wiedzą co maja robić. Chodź przyznam szczerze że wystraszyłam się tą hashimoto tym bardziej że dopiero zaczęliśmy z mężem o dziecku, a z tego co czytam tu i tam w necie nie będzie tak kolorowo. Jednak mam nadzieje że wyleczę się na tyle by urodzić zdrowego dzidziusia. Pozdrawiam big_grin
            • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 13:55
              hashimotki rodzą zdrowe dzieci wink muszą byc tylko dobrze prowadzone przez lekarzy, no i do zajścia w ciążę są potrzebne dobrze wyregulowane hormony wink

a netu nie czytaj za dużo wink różnie ludzie piszą, różnie mówią - ja się staram pozytywnie myśleć. chorobę trzeba oswoić, bo zostanie z nami do końca życia, więc pozostaje ją poznać .
              • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 20.02.16, 09:31
                Masz racje że pozytywne nastawienie to podstawa, ale początki nie są łatwe. Tym bardziej że w moim przydatku to dopiero początki z tą choroba. No nic pozostaje mi się z nią "zaprzyjaźnić". wink
                Oczywiście postaram się nie czytać aż TYLE w necie o tym smile .
          • smoczycax Re: Prośba o interpretację wyników 20.02.16, 11:20
            Proszę o interpretacje wyników.

W 2013 moje wyniki były takie:

TSH ? 4.950 ( 0.340 ? 5.600)
            FT 3 ? 3.37 (2.39 ? 6.79)
            FT 4 ? 0.73 ( 0.61 ? 1.12 )

Lekarz rodzinny powiedział, że wyniki są dobre.

Moje aktualne wyniki 2016:

TSH ? 6.580 ( 0.35 ? 5.50)
            FT 3 ? 3.00 (2.3 ? 4.2)
            FT 4 ? 0.86 ( 0.89 ? 1.76 )

Niedoczynność czy coś jeszcze ? Wizyta 1 marca

pozdrawiam
            • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 20.02.16, 11:43
              jest niedoczynność i to spora. powinnaś jak najszybciej rozpocząć suplementację tyroksyny.
              • smoczycax Re: Prośba o interpretację wyników 20.02.16, 17:21
                Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście prywatnie idę do lekarza 1 lub 3 marca. Gdybym miała iść normalnie dopiero w listopadzie mam przyjść się zapisać.
                26 lutego idę na usg.

serdecznie pozdrawiam
      • emtii Re: Prośba o interpretację wyników 27.02.16, 22:08
        Ja też bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników: TSH: 2,700 (0,270-4,200) FT3: 2,97 pg/ml ( 2,04-4,40) FT4: 1,15 ng/dl (0,93-1,71) antyTPO :39,16 IU/ml (0-34,00) antyTG:183,60 (0-115,0) USG: tarczyca niejednorodna,bez guzków. Mam 40 lat,wcześniej nie leczyłam się z powodu tarczycy,ale od kilku lat mam walczę z mocno przesuszoną skórą na skroniach oraz kruszącymi się włosami,czasami po wstaniu z łóżka najchętniej spowrotem bym się położyła spać,mam częste bóle głowy.Rok temu robiłam rezonans. Aha jeszcze żelazo wyszło niskie 5,6 ( 5,8-34,5) W grudniu byłam u endo i dowiedziałam się,że mam zapalenie tarczycy,ale nie dostałam żadnych leków.Mam powtórzyć badania za pare miesięcy i wrócic jeśli objawy nasiliłby się...Jestem w kropce...Czy to Hashimoto? Niedoczynność? Mam czekać,aż się pogorszy? Pomocy!
        • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 02.03.16, 08:36
          dla mnie chorujesz na hashimoto. masz podwyższone przeciwciała, obraz usg też to potwierdza. w tej chwili wyniki hormonów tarczycy wskazują na niedoczynność. stąd masz objawy i źle się czujesz.

po mojemu, powinnaś rozpocząć leczenie, i uzupełnić niedobór żelaza preparatem na receptę. nie ma na co czekać, bo lepiej nie będzie, tylko gorzej. być może to początek choroby, być może nie - to nie ma znaczenia. czas poszukać innego lekarza.
          • emtii Re: Prośba o interpretację wyników 08.03.16, 21:11
            Dziękuję! Oswajam się z myślą o hashi,chociż nie jest to łatwesad Dostałam tardyferon od internisty,chce przejść na diete bezglutenową i bezlaktozową i wdrożyć suplementy,tylko nie do końca wiem jakie dawki.Echh...czytam i uczę się,głowa puchnie...Zwłaszcza,że zrobiłam badania 13letniej córce i też nie wyszły dobrzesad Przed nami usg i endo,oby lekarka była bardziej kompetentna od tej do której trafiłam ja,bo przeraża mnie to,że lekarze nie potrafią nami rzetelnie pokierować sad(((
            • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 10.03.16, 10:04
              ja się pocieszam tym, że mogłam zachorować na gorszą rzecz wink oczywiście, hashi to nie bułka z masłem, ale też nie jakiś wielki dramat - daje się normalnie żyć przy prawidłowym prowadzeniu choroby. zresztą, nie mamy na to wpływu, jesteśmy chore i trzeba to wziąć na klatę.

moja 12 letnia obecnie córka też jest chora - leczę ją od roku.poszukaj jej dobrego pediatrę endo, żeby ją właściwie przeprowadził przez okres dojrzewania. ja dojeżdżam z córką 250 km. ale warto smile
    • hanna91 Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 17:29
      właśnie, różnie piszą! ja zaszłam w ciążę nie lecząc się, nie mając nawet pojęcia o swojej chorobie hashimoto, a co lepsze przez miesiąc bycia w ciąży nie byłam w ogóle leczona ( bo przecież nie wiedziałam że jestem chora) a przez miesiąc drugi miałam dawkę dla siebie tylko bo nie byłam pewna czy jestem w ciąży a mój gin akurat miał urlop... nadmienię ze później byłam już leczona odpowiednio a moje maleństwo urodziło się zdrowe smile
    • hanna91 Re: Prośba o interpretację wyników 19.02.16, 17:32
      gorzej jest teraz po ciąży... bo lekarz nadal nie potrafi ustalić mi odpowiedniej dawki... albo za duża albo za mała... się wkurzyłam to sama sobie lekko zwiększyłam bo się okazało że mam gorszy wynik niż wtedy kiedy zaszłam w ciążę
    • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 20.02.16, 09:28
      hanna91 gratuluje maleństwa smile powiem ci że masz racje że rożnie piszą i przyznam że na początku pomyślałam sobie że czeka nas z mężem długaaaa droga, ale czytając twojego posta przywraca mi wiara że w końcu nam się uda...
      hanna91 Myślałaś nad zmianą lekarza? Może trafisz na lepszego lekarza który ustawi ci odpowiednią dawkę. Czytałam na jakiejś stronie (tyle tego czytałam że nie pamięta nazwy ) że odpowiednia dieta może pomóc przy hashimoto chyba dieta paleo ? Ale nie jestem pewna. Z jej założeń mało zostaje do jedzenia bo większość ale podobno przynosi efekty smile
    • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.16, 18:32
      Hej smile Miałam się odezwać gdy coś będę wiedziała odnośnie moich wyników. Udało mi się dostać wcześniej do innego lekarze i bardzo się z tego ciesze (oczywiście nie dla tego że jestem chora), ale trafiłam na przemiłą Panią doktor.
      Moje wyniki wskazują na niedoczynność tarczycy ze wskazaniem na hashimoto.
      Usg wykazało że mam małą tarczycę tj 6 ml. Tarczyca bez zmian guzków itp. Wszystko wskazuje że w moim przypadku to dopiero początek choroby...
      Mam przyjmować raz dzienne Letrox 50 .
      To na razie tyle jak pobiorę trochę ten lek to mam ponownie zrobić Tsh i iść na kontrolę.

A tak z innej beczki brała może któraś z was ten lek? I jak się po nim czułyście?
      • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 24.02.16, 20:42
        dobrze, że wiesz, co Ci jest. dobrze, że dostałaś lek. mam co prawda wątpliwość, że to początek choroby - masz maleńka , zjedzoną przez przeciwciała tarczycę, a to musiało trochę trwać. niemniej, nie ma to znaczenia - jesteś chora, musisz przyjmować syntetyczną tyroksynę.

moją dużą watpliwość budzi fakt, że lekarz kazał zbadać tylko TSH. przu hashimoto jest to moim zdaniem błąd, bo ważniejsze są wolne hormony tarczycy niż hormon przysadki.

radzę też zacząć dawkowanie leku od dawki 25, po 2- 3 tygodniach wejść na 50. dawka 50 jest spora, możesz ją znieść nienajlepiej. badania robi się najwcześniej po 4- 6 tygodniach, a nawet dalej od wejścia na daną dawkę.

ja biorę na zmianę euthyrox z letroxem, nic mi się nigdy nie działo.

musisz pamiętać o zażywaniu leku na czczo, conajmniej pół godziny przed posiłkiem.
        • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 25.02.16, 10:43
          solaris31 zapomniałam napisać o dwóch rzeczach tj. przez dwa tygodnie mam brać po 1/2 tabletki - więc masz racje. A początek choroby bo robiłam pod koniec 2014 roku tsh lekarz rodzinny zlecił mi nie pamiętam czemu już i w tamtej chwili tsh wynosiło 1,850. Myślę że dlatego lekarz uznała że to początek choroby?
          Na prawde 6 ml to maleńka tarczyca?

• solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 25.02.16, 19:07
            tak, naprawdę maleńka wink norma dla kobiety to 13-18 ml. masz więc tak naprawdę połowę tego, co mieć powinnaś.

ja 2 lata temu miałam 9 ml, moja córka ma ledwie 2 ml. noworodki mają większą tarczycę niż ona sad
        • ankaskakanka2kije Re: Prośba o interpretację wyników 09.03.16, 14:06
          hej! przepraszam, że podłączam się do wątku, ale zainteresowało mnie jedno. piszesz, że dawka 50 letroxu jest spora i można znieść ją nienajlepiej - co to oznacza? pytam, bo dziś lekarz przepisał mi dokładnie to samo. jestem w ciąży (12tc), a niedoczynność została wykryta dopiero tydzień temu.
          • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 10.03.16, 10:01
            chodzi o to, że dawkę należy podnosić stopniowo, żeby nie narażać się na szok hormonalny i związane z tym przykre objawy przypominające nadczynność - na przykład ze strony serca. dawka 50 sama w sobie nie jest duża - ja w tej chwili biorę 100, ale każdy znosi dawkowanie i zmiany dawek inaczej. na początek 50 może być za wysoko.

Ty jesteś w ciąży, więc trudno mi powiedzieć - w ciąży potrzebuje się wyższych dawek, i postępowanie też może być inne - nie umiem Ci powiedzieć, jak to zniesiesz i czy to dobre działanie - niech się mądrzejsze dziewczyny wypowiedzą.
            • marciszooon Re: Prośba o interpretację wyników 06.04.16, 16:38
              Cześć to znowu ja smile zrobiłam wyniki kontrolne biorę letrox 50 (od 24.02.16)
              Moje aktualne wyniki
              TSH 1,600 (zakres 0,270 - 3,000)
              fT3 5.45 ( zakres 2,80 - 7,10 )
              fT4 18.67 (zakres 12,00 - 22,00 )
              Anty Tg 165.10 (zakres < 115,00 )
              Anty TPO 117,90 ( zakres 34,00)
              Jest dobrze tylko zastanawiam się nad tymi anty TG i TPO czy one zawsze już będą tak poza normą przy tym poziomie tsh ? Ogólnie czuje się lepiej tylko włosy jak leciały tak lecą... pozdrawiam smile
              • solaris31 Re: Prośba o interpretację wyników 06.04.16, 19:17
                badania bardzo podobne, tylko jest spadek TSH, co w sumie niewiele zmienia. przeciwciała spadną, jak wygasi się proces autoimmunologiczny, czyli choroba wejdzie w fazę remisji. dla pocieszenia - dziewczyny piszą, że każdy rzut choroby jest łagodniejszy - ja nie wiem, bo mam wrażenie, że przeszłam tylko przez jeden rzut smile

bierz lek, i za jakiś czas zrób znowu badania. po jednych niewiele widać, trzeba czasu, żeby dawkę leku ustabilizować. być może badania będą gorsze, być może lepsze. ale na pewno powinnaś zbadać poziom wit D3 i ferrytyny , często to niedobory odpowiadają za włosy i paznokcie. i pamiętaj, że badania hormonów robi się bez tabletki, na czczo. letrox możesz wziąc dopiero po pobraniu krwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka