Dodaj do ulubionych

co te hormony??

18.02.17, 19:28
Proszę o radę, interpretację wyników - wizytę u endokrynologa mam za jakiś czas, jednak w związku z tym, że szczęścia do tych lekarzy nie mam, chciałabym sama mieć jakieś rozeznanie. Sytuacja wygląda tak: ok 5-6 lat temu TSH miałam na poziomie ok 8, lekarz na tej podstawie (i tylko tej, bez żadnych innych badań) stwierdził niedoczynność tarczycy, przepisał eltroxin. Biorę go do tej pory, tylko na początku leczenia miałam zwiększaną dawkę - z 50 do 75 mikrogramów. Zwiększenie dawki wskutek dość wysokiego jeszcze THS (około 2), na tym etapie zlecono mi jeszcze badana anty tpo i anty tg. Anty-tpo na poziomie 0,59 (norma 0-9), a anty-tg 4.20 (norma 0-4.11). W tym momencie zwiększono dawkę i tak utrzymuję ją do dziś, TSH na poziomie ok 1, więc wynik pożądany. Od jakiegoś czasu pojawiły się u mnie problemy - strasznie mi zimno (cała się trzęsę), brak chęci i siły do czegokolwiek, ospałość (mogłabym ciągle spać), zmęczenie, zaparcia, problemy żołądkowe (często mi niedobrze, ciągłe przelewanie w brzuchu), włosów straciłam ponad połowę, skóra też jest strasznie sucha. Lekarz zlecił mi badania TSH, FT4 i FT3. TSH wyszło w normie - 0.80, ale problem jest z FT3 i FT4. FT3 to 4.1 (norma 3.1 - 6,8), a FT4 to 24.0 (norma 12-22). Po przeliczeniu na procenty wychodzi, że:
ft3 27%
ft4 120%
THS 0,80

Wynki są bardzo nieprawidłowe, nie zachodzi konwersja, co to może oznaczać? Hashimoto? Dodam, że rok temu miałam wykonywane USG tarczycy i wg endokrynologa wszystko było okej. Nie proszę o diagnozę, ale o jakieś opinie, chętnie poczytam co o tym sądzicie, obecnie czuję się fatalnie i nie wiem jak się już ratować. Boję się, że lekarz zwiększy mi tylko Eltroxin i odeśle do domu.
Pomocy!
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: co te hormony?? 18.02.17, 19:47
      Czy zrobiłaś badanie przed wzięciem tabletki danego dnia ?

Generalnie ft3 niższe niż ft4 może świadczyć o niedoborach np. żelaza, witaminy b12, witaminy d3, selenu. Wypadanie włosów wskazuje na niedobor żelaza, ale nie musi to być jedyny dobór. Przydałoby się badanie ferrytyny, B12 i d3. Masz może cos z tych badan albo chociaz aktualne wyniki morfologii ?
      • sylwia9118 Re: co te hormony?? 18.02.17, 20:06
        Morfologię robię często, mam wszystko w normie, witaminę b12 i d3 suplementowałam jakiś czas, d3 mam na poziomie 42, b12 jeszcze nie robiłam. Żelazo robiłam jakiś rok temu, właśnie z powodu wypadających włosów i było w normie. Ferrytyny nie robiłam. Przy diagnozie niedoczynności, gdzie TSH mi tak szalało nie czułam się tak fatalnie jak teraz.

Badania zazwyczaj wykonuje po wzięciu lewotyroksyny - tak mi kiedyś zalecił lekarz.

Dodam też, że nie mam żadnych problemów z przybieraniem na wadze, jestem szczupła i przez ten okres leczenia właściwie nie zdarzyło mi się przytyć. Myślałam też nad problemami z sulfatazą, czytałam, że ten enzym jest odpowiedzialny za konwersję.
        • leni6 Re: co te hormony?? 18.02.17, 21:14
          Tak jak laura.phys napisała, badanie po tabletce jest niemiarodajne.

Badanie żelaza niewiele mówi o jego poziomie w organizmie, lepiej zbadać ferrytyne. Popatrz też w morfologii na swoje mcv, przy niedoborze żelaza mcv spada, przy niedoborze b12 lub kwasu foliowego rośnie (więc przy obu niedoborach jednocześnie jest wciąż w normie).
    • laura.phys Re: co te hormony?? 18.02.17, 19:58
      Jaka dawkę przyjmujesz teraz, od kiedy ja przyjmujesz? Czy na tej dawce wykonywałam już badania ft?
      Po pojedynczym wyniku trudno stwierdzić czy możesz mieć np rzut hashimoto, czy tez bez monitoringu ft4 a tylko badaniu tsh przegapiłeś moment wejścia w nadczynność na skutek zbyt dużej dawki.
      • sylwia9118 Re: co te hormony?? 18.02.17, 20:11
        To moje pierwsze badanie ft4 i ft3. Hmm ale przecież nadczynność daje inne objawy, a TSH kontroluję regularnie co 3 miesiące i wyniki zawsze są w porządku.
        Obecnie przyjmuję 75 mikrogramów i to już jakieś 3 lata będą. Dodam też, że czasem w nocy (raz na 2-3 tyg) budzę się i jestem cała mokra, od pasa w górę, aż muszę zmienić koszulkę. Nie wiem czy mogę to łączyć ze zwiększeniem dawki, ale z tego co pamiętam po tej zmianie wystąpiła ta potliwość, wtedy zdarzało się to częściej, teraz już rzadko.
        • laura.phys Re: co te hormony?? 18.02.17, 20:18
          Badania wykonuje sie przed polknieciem hormonu, rano. Te badania nie mówią nic prócz tego ze masz niskie ft3. Byćmoze na skutek niedoboru żelaza. Zrób ferrytyne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka