Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników 16 latki

04.08.20, 09:10
Witam, miałam zlecone badania od lekarza rodzinnego, mam praktycznie wszystkie objawy jakie się miewa przy hashimoto/niedoczynności, ale z tego co czytam to dużo osób ma dość niskie tsh przy tych chorobach gdzie moje wynosi 8,96
oprócz tego miałam jeszcze ft4 i jest przy dolnych granicach ale jeszcze w porządku, cukier idealny, wszystko inne też tylko jeszcze podwyższone OB. Czekam na wizytę u lekarza, czy ktoś może mi pomóc zrozumieć co to może być? bo denerwuje się coraz bardziej
Obserwuj wątek
    • julkaskomarcelina Re: Interpretacja wyników 16 latki 05.08.20, 10:28
      Chyba nie do końca zrozumiałaś. Właśnie wysokie TSH może wskazywać na niedoczynność. Nie podajesz norm ale Twoje jest poza zwyczajowymi normami. A i jak się mieści w normie to nie zawsze jest dobrze.

Koniecznie zapisz się do dobrego endokrynologa ale wcześniej pogadaj z ogólnym. Jeśli dał Ci badania to możliwe że jest rozsądny i pomoże.
      Bardzo ważne. Poproś o skierowanie na USG oraz na przeciwciała tarczycowe ( aTPO i aTG). Te badania potwierdza lub wyklucza Hashimoto. Przeciwciał ogólni nie chcą dawać bo podobno nie mogą. Ale dobrze by było żebyś je zrobiła przed wizytą u endokrynologa. Oszczędzisz czas i przyśpieszysz diagnozę.

Nie odpuść tych badań i nie wierz że skoro hormony w normie to na pewno wszystko OK. Ja przez takie gadanie zmarnowałam 3 lata. I to jest standard w podejściu większości lekarzy ogólnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka