przyborp 30.11.11, 08:32 Witam, Mam pytanie do zainteresowanych, którym sąd nie założył ksiąg na mieszkanie, czy dowiadywaliście się jak i kiedy to będzie rozwiązane? Pytam bo te wnioski wstrzymują rozpztrzenie hipotek i ksiąg na garaże. Pozdrawaim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorot-a321 Re: 5 zaległych KW 12.01.12, 19:03 mam pytanie. czy zeby dostać kw na garaże to ja musze osobiście złożyć dokumenty do sądu, czy robi to deweloper? dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 12.01.12, 22:14 Wnioski o księgi na garaże są złożone w sądzie od września. My możemy tylko czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 12:00 CZY KTOŚ SIĘ ORIENTUJE CO Z NASZYMI KSIĘGAMI NA GARAŻE? WYGLĄDA TO TAK JAKBY SĄD CZEKAŁ AŻ WSZYSTKIE WZMIANKI W DZIALE 4 ZOSTANĄ WYJAŚNIONE. Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 13:18 Nie wszystkie. Tylko albo aż dwie pierwsze. Dwie pozostałe mają poźniejsze daty. Sąd rozpatruje wzmianki wg wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 20:11 przyborp napisał: > Nie wszystkie. Tylko albo aż dwie pierwsze. Dwie pozostałe mają poźniejsze daty > . > Sąd rozpatruje wzmianki wg wpływu. Może i tak może i nie. Widzę że wiele późniejszych wzmianek jest wyjaśnionych natomiast wcześniejsze nie. Może warto byłoby zapytać Pana Jakuba na najbliższym zebraniu, co się w tym temacie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 19:51 mi deweloper tłumaczył że zanim sąd zajmie się KW dz. IV musi dokończyć garaże... Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 20:15 mazi6 napisała: > mi deweloper tłumaczył że zanim sąd zajmie się KW dz. IV musi dokończyć garaże. > .. Ciekawe wytłumaczenie. Nie wiedziałem że sąd musi dokonać odbioru. HEHE Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: 5 zaległych KW 10.02.12, 21:35 hehehe dobre, a tak poważnie nie ma odbioru na garaże? ja jestem w trakcie kupna mieszkania więc jak widać mam jakieś dziwne informację tz.. te co przekazuje mi deweloper ;-] a do kiedy tak w ogóle jest ten zarządca? Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 11.02.12, 18:36 "Widzę że wiele późniejszych wzmianek jest wyjaśnionych natomiast wcześniejsze nie" Niektóre wzmianki dotyczą sprostowań i wyjaśnień do wniosków wcześniejszych, dlatego zostały rozpatrzone od razu. Podobnie jest przy wykreślaniu roszczeń. Natomiast wyodrębnienie czegokolwiek z księgi głównej wymaga "jasnej" sytuacji z hipoteką. Wnioski o wyodrębnienie garaży zostały złożone we wrześniu i sąd nie ruszy ich dopóki nie wyjaśni hipotek i roszczeń złożonych wcześniej. Co za bzdury z brakiem odbioru garaży??? Odbiór CAŁEJ nieruchomości nastąpił 17.03.11. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 11.02.12, 18:41 Rzetelne informacje można uzyskać w sądzie w Wołominie i zamierzam się tam w piątek wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 12.02.12, 00:37 Daj znać przyborp jak uda ci się czegoś nowego dowiedzieć w sądzie? Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 17.02.12, 12:53 Witam, 2 pierwsze wnioski o hipotekę zostały odrzucone przez sąd, zostały wysłane powiadomienia do stron i jak przyjdą zwrotki i nie będzie odwołań to te 2 zostaną wykreślone. Jeśli będą odwołania, trzeba będzie poczekać aż sąd je rozpatrzy. PO wykreśleniu wzmianek będzie otwarta droga do założenia ksiąg wieczystych na garaż. Polecam też złożenie podania o przyspieszenie założenia ksiądz garażowych. Na pewno to nie zaszkodzi a może w jakiś sposób pospieszy sąd. Przykładowa treść poniżej: Wołomin, dnia xx/xx/2012r. Imię i Nazwisko Ul. Józefa Piłsudskiego xxx m. xxx 05-091 Ząbki Do Przewodniczącego Wydziału Sąd Rejonowy w Wołominie IV Wydział Ksiąg Wieczystych PODANIE Uprzejmie prosimy o przyspieszenie wyodrębnienia lokalu garażowego z nieruchomości KW: WA1W/00014388/6 i założenia dla niego księgi wieczystej, zgodnie z aktem notarialnym Rep. A nr 9812/2011. Prośbę motywujemy faktem, że podpisana przez nas umowa kredytowa zakłada wpis hipoteki łącznej do ksiąg wieczystych lokalu mieszkalnego i lokalu garażowego. Brak założonej księgi na lokal garażowy uniemożliwia taki wpis i powoduje, że ponosimy dodatkowe comiesięczne koszty związane z tzw. ubezpieczeniem pomostowym kredytu hipotecznego. Z góry dziękujemy za pozytywne rozpatrzenie naszej prośby. Z wyrazami szacunku _______________________________ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sth2die4 Re: 5 zaległych KW 19.03.12, 14:35 witam, rozmumiem ze kupując teraz mieszkanie od developera nie powinno byc problemów z aktem na garaż, jednak dalej będzie on odrębną częścią mieszkania (wyzsze podatki)? Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: 5 zaległych KW 19.03.12, 20:45 witaj, niestety problemy nadal są. Osobiście akt na garaż mamy nadal nie podpisany pierwszy termin wskazany przez dewelopera maj osobiście jakoś w niego nie wierze. I nie jest to tylko kwestia wyższego podatku ale również wyższej raty. Odpowiedz Link Zgłoś
sth2die4 Re: 5 zaległych KW 20.03.12, 00:46 wyższej raty ze względu na ubezpiezpieczenie pomostowe do czasu ustanowienia KW na garaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
morpheus33 Re: 5 zaległych KW 20.03.12, 13:06 witam wszystkikch, od długiego czasu nie zaglądałem na forum, czy ktoś jest w stanie w kilku zdaniach opisać o co dokładnie chodzi z tymi KW. we wrześniu zeszłego roku dostałem odpis z KW na garaże, dostłem także faktury za kupno garażu. czy jeszczee coś nie zostało doprowadzone do końca! Odpowiedz Link Zgłoś
mazi6 Re: 5 zaległych KW 20.03.12, 13:48 o co chodzi to niestety nie potrafię. wiem tylko że nie wszyscy mają już kW na garaż między innymi ja się do tego grona zaliczam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 26.03.12, 15:47 Czy ktoś wogóle rozumie ten cały bajzel z tymi księgami. Wydaje mi się że nikt nie ma jeszcze księgi na garaż. Jedynie na mieszkania były. A kiedy będą na garaż nie wiadomo. Na pewno jakieś wzmianki wstrzymują założenie ksiąg na garaż. Przyborp wspominałeś coś o wyjaśnieniu kilku wzmianek przez sąd. Nic nie wiesz nowego? Odpowiedz Link Zgłoś
smile53 Re: 5 zaległych KW 26.03.12, 17:17 Bo ten nasz "kochany" developer to przykład firmy, która doporawadza do bankructw wielu podwykonawców którym jest winien pieniądze za wykonane prace. Wszystkie te firmy muszą dochodzić swojego przed sądem. To nie jest pojedyńcza sprawa tylko wiele tego typu spraw, które w bardzo złym świetle stawiają tego developera, dziwny przypadek, że wszyscy uwzieli się na naszego "kochanego" developera - Get House, GolubGetHouse, itd. Sam osobiście odczuwam ich arogancję i nieprzestrzeganie zapisów aktu notarialnego, w któym spółka zoobowiązała się do ponoszenia opłat za użytkowanie mojego mieszkania na okres 12 miesięcy (oczywiście bez opłat licznikowych za media) i co, mają to głęboko w powarzaniu i permanentnię przedstawiają mi jakieś niezrozumiałe wyliczenia - czyżby za firma zatrudniała "półgłówków" z obszaru finansowego, nie podejrzewa, a prawda jest taka, że na każdym kroku oszukują, kłamią i migają się z egzekwowania wcześniejszych ustaleń, nawet tych, do których zobowiązali się przed Notariuszem, ale grzecznie czekam i mam nadzieję rozliczyć się z tymi panami... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przyborp Re: 5 zaległych KW 26.03.12, 21:18 Niestety nie wiem nic więcej. Podejrzewam, że skoro wzmianki jeszcze są to zostały złożone zażalenia na decyzje o odrzuceniu i dopiero po ich rozpatrzeniu zostaną wykreślone. Jeśli do końca kwietnia nic się nie będzie działo to udam się znów do sądu i zapytam co dalej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nowy_26 Re: 5 zaległych KW 27.03.12, 09:00 Czy ktoś coś wie może na temat jakiegoś zebrania? Dobrze byłoby żeby ktoś się wypowiedział w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś