Dodaj do ulubionych

OPŁATY EKSPLOATACYJNE

25.03.10, 21:46
Witam mieszkańców osiedla Vital Park, mam pytanie - kiedy ponosimy
opłaty eksploatacyjne (ochrona, wywóż śmieci, naprawy w cześciach
wspólnych osiedla) po odbiorze deweloperskim czy po odbiorze lokalu
mieszkalnego tj. po jego wykończeniu? Zapisy w Umowie nie są
precyzyjne, raz używa się pojęcia lokal w stanie deweloperskim,
drugi raz lokal mieszkalny (po jego wykończeniu), aż w zapisie
dotyczącym opłat jest tylko po odbiorze lokalu? Jedno jest pewne -
Nie możemy dopuścić do tego, że odbierzemy lokale bez pozwolenia na
użytkowanie w stanie trwających "ciężkich" prac budowlanych i
naliczone zostaną nam opłaty eksploatacyjne. Ja osobiście przy
odbiorze mieszkania będę chciał spisać Oświadczenie w którym
rostrzygnę niejasne zapisy Umowy Przedstęwpnej - MOŻE MACIE JAKSIEŚ
INNE SUGESTIE, UWAGI...
Obserwuj wątek
    • setif Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 26.03.10, 11:30
      W umowie jest napisane: Oplaty pobierane będą od dnia protokolarnego odbioru
      lokalu.
      • dziunit Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 26.03.10, 12:35
        protokolarnego odbioru? czyli jesli mam wykonczenie pod klucz to po wykonczeniu
        mieszkania pod klucz czy po odbiorze stanu developerskiego?
        • setif Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 26.03.10, 13:58
          Najpierw jest odbiór techniczny - to jest czas na usunięcie ewentualnych usterek
          miszkania w stanie deweloperskim. Potem ekipa VP (mam na myśli wykonczenie pod
          klucz) kończy mieszkanie, następnie jest odbiór protokolarny i dopiero wtedy
          zaczynamy placic za mieszkanie.
    • budynekc1 Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 26.03.10, 16:34
      Witam serdecznie

z żona odebraliśmy właśnie lokal mieszkalny w stanie developerskim, podczas
      rozmowy z Panią Anna od odbiorów mieszkań uzyskaliśmy odpowiedz iż jakiekolwiek
      opłaty odnośnie czynszu czy opłat za prąd itp. ponosimy dopiero po odbiorze
      mieszkań w stanie wykończonym pod klucz - jeśli ktoś ma taka opcję - jeśli nie
      wziął ktoś opcji z wykończeniem pod klucz to niestety nie wiem kiedy będziecie
      płacić opłaty.
      • domo19 Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 05.09.10, 11:13
        Chciałbym się zorientować jaki jest Wasz stosunek do opłat które deweloper
        wprowadza w momencie końcowego odbioru mieszkania wówczas kiedy dostajemy już
        własne klucze .

Mi zostało przedstawione pismo w którym było napisane że będę płacił 100zł/m-c
        za wywóz śmieci i 110zł/m-c za prąd elektryczny ale ja nie bardzo wiem dlaczego
        mam współfinansować Gethouse. Obecnie mieszkam w podobnym mieszkaniu i płace za
        ww. rzeczy 70zł a nie jak oni proponują Gethouse 210zł/m !

• smile53 Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 05.09.10, 12:19
          domo19, oczwyiście podane przez Ciebie kwoty są kwotami netto.

Kilka dni temu "podetkneli mi pod nos" dokument do podpisu z którego wynika, że mam ponsić
          koszty za energię elektryczną (ryczałt/stawka budowlana) i wywóz nieczystkości stałych (odpady
          budowlane) przez okres 3 miesięcy. Jest tylko mały problem, bo ja kupiłem wykończone mieszkanie
          (do tego czasu GH ponosi wszelkie koszty) i to właśnie GH (zgodnie z umową) zarezerowało sobie
          3 miesiące na adaptację/wykończenie mieszkania i ponosi wszelkie opłaty. Nie wydaje mi się, że
          potem moge mieć odpady budowlane, a co jedynie gospodarcze (nawet jak kupię sprzęt AGD to
          jego opakowanie nie jest odpadem budowlanym). Wydaje mi się, że GH naszym kosztem , a jest
          nie mały (ok. 400 złotych za kontener budowlany/3 m-c) próbuje uporządkować osiedle
          i "wymigać" się z dodatkowych kosztów. Oczywiście nie jest moim zamiarem niepłacenie za wywóz
          nieczystości stałych (gospodarczych), chcę tylko aby te opłaty były rzetelnie skalkuowane w
          odniesieniu do wielkości mieszkania i nie wynosiły kilkaset złotych, a kilkadziesiąt (ok. 10 zł/osoba
          wywóz nieczystości stałych i ok. 60 zł za prąd / m-c).
          DLATEGO NIE PODPISAŁEM I ZAMIERZAM PODPISAĆ TEGO DOKUMENTU.
          Jak VP/GH będzie robiło mi problem z odebraniem klucza po wykończeniu mojego mieszkania to
          spotkam się z Panią Iwoną TRUSZKOWSKĄ / Powiatowym Rzecznikiem Konsumenta w Wołominie i
          porozmawiam o niezrozumiałych praktykach GH/VP. POZDRAWIAM
          • green_zelus Re: OPŁATY EKSPLOATACYJNE 06.09.10, 08:30
            Do momentu zgłoszenia inwestycji do użytkowania stawka za media jest wysokości
            stawki przemysłowej, o wiele wyższej niż dla indywidualnych odbiorców.
            Inwestycja nie została zgłoszona do użytkowania, a tym bardziej nie dostała
            pozwolenia na użytkowanie i dlatego opłaty są wyższe. Mimo, że mieszkania
            zostały odebrane, i co niektórzy już mieszkają, to i tak płacą stawkę przemysłową.
            Po pierwsze według prawa nie można mieszkać w budynku, który nie ma pozwolenia
            na użytkowanie (co niektórzy nie mają wyjścia i doskonale te osoby rozumiem), a
            po drugie opłaty są wyższe. Poniekąd jest to forma dofinansowania Dewelopera.
            Osoby, które odebrały już mieszkanie, i klucze, NIESTETY, muszą płacić za media,
            których nawet nie muszą używać. Przykre, ale prawdziwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka