Dodaj do ulubionych

Darmobus 2

30.12.11, 11:24
swiatkiewicz.blog.onet.pl/Linia-Zabki-2,2,ID444482200,n
Zastanawia mnie tylko po co Darmobus 2 ma łączyć centrum M1 z PKP Rembertów?
Poza tym będzie stał w korku na Powstańców w kierunku Żołnierskiej - o jakiejkolwiek punktualności można zatem zapomnieć.

I standardowo NIP-owcy są pomijani...

Oczywiście, Pan radny o Lini X nawet się nie zająknął, a wczoraj była Rada Miasta i raczej ten temat był poruszany...
Obserwuj wątek
    • raptor73 Re: Darmobus 2 30.12.11, 12:16
      Ciekawe ile trasy do M1 się pokrywać będzie w tych obydwu liniach...
      • corrida_pl Re: Darmobus 2 30.12.11, 12:32
        Fajna cena będzie od 2 stycznia (w przypadku Darmobusa 1). 3 PLN za normalny, dla niezameldowanych, nie posiadających karty mieszkańca oraz dla NIP-owców.

Miesięcznego nie ma...
        Trzeba wydoić ludzi po całości...
    • sportif Re: Darmobus 2 30.12.11, 12:57
      poczuj się prawdziwym mieszkańcem, zamelduj się puki można
      • corrida_pl Re: Darmobus 2 30.12.11, 13:03
        Mam taki sprytny plan, że się zamelduję a NIP-3 złoże gdzie indziej.

Jak zniosą meldunek ( a ma to nastąpić chyba 2013 roku) to niektórzy chyba stracą swoją tożsamość.
        • sportif Re: Darmobus 2 30.12.11, 15:16
          meldunek mają znieść w 2014

a plan chytry, jak to się mówi: polak potrafi
          • corrida_pl Re: Darmobus 2 30.12.11, 15:22
            Jeśli miasto traktuje mnie nie fair to nie widzę powodu aby nie odpłacić tym samym...
            • etam2.0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 14:55
              Nie tylko miastu. Niechcący, przy okazji, rykoszetem - odpłacił byś sobie.
              • corrida_pl Re: Darmobus 2 02.01.12, 15:11
                Teoretycznie masz rację, praktycznie zapewne też... ale wiesz ja mam emocjonalny stosunek do tego jak ktoś nie jest fair wobec mnie
                • corrida_pl Re: Darmobus 2 02.01.12, 22:40
                  Np. w takiej stolicy przy rekrutacji do żłobka bierze się pod uwagę czy " Rodzice odprowadzają podatek dochodowy do Urzędu Skarbowego właściwego dla m.st. Warszawy - 27 pkt."

Zapewne należy przedłożyć kopie pitu z pieczątką US. Da się? Da...
                  • ratatuj.1 Re: Darmobus 2 03.01.12, 09:06
                    Wczoraj wyrobiłem sobie kartę na darmobus. Kolejka straszna i czeka się długo. Na moje pytanie dlaczego taka kolejka, Pani obsługująca powiedziała, że w poniedziałek popołudniu jest najwięcej chętnych. Poza tym karta na darmobus cieszy się wielkim wzięciem i urząd wydał już ponad 1400 kart.
                    • corrida_pl Re: Darmobus 2 03.01.12, 09:25
                      ratatuj.1 napisał:

> Wczoraj wyrobiłem sobie kartę na darmobus. Kolejka straszna i czeka się długo.
                      > Na moje pytanie dlaczego taka kolejka, Pani obsługująca powiedziała, że w ponie
                      > działek popołudniu jest najwięcej chętnych. Poza tym karta na darmobus cieszy s
                      > ię wielkim wzięciem i urząd wydał już ponad 1400 kart.

1400? Jaki to % mieszkańców? 5%?
                      • ratatuj.1 Re: Darmobus 2 03.01.12, 10:02
                        corrida_pl napisał:

> > Na moje pytanie dlaczego taka kolejka, Pani obsługująca powiedziała, że w
                        > ponie
                        > > działek popołudniu jest najwięcej chętnych. Poza tym karta na darmobus ci
                        > eszy s
                        > > ię wielkim wzięciem i urząd wydał już ponad 1400 kart.
                        >
                        > 1400? Jaki to % mieszkańców? 5%?
                        >
                        To chyba jednak całkiem sporo. Kartę urząd wydaje od 2 czy 3 tygodni. Odejmując święta, soboty i niedziele wychodzi ze 100 osób dziennie. Ja sam jak przyszedłem byłem ze 20 w kolejce.
                  • etam2.0 Re: Darmobus 2 03.01.12, 14:22
                    Jak widać da się - i tak powinno być i u nas. Dlaczego nie jest? Nie mam pojęcia.
            • etam2.0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 19:04
              Corrida - coś dla ciebie i innych NIPowców ze strony zabki.pl/index.php?option=16&action=news_show&news_id=528&menu_id=0 "(...) Obecnie trwają prace nad zmodyfikowaniem systemu w taki sposób, by karta była wyrabiana również osobom z meldunkiem tymczasowym lub tylko odprowadzającym podatek PIT w Ząbkach. Na zmiany należy poczekać jeszcze kilka miesięcy (...)"
    • izawh Re: Darmobus 2 30.12.11, 13:34
      Czy ktoś w tym mieście mysli?
    • fuks0 Re: Darmobus 2 30.12.11, 23:34
      Szwoleżerów jeździ już 199. Poza tym nie sądzę by dłużej stał w korku na Powstańców niż w korku na Szwoleżerów + w korku na Żołnierskiej przed Powstańców. Osobiście jedyny sens w zaczynaniu kursu autobusu Ząbki 2 w Ch M1 widzę taki, że może spokojnie korzystać z zatoki autobusowej. Z punktu użyteczności dla mieszkańców zdecydowanie lepiej by było gdyby jechał w Ząbkach trasą X-a, ewentualnie zamiast jechać Batorego, aby jechał Łodygową.
      • etam2.0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 14:50
        Łodygową? Jest - jakby to napisać - mało przejezdna. No i co z częścią Ząbek po drugiej stronie torów?
    • awawawaw Re: Darmobus 2 31.12.11, 11:13
      W obie strony przez wiecznie zakorkowane skrzyżowanie Warszawska/Piłsudskiego - super pomysł, o punktualności można zapomnieć.
      • corrida_pl Re: Darmobus 2 31.12.11, 21:41
        Mnie zastanawia inna sprawa, czy tak do końca zgodne z "prawem" jest nie równe traktowanie mieszkańców. Dla jednych za darmo, dla drugich nie. Z "nipowcami" to już w ogóle lekki "skandal".

Do tego dochodzi brak możliwości wykupienia miesięcznego. 6 zł dziennie to trochę sporawo (pomijam już tutaj fakt punktualności, jazdy dookoła), miesięcznie daje to 132 zł.

Popiszę trochę maili w nowym roku do Rzecznika Konsumenta i UKOiK - może coś z tego wyniknie.
        • mdulniak Re: Darmobus 2 02.01.12, 10:39
          Trasa drugiego darmobusu jak najbardziej powinna prowadzić do M1. Wiele osób na forum pisząc o trasach linii autobusowych w Ząbkach zapomina o mieszkańcach domków jednorodzinnych na ogromnym obszarze Ząbek ograniczonym ul. Batorego, Drewnicką, Szpitalną i okolic. My też chcemy mieć dogodny transport np do PKP, czy dalej a jak na razie to zarówno X jak i 199 nie wjeżdzają w naszą część Ząbek, bo sama jazda po ul. Batorego w kierunku Radzymińskiej nie ułatwia nam komunikacji po ząbkwoskich ulicach. Petla przy M1 też jest daleko więc drugi autobus przemykający po ulicach nie tylko blokowych osiedli mieszkaniowych jest jak najbardziej mile widziany.
          Oczywiście jak najbardziej opownno miast wdrozy wspólny bilet na X i darmobusy - przeciez to prawie zbiorowa komunikacja miejska :)
          • nunez_3 to po co X 02.01.12, 11:39
            Jeżeli powstałaby linia Z-2 (Ząbki-2) na trasie M1 - PKP Rembertów i z przebiegiem na terenie Zabek południowych podobnym do X'a, to funkcjonowanie linii X byłoby zbyteczne. Pieniadze z odzysku z X'a mozna byłoby przeznaczyć na "wzmocnienie" linii 199 (wiecej kursów) lub na wspomnianą linię Z-2. Do Wileniaka teraz jest dużo autobusów ZTM z Radzyminskiej - X tylko je dubluje i bierze kase.
            • corrida_pl Re: to po co X 02.01.12, 11:53
              nunez_3 napisał:

> Jeżeli powstałaby linia Z-2 (Ząbki-2) na trasie M1 - PKP Rembertów i z przebieg
              > iem na terenie Zabek południowych podobnym do X'a, to funkcjonowanie linii X by
              > łoby zbyteczne. Pieniadze z odzysku z X'a mozna byłoby przeznaczyć na "wzmocnie
              > nie" linii 199 (wiecej kursów) lub na wspomnianą linię Z-2. Do Wileniaka teraz
              > jest dużo autobusów ZTM z Radzyminskiej - X tylko je dubluje i bierze kase.

W pewnym sensie masz rację. Jeśli Linia Ząbki 2 jechałoby tak jak X, czyli Powstańców, Maczka, Szwoleżerów, i dalej do PKP Ząbki to można się zastanawiać nad Linią X.

Są tylko 2 ale:
              1. Linia Ząbki 2 może stać w korkach a przez to nie być punktualna (korki na Żołnierskiej, przy przejeździe PKP Rembertów i PKP Ząbki).
              2. Wygoda i komfort podróży. Linią X można szybko i w miarę wygodnie dotrzeć do Dw. Wileńskiego.

No i Linia X jest ogólnodostępna, można kupić bilet miesięczny. Darmobus każe sobie płacić 3 zł za przejazd co przy braku biletów miesięcznych daje sporą kwotę w skali miesiąca. Tak wiem dla zameldowanych za darmo, ale już dla Nipowców nie...
            • fuks0 Re: to po co X 02.01.12, 13:04
              Nie byłoby zbyteczne, ponieważ w przypadku likwidacji w Ząbkach pierwszej strefy na pociągi KM X zostałby jedynym sensownym sposobem dotarcia do Dworca Wileńskiego dla mieszkańców niemieszkających tuz przy przystanku PKP.
          • fuks0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 13:01
            Hmmm a ile osoby zamieszkujące obszar ograniczony ul. Batorego, Drewnicką, Szpitalną i okolic mają do komunikacji ZTM (powiedzmy w setkach metrów)?
            • lucknow Re: Darmobus 2 02.01.12, 14:42
              fuks0 napisał:

> Hmmm a ile osoby zamieszkujące obszar ograniczony ul. Batorego, Drewnicką, Szpi
              > talną i okolic mają do komunikacji ZTM (powiedzmy w setkach metrów)?

Ja mam do 190 na Radzymińskiej 10-15 min. szybkiego marszu. Moje dziecko do SP2 ponad pół godziny maszerowania. Nam darmobus się przydaje.
              • fuks0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 15:14
                10-15 minut to jest przyzwoity wynik, szczególnie biorąc pod uwagę, że autobusy odjeżdżają spod M1 dosyć często (samo 190 w godzinach szczytu odjeżdża co około 7 minut) . Wiele osób z południa Ząbek ma tyle do najbliższego autobusu... który musi jeszcze do tej Radzymińskiej dojechać, i to do autobusu, który kursuje ok. 30 razy dziennie

Co do dziecka... ponad 30 minut to już całkiem sporo, niemniej wydaje mi się, że 1 linia autobusowa wystarczy by dowozić i odwozić dzieci do/ze szkoły.
              • aron-a Re: Darmobus 2 04.01.12, 20:37

>
                > Ja mam do 190 na Radzymińskiej 10-15 min. szybkiego marszu. Moje dziecko do SP2
                > ponad pół godziny maszerowania. Nam darmobus się przydaje.

Popieram. Mi darmobus też się bardzo przydaje, połączenie do SP2, urzędów, KM czy niektórych sklepów z tej części Ząbek to super sprawa. Nie będę jednak ukrywać, że gdybym miała wybrać nową linię Ząbki2 czy wspólny bilet ZTM-KM, to oczywiście wybrałabym to drugie...
            • etam2.0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 15:04
              Pytasz o dane oficjalne, czy faktyczne? Żartuję. Akurat na tym obszarze się mocno pokrywają - pomocne mogą być liczebności okręgów/komisji (czy jak to się tam nazywa) wyborczych.
            • etam2.0 Re: Darmobus 2 02.01.12, 15:07
              Sorki, źle przeczytałem. "Doczytałem" pytanie o liczbie mieszkańców, przepraszam.
              • mieszkanieczabek-5 Re: Darmobus 2 04.01.12, 12:55
                robertperkowski.pl/?co=show&nom=1397

Super, Super ,Popieram
                • fuks0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 14:31
                  Nie do końca rozumiem sens takiego przebiegu darmobusa 2 w północnej części Ząbek, do czego on ma w zasadzie służyć mieszkańcom tej części Ząbek?

Dojeżdżanie stamtąd do PKP Rembertów jest bezsensowne (nie licząc przypadków, że ktoś się wybiera pociągiem gdzieś poza Warszawę). Do KM też większego sensu nie ma, ponieważ czas dojazdu do KM, czas oczekiwania na pociąg, brak komfortu przejazdu , czas dojazdu do Dworca Wileńskiego, a do tego najprawdopodobniej dodatkowy koszt zakupu biletu (1 strefy biletowej utrzymać się raczej nie da na KM), sprawiają, że jest to przejazd CO NAJWYŻEJ tak szybki jak bezpośredni dojazd 190 (albo jakimś innym autobusem kursującym po Radzymińskiej) do "wileniaka", mniej komfortowy a także znacznie droższy.

Jednocześnie taka trasa powoduje, to że dla mieszkańców mieszkających w centrum bądź na południu Ząbek i dojeżdżających do pracy nowy darmobus staje się środkiem komunikacji, który jest atrakcyjny prawie tylko w przypadku gdy ktoś chce skorzystać z PKP Rembertów (cofanie się do Marek, żeby dojechać na Pragę mija się ze zdrowym rozsądkiem).
                  • abc.321 Re: Darmobus 2 04.01.12, 15:15
                    Święta prawda, moim zdaniem darmobus powinien jechać łodygową do młodzieńczej, albo tak ja X tylko powstańców. Cofanie się do rembertowa jest bez sensu
                    • mdulniak Re: Darmobus 2 04.01.12, 15:29
                      W pół. części Ząbek trasa jest tak zaproponowana że chyba powietrze autobus będzie woził.
                      Mógłby on chociaż wjechać mocniej w ulice choćby Drewnicką czy Kochanowskiego albo gdzies w okolicy, to przynajmniej dzieciaki do szkoły miałyby dobry dojazd.
                      Kurs po ul. Wolności gdzie po prawej stronie mamy ogródki działkowe jest zupełnie bez sensu,a mieszkańcy tej ulicy mają całkiem blisko do 199 czy lini X. Jestem za darmobusem po tej stronie Ząbek ale z jakimś sensownym przebiegiem, choćby przez kilka ulic w okolicy.
                      • nunez_3 Re: Darmobus 2 05.01.12, 07:50
                        Oczywiście, że tak - trasa darmobusa2 przebiega m.in. ulicą 11 listopada, która podczas uroczystosci kościelnych (msze św. itp.) zamienia sie w deptak dla pieszych. Konia z rzedem temu kierowcy autobusu, któremu uda sie wtedy przejechac ta ulicą...
                        Trasa darmobusa1 w ulicy Wigury (wertepy) tez jest bez sensu, a niedaleko jest "wypasiona" Wolności z zatokami przystankowymi - niewykrzystana....!!!
                    • awawawaw Re: Darmobus 2 04.01.12, 15:32
                      Łodygową jeździ 145. W zupełności wystarcza.
                      • corrida_pl Re: Darmobus 2 04.01.12, 15:38
                        Mam wrażenie, że Darmobus 2 jest trochę na siłę...
                      • fuks0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 16:13
                        To zależy jak dla kogo :) Choć oczywiście teraz niby z darmobusów będzie się można przesiąść do 145, w stronę odwrotną częściowo (zależnie do tego dokąd się jedzie) do jednego. Jest to pewien progres wobec tego co było oczywiście, ale też korzystanie z 2 autobusów żeby się z Ząbek wydostać, to jednak nieco dużo.
                    • fuks0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 16:10
                      >Cofanie się do rembertowa jest bez sensu

Hmmmm chyba miałeś/aś na myśli Marki?
                    • etam2.0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 19:00
                      Jeszcze raz:
                      Łodygową? Jest - jakby to napisać - mało przejezdna. No i co z częścią Ząbek po drugiej stronie torów?
                      • fuks0 Re: Darmobus 2 04.01.12, 19:39
                        Z tego co zauważyłem jeżdżąc X-em, darmobusem vol 1 i 199, to "druga strona torów" jest mało-zainteresowana komunikacją autobusową organizowaną przez UM Ząbki. Korzystają zapewne z KM-ki albo autobusów ZTM przy Radzymińskiej (do których zresztą UM Ząbki dopłaca).
                        • mieszkanieczabek-5 Re: Darmobus 2 04.01.12, 20:06
                          Ludzie to najchętniej by chcieli aby darmobus stawał przy ich domach i żeby zawoził ich do samego miejsca pracy
                          • corrida_pl Re: Darmobus 2 04.01.12, 21:29
                            mieszkanieczabek-5 napisał:

> Ludzie to najchętniej by chcieli aby darmobus stawał przy ich domach i żeby zaw
                            > oził ich do samego miejsca pracy

Chca raczej aby sprawnie ich dowoził do miejsca pracy, bez stania w korkach i bez wycieczek krajoznawczych.
                        • jacuo Re: Darmobus 2 05.01.12, 00:48
                          Tak, wszystko tylko dla bloków na Powstańców ....
                          Najświeżsi i najbardziej roszczeniowi mieszkańcy.
                          • fuks0 Re: Darmobus 2 05.01.12, 02:06
                            Tu nie chodzi o "tylko", po prostu jeżeli czasami korzystasz z w/w przeze mnie linii autobusowych, to byś zauważył, że w godzinach szczytu jadąc Batorego wchodzi do autobusu co najwyżej kilka osób. Czy jest sens puszczać 3. linię tamtędy z tego względu ? Nie sądzę. Poza tym nie ma żadnego tylko, ponieważ są dofinansowywane autobusy jeżdżące Radzymińską i one są dofinansowywane ze względu na mieszkańców północnych Ząbek , a nie południowych, bo i mieszkańcom południowych Ząbek nie są one do niczego potrzebne. Skoro Ząbki północne mają 3 linie z których tylko mieszkańcy tej części korzystają, to nie widzą nic niestosownego by południowa część miała taką jedną linię.

I generalnie czy miałaby jeździć Batorego czy Łodygową - wszystko mi jedno, aby tylko jak najszybciej można było przesiąść się przy Młodzieńczej do innego autobusu.
                            • nunez_3 Re: Darmobus 2 05.01.12, 07:59
                              Taki darmobus2 mógłby jechać od Powstańców (rondo) Piłsudskiego, jednokierunkowo: Warszawską, Łodygową, Radzyminską, Bystrą (ew. Wolności), Batorego, Piłsudkiego, dalej dwukierunkowo: Powstanców do Rembertowa PKP.
                              • abc.321 Re: Darmobus 2 05.01.12, 08:58
                                Bardzo dobry przebieg trasy, tak powinien jechać darmobus 2 moim zdaniem i tak najwięcej ludzi chce dojechać do młodzieńczej w miarę szybko a to najlepsza opcja. A wrzucanie kolejnego już czwartego autobusu przy pkp ząbki jest bezsensowny. Darmobus 2 łodygową!!! lub przy pkp Jana Pawła II do młodzieńczej
                                • kriis.borowski Re: Darmobus 2 05.01.12, 09:37
                                  Autobus powinien obsługiwać trasę na której najwięcej ludzi z niego skorzysta, a nie wg własnego widzimisię kogokolwiek. Zrobić badania/ankietę odnośnie przebiegu trasy, po pewnym czasie sprawdzić obłożenie i jeżeli autobus wozi powietrze to przesunąć/zlikwidować/przenieść kursy/połączenia/przystanki.
                                  • corrida_pl Re: Darmobus 2 05.01.12, 09:55
                                    kriis.borowski napisał:

> Autobus powinien obsługiwać trasę na której najwięcej ludzi z niego skorzysta,
                                    > a nie wg własnego widzimisię kogokolwiek. Zrobić badania/ankietę odnośnie przeb
                                    > iegu trasy, po pewnym czasie sprawdzić obłożenie i jeżeli autobus wozi powietrz
                                    > e to przesunąć/zlikwidować/przenieść kursy/połączenia/przystanki.

...i jaki jest czas dojazdu do celu, priorytetem powinien być dojazd do węzła przesiadkowego. Co z tego, że będzie kluczył i zbierał ludzi jak czas dojazdu będzie nieakceptowalny.
                                  • etam2.0 Re: Darmobus 2 05.01.12, 10:39
                                    Oczywiście aknieta dla za okazaniem dokumentu potwierdzającego zameldowanie w Ząbkach lub PITu za poprzedni rok "dla Ząbek"
    • nunez_3 Re: Darmobus 2 05.01.12, 08:09
      moze chodzi o to, że trasa do M1 prawie całkowicie przebiega na terenie Ząbek bez łachy Warszawy, bez zezwoleń, opłat, humorów burmistrza dzielnicy Targówek...???
      • mdulniak Re: Darmobus 2 05.01.12, 09:14
        Generalnie jak wiele linii autobusowych nasza mini komunikacja powinna być tak zorganizowana aby jeździć jak najdłuższą drogą i jak najbardziej kluczyć uliczkami Ząbek aby pozbierać ludzi którzy chcieliby się dostać do wybranego przez siebie miejsca.
        Przecież celem komunikacji miejskiej nie jest dotarcie jak najszybciej z punktu A do B tylko wożenie mieszkańców.
        Co sie dziwić że w pół. cześci Ząbek mało ludzi jeździ darmobusem 1.
        Dzieciaki do szkoły lecą na piechote 30 minut albo dłużej bo 1 kurs darmobusu jest o 7.19 z Wigury a drugi o 7.54 (faktycznie odjeżdża notorycznie o 8). Z pierwszego stoją pod szkołą bo do SP1 można wejść o 7.45, z drugiego nie zdążą na lekcje. Bez sensu im wychodzić z domów o 7.00 na ten pierwszy autobus więc lecą na piechotę i nie jadą darmobusem. I tu jest problem.
        Puszczenie ew. drugiego autobusu jakkolwiek piękną ul. Wolności nic nie da, chyba że będzie miało na celu jak najszybsze dotarcie do bloków po drugiej stronie torów, ale chyba nie o to chodzi w komunikacji miejskiej. Nikt z mieszkańców Szpitalnej, Granicznej, Kochanowskiego nei będzie leciał 20 minut na przystanek na tej ulicy bo to mija sie z jakimkolwiek zdrowym rozsądkiem. A naprawdę tłume idą z tych okolic na pociąg, garstka natomiast jeździ z Radzymińską.
        Generalnie moim skromnym zdaniem ludzie i tak ostatecznie od marca będą kupować dodatkowy bilet na pociąg i dalej jeździć koleją bo choćby dołożono i 5 darmobusów to nie pomieszczą tysięcy ludzi jadących rano KM. Starcimy na tym my mieszkańcy bo podróż do Wawy będzie nasz kosztowac grubo ponad 200 zł, niestety

• motyl69 Re: Darmobus 2 05.01.12, 21:31
          Moim zdaniem forsowanie kierunku do dw Wileńska powinno mieć alternatywę.Statystycznie najwięcej mieszkańców jest w południowej części miasta.Gdyby darmobus mógł startować z okolic Orlej i przejeżdżając w dół Ząbek(Kopernika ew Reymonta) potem Powstańców i mając ostatni przystanek przy "Lewiatanie" mógłby już nie zatrzymując się docierać do Rembertowa PKP(np.Żołnierską/Strażacką) to można domniemywać,że miałby szansę na istnienie.Oczywiście korekta trasy i zagospodarowanie kierunku(na Powstańców bo jednak brakuje podwózki z zakupami) z Kauflandu musiałoby jeszcze potrzebować czasu ale ten nie popełnia błędów kto nic nie robi.Węzeł przy DW Wileńska przez najbliższe lata będzie działał na pół gwizdka-warto więc się zastanowić
          • etam2.0 Re: Darmobus 2 05.01.12, 23:15
            Wg danych pkw 2010 (nie wiem jak to inczej sprawdzić) uprawnionych do głosowania (nie mam zameldowanych ;) ) na północ od torów jest 8 tys., na południe: Ząbki "centralne" 6 tys. i "południowe" 6 tys.. Jak połączyć centralne i północne to będzie 14 tys. - od Orlej, rundka po "północnych", Kolejową, rodno i prosto do Rembertowa nie klucząc po tych "południowych" - żartuje. Nie jest jedynym argumentem, że "tam statystycznie mieszka więcej mieszkańców". Musi być także dostępność dla pozostałych. Ząbki południowe mają tak jak północne 3 linie i dodatkowo 145 - prosto do Młodzieńczej przez Łodygową. Można by np.: 1 darmobus od PKP Ząbki przez Ząbki "południowe" do PKP Rembertów; 2 darmobus od PKP Ząbki przez "północne" do CH M1. PKP Ząbki są w miarę w centrum Ząbek - kolej plus punkt przesiadkowy. Taki przykład.
            • corrida_pl Re: Darmobus 2 10.01.12, 21:58
              od 1 maja Darmobus ma być "za darmo" również dla nipowców

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5Z72TtEEX9c
              • z210 Re: Darmobus 2 10.01.12, 22:36
                1. mówi jak potłuczony
                2. czyta forum?
                3. gdzie jest uśmiech?
                4. Kasa na koncie można szaleć!
                • gabrysiatko Re: Darmobus 2 12.01.12, 19:46
                  a jak z dojazdem do przedszkola nr 3 na westerplatte z ulicy powstańców, wiele dzieci uczęszcza do tego przedszkola a jest paradoks, że dzieci można przywieźć spokojnie darmobusem-1 do przedszkola, ale już w drugą stronę jest to niemożliwe bo przystanek darmobusa wiezie już tylko do M1 z okolic przedszkola. Może darmobus 2 zatrzymując się na pilsudskiego a następnie jadący w kierunku powstańców rozwiązałby ten paradoks- lukę.
                  • etam2.0 Re: Darmobus 2 12.01.12, 19:54
                    gabrysiatko napisała:

> a jak z dojazdem do przedszkola nr 3 na westerplatte z ulicy powstańców, wiele
                    > dzieci uczęszcza do tego przedszkola a jest paradoks, że dzieci można przywieźć
                    > spokojnie darmobusem-1 do przedszkola, ale już w drugą stronę jest to niemożli
                    > we bo przystanek darmobusa wiezie już tylko do M1 z okolic przedszkola. Może da
                    > rmobus 2 zatrzymując się na pilsudskiego a następnie jadący w kierunku powstańc
                    > ów rozwiązałby ten paradoks- lukę.
                    Odkryłem większą lukę - nie połowiczną a całkowitą. Do Publicznego Przedszkola nr 2 przy ulicy Bolesława Prusa 3/5 nie dochodzi żadna komunikacja, nawet w jedną stronę.
                    • gabrysiatko Re: Darmobus 2 14.01.12, 16:37
                      nie wiem co znaczy ta odpowiedź- bo akurat przystanki darmobusa są w bliskiej lokalizacji tego przedszkola. więc i do pp1 i do pp2 w obie strony można się dostac, do pp3 nie...
                      więc odkrycie etam2.0 jest bezsensu.

etam2.0 napisał:

> gabrysiatko napisała:
                      >
                      > > a jak z dojazdem do przedszkola nr 3 na westerplatte z ulicy powstańców,
                      > wiele
                      > > dzieci uczęszcza do tego przedszkola a jest paradoks, że dzieci można prz
                      > ywieźć
                      > > spokojnie darmobusem-1 do przedszkola, ale już w drugą stronę jest to ni
                      > emożli
                      > > we bo przystanek darmobusa wiezie już tylko do M1 z okolic przedszkola. M
                      > oże da
                      > > rmobus 2 zatrzymując się na pilsudskiego a następnie jadący w kierunku po
                      > wstańc
                      > > ów rozwiązałby ten paradoks- lukę.
                      > Odkryłem większą lukę - nie połowiczną a całkowitą. Do Publicznego Przedszkola
                      > nr 2 przy ulicy Bolesława Prusa 3/5 nie dochodzi żadna komunikacja, nawet w jed
                      > ną stronę.
                      • etam2.0 Re: Darmobus 2 18.01.12, 16:09
                        Przystanki darmobusa? Dlaczego komunikacja to tylko darmobus? - bardziej GminaZapłaciłaBus :).
                        Z P. nr 2 jest około 0,36 / 0,46 km (PKP-3 maja/pasaż Orla). Z P. nr 3 jest około 0,11 km do Piłsudskiego-Krzywa 02 (Ząbki-1 i 145) i 0,21 km do Krzywa 01 (145 do Powstańców) -> w tym kierunku można z Krzywa 02 dojechać Ząbki-1 do PKP-3 maja i dalej Ząbki-1 w drugim kierunku z pasaż Orla. Wg mnie sytuacja w P. nr 3 pod względem komunikacji wygląda lepiej. Jak dojdzie Ząbki-2 to sytuacja i tu i tu się poprawi.
                        O P. nr 1 nic nie pisałem, ale tam też trzeba dojść.
                        Generalnie przy komunikacji publicznej trzeba liczyć się z kompromisami - zwłaszcza w takim mieście, jak Ząbki. Autobusy to nie taksówki.
    • 5-agata Re: Darmobus 2 23.01.12, 21:25
      NOWE LINIE AUTOBUSOWE W ZĄBKACH POTRZEBNE OD ZARAZ !!!

Ząbki w ostatnich latach bardzo się rozbudowały. Oprócz nowoczesnych osiedli pojawiło się też jedyne na całe województwo najnowocześniejsze publiczne przedszkole dla dzieci. Wyremontowano kilka głównych ulic i poprawiono chodniki. Powstało mini Centrum Handlowe oraz wiele innych sklepów np. Biedronka, Kaufland. Cały czas powstają nowe miejsca pracy. Ale gdzie w tym wszystkim jest rozszerzenie komunikacji ... biorąc pod uwagę ilość osób dojeżdżających do pracy w Warszawie i nie tylko przez Ząbki powinno kursować więcej autobusów, a te które już są 145 i 199 ich rozkłady jazdy powinny zostać zagęszczone.
      DARMOBUS POWINIEN ZOSTAĆ GIMBUSEM CZY AUTOBUSEM SZKOLNYM !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka