Dodaj do ulubionych

Bol gardla

08.05.17, 12:39
Mam niedoczynnosc tarczycy,poczatkowe tsh bylo 4,8 i Hashimoto.Bralam euthyrox 75 i tsh spadlo do 0,5.Lekarz kazal dawke utrzymac i mialo byc wszystko ok,ale nie bylo.Zaczelam zle sie czuc,straszna niemoc,wlosy jak plastik,zaczelam lysiec,tracilam pamiec.Bylam pewna,ze weszlam w nadczynnosc.Lekarz kazal zrobic wyniki i tsh 4,8 a ft3 7% a ft4 8%.Dawka euthyroxu zwiekszona do 88.Ostatnio zauwazylam trudnosci z oddychaniem i bol gardla.Nie mam mozliwosci pojsc do lekarza,ani zrobic nowych wynikow,ale jak kiedys wspomnialam lekarzowi o podobnych objawach,to powiedzial,ze takie cos moze sie dziac przy duzym zapaleniu tarczycy.Podnioslam sobie dawke do 100,2 dni i minimalnie lepiej jest.Nie brakuje mi juz powietrza.Co myslicie o moim stanie?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Bol gardla 09.05.17, 00:39
      tsh 4,8 a ft3 7% a ft4 8%
      ten wynik przy suplementacji tyroksyną świadczy o głębokiej niedoczynności, a Twoje objawy o tym świadczą dobitnie, jak zapewne wiesz hashimotki odczuwają poprawę przy hormonach od ok 60 % w górę i to obu smile wodzisz jak dramatycznie nisko są Twoje?
      Bardzo dobrze, ze podwyższyłaś, obserwuj objawy, jeśli mozesz zrobić za miesiąc trójkę tarczycową, to byłoby bardzo dobrze, bo być może znowu trzeba będzie dawkę zwiększyć, a ile ważysz?
      No i typowe - ferrytyna, B12, D3, które w dużej niedoczynności zawsze szwankują, a z kolei ich poziom wpływa na hormony tarczycy.
      • haneczka-1 Re: Bol gardla 09.05.17, 17:46
        Dziekuje za odpowiedz.
        Co sie moglo stac,ze tsh tak nagle wzroslo? w ciagu miesiaca z 0,5 do 4,8.Nic nie robilam,nie zmienilam trybu zycia.Zaczelam sie tylko podle czuc.
        d3 biore.
        • muktprega1 Re: Bol gardla 09.05.17, 21:24
          TSH rośnie, kiedy hormony są nisko, żeby pogonić tarczycę do produkcji zbyt niskich hormonów. a tak w ogóle przy syntetycznym hormonie TSH - hormon przysadki mózgowej nie zachowuje się jak u zdrowych ludzi, także nie jest jakimś miarodajnym parametrem, dopiero całość czyli hormony tarczycy wraz z samopoczuciem są ważne w dobieraniu dawki. Jaka odległość czasowa od TSH 4,8 a 0,5?
          >d3 biore.
          nie wystarczy "brać" trzeba wiedzieć jaki masz poziom i brać z sensem dawkę do niedoborów, a ile i jaką bierzesz? Jeśli zdecydujesz się na badanie to trzeba byłoby zrobić jakieś 10 dni przerwy w suplementacji D3, żeby wynik nie wyszedł fałszywie dodatni.
          • haneczka-1 Re: Bol gardla 10.05.17, 16:14
            Badania D3 robilam,lekarz przepisal mi dawke 6000 j,ale z kolei diabetolog stwierdzil,ze tabletki sa slabo przyswajalne i przepisal 30 kropli Vigantolette na noc.
            Selen biore,ale lekarz nie wierzy w jego moc i raczej odradzal.
            Zwiekszylam dawke euthyroxu i czuje sie lepiej.
            Dziekuje za wszelkie rady.Zawsze zazdroszcze ludziom tak rozleglej wiedzy.Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka