kerajm 13.05.11, 12:11 Grilowanie na balkonie to przejaw cynizmu czy miłe spędzenie czasu w gronie rodzinnym-taki malutki sondaż. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzegorz.gwiazda Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 12:29 Ja nie mam nic przeciwko grillowaniu na balkonie. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 12:39 Zdecydowane NIE: zadymione mieszkania, do prania ubrania, zasłony, niszczenie elewacji budynku itd. Balkon to nie miejsce na grilla. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 13:03 Mysle, ze grill elektryczny to nie jest wielki problem.... tym bardziej ze kazdy grillowac kazdego dnia nie bedzie. Mysle, ze jezeli komukolwiek bedzie przeszkadzal np. grill elektryczny na balkonie, to moze zawsze zwrocic uwage sasiadowi. Elektryczny dymu zadnego nie robi, tylko zapachy tak naprawde... Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 13:29 Grill elektryczny jak najbardziej - zapach jedzenia krzywdy nie robi :-) Grzegorz karajm raczej chodziło o grilla węglowego. Grill węglowy - NIE! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 13:36 miałem na myśli gril tradycyjny którego używam ale tylko i wyłącznie na działce u rodziców. Gril elektryczny w niczym mi nie przeszkadza, ale czekam na wypowiedzi osób dla których tradycyjny gril na balkonie to sama rozkosz (oczywiście tylko dla nich). Odpowiedz Link Zgłoś
zuzialalkaniezaduza Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 13:54 Jedzenie z grilla elektrycznego? Ohydne. Odpowiedz Link Zgłoś
faked Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 14:14 ja nie widzę różnicy między zapachem dymu z grilla a zapachu grillowanej kiełbachy. Jeśli takie zapachy są intensywne (a są) i dochodzą z balkonu sąsiada to tak czy siak przeszkadzają. Jak dla mnie nie ma różnicy czy moje suszące się ubrania przesiąkną zapachem dymu czy kiełbachy i jedno i drugie będzie śmierdziało jak się po jakimś czasie założy takie ubranie. no ale cóż. przecież nie zamorduję nikogo za to... Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 15:37 Nie chodzi o zapach tylko o ilosc dymu. Odpowiedz Link Zgłoś
rat.med Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 17:51 Grill elektryczny- TAK- to zapach potraw. Na klatce schodowej nie raz czuje potrawy kuchenne. Weglowy- NIE- zapach dymu nie jest przyjemny. Wystarczy ze musze pilnowac prania przed autami na terenie betoniarni, zapach dymu to juz przesada. Ps. Jestem jak najbardziej smakoszem grilowanych potraw wiec moze wyznaczmy jakies miejsce na osiedlu do tego przeznaczone, oczywiscie mowa tu o grilu weglowym bo tylko z takiego jest najlepsze miesko;) a grilowanie raz w tygodniu raczej jest do zniesienia :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 21:24 Witam po pewnej przerwie :-) Pozostaje jeszcze kwestia grilli, które będą robione w ogródkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 21:50 Generalnie osiedle mieszkaniowe z gęstą zabudową słabo się nadaje na grilla nawet w ogródku. Proponowałbym po pierwsze zapytac z sąsiadów z góry - oni ucierpią najbardziej. A jeśli komuś zadymisz mieszkania z pewnością może przyjsc poprosic o zgaszenie. Mieszkańcy Gazomontażu też mogą nie byc zadownoleni. Generalnie w najgorszym przypadku można zarobic mandat za tzw "uciązliwosc sąsiedzką" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 22:00 Wszystko to prawda i temat był już szeroko omawiany w innym wątku :-) Wiadomo jednak, że grilla nie robi się codziennie ani nawet raz w tygodniu (nie mówię tu o jakichś skrajnch przypadkach), więc myślę, że taki grill raz na jakiś czas nikomu nie powinien przeszkadzać (chyba, że komuś z założenia wszystko przeszkadza :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 22:08 temat był poruszany jakiś czas temu, został on pozytywnie odebrany ale niestety nie ma miejsca na osiedlu na grilla. od strony cementowni jest sporo miejsa, ale niedaleko tego jest śmietnik :( po drugie wystarczy że jakaś ciężarówna przejedzie obok i odrazu odechciewa się dalczego grilowania. pozostaje miejsce "plac manewrowy" ale tam też jest smietnik - mało to apetyczny klimacik. co do sąsiadów z gazomontarzu to mieszkańcy na parterze robią sobie elektrycznego grila, kiełbaski, mięsko, piwko i muzyczka - jest klimacik :) jest super, nie ma dymu a zapachy nikomu nie przeszkadzają :) :) :) :) :) a co do zapachów - przecież jak robisz pieczeń w piekarniku i otworzysz okno w kuchni to zapachy też rozchodzą się po osiedlu :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 22:14 A jak spalisz pieczeń to będzie pełno dymu ale raczej nikt nie przyleci z pretensjami, że otwierasz okna, żeby przewietrzyć i dym dostaje się do innych mieszkań :-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 22:30 No i dlatego elektryczny jest w porządku :-) Nawet jak to będzie duża pieczeń to nie będzie tyle dymu co z grilla:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 13.05.11, 22:32 Najlepsze rozwiązanie to grilla do bagażnika i np. nad Zegrze. Woda słońce itd a nie siedziec miedzy blokami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 14.05.11, 01:00 Pomysł super, jednak nie zawsze możliwy do zrealizowania, dlatego każdy tworzy sobie swoje "małe Zegrze" tam gdzie może :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: grilowanie na balkonie-sondaż 14.05.11, 10:55 A ja jestem z tych co to "wszystko przeszkadza" i po raz kolejny mówię PARÓWKOŻERCĄ stanowcze NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 14.05.11, 11:47 Dlatego nie będziemy żreć parówek tylko inne przysmaki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau99 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 10:45 Jak na zawołanie: artykuł w Rzepie www.rp.pl/artykul/658122_Rozpalanie_grilla_moze_sie_zle_skonczyc.html Odpowiedz Link Zgłoś
kerajm Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 18:58 cocteau99 trafnie zamieścił link i jednocześnie podsumował wzajemne sąsiedzkie relacje jakie w tym linku są zawarte, czyli ...chcesz grilla to kup jeszcze działkę rekreacyjną i tam grilluj ile chcesz, tak więc dyskusja zamknięta i jednocześnie w regulaminie wspólnoty pojawi się jedyny i słuszny zapis o zakazie grilowania na Osiedlu. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 20:28 A ja ponownie przypomnę o tym, że mamy na osiedlu kilkanaście ogródków (całkiem sporych) i nie wiem jak inni ich posiadacze, chociaż sądzę, że podobnie, ale ja zamierzam od czasu do czasu zrobić grilla i dla mnie też temat jest zamknięty :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 20:35 a co do działek rekreacyjnych to tam też ma się sąsiadów, którym może wszystko przeszkadzać (bo im np żal ściska pośladki, że sami czegoś nie mają, nie mogą albo po prostu zgodnie z naszą narodową mentalnością :-) ) Również tam jeden zrobi grilla a drugi przyleci z pretensjami, że mu dym okadza grządki z burakami i nie są już tak smaczne przez to :-) Ciekawe ile osób będzie siedziało na balkonach i słuchało tam muzyczki z radyjka i co wtedy? Chcesz słuchać to słuchaj w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 21:05 Naprawde nie widzisz różnicy między dymem a muzyką? Jak się kupiło mieszkanie na 200-mieszkaniowym osiedlu to nie można powiedziec będe robił co mi sie podoba a wy musicie to znosic tylko dlatego ze Ty jestes tolerancyjny na wszystko. Sprawa jest prosta - dym śmierdzi jest trujący przechodzi ubrania zasłony niszczy elewacje. Uważasz ze w porządku jest ze 20-30 mieszkan bedzie siedziało przy zamnknietych oknach w lipcu bo Ty zadecydowałes palic grilla i zatruwasz innym zycie? W sprawach kontrowersyjnych zasady trzeba wypracowac wzajemnie z sąsiadami. Jesli chcesz możesz próbowac ale oczekuję ze jesli przyjdzie ktos do Ciebie i poprosi zebys zgasił to to zrobisz:-) I mam nadzieje ze inni posiadacze ogródków kupili jes po to żeby chodowac roslinki i w nich odpoczywac na lezaku a nie po to zeby palic węgiel. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 21:18 Pomyśl też o tych co zostawią uchylone okno domu i wyjda na pare godzin. Chciałbys wrócic do domu i miec wszystko smierdzace spalenizną? Srednia sprawa. Nie mów tez co do gilla "są ludzie którym wszytsko przeszkadza" bo jak przejrzysz fora z calej Polski to jest rzesza ludzi którzy uważają podobnie jak ja i kerajm. Osiedle mieszkaniowe po prostu nie jest miejscem rozpalanie grilla węglowego:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 22:04 Widzisz z tym dymem to jest tak jak było tutaj z "problemem psów" czyli aby przeforsować swoją rację to każdą pierdołę podnosiło się do niebotycznych rozmarów problemu. Dym z jednego grilla okadzi 20-30 mieszkań? Chyba w sytuacji kiedy będą go paliły małe dzieci albo ktoś kto tego nigdy nie robił. Dobry komin nie daje aż tyle dymu aby okadzić 3 bloki :-) Dlaczego 3 ? Ponieważ po jednej stronie naszych bloków, z wyjątkiem budynku C jest ok 10 mieszkań, więc ten dym musiałby się snuć wzdłuż całego osiedla na wysokość ponad 10 metrów :-) No chyba, że zakładasz, że dym spowije w całości ten blok, w którym będzie grill. Ja jeszcze takich cudów nie widziałem. A poważniej to wiadomo, żena grilla wybiera się pogodny dzień, bez wiatru. Ładna pogoda i suchy węgiel powodują, że dymu jest naprawdę niewiele i już na wysokości ok 2 metrów właściwie go nie widać. W takiej sytuacji to ewentualne zastrzeżenia mógłby mieć jedynie lokator z piętra wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
antoniv Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 22:37 hej, ja tam wierze Kruq'owi. wszystko dozwolone, w granicach normy i z zachowaniem zdrowego rozsądku. Okazjonalnym grillowaniom mówimy tak. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 15.05.11, 23:14 Otóż to :-) Mam świadomość, że nie mieszkam na odludziu i zamierzam liczyć się z innymi i z pewnością nie będę urządzał grilla przy zwiększonej wilgotności powietrza, co zwiększyłoby ilość dymu czy też wietrze w stronę okien. Wszystko jednak działa w obie strony dlatego Ci "inni" też powinni mieć świadomość tego, że kupili tylko mieszkania a nie całe osiedle. Kiedy wszyscy zdamy sobie z tego sprawę to może będzie mniej uzurpowania sobie praw do decydowania o tym co inni mają robić, czego mają nie robić, gdzie mają chodzić dzieci a gdzie psy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: grilowanie na balkonie-sondaż 16.05.11, 07:11 Ja widzę Ty jestes "starszym grillowym" i juz masz wszystko rozplanowane:-) Tylko to niestety nie wygląda tak kolorowo jak to opisujesz ponad 10 mieszkan jest nad Toba a obok budynek C + Gazomontaż. A jeśli chodzi o pogodę i wiatr to są czesto zmienne. Ale spoko specjalistą nie jestem głowy nie dam :-) Każdy ma prawo do własnego zdania i trzeba z tego wypracowac kompromis. Ja uważam że osiedle mieszkaniowe to nie miejsce na grilla i jak przyjdzie do ustalania regulaminu za tym się będę opowiadał. Jeśli nie będę miał dymu w domu nie bedzie mnie obchodziło czy grillujesz czy nie, jeśli będe miał to będę prosił o zgaszenie. I też się tym liczę - jeśli ktokolwiek stwierdzi że to co robie mu przeszkadza też oczekuję ze przyjdzie i o tym powie - uwazam ze na pewno się dogadamy i cos ustalimy. Uważam że własnie na tym polega wspólne mieszkanie - na ustalniach. Dlatego moją radą dla Ciebie jest to zeby porozmawiac na ten temat z sąsiadami z góry. Cała filozofia. Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 16.05.11, 10:51 :-) :-) Specjalistą nie jestem ale kilka grilli się już zrobiło więc mniej więcej wiem jak to wygląda w różnych warunkach a ponieważ nie jestem jakimś oszołomem, który robi wszystko na siłę to będę się starał wybierać te najbardziej optymalne. Z sąsiadami z góry też oczywiście porozmawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
setif Re: grilowanie na balkonie-sondaż 16.05.11, 21:45 A mi się wydaje, że takie przedwczesne prognozowanie jest niepotrzebne. Jak krug rozpali grilla wtedy każdy się przekona, czy mudym przeszkadza czy nie. Wtedy można dyskutować, czy dym kruga śmierdzi czy nie smierdzi. Ja naprzykład nie znoszę dymu z grilla i nie nie lubię grillowanych potraw, więc chociaż wirtualnie kruga lubię, to jego dymu już nie. Ale zakładanie różnych warianów z góry do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: grilowanie na balkonie-sondaż 16.05.11, 23:08 Ja dymu też nie lubię ale dziś zrobiłam wstępne pomiary odległości mieszkania Kruczka od mojego. Obliczyłam wszelkie możliwości siły wiatru w odniesieniu do jego wznoszenia się i opadania i stwierdzam, że dym Kruqa też nie będzie mi przeszkadzał...ale to głównie z tego powodu tak się poświęciłam, że obiecał nie żreć parówek :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 10:44 W hołdzie przemiłym paniom od czasu do czasu zgrilluję nawet jakieś warzywko np papryczkę lub cebulkę czyli same witaminki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
faked Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 12:05 a chlebek też? lub ziemniaczka? Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 12:29 Pewnie :-) I zapraszam na degustację. Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 12:37 W dzisiejszych czasach to się nazywa ŁAPÓWKA ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz.gwiazda Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 12:52 PS. Grill grillem, ale jak miło patrzeć na śmietniki nasze, które bardzo często są opróżniane :-) Wiem, post z kosmosu ... ale co tam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 12:59 Oj tam zaraz łapówka, pogoda się popsuła więc opróżniają śmietniki i tyle :-) Odpowiedz Link Zgłoś
doomina Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 13:03 ??? A co Wy z tymi śmietnikami? Jest śmietnik to i muszą być śmieci :) tak mówi odwieczne prawo natury :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kruq_1 Re: grilowanie na balkonie-sondaż 17.05.11, 13:07 A to takie tam "posty z kosmosu" :-) Odwieczne prawo natury mówi jeszcze, są śmieci - idzie wiosna :-) Odpowiedz Link Zgłoś