Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

03.10.22, 14:27
Cześć

W sierpniu zdiagnozowano u mnie subkliniczną nadczynność tarczycy. Badanie USG nie wykazało nieprawidłowości.
Zalecono przyjmowanie Thyrozolu, 20mg przez 2 tygodnie, następnie 10mg przez kolejne 4 tygodnie oraz powtórzenie badań hormonów, a także przeciwciał.
Od kilku tygodni nie przyjmuję już tabletek.

Wizytę u endokrynolog a mam dopiero za tydzień, ale chciałbym wiedzieć, czego mogę i powinienem się spodziewać usłyszeć po następujących wynikach badań:

TSH: 0,4413 uIU/ml (zakres ref. 0,3500 - 4,9400)
FT3: 2,35 pg/ml (1,71 - 3,71)
FT4: 0,93ng/do (0,70 - 1,48)

anty-TPO: 1,45 IU/ml (0 - 5,61)
anty-TG: 0,17 IU/ml (0 - 4,11)
TRAb: < 0,8 IU/l (0 - 1,22)

Z góry dziękuję za pomoc i sugestie.
Obserwuj wątek
    • maddog321321 Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 14:29
      Mała poprawka w jednostce - FT4: 0,93ng/dl
      • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 17:24
        Jakie były wyniki przed leczeniem
        • maddog321321 Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 17:48
          TSH: 0,2044 uIU/ml
          FT3: 4,02 pg/ml
          FT4: 1,06 ng/dl
          Normy referencyjne jak wyżej.

          Przeciwciała nie były wówczas badane, bo te pierwsze testy robiłem na własną rękę, niejako przy okazji innych badań.

          Endokrynolog stwierdził, że być może deregulacja nastąpiła w wyniku ogromnego stresu - przechodzę przez bardzo ciężki okres w moim życiu. Korzystam z pomocy psychologa.
          • artur11111111 Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 19:27
            A więc wyniki lepsze niż wcześniej ale martwi mnie bardzo niskie ft4 na takim niskim ft4 też będą objawy tylko że teraz niedoczynność ciekawe co zrobi lekarz ale z tego jak znam nasza służbę zdrowia powie że wyniki są bardzo dobre i tyle chyba że trafisz na pożądanego fachowca i będzie dalej cię leczył
            • maddog321321 Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 21:42
              Mam nadzieję, że podejście lekarza będzie lepsze. Leczę się prywatnie, na publiczną służbę zdrowia przestałem liczyć lata temu.
    • apka.tarcz Re: Interpretacja wyników 03.10.22, 21:28
      Dzień dobry wszystkim, zastanawiam się nad opracowaniem aplikacji na smartfony wspomagającej DIAGNOSTYKĘ chorób TARCZYCY. Dzięki najbardziej zainteresowanym czyli WAM będę wiedział, czy nie będzie to tylko Sztuka dla Sztuki smile Proszę o poświęcenie kilku minut i wypełnienie krótkiej ankiety. Link do niej zamieszczam poniżej. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za poświęcony czas. I prośba dajcie linka do ANKIETY znajomym jeżeli uważacie że WARTO smile
      docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfzQSQ53w66lPKRgr-zQ9-6T2J9AyVIHvDynJ9OwaYZ3NYLcw/viewform

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka