06.10.12, 21:16
Oczywiście wszyscy słyszeli:
wiadomosci.onet.pl/kraj/najnowszy-sondaz-pis-wyprzedzilo-platforme,1,5269686,wiadomosc.html
Oto po latach dominacji PO zmienił się lider sondaży. Najpierw nie przykładałem do tego większego znaczenia –do wyborów jeszcze 3 lata- ale, ale … Jak tak się zastanowić to jednak pokazuje on coś ważnego.

Chodzi mianowicie o to kto jest realną alternatywą dla rządów PO. Jak się okazuje z dwóch opcji socjalnych –lewicowej i prawicowej– wyborcy wybrali tę prawicową. Nie wiemy czy kryzys zniechęci Polaków do głosowania na PO, ale wychodzi na to, że jeśli tak to skorzysta na tym PiS, a nie SLD i RP. Kto by to pomyślał po ostatnich wyborach (czyli ledwo rok temu!), że trend tak szybko się odwróci…

G.
Obserwuj wątek
    • kora3 Z całym szacunkiem Gumplu, ale :) 07.10.12, 15:06
      widać, ze niespecjalnie interesujesz sie polityką i prawami, jakie nią rządzą, wiec chyba stąd Twe jakieś takie rzekłabym - naiwne zdziwienie.

Przede wszystkim jest ono naiwne w tej czesci, gdzie piszesz, że " chodzi o to, kto jest realną alternatywą dla PO" smile Daruj, ale o tym, że jest to (niestety poniekąd) PiS, to wie nawet przeciętnie niegłupie dziecko z podstawówki, które śledzi jako tako scenę politycznąsmile

PiS przegrał dwa razy poprzednie wybory, ale nadal pozostaje ugrupowaniem o b. silnym poparciu (relatywnie, bo mowa o wyborcach, którzy w wyborach uczestnicza, a Polacy ostatnio uczestniczą z taką sobie raczej frekwencją) - nie wiem zatem co nadzwyczajnego jest w tym, że skoro mamy kryzys, a rzad popełnia wiele błędów, to najsilniejsza opozycja najbardziej zyskuje?
      Wg mojej oceny nie ma w tym nic dziwnego i jest to sytuacja całkowicie do przewidzeniasmile

SLD? To ugrupowanie od sromotnej kleski w wyborach w zasadzie nie istnieje - niby wiec dlaczego miałoby teraz zyskiwać na stracie PO?

RP - no to jest swoisty fenomen polityczny, ponieważ niezwykle rzadko zdarza się, by ugrupowanie nowe nie tylko z nazwy (takimi były i PO i PiS, które wczesniej zwały sie KLD i PCsmile), ale przede wszystkim z ludzi, które je tworzą i którzy dotychczas nie byli politykami z marszu zdobyło w wyborach, przy niespecjalnie nachalnej kampanii, 10 proc.

Jak ro9 było do przewidzenia RP nie odebrał jednak znaczaco elektopratu Platformie, a włąsnie SLD, ponieważ wyborca RP to wyborca o określonych pogladach, które jego zdaniem przez SLD nie były reprezentowane. Klasyczny wyborca PO to selekcjoner negatywny na ogół (nie piszę teraz o ideowych) - głosował na PO, bo miał dośc wariactwa PiS i liczył na spokój. Tak smiesznie jak za PiS za PO nie jest, ale to, ze premier się nie błaźni i nie wygłupia to za mało, szczególnie w dobie kryzysu, wiec selekcjoner negatywny teraz wskazuje na PiS. Naprawdę to jest podstawowa jakaś wiedza o polskiej scenie politycznej i polskim wyborcy i dlatego zdumiewa mnie, że Ciebie to dziwi smile
      • gumpel Re: Z całym szacunkiem Gumplu, ale :) 07.10.12, 17:03
        smile Uprzejmie dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienia,

G.
      • grgkh Re: Z całym szacunkiem Gumplu, ale :) 21.10.12, 17:31
        Selekcjoner negatywny - to jest klucz do rozumienia polskiej polityki.

Gdyby nie negatywne emocje to pewnie frekwencja wyborcza by była bardzo, bardzo nikła. Nie mamy społeczeństwa obywatelskiego.
        • kora3 Przepraszam, ale sadziłam, ze Gumpel chce analizy 31.10.12, 22:48
          sondazu, ale wysuwania postulatówsmile
    • gaika Re: Sondaż 07.10.12, 19:18
      Nie wydaje mi się, żeby lewica była w którymkolwiek momencie alternatywą. W dodatku jakaż to lewica? Z wyjątkiem kwestii podkołdrowych PiS to niemal lewactwosmile, z kolei Palikot wije się między społecznymi postulatami tradycyjnie przypisywanymi lewicy, a naturą biznesmena.
      Miller to zabetonowana konserwa większa niż niejeden 'prawicowiec' z PiSu.

PO się rozmydla na zadowalaniu wszystkich i tworzeniu zbyt odległych od siebie skrzydeł. Wydaje mi się, że to jest prosty sposób na zniechęcenie elektoratu, który chciałby się z partią, na którą glosuje, jakoś zidentyfikować. Trudno identyfikować się jednocześnie z Arłukowiczem i Gowinem.

Więc to taki stempelek, który niczego nie opisuje, bo żadna z naszych partii nie-kanapowych nie ma spójnego wizerunku, nie wypełnia tzw. typowej charakterystyki partii takiej czy owakiej.

Misz-masz, a ludzie zagłosują na tego, kto obieca, że da więcej. Na razie stawkę podbiło PiSsmile
      • chickenshorts Re: Sondaż 07.10.12, 19:33
        gaika napisała:

> Trudno iden
        > tyfikować się jednocześnie z Arłukowiczem i Gowinem.

To Ty nie patriotka?

> Więc to taki stempelek, który niczego nie opisuje, bo żadna z naszych partii ni
        > e-kanapowych nie ma spójnego wizerunku, nie wypełnia tzw. typowej charakterysty
        > ki partii takiej czy owakiej.
        >
        > Misz-masz, a ludzie zagłosują na tego, kto obieca, że da więcej. Na razie stawk
        > ę podbiło PiSsmile

Heh, kto wie moze i Gumpel szanowny byl pojal... kto wie?
        • gaika Re: Sondaż 07.10.12, 20:34
          chickenshorts napisał:

> To Ty nie patriotka?

Zawsze patriotka, ale nie narodowo-katolicka, więc pewnie się nie liczy.
      • gumpel Re: Sondaż 07.10.12, 22:54
        Zaraz, zaraz, czyżby mnie pamięć myliła, że po zeszłorocznych wyborach przewidywałaś przesuwanie się naszej sceny politycznej w lewo? Szczerze pisząc podzielałem wtedy ten pogląd.

Tymczasem wychodzi na to, że te marne kilkanaście procent to był szczyt możliwości, a nie etap w budowie jakiejś nowoczesnej formacji. Co zostało z tamtej atmosfery? Ledwo po roku? Pan Janusz wypstrykał się z pomysłów na odnowienie Polski, czyli stracił koncept, co do kolejnych happeningów, pan Sławek wybrał koszenie zielonych w Stanach, a pan Grzegorz z panem Leszkiem wciąż jeszcze ocierają pot z czoła po ciężkiej pracy jaką było uratowanie partii (dla siebie). PO w drgawkach, naród się burzy, z kryzysowych chmur już zaczynają lecieć pierwsze krople deszczu a jedyne na co stać lewicę to wyciągnięcie z lamusa byłego prezydenta (jeśli się zgodzi). Aż pozwolę sobie zakrzyknąć, jak bohater jednej z moich ulubionych książek "Jaka piękna katastrofa!"

G.
        • chickenshorts Re: Sondaż 08.10.12, 22:18
          gumpel napisał:

> Zaraz, zaraz, czyżby mnie pamięć myliła, że po zeszłorocznych wyborach przewidy
          > wałaś przesuwanie się naszej sceny politycznej w lewo? Szczerze pisząc podziela
          > łem wtedy ten pogląd.

Heh, Ty i szczere... pisanie... heh....

>
          > Tymczasem wychodzi na to, że te marne kilkanaście procent to był szczyt możliwo
          > ści, a nie etap w budowie jakiejś nowoczesnej formacji. Co zostało z tamtej atm
          > osfery? Ledwo po roku? Pan Janusz wypstrykał się z pomysłów na odnowienie Polsk
          > i, czyli stracił koncept, co do kolejnych happeningów, pan Sławek wybrał koszen
          > ie zielonych w Stanach, a pan Grzegorz z panem Leszkiem wciąż jeszcze ocierają
          > pot z czoła po ciężkiej pracy jaką było uratowanie partii (dla siebie). PO w dr
          > gawkach, naród się burzy, z kryzysowych chmur już zaczynają lecieć pierwsze kro
          > ple deszczu a jedyne na co stać lewicę to wyciągnięcie z lamusa byłego prezyden
          > ta (jeśli się zgodzi). Aż pozwolę sobie zakrzyknąć, jak bohater jednej z moich
          > ulubionych książek "Jaka piękna katastrofa!"

Because kraj zwany P. gumpelami stoi.... sorry za szczerosc...
        • oby.watel Re: Sondaż 09.10.12, 00:23
          Jeśli przyjmiemy, że prawica to rozmodlone pretoriany prezesa i przewodniczącego chodzące na pasku episkopatu, to faktycznie prawica uzyskała w sondażach przewagę nad prawicą. Warto by się było jednak dowiedzieć jaka jest różnica między PiS a PO. Poza oczywiście taką, że PiS nie uchwalał chociażby prawa ograniczającego wolność zgromadzeń. I wielu innych kretyńskich ustaw. Miało niby pod zarządem PO być inaczej, a tu ustawa w ustawę niezgodna z konstytucja, a PO prezydent nie tylko te buble podpisuje, ale jeszcze utajnia ekspertyzy, za które, jak i za jego gażę, płaci podatnik.
          • chickenshorts Re: Sondaż 09.10.12, 23:23
            oby.watel napisał:

> Jeśli przyjmiemy, że prawica to rozmodlone pretoriany prezesa i przewodnicząceg
            > o chodzące na pasku episkopatu, to faktycznie prawica uzyskała w sondażach prze
            > wagę nad prawicą. Warto by się było jednak dowiedzieć jaka jest różnica między
            > PiS a PO.

No wiesz xo? Dowiedziec....?

Ino tu: www.ignatianum.edu.pl/-page_46.html

Poza oczywiście taką, że PiS nie uchwalał chociażby prawa ograniczają
            > cego wolność zgromadzeń. I wielu innych kretyńskich ustaw. Miało niby pod zarzą
            > dem PO być inaczej, a tu ustawa w ustawę niezgodna z konstytucja, a PO prezyden
            > t nie tylko te buble podpisuje, ale jeszcze utajnia ekspertyzy, za które, jak i
            > za jego gażę, płaci podatnik.
            >
            >
        • gaika Re: Sondaż 09.10.12, 23:23
          gumpel napisał:

> Zaraz, zaraz, czyżby mnie pamięć myliła, że po zeszłorocznych wyborach przewidy
          > wałaś przesuwanie się naszej sceny politycznej w lewo? Szczerze pisząc podziela
          > łem wtedy ten pogląd.

Eee. Coś inaczej zapamiętałeś. Ja pisałam o światełku w tunelu i tym, że jakaś odskocznia od stałego układu w ogóle się pojawiła. Że to zdrowo dla demokracji, a nie że przełom i nowe otwarcie.
          Zacytuję się częściowo dla porządku:
          Ludzie nie lubią być naciskani w sprawach światopoglądowych w szczególności, i sądzę, że gdyby klasa polityczna wywierała presję lub miała zapędy rewolucyjne, odniosłoby to taki skutek, jaki sobie wypracowuje teraz Kościół. Nie wierzę w żadną wersję zapateryzmu ani dziś ani jutro(nie ta historia, nie ta rzeczywistość), ale raczej w pełzającą samo-sekularyzację.(...)
          Natomiast jeśli rzeczywiście większość obyczajowych liberałów wybrała PO, to tym bardziej jest to znak, że brak alternatywy. Wielu(tak myślę) nie odważyło się zagłosować na Palikota, bo to gigantyczna niewiadoma(choćby gospodarczo)-ruch oddolny, który może okazać się wydmuszką, ale może być zalążkiem czegoś sensownego. (...)

Natomiast jeszcze raz podkreślam, że operujesz sztucznymi kategoriami-naprawdę określanie lewicą kogoś, kto ma liberalne poglądy obyczajowo, a prawicą kogoś, kto ma odwrotnie, jest trochę bez sensu. Chyba, że znów przyjmiemy takie rozumienie dla potrzeb dyskusji, ale z tego wyjdzie kosmiczna ekwilibrystyka. Właściwie największym betonem we współczesnej historii, jeśli chodzi o zmianę prawa w kwestiach obyczajowych(bo mógł najwięcej), był Miller. Te nasze określenia prawica -lewica są szalenie umowne. Jakąż to lewicowość manifestuje Palikot? Krytyka Polityczna umarłaby ze śmiechu. A nostalgia Kaczyńskiego za Gierkiem?

No i jest kryzys(a ma być gorzej). To najoczywistszy mechanizm w świecie, że w dobie kryzysu następuje zwrot ku populizmowi i raczej twardej, niż miękkiej ręce.

To nie jest odwrót od przemian generalnie, bo to niemożliwe(no chyba, że nastąpi jakaś bardziej spektakularna katastrofa, jak rozpad Unii, wtedy kto wie), ale reakcja na niepewność, brak poczucia bezpieczeństwa. A w piramidzie potrzeb ludzkich najpierw żarcie, a zaraz potem bezpieczeństwo.
          • chickenshorts Re: Sondaż 09.10.12, 23:31
            gaika napisała:

> gumpel napisał:

> Natomiast jeszcze raz podkreślam, że operujesz sztucznymi kategoriami-naprawdę
            > określanie lewicą kogoś, kto ma liberalne poglądy obyczajowo, a prawicą kogoś,
            > kto ma odwrotnie, jest trochę bez sensu.

Heh... Mr Gumpel i sens, heh...

• ob_piszczyk Re: Sondaż 10.10.12, 11:21
              W Polsce sytuacja jaka powstała w wyniku magdalenkowych ustaleń wyczerpała możliwości dalszego trwania. Dlaczego ? z prostego powodu - rozpieprzono, rozkradziono i zniszczono wszystko co tylko się dało i nie tylko materialnie bo kulturowo i duchowo także. Państwo i obywatele zadłużeni są po kokardkę a żywe trupy /PO/ jeszcze krzyczą do kamer że wszystko jest oki że panujemy nad sytuacją. Nie panują tylko prężą muskuły których już nie mają. Polskę w najbliższej przyszłości czeka albo rewolucja /być może krwawa/ albo kolejna ściema w postaci jakiegoś kanciastego stołu przy którym zasiądą kolejni pseudo reformatorzy i sprzedawczyki. Naród zdecyduje jaka opcja zwycięży.
              Ps. Na Wasze forum zajrzałem przypadkowo i jedna uwaga - Kora jest najbliższa nie tyle temu co ja myślę ale po prostu ma najbardziej trafne spostrzeżenia co do naszej rzeczywistości. Oby jak najwięcej takich w naszym życiu publicznym. Pozdrawiam.
              • chickenshorts Re: Sondaż 10.10.12, 12:22
                ob_piszczyk napisał(a):

> Pozdrawiam.

szan. Panie(a) Ob. Piszczyku(a) odwzajemniamy podrowienia!!! Zes harcerkim tyz!
                • ob_piszczyk Re: Sondaż 10.10.12, 12:53
                  Jestem facio smile i dzięki za pzdr. Jedno co u Was mi się podoba to kulturalna wymiana opinii w danym temacie co rzadkie niestety nie tylko na forum GW ale w ogóle, na ogół na forach są pyskówki i mordobicie a nawet banowanie za niepoprawność i niesubordynację czego nie raz doświadczyłem. Nie zgadzam się na Waszym wątku z niektórymi opiniami dotyczącymi tzw katastrofy smoleńskiej np wyrażanej przez Korę /ale nie tylko/ ale szanuję Jej opinię ponieważ wyraża ją w sposób spokojny i wyważony a więc nie naruszający czyichkolwiek dóbr że tak powiem smile miłego dnia i również - czuwaj wiara smile bo choć króciutko to jednak byłem harcerzem. Bezpartyjnym smile
                  • chickenshorts Re: Sondaż 10.10.12, 17:21
                    czuwaj wiara
                    • chickenshorts Re: Sondaż 11.10.12, 13:25
                      The Faculty of Philosophy also has the right to confer the degree of doktor. The operating policies of Ignatianum are defined in an agreement between the Government of the Republic of Poland and the Conference of Bishops of Poland from July 1st 1999 (Dz. U. 1999, nr 63, poz. 727).
                  • kora3 :) 11.10.12, 15:31
                    Ojej smile wzruszyłam się smile
                    Dzięki za miłe słowo

a na forum moim zdaniem o to właśnie chodzi - o wymianę poglądów. Dyskusja, a nie pyskówkasmile Niestety - na wiekszosci forów wybiera się raczej to drugie i nasze forum jest jednym z chlubnych wyjątkow w tej materii.
                    • 1gen.kuropatkin Re: :) 11.10.12, 15:50
                      Jako banita, nie z własnego wyboru zaznaczam, potwierdzam, Wasze forum pozbawione jest tego czego na zdecydowanej większości nie brak. A więc chamstwa ,agresji i nietolerancji czego wielokrotnie doświadczyłem. I tak trzymajcie smile wpisał się wcześniej ob.piszczyk a po kolejnym zbanowaniu mnie przez moderację forum gazeta 1gen.kuropatkin smile pzdr.
              • grgkh Re: Sondaż 21.10.12, 17:52
                ob_piszczyk napisał(a):

> W Polsce sytuacja jaka powstała w wyniku magdalenkowych ustaleń wyczerpała możl
                > iwości dalszego trwania. Dlaczego ? z prostego powodu - rozpieprzono, rozkradzi
                > ono i zniszczono wszystko co tylko się dało i nie tylko materialnie bo kulturow
                > o i duchowo także.

Polskę czeka trwanie w mrokach średniowiecza. Po wyjściu z PRL, oddając władzę koloratkowym, rezygnując z prawdziwej wiedzy i szacunku dla niej, zmarnowaliśmy to, co wtedy mieliśmy. Taka jest prawdziwa diagnoza skutków przeobrażeń ustrojowych.

> Państwo i obywatele zadłużeni są po kokardkę

Nikt ich na siłę nie zadłużał, uczynili to sami, z własnej głupoty.

> a żywe trupy /PO/

Lepsze te "żywe trupy" niż trupy martwe, smoleńskie, które mamy jako alternatywę. PO istnieje jako obrona przed PiS, gdyby nie strach przed PiS, PO już by nie sprawowało władzy. Tak więc miej do PiS pretensję.

> jeszcze krzyczą do kamer że wszystko jest oki że panujemy nad sytuacją.

A trupy z PiS krzyczą do kamer, że wszystko jest złe.

> Nie
                > panują tylko prężą muskuły których już nie mają.

To obywatele zdecydowali, ze wolą PO od PiS. Miej żal do obywateli, którzy nie chcieli inaczej.

> Polskę w najbliższej przyszłoś
                > ci czeka albo rewolucja /być może krwawa/ albo kolejna ściema w postaci jakiego
                > ś kanciastego stołu przy którym zasiądą kolejni pseudo reformatorzy i sprzedawc
                > zyki. Naród zdecyduje jaka opcja zwycięży.

Tylko ludzie mądrzy potrafią wybrać mądrze. Czyżby to nie było możliwe?
      • grgkh Re: Sondaż 21.10.12, 17:36
        gaika napisała:

> Misz-masz, a ludzie zagłosują na tego, kto obieca, że da więcej. Na razie stawk
        > ę podbiło PiSsmile

Niekoniecznie i nie tylko to decyduje. PiS bardzo pracował nad negatywnym obrazem PO i sporej części Polaków udało mu się wmówić to, co sugerowało. Teorie spiskowe. Nie rozsądne, racjonalne i samodzielne myślenie ale WIARA. I nie jest przypadkiem, że ludzie wierzący w brednie religijne uwierzą w dowolne inne brednie, a podpuszczeni zaczną linczować jak popadnie.
        • chickenshorts Re: Sondaż 21.10.12, 19:23
          grgkh napisał:

> gaika napisała:
          >
          > > Misz-masz, a ludzie zagłosują na tego, kto obieca, że da więcej. Na razie
          > stawk
          > > ę podbiło PiSsmile
          >
          > Niekoniecznie i nie tylko to decyduje. PiS bardzo pracował nad negatywnym obraz
          > em PO i sporej części Polaków udało mu się wmówić to, co sugerowało. Teorie spi
          > skowe. Nie rozsądne, racjonalne i samodzielne myślenie ale WIARA. I nie jest pr
          > zypadkiem, że ludzie wierzący w brednie religijne uwierzą w dowolne inne bredni
          > e, a podpuszczeni zaczną linczować jak popadnie.

Bo Polacy to, w wiekszosci, bardzo uduchwiony narod... Jak to pisala pewna pani z KP - Bog...,Mickiewicz..., Kaczynski... albo podobnie. A przeciez Fredro byl duzo lepszy! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka