Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

22.02.17, 13:59
Strasznie złe sie czuje , mięśnie mam słabe , drgają , częste biegunki , włosy słabe wypadające przez to moje samopoczucie wpadam w paranoje , byłam u endokrynologa dostałam letrox 50 , co myślicie
Cała morfologia w normie
Wit b12 158 (188-860)
Witamina D 24 (30)
Ferrytyna 20 (4,63-204)
Tsh 4,97
Magnez 1,68(1,40-2,10
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 16:34
      Powinnaś dostać zastrzyki z witaminy B12, duża dawka. Niedoboru nie można lekceważyć! Może prowadzić nawet do ślepoty i inwalidztwa.
      Powinnaś dostać skierowania na badania wyjaśniając skąd ten niedobór B12.
      Dobrze, że dostałaś Letrox. Bierz najpierw pół tabletki przez jakiś czas.
      Ferrytyna do podniesienia - endo dał żelazo na receptę?
      D3 też do podniesienia.
      I głowa do góry, będzie lepiej! Szczególnie po zastrzykach z B12 powinnaś poczuć się o wiele lepiej!
      • ssssy Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 17:23
        Tyle ze nie dostałam witaminy b12 w zastrzykach ... dostałam w tabletkach dawka 100 o ile sie nie mylę , raz dziennie
        Czy to mi pomoże ?
        I dlaczego takie niedobory skoro dobra morfologia ?
        • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 17:29
          A lekarz ci zlecił badanie na czynnik Castle'a i p/a p-ko komórkom okładzinowym żołądka? Była sugestia niedokrwistości złośliwej czy nic? Bo tabletki mogą ci nie zadziałać, a z brakiem B12 naprawdę nie ma żartów - poczytaj sobie jakie są skutki....
          Nie chcę cię straszyć na wyrost, tylko, żeby tego nie bagatelizować i działać szybciutkosmile
          Mi te powyższe wyszły ujemne, choć mam objawy braku B12, suplementuję i niedługo się będę badać czy się wchłania, bo MCV mi rośnie w morfologii. Na to zwróć uwagę - chociaż może być od chorej tarczycy. Mi lekarka kazała iść do gastro jak przekroczy 110. Wtedy znowu badania pod kątem nied. złośliwej.
          • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 17:31
            Acha i ja też ma niedokrwistość z niedoboru żelaza od zawsze. CZasami jak masz obie to MCV w normie, bo jedno na drugie się nakłada. Żelazo bierz z czymś co wit. C ma - lepiej się wchłania i być może potrzebujesz również kwasu foliowego - warto sprawdzić.
        • djpa Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 20:52
          Przy niedoborze B12 i ferrytyny jednocześnie morfologia często wychodzi dobra...
          Morfologia to dla organizmu priorytet. Zaoszczędzi na wszystkim, byle tylko żelaza i B12 na morfologię mu zostało. Anemia w morfologii oznacza po prostu dno.
          • ssssy Re: Interpretacja wyników 22.02.17, 23:27
            Czyli suplementacja w tabletkach b12 mi nie pomoże ? Nie wiem do jakiego lekarza sie zgłosić ..rodzinny i endokrynolog olali sprawę ..
            • laura.phys Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 11:39
              to nie jest powiedziane, jesli twoj organizm wytwarza czynnik castla to teoretycznie bedziesz wchlaniac tez b12 z przewodu. Jesli lekarza przepisal Tobie tabletki z b12 to je bierz.
              Ja po 2/3 miesiacach wykonalabym raz jeszcze badanie poziomu b12, po odstawieniu witamin na 2 tygodnie i jesli wynik nadal bedzie niski to zglosila to lekarzowi.
              • ssssy Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 12:55
                Okej tak zrobie , dziękuje wink
                • djpa Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 18:14
                  Gdyby Cię bolał żołądek po tych tabletkach z B12, od razu mów lekarzowi i proś o zastrzyki.
                  Jaka to dawka?
                  Tu jest dużo bez recepty różnych:
                  www.aptekagemini.pl/category/bez-recepty-witaminy-i-mikroelementy-witamina-b12/1/long/price/asc/0

Nawet takie po 1000 mikrogramów.
                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 21:47
                    Solgar biorę , 100 mikrogramów wink dopiero 3 dni wiec narazie nic nie boli
                    • djpa Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 09:54
                      Leki na zapalenie pęcherza mogą obniżać B12, także niedoczynność tarczycy. Gdy tarczyca będzie lepsza, B12 będzie się lepiej wchłaniać.
            • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 19:13
              Mi hematolog powiedziała, ze z nied. złośliwą - diagnostyka itp. do gastrologa, bo może być problem z wchłanianiem albo wina diety, choć jak mięso często jesz to raczej dieta mało prawdopodobna
              a mogłabyś wrzucić wyniki morfologii?
              • ssssy Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 21:50
                Praktycznie wszystko po środku .. nie mam przy sobie morfologii ale była w porządku
              • ssssy Re: Interpretacja wyników 23.02.17, 21:53
                A jakie miałaś objawy ? I żelazo tez nisko ?
                • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 17:34
                  Bardziej neurologiczne, ale też od żołądka były tylko nie wiem co od niet. glutenu, a co od trzustki (padło podejrzenie przewlekłego zapalenia) i chudnięcie, a co od braków w organizmie.
                  Książkowe w sumie jak w tym artykule:
                  www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-sie/sygnaly-ciala/niedobor-witaminy-b12-objawy-i-przyczyny-niedoboru-witaminy-b12_39072.html

Ale miałam jeszcze w normie ponad rok temu 280. Najpierw nie uzupełniałam, bo mi czynnik castla i p/a oko kom. ujemne wyszły, ale się pogarszało w morfologii białe krwinki zeszły do 3 tys. Po suplementacji częściowo ustąpiły objawy, na chwilę wskoczyły WBC na 4 tys. Odstawiłam i to był błąd, po WBC znowu w dół i częściowo wrócił problem z drętwieniami, ukłuciami, mdłościami, wróciłam do b12 solgar też, no i ostatnio jak się pilnowałam, żęby regularnie brać to b12 białe krwinki wróciły do dolnej granicy normy. Jedynie został mi taki prąd wzdłuż kręgosłupa -tam gdzie się biustonosz zapinasmile Tylko na rezonansie trzustki przypadkiem załapały się fragmenty przy krzyżu jakieś torbiele - prawdopodobnie Tarlova sad
                  Niedługo się zbadam i zobaczę jaki poziom tego b12 u mnie i czy to ma wpływ na WBC.
                  Żelazo to ja całe życie niskosmile Ferrytyna dolna granica - staram się uzupełniać patrząc na morfologię raczej - choć wiem, że powinnam uzupełniać magazyny to jakoś mi się nie chcą ;P a ja nie chcę przesadzić z żelazem - co za dużo też nie zdrowosmile Mam obfite miesiączki - problematyczna też była niet. laktozy - teraz jest lepiej. Ogólnie jak się suplementuję to RBC mam ok. 3,8-3,9, Hb ok. 12 w porywach do 13,4 po TArdyferonie. Ht ok. 37. Bez supli po pół roku wchodzę w łagodną anemię. Przykład odstawiam na miesiąc czy dwa żelazo, badam się wychodzi ok. 50 ostatnio 33. Biorę opakowanie tardyfeornu - żelazo ok. 100 (oczywiście robię 2 tyg. przerwę przed badaniem), morfo się poprawia itp.
                  Jak bym znowu przerwała to za jakiś czas to sru.... smile 3 lata temu ponad 6 mcy brałam tardyferon, żeby uzupełnić magazyny czyli żeby ferrytyna była w miarę. Także przy niskiej miesiąc brania żelaza raczej za mało. Trzeba dłużej i sprawdzić czy nie ma innej przyczyny - badanie na krew utajoną, pasożyty, gin, rtg płuc - taki zestaw dostałam.
                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 18:06
                    Czyli te objawy neurologiczne trochę ustąpiły po suplementacji ? Bo ja jestem tym przerażona .. nawet juz rezonans głowy ze strachu zrobiłam crying
                    • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 19:42
                      ustąpiły, prócz tego "prądu" na kręgosłupie - tyle, że ja mam skoliozę i dyskopatie no i teraz te torbiele tarlova, więc nie wiem z czego to
                      a rezonans w jakim celu?
                      • ssssy Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 20:57
                        Bo sie wystraszyłam ze cos nie tak skoro takie objawy neurologiczne
                        • djpa Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 21:28
                          To nie Ty powinnaś się bać niskiej B12, ale lekarze... Nie powinni olewać takiego wyniku!
                          Nie poddawaj się, jeśli raz na wynik nie zareagowali, pokaż na kolejnej wizycie, innemu lekarzowi. Może rodzinny? Bierzesz doustnie B12, do tego hormon tarczycy, więc będzie lepiej, ale zastrzyki postawiłyby Cię na nogi szybko smile
                        • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 24.02.17, 21:57
                          Kobieto, bierz 10-20 tych tabletek a nie jedną, jedna nie zapewnia nawet dobowego zapotrzebowania (trzeba 250, zmień szybko lekarza i zażądaj zastrzyków, jak będziesz z tym zwlekać niektóre zmiany są nieodwracalne.
                          Ja jak kupiłem takie setki to zjadłem 20 pierwszego dnia,co to była za ulga,brzuch oczywiście nie bolał przecież to sam wypełniacz i b12.
                          Przeczytaj sobie podobną historię forum.gazeta.pl/forum/w,24776,161588450,161588450,hashimoto_czy_to_aby_.html
                          • ssssy Re: Interpretacja wyników 27.02.17, 11:34
                            Biorę 4 tabletki dziennie , kiedy powinnam zbadać czy przyswajam ? Biorę niecały tydzień.. trochę jest lepiej ale bez cudów
                            • djpa Re: Interpretacja wyników 27.02.17, 12:57
                              Biorąc B12 powinnaś pilnować potasu, bo może spadać i powodować problemy z biciem serca. Poczytaj gdzie występuje potas.
                              Hmm... a kiedy skończysz opakowanie B12? Musisz zrobić około 10-dniową przerwę w suplementacji i wtedy zbadać B12 ponownie.
                              • ssssy Re: Interpretacja wyników 27.02.17, 19:40
                                Mam sto tabletek wiec pewnie jeszcze z miesiąc . Jem dużo pomidorów i ziemniaków wiec myśle ze nie musze suplementowac ?
                            • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 28.02.17, 22:02
                              Te 4 tabletki to trochę niepoważne, no ale jak tam chcesz.
                              • ssssy Re: Interpretacja wyników 01.03.17, 09:13
                                Ile z takiej tabletki sie przyswaja ?
                                • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 01.03.17, 16:49
                                  Z suplementu 1/100
                                  • laura.phys Re: Interpretacja wyników 01.03.17, 17:45
                                    skad te dane?
                                    • djpa Re: Interpretacja wyników 01.03.17, 17:52
                                      Zależy od osoby. Czytam na forum wątek osoby, której po tabletkach z B12 w krótkim czasie wynik tej witaminy spadł na łeb na szyję i był grubo poniżej normy.
                                      Są osoby, które biorą tabletki i B12 rośnie im bardzo powoli.
                                      Ale są i takie, którym ładnie i szybko pomagają, a wynik szybko się poprawia.
                                      Nie można generalizować, że w każdym przypadku wchłania się w 1%.

Podobnie jest z żelazem, akurat u mnie wzięcie 2 opakowań żelaza wywindowało wynik ferrytyny z dołu normy do ponad 300. Inni biorą to samo żelazo rok i mają niewiele więcej ferrytyny niż przed.

Właścicielka wątku nie dostała zastrzyków i dopóki ich nie ma, najlepsze co może robić, to brać te tabletki. To właśnie robi smile
                                      • ssssy Re: Interpretacja wyników 02.03.17, 12:54
                                        A powiedzcie mi , taka kłopotliwa sprawa mam ciagle rozwolnienia, a wypróżnienia są ze śluzem
                                        • laura.phys Re: Interpretacja wyników 02.03.17, 14:45
                                          Masz zapalenie jelit,celiakie?
                                          • ssssy Re: Interpretacja wyników 02.03.17, 14:46
                                            Nie badałam sie w tym kierunku
                                    • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 02.03.17, 20:28
                                      Z Pawlaka, www.youtube.com/watch?v=RVKkE9LlPYM
                                      • ssssy Re: Interpretacja wyników 07.03.17, 13:03
                                        Czy mety przed oczami mogą być spowodowane właśnie moimi niedoborami ?
                                        • djpa Re: Interpretacja wyników 08.03.17, 07:59
                                          Jesteś krótkowidzem?
                                          • ssssy Re: Interpretacja wyników 08.03.17, 08:30
                                            Tak
                                            • djpa Re: Interpretacja wyników 08.03.17, 12:52
                                              Im większe minusy, tym więcej takich "mętów" widać. To z powodu wady wzroku, niestety. Fizyka.
                                              • ssssy Re: Interpretacja wyników 17.03.17, 19:41
                                                Po całym opakowaniu tabletek z b12 nie poczułam sie lepiej .. za 2 tyg robię świeże badania krwi ..
                                                • djpa Re: Interpretacja wyników 18.03.17, 12:09
                                                  Szkoda... Daj znać jak wyjdą wyniki.
                                                  Ale może to spowoduje, że dostaniesz zastrzyki. Bardzo pomagają przy niedoborze B12!
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 18.03.17, 12:11
                                                    Jestem zrozpaczona, Wam tabletki od razu pomogły ?
                                                  • 77sylwiab Re: Interpretacja wyników 18.03.17, 13:04
                                                    ja miałam b12 na poziomie 10% ,pomogły tabletki z olimpu ,( teraz mam 30% i dalej biorę ) ale na pewno musisz zrobić ponownie wyniki czy ponosi się poziom b12
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 18.03.17, 13:05
                                                    A miałaś juz jakieś objawy neurologiczne ?
                                                  • 77sylwiab Re: Interpretacja wyników 18.03.17, 13:14
                                                    dla mnie najgorsze były na początku takie czarne męty w oczach,teraz jest ich już mniej.Jak poszłam do okulisty to Pani mi powiedziała, że ona też tak ma , bolały mnie też strasznie stopy ( pięty) przy wstawaniu no i plecy cały czas ( mam dyskopatię) , zaczęłam brać b12 i żelazo ( bo ferrytyna była na minusie) i mogę powiedzieć że dzięki wsparciu na forum wracam do żywych. U Ciebie też się poprawi, ja poczułam poprawę dopiero po kilku miesiącach brania euthyroxu i suplementów
                                                  • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 28.03.17, 07:43
                                                    Dobrą opcją jest także witamina b12 e kroplach, którą się bierze pod język, na przykład z firmy Puritan's Pride. Szybko się wchłania i nie przechodzi przez żołądek. Z tego, co mi wiadomo, dostępna tylko przez internet. Ja osobiście uzupełniałam niedobór b12 nie wiedząc o niej i bardzo mi pomogły tabletki tej samej firmy w dawce 1000 mcg. Były tańsze i bogatsze w b12 od tych z solgara. Z poziomu kilkanaście % normy do 50% uzupełniłam w 3 tygodnie.
                                                  • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 27.03.17, 17:45
                                                    Jestem już po badaniu b12 - brałam Solgara 100 tabletek 100 mikrogram - ale zajęło mi to kilka miesięcy (miałam różne dolegliwości żołądkowe i nie tylko), brałam tabletkę co 2-3 dni
                                                    ze stanu 279 obecny stan 417
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 28.03.17, 07:55
                                                    A poprawa samopoczucia jest ?
                                                  • agnieszka_ania1975 Re: Interpretacja wyników 28.03.17, 21:53
                                                    Tak jak pisałamsmile jest ok
                                                    - został tylko prąd wzdłuż kręgosłupa (może skolioza i/lub torbiele tarlova)
                                                    Następnym razem spróbuje tych podjęzykowo - bo szkoda mi żołądkasmile
                                                • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 19.03.17, 21:47
                                                  Może nie wchłaniasz po prostu, tylko zastrzyki Cię ratują, zbadaj to szybciej, szkoda się męczyć, no i te twoje 100 mikrogramów, pisałem ,że to jakaś kpina przy takich objawach.
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 12:11
                                                    Mam nowe wyniki witamina b12 218 , czy to oznacza ze przyswajam ?? Za to wapń zjonizowany 1,06 norma od 1,12
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 12:13
                                                    Ferrytyna 14,05 norma od 4,63 magnez 1,75 norma od 0,80 tsh 3,31 ft3 3,82 ft41,67
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 12:24
                                                    Co z ta witamina b12 ? Skoro wzięłam 100 tabletek po 100 mg
                                                  • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 14:23
                                                    Podaj wszystko jeszcze raz z pełnymi normami i przeliczone kalkulatorem. Co do wapnia poniżej normy, to jest tzw. tężyczka jawna. Badałaś witaminę d3?

www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/inne-choroby,tezyczka-utajona-i-jawna---przyczyny--objawy--leczenie,artykul,1586927.html
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 14:36
                                                    Ft3 76%
                                                    Ft4 96,10%
                                                    Tsh 3,31
                                                    Witamina D 24 norma od 30
                                                    B12 po suplementacji 218 , norma od 189 miałam 158 .. wzrosło chyba niewiele ?
                                                    Wapń zjonizowany 1,06 norma od 1,12 wapń zwykły w normie magnez w normie
                                                  • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 14:58
                                                    A znasz górną wartość normy dla b12? Nie za wiele się podniosła, to prawda, ale żeby to ocenić, najłatwiej przeliczyć na %, a to się nie uda bez górnej wartości normy.
                                                    Nie znam się na wapniu zjonizowanym sad
                                                    Magnez we krwi średnio się ma do ilości w tkankach. Można mieć silne objawy niedoboru mimo wartości we krwi w normie i odwrotnie.
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 15:24
                                                    A hormony tarczycy Ok ? Jeszcze ferrytyna mi spadła do 14 norma 4,63-204 a witamina b 12 około 4 % mam , norma do b12 189-883
                                                  • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 22:19
                                                    Hormony ft3 i ft4 - wyglądają dobrze, ale dość wysoki jednak poziom ft4 i jednocześnie niskie TSH zastanawia. Ft4 oddaje lepiej stan faktyczny, z danego dnia, ale TSH bardziej wskazuje na to, co się działo kilka tygodni wcześniej, dlatego radziłam ci zbadać je razem jeszcze po miesiącu, bo wyniki mogą wyjść znacznie inne i nie należy się zbytnio przywiązywać do obecnych. Takie duże niedobory występują często przy niedoczynności. TSH u ciebie wskazuje na niedoczynność, a ft4 i ft3 nie, jeśli jednak masz Hashimoto, to tak się zdarza, bo niszczona przez przeciwciała tarczyca "przecieka" i do krwi dostaje się więcej hormonów, niż w normalnej sytuacji. Wynik testu też masz jak w niedoczynności.

Na twoim miejscu zostawiłabym tarczycę w spokoju na kilka tygodni i zajęła się niedoborami, bo to też tarczycy pomoże, a przede wszystkim masz szansę poczuć się lepiej.
                                                  • sw.stefan Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 16:29
                                                    To znaczy że wchłaniasz z supli (czyli dobrze) i znaczy, że za mało bierzesz (ale o tym to pisałem na początku wink ), kup sobie wreszcie coś przyzwoitego i doprowadź to do przynajmniej 500-600.
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 16:31
                                                    Okej, a na temat tego wapnia cos mi poradzicie ? Bo mam w sumie objawy podobne do Tezyczki ..
                                                  • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 30.03.17, 22:12
                                                    Mojej córce endo poradziła bez badań brać witaminę d3 w dawce łącznie 3000j. Ja po uzupełnianiu d3 dawką 5000j (ale nie zawsze pamiętałam) doszłam z poziomu 9 do 30. Ciężko to się uzupełnia. Ostatnio znajoma mi poleciła lekarkę, do której zapisałam się z córką i ona poleca brać witaminę d3 bio, bo jej zdaniem taka się najlepiej wchłania i tylko taka nie szkodzi tarczycy.
                                                    Wapń brałam taki: allegro.pl/listing?string=wap%C5%84%20puritan%27s&order=m&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-uni-1-3-0222 i dobrze się wchłaniał, ale ostrzegam, to są wielkie kapsuły. Na forum dużo mądrych rzeczy o wapniu pisała natder i muktprega. Poczytaj ich posty. Wapń dobrze się wchłania, gdy przyjmuje się też magnez, ale nie należy brać ich jednocześnie, tylko w odstępie 2 godzin, niestety nie pamiętam jakie, ale należało też stosować odpowiednie proporcje jednego do drugiego. Poza tym z mojego subiektywnego doświadczenia wynika, że woda mineralna Muszynianka jest pomocna. Ma dobrą relację magnezu i wapnia i choć nie powinno się razem, to jednak łagodzi niedobory tych pierwiastków. Przekonałam się o tym niejeden raz, ale nie polegaj tylko na wodzie.
                                                  • djpa Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 15:11
                                                    Właśnie miałam napisać o D3 i wodzie mineralnej, ale ubiegła mnie Mama Dorota smile
                                                    Ale zrób badania za jakiś czas, jedne forumowiczka miała po takiej wodnej kuracji wapń powyżej normy. Nie sądzę aby to Tobie groziło, ale badania za jakiś czas zrób smile
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 15:46
                                                    A myślisz ze moze mieć to związek z Tezyczka ?
                                                  • djpa Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 18:37
                                                    Co może mieć związek z tężyczką?
                                                    Wapń poniżej normy nie może być bagatelizowany i tyle.
                                                    Uzupełnisz niedobory i lepiej się poczujesz smile
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 18:54
                                                    Uzupełniam i nic 😞 Chociaż pewnie juz jestem znerwicowana
                                                  • laura.phys Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 20:05
                                                    Wapn poniżej normy to tezyczka jawna-wapniowa
                                                  • laura.phys Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 20:07
                                                    Woda mineralna jest polecana ale niedoborów raczej nią nie uzupełnisz.
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 20:57
                                                    Miałaś moze tez taki problem ?
                                                  • laura.phys Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 21:19
                                                    Z deficytem wapnia? Tak, choruje na tezyczke wapniowa i mam nadczynność przytarczyc
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 21:36
                                                    I te wszystkie objawy neurologiczne miga być od tego ?crying
                                                  • ssssy Re: Interpretacja wyników 31.03.17, 15:47
                                                    A myślisz ze moze mieć to związek z Tezyczka ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka