Dodaj do ulubionych

Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał

19.09.13, 13:26
Redakcje "Krytyki Politycznej" i związanego z nią internetowego "Dziennika Opinii" zakończyły współpracę z pisarzem i felietonistą Tomaszem Piątkiem. Powód? Piątek wysłał listy do reklamodawców prawicowego "Do Rzeczy", w których pytał, czy mają świadomość, że wspierają swoimi pieniędzmi tygodnik popierający prześladowanie homoseksualistów przez Putina?

Zauważyłem, że reklamują się Państwo w tygodniku 'Do Rzeczy' Pawła Lisickiego. Chciałem wiedzieć, czy wiedzą Państwo, że pismo to regularnie publikuje materiały o rzekomym zagrożeniu dla społeczeństwa, jakim miałby być ruch obrony praw homoseksualistów. Teksty te nieraz ocierają się o jawną homofobię - pisał Piątek. Pytał czy firmy dalej chcą się tam reklamować?

Krytyka krytyką, ale pytać o takie rzeczy reklamodawców reklamujących się w prawicowym szmatławcu нельзя. To w końcu kumple, a tylko krowa nie zmienia poglądów, więc nie można im robić ziazi, bo mogą się jeszcze przydać. Poza tym co by to było gdyby prawicowi publicyści nękali lewicowych reklamodawców pytając ich czy wiedzą, że gazeta promuje homoseksualizm? Zgroza.
Obserwuj wątek
    • diabollo Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 19.09.13, 22:13
      Rzeczywiście, czcigodny Oby.watelu, standardy standarami, a prawactwo wszak zrobiło sobie wielki "publicystyczny" samograj od kato-kościelnych ambon po prawackie gadzinówki z nagonki na "promowanie homoseksualizmu" (jakby orientację seksualną moża było zapromować jak margarynę, ale nie oczekujmy logiki po prawackim katolictwie), a w bratniej Rosji, (która zawsze była "do przodu" przed Rzeplitą), gdzie religijny faszyzm jest bardziej posunięty za ową "promocję" już mają paragraw i łagier...

Żarty już się dawno skończyły.

Kłaniam się nisko
      • diabollo Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 19.09.13, 22:14
        ...paragraf...
        • diabollo Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 19.09.13, 22:17
          Dysgrafia zawsze była moją wizytówką, ale na wyjazdach bez normalnej klawiatury i na tablecie jest jeszcze gorzej.
          Kłaniam się nisko.
    • oby.watel Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 20.09.13, 11:15
      Problem w tym, drogi Diabollo, że jedni i drudzy stosują podobne metody. Pretekst do pozbycia się Piątka jest, przyznasz, idiotyczny.
      • diabollo Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 20.09.13, 22:41
        oby.watel napisał:

> Problem w tym, drogi Diabollo, że jedni i drudzy stosują podobne metody. Pretek
        > st do pozbycia się Piątka jest, przyznasz, idiotyczny.
        >

Czcigodny Oby.watelu,

Pozwolę się nie zgodzić, że prawacy i lewacy stosują podobne metody.
        Jeżeli lewacy to Krytyka Polityczna, to w żaden sposób nie można ich porównywać do prawackich gadzinówek, które serwują "ciemnemu ludowi" nienawistny koktajl narodowo-katolicki bez żadnego pardonu.

Krytyka Polityczna stara się trzymać pewnych standardów.

www.krytykapolityczna.pl/artykuly/kraj/20130918/odpowiedz-tomaszowi-piatkowi

Ale doskonale rozumiem (sercem) też drugą stronę - pana Piątka, który "wysiada" na prawacko-katolickim hejtingu i chciał "coś z tym zrobić".

Prawactwo wpało w płacz i oskarżyło pana Piątka o "donosicielstwo" (trudno "donosić" na coś, co jest publikowane w gadzinówkach dostępnych w każdym kiosku)...
        Prawactwo zawsze "donosiło" i "donosi" na "nas" "lewaków" do wszystkich możliwych instancji (mają nawet podkładkę: paragraf na "obrazę uczuć zabobonnych").
        Kato-prawactwo długo i pracowicie walczyło, żeby zabrać KP lokal, dotacje, granty, nie wynajmować świetlicy w remizie stażackiej w Koziej Wólce, itp, no i KP nie chciała być utożsamiana z takimi chwytami typowymi dla katolickich gnojków.
        I dlatego postanowili zczyścić pana Piątką. Ot, i cała historia i afera.

Kłaniam się nisko.
        • oby.watel Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 20.09.13, 23:36
          Poszukaj na podcastach w Tok FM rozmowy z przedstawicielem KP. A potem odpowiedz szczerze, czy można wymyślić bardziej idiotyczne uzasadnienie wyrzucenia Piątka we środę.
          • diabollo Z innej beczki, czyli ciekawy wywiad, talk fm 21.09.13, 00:49
            www.krytykapolityczna.pl/artykuly/opinie/20130917/wanat-media-publiczne-powinny-byc-niezalezne-od-rynku
            • oby.watel Re: Z innej beczki, czyli ciekawy wywiad, talk fm 21.09.13, 11:45
              Inna beczka jest ciekawsza od tej. Z prężnego, ciekawego radia gadanego nowe kierownictwo zrobiło nieciekawego gniota, w którym dominują informacje ze świata, a wydarzenia w Polsce traktowane są po macoszemu i komentowane zazwyczaj przez zaproszonych do studia oszołomów. Raz nie wytrzymałem i skomentowałem takie gościnne występy.
              • gumpel TOK FM 23.09.13, 21:05
                He, he, no proszę, a u mnie dokładnie odwrotnie wink Pani Ewa Wanat ciężko pracowała, by sprowadzić to radio do poziomu Radia Maryja, tyle że à rebours, i moim zdaniem, udało jej się. No to przerzuciłem się na Trójkę. Teraz powoli TOK znowu staje się do posłuchania, więc od czasu do czasu znowu słucham. Nawiązując do podlinkowanego przez Diabolla wywiadu z panią Ewą napiszę: niech żyje rynek!

G.
                • oby.watel Re: TOK FM 23.09.13, 21:30
                  Mógłbyś zaspokoić moją ciekawość i zdradzić co nadaje się w tym radiu do posłuchania? Bo ja poza kilkoma krótkimi pasmami jakoś nie mogę niczego znaleźć.
                  • gumpel Re: TOK FM 24.09.13, 08:31
                    Chetnie:
                    1. Andymateria p. Rottenberg
                    2. Światopodgląd Agnieszki Lichnerowicz
                    3. Rozmowy D. Passenta i W. Osiatyńskiego (nie wiem co to za audycja, wcześni rano).
                    4. Dyskusje komentatorów w Poranku prowadzone przez J. Wróbla (wszystkie) i D. Wielowiejską (te do których nie zaprasza P. Semki). Wywiadów z politykami nie słucham z zasady (bez względu na ich opcję polityczną).
                    5. Niektóre rozmowy prowadzone przez Janiszewskiego, Łasiczkę i jeszcze jednego redaktora, którego nazwisko teraz mi wypadło. Te rozmowy traktuję jednak b.wybiórczo (słucham podkastów). Zazwyczaj o sprawach międzynarodowych (Janiszewski) lub bardziej ogólnych, filozoficznych i historycznych (Łasiczka). Rozmowy poświęcone bieżącej polskiej polityce są nadal w stylu rydzykowo-wanatowym, czyli stronnicze i propagandowe, więc je omijam z daleka.

To chyba wszystko. Jak na jedną stację to i tak dużo (przynajmniej u mnie) wink

G.
                    • oby.watel Re: TOK FM 24.09.13, 11:22
                      Tak myślałem. Wygląda na to, że nie słuchałeś tego radia wcześniej.

To jest radio informacyjne. Dawniej składało się praktycznie wyłącznie z informacji.

Wymieniłeś kilka audycji, które da się słuchać, gdy wcześniej dało się słuchać od rana do wieczora. Inaczej mówiąc - dawniej wymieniłbyś kilka audycji, których nie słuchasz.

Rozmowy Osiatyńskiego i Passenta premierę mają po 20 odpowiednio w poniedziałek i wtorek. Czasem warto jeszcze posłuchać p. Joanny Solskiej we czwartek. Chyba, że dostała zadanie wspierania rządu, to wtedy szkoda czasu.
                      • turbinowy Nie ma tego złego... 26.09.13, 18:00
                        Podcasty są ok ale jednak wolę słuchać na żywo.
                        Wczoraj już nie dałem rady aby słuchać pana red. Sekielskiego więc przekręciłem gałką na RDC (Radio Dla Ciebie). W godzinach wczesnych program prowadzi pan red. Chlasta, którego zabrała z Tok FM pani rednacz. Ewa Wanat.
                        Poprzednio, w Toku pan red. Chlasta miał swoje audycje kiedy byłem w pracy, więc dosłuchiwałem z podcastów acz nieregularnie. Wczoraj były dwa dobre programy:

"Czy warto wierzyć w segregację śmieci? Bertold Kittel napisał przerażający reportaż "System. Jak mafia zarabia na śmieciach". O wynikach dziennikarskiego śledztwa Grzegorz Chlasta rozmawiał z nim w Poranku RDC."Taką sytuacje wywołały przepisy, które nie nakładają właściwie żadnej odpowiedzialności za łamanie prawa w dziedzinie ekologii i nie stworzyły żadnego systemu do tego, żeby badać, czy prawo jest łamane. Nie ma w Polsce policji ekologicznej, która miałaby jakiekolwiek uprawnienia, a to jakimi uprawnieniami dysponują inspektorzy ochrony środowiska jest po prostu śmieszne" - mówił gość RDC."
                        www.rdc.pl/publikacja/bertold-kittel-to-jest-historia-ktora-dzieje-sie-teraz-w-polsce/
                        "25 września gościem słuchaczy RDC i Grzegorza Chlasty był Andrzej Lubowski, ekonomista i publicysta, autor książki ''Świat 2040''. "Dlaczego nie jesteśmy dobrzy? Sądzę, że są to bariery leżące po stronie nie wiedzy, a mechanizmów społecznych. Żyję głównie w Dolinie Krzemowej. To fantastyczny przykład symbiozy między nauką a biznesem, gdzie jest tam nieustanny przepływ idei i ludzi. U nas wynalazca, czy potencjalny przedsiębiorca, który pracuje na uczelni, w momencie kiedy zaczyna robić biznes, zyskuje etykietę już nie badylarza, ale patrzy się na niego z góry" - mówił gość RDC."
                        www.rdc.pl/publikacja/andrzej-lubowski-nie-jestesmy-ciagle-innowacyjni-a-to-co-u-nas-dobre-zostalo-kupione-od-innych/
                        Dziś pozostałem przy panu red. Chlaście, zamiast słuchać TOKowego programu pani red. Paradowskiej.
                        Też było ciekawie:
                        www.rdc.pl/publicystyka/poranek-rdc/
                        • oby.watel Re: Nie ma tego złego... 26.09.13, 18:52
                          Tok FM jak ognia zaczął unikać tematów drażliwych. Za to z lubością międli sprawy Syrii, Gabonu i Turkiestanu.

Z drugiej strony o tym, że ta ustawa da zarobić mafii poczytać było można już na wiosnę. A skoncentrowanie się na cenie to wprost zaproszenie mafii do współpracy.
                          • gumpel Re: Nie ma tego złego... 26.09.13, 23:01
                            No właśnie, właśnie, słuchałem Toku właściwie od zawsze. pamiętam jeszcze czasy, gdy było to radio dyskusyjne (brak audycji, wszystko sprowadzało się do telefonów do prowadzącego. Pamiętam, jak jednym ze współudziałowców była Rzepa Lisieckiego. Pamiętam czasy Ewy Wanat. I wbrew temu co piszesz w odpowiedzi na mój post mam wrażenie zasadniczej różnicy, co do (che, che) "targetu" - Ty albo ja. Bo ja jestem od tych "Syrii, Gabonów i Turkiestanów. Rzecz jasna symbolicznie. A to oznacza, że radio musi dokonać wyboru typu słuchaczy. Zobaczymy, kto z nas będzie słuchać tej radiostacji w przyszłym roku ...

G.
                            • oby.watel Re: Nie ma tego złego... 26.09.13, 23:38
                              Stawiam na Ciebie.
                              • turbinowy Re: Nie ma tego złego... 27.09.13, 15:53
                                Do wyżej wymienionych osób dodałbym panią Dorotę Sumińską (program "Wierzę w zwierzę").
                                Chyba tak się już porobiło, że trzeba więcej kręcić gałką ponieważ ciekawe audycje są rozproszone po różnych stacjach. Albo sobie ustawić pobieranie podcastów i mieć swoje radio.
                                Wracając do TOKu.
                                Mnie brakuje takich audycji jak "W sieci sieci", "Nocny budziciel", "Lekcja religii", "Suma" "Wpół do czwartej RP", "Woobie Doobie", "Psychologia biznesu" a nawet muzycznej "Z niejednego pieca".
                                Było to radio również niepokorne, że przypomnę problemy z KRRiTW.
                                Czasy stały się nieszczególne a to pozwy za obrażanie uczuć, a to zespół do Parlamentarny Zespół Przeciwdziałania Ateizacji. Więc po co się narażać?
                                Nowa pani Rednacz. zrobiła szybko porządki aby było grzecznie i smacznie jak kisiel (dobrze smakuje w obie strony).
                                Na początku swego dyrektorowania obcięła też skrzydła panu red. Łasiczce i wskazała jakich gości ma nie zapraszać.
                                www.tokfm.pl/Tokfm/1,103088,12629878,_Przepraszam____oswiadczenie_red__naczelnej_TOK_FM.html

Aby wiadomo było za co przeprosiła - podcast audycji usunięto.
                                Pozwolę sobie przypomnieć wpis niejakiego Oby.watela, do którego przeprosin tamże się przyłączyłem:
                                www.tokfm.pl/blogi/dywagacje/2012/10/przepraszam/1

(Niestety owa wypowiedź z umieszczonego przeze mnie linku też została usunięta ale możecie mi wierzyć mieliśmy za co przepraszać).
                                Wracając do czasów bliższych - "grzeczne" Tok FM dostało częstotliwości w kolejnych miastach:
                                www.wirtualnemedia.pl/artykul/radio-tok-fm-w-elblagu-kielcach-i-radomiu
                                Wydawałoby się, że jak więcej miast objętych emisją to więcej słuchaczy i większy udział w czasie słuchania. A wygląda to tak:
                                www.wirtualnemedia.pl/artykul/najgorszy-w-historii-wynik-radia-zet-duzy-spadek-trojki
                                Czyli w miejsce dawnych słuchaczy, którzy odeszli, przyszło trochę nowych i jest miej więcej tak samo.
                                W sumie to mało ważne, gdyż jak donosi to samo źródło TOK odnotował 5,5 % wzrost z przychodów z reklam. Pani Nadred. jest kryta bo pozycja wynikająca z przychodów z reklam przewyższa pozycję wynikającą ze słuchalności:
                                www.wirtualnemedia.pl/artykul/17-proc-wiecej-na-reklame-radiowa-mocno-w-gore-rmf-fm-w-dol-jedynka-i-eska-top-10
    • turbinowy Re: Jak Piątek we środę z Krytki Po. wyleciał 27.09.13, 16:26
      Oczywiście warto widzieć "reklamowe draństwo". Tylko jak już, to może również warto zwrócić uwagę na treści reklam umieszczane w słusznych mediach?
      Pozwolę sobie zwrócić uwagę na dwa wpisy blogera Pkubica:
      "Trochę to głupie, że między szpaltami tekstów odwołujących się do ideałów, znajduje się coś, co tym ideałom zaprzecza."
      www.tokfm.pl/blogi/patrzec-po-pros/2012/11/smiac_sie_czy_plakac__zarabiaj_247zlh_z_domu/1

www.tokfm.pl/blogi/patrzec-po-pros/2013/04/zarabiaj_247zl_na_godzine_nie_znajac_siezupelnie_na_niczym/1
      Wprawdzie pan Piątek nie ma nic wspólnego z TOK FM'em ale jednak, moim zdaniem, przygadał kocioł garnkowi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka