erwin444
31.07.23, 15:16
Witam. Pisze gdyż mam problem z ustawieniem leczenia . Leczę tarczycę od dość dawna a wyniki zawsze były dość niespójne. TSH było ok 4 najczęściej ,ft4 zawsze w okolicy dolnej granicy a ft3 najczęściej duże. Dostałem letrox i stopniowo był zwiększany a samopoczucie się poprawiło . Niestety ostatnio nie jest najlepiej . Mało tego endokrynolog która mnie leczyła wyjechała . Więc sam musiałem się borykać z dawkowaniem. I biorąc dość długo dawkę 100 wyniki były niezbyt już dobre . Ale gdy zwiekszałem to ft4 bardzo niewiele rosło to znów spadało ,rosło i spadało . Zauważyłem że takie zwiększanie jak na forum radzono jest trudne Tzn o ćwierć 25 co tydzień . Lepiej było zwiększać o pół 25 . Tylko objawy sa dość dziwne po zwiększeniu jestem przez dzień do 3 dni żywszy a później jeszcze gorzej jest . Ciśnienie krwi wzrasta i spada ,mam kołatania serca , biegunkę i przykry stan jakiegoś zamroczenia . Zrobiłem wyniki przy obecnej dawce 2 dni 137 trzeci dzień 125 . Tak biorę już od miesiąca . Poprzednio brałem 112 i wyniki były takie na 112
TSH 1,3 (027-4,2)
Ft4 14,6 (12-22)
Ft3 4,7(3,1-6,8) gdy zwiększyłem do 125 a później zmienna dawka 137 2 dni a trzeciego 125 i tak ciągle to wyniki z dzis
TSH 0,05 (0,38-5,33)
Ft4 10,05 ( 8,4-19,1)
Ft3 6,75( 3,84-6,6)
Widać że TSH spadło za bardzo , ft4 prawie bez zmian ,a ft3 urosło bardzo . W ulotce letroxu napisali że wzrost ft3 jest wcześniejszym niż ft4 wskaźnikiem przedawkowania . TSH też spadło bardzo . Objawy jakie mam wskazują też na nadczynność ,nadciśnienie ,kołatanie , biegunka ,duszno czasem ,ból głowy . Zwiekszałem bardzo ostrożnie. Przy zwiększaniu w przeszłości często miałem takie objawy ale nigdy nie rosło tak ft3 i nie spadało TSH. Najbardziej dziwne jest że biorąc letrox a to przecież T4 hormon w badaniach nie wzrasta za to spada TSH i ft3 rośnie . Trudno żyć z takimi objawami . Gdy polkne tabl robi mi się zimno ,często sikam a po kilku godzinach mam uderzenia gorąca i potów. Jak zrobić by podnieść ft4 i obniżyć ft3 bo wtedy TSH by wzrosło ? Więcej brać nie dam rady i chyba utrzymać tego dawkowania też nie dam rady . Jeśli obniżyć to o ile ? Terminy do endokrynologa za 3 tyg dopiero i nie wiem jak z znajomością tematu u nich.