Dodaj do ulubionych

Podatek gruntowy

15.02.12, 21:29
Mam pytanie do zorientowanych, z czego wynika podyżka stawki za częśc wspólną budynków mieszkalnych w stosunku do roku ubiegłego o 6,40 zł. Zgodnie z par. 1 pkt. 2f Uchwały nr XVIII/133/2011 z dnia 27.10.2011r. stawka od budynków lub ich częśc pn. pozostałe została ustalona na 7 zł od m2. Nie za bardzo kojarze aby gdziekolwiek ogłaszane było, iż nastapi tak znacząca podwyżka. W efekcie powyższego za naprawde niewielkie mieszkania podatek w skali roku wynoszący okolo 50 PLN w 2011r., wzrósł do 250 PLN. Jeśli do tego dodamy znaczący wzrost kosztów dojazdu (II strefa) tudzież wzrost kosztów za wodę to rzec można koszty egzystowania w tym ząbkowskim grajdole są naprawde wysokie!
Obserwuj wątek
    • attiya Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 07:30
      jakaż to cudowna wiadomość na całkiem niezły początek dnia :-/
      boję sie policzyć ile ja zapłacę
      i niech mi nikt nie mówi, że nie płacę w Ząbkach podatków
      • etam2.0 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 20:00
        Ach, żeby tak wszyscy płacili jak ty...
        • attiya Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 20:47
          tak, tak, wiem, cholernie niektórych boli to :D
    • szeszol Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 08:10
      > Mam pytanie do zorientowanych, z czego wynika podyżka stawki za częśc wspólną b
      > udynków mieszkalnych w stosunku do roku ubiegłego o 6,40 zł. Zgodnie z par. 1 p
      > kt. 2f Uchwały nr XVIII/133/2011 z dnia 27.10.2011r. stawka od budynków lub ich
      > częśc pn. pozostałe została ustalona na 7 zł od m2. Nie za bardzo kojarze aby
      > gdziekolwiek ogłaszane było, iż nastapi tak znacząca podwyżka.

O ten punkt chodzi ?
      "pozostałych, w tym zajętych na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku
      publicznego przez organizacje pożytku publicznego, powyżej 10 m – 7,00 zł od 1 m
      powierzchni użytkowej."

Nie siej paniki....

Trochę niżej na tej samej stronie jest uchwała z
      "Uchwała Nr XXXII / 228 /2008 Rady Miasta Ząbki z dnia 31 października 2008 r." i punkt 2g

"pozostałych, w tym zajętych na prowadzenie odpłatnej statutowej działalności pożytku publicznego przez organizacje pożytku publicznego, powyżej 10 m2 - 6,50 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej;"

To jest z roku 2008 a mamy 2012 - jeśli już to opłata wzrasta o 50 gr a nie o 6,4 a poza tym
      o ile kojarzę mieszkanie to nie jest miejsce do prowadzenia działalności pożytku publicznego - jak się przeczyta punkt A to od powierzchni mieszkalnej opłata wynosi 0,66 PLN i znowu porównując ją do tego co było w 2008 mamy wzorst o 6 groszy na m2.

• pavelll Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 09:27
        Nie sieje paniki, dostałem decyzję podatkową, która zwiększa opłaty za garaż z 0,63 gr do 7 zł bo ponoc taka jest linia orzecznicza NSA. Polecam czytać ze zrozumieniem
        • w08 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:03
          Witam.
          Linia orzecznictwa jest inna.

www.rp.pl/artykul/133689,732005-Podatek-od-nieruchomosci--Koniec-wyzszego-podatku-od-garazu.html

Koniec wyższego podatku od miejsca postojowego
          Aleksandra Tarka 13-10-2011, ostatnia aktualizacja 13-10-2011 03:55

Garaż, który stanowi część budynku mieszkalnego, mimo użytkowego charakteru podlega, tak jak mieszkanie, niższej stawce podatku od nieruchomości
          Tak wynika z dwóch precedensowych orzeczeń, które wczoraj zapadły przed Naczelnym Sądem Administracyjnym (sygnatury akt II FSK 733/10 II FSK 335/10).
          To bardzo korzystne dla podatników stanowisko oznacza, że gminy będą musiały zmienić dotychczasową praktykę opodatkowania garaży podatkiem od nieruchomości.
          W sprawach, które stały się kanwą precedensowego rozstrzygnięcia, chodziło o podatek od nieruchomości za lata 2009 i 2010. Konkretnie o stawki zastosowane do opodatkowania garażu.

Jedna stawka
          Małżonkowie C., właściciele garażu, który kupili wraz z mieszkaniem, uznali, że prezydent miasta bezprawnie wyliczył im podatek według stawek od pozostałych gruntów oraz od pozostałych budynków lub ich części (są wyższe niż te obowiązujące w wypadku mieszkań). Ich zdaniem garaż powinien być opodatkowany tak samo jak mieszkanie.
          Ich argumenty nie przekonały jednak organu odwoławczego. W ocenie Samorządowego Kolegium Odwoławczego z wypisu z rejestru gruntów wynika, że podatnicy mają prawo własności do części działki w odniesieniu do garażu i do lokalu mieszkalnego. Nabycie garażu jako lokalu stanowiącego odrębną nieruchomość prowadzi do tego, że lokal ten staje się odrębnym przedmiotem podatku od nieruchomości.
          Zdaniem SKO odrębność lokali garażowych i mieszkalnych oznacza, że garaż nie może być postrzegany jako część lokalu mieszkalnego. Dlatego nawet jeśli znajduje się w bryle budynku, to nie dzieli losów całego domu, gdyż stanowi odrębną od gruntu i budynku nieruchomość i odrębny przedmiot opodatkowania.
          Sprawa trafiła do sądu. W skardze podkreślono, że ustanowienie odrębnej własności lokalu garażowego w budynku mieszkalnym nie powoduje wzrostu stawki podatku od nieruchomości. Ustawodawca nie zróżnicował stawek podatkowych dla nieruchomości położonych w budynkach mieszkalnych, będących częściami tych budynków, ze względu na funkcję mieszkalną albo niemieszkalną.
          Sąd pierwszej instancji nie zgodził się z tą argumentacją. Rację właścicielowi garażu przyznał dopiero NSA. Sąd ten zwrócił uwagę, że w zakresie podatku od nieruchomości ustawodawca nie odnosi się do pojęcia lokalu.

Mamy XXI wiek
          To, że odrębna nieruchomość jest lokalem, o niczym nie przesądza. Opodatkowane są bowiem nie lokale, ale budynki i ich części.
          – Garaż, mimo niemieszkalnego charakteru, ponieważ stanowi część budynku mieszkalnego, jest opodatkowany jak część budynku mieszkalnego – podkreślił sędzia NSA Jacek Brolik.
          Sąd ponadto przypomniał, że w XXI wieku garaż nie jest niczym nadzwyczajnym i pozwala w pełni zrealizować funkcje mieszkalne. Nie ma znaczenia, że jest lokalem użytkowym, bo stanowi część budynku mieszkalnego.

Dwa wyroki wydane w tej sprawie są prawomocne.

Dorota Dąbrowska doradca podatkowy z kancelarii KNDP Kolibski, Nikończyk, Dec & Partnerzy
          Opisane rozstrzygnięcie NSA jest korzystne dla podatników posiadających oprócz lokali mieszkalnych również garaże. Jeżeli garaż stanowi element budynku mieszkalnego, to powinien być opodatkowany na takich samych zasadach, tj. takimi samymi stawkami podatku, jakie obowiązują dla budynków mieszkalnych. Niestety, wyrok NSA wiąże wyłącznie organy podatkowe w danej sprawie. Jednak biorąc pod uwagę korzystną wykładnię przepisów przyjętą przez NSA, podatnicy, którzy płacą wyższy podatek od nieruchomości od garażu, mogą wystąpić z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty i spodziewać się pozytywnego zakończenia sporu z fiskusem w sądzie administracyjnym.

• pavelll Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:26
            Nie jestem pewnien ale wydaje mi sie, że chodzi o sytację gdy gmina niezasadnie naliczała wyższy podatek za garaż nabyty wraz z mieszkaniem tzn. taki dla którego jest założona księga wieczysta wraz z mieszkaniem. Natomiast w moim przypadku jest inczej gdyż garaż stanowi odrębną własność i posiada odręgną księge wieczystą w stosunku do mieszkania.
            • w08 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:35
              Mamy XXI wiek

To, że odrębna nieruchomość jest lokalem, o niczym nie przesądza. Opodatkowane są bowiem nie lokale, ale budynki i ich części.

– Garaż, mimo niemieszkalnego charakteru, ponieważ stanowi część budynku mieszkalnego, jest opodatkowany jak część budynku mieszkalnego – podkreślił sędzia NSA Jacek Brolik.

Sąd ponadto przypomniał, że w XXI wieku garaż nie jest niczym nadzwyczajnym i pozwala w pełni zrealizować funkcje mieszkalne. Nie ma znaczenia, że jest lokalem użytkowym, bo stanowi część budynku mieszkalnego.

Dwa wyroki wydane w tej sprawie są prawomocne.
              • szeszol Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:40
                > Mamy XXI wiek
                >
                > To, że odrębna nieruchomość jest lokalem, o niczym nie przesądza. Opodatkowane
                > są bowiem nie lokale, ale budynki i ich części.
                >
                > – Garaż, mimo niemieszkalnego charakteru, ponieważ stanowi część budynku
                > mieszkalnego, jest opodatkowany jak część budynku mieszkalnego – podkreśl
                > ił sędzia NSA Jacek Brolik.
                >
                > Sąd ponadto przypomniał, że w XXI wieku garaż nie jest niczym nadzwyczajnym i p
                > ozwala w pełni zrealizować funkcje mieszkalne. Nie ma znaczenia, że jest lokale
                > m użytkowym, bo stanowi część budynku mieszkalnego.
                >
                > Dwa wyroki wydane w tej sprawie są prawomocne.

Czyli trzeba się odwołać od decyzji...
            • pajda8207 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:39
              Temat ciekawy. W przypadku domów jednorodzinnych, jeżeli garaż jest połączony z budynkiem mieszkalnym - podatek liczony jest jak za pow. mieszkalną. Jeżeli jest odzielnym budynkiem - drożej.

W przypadku bloków wydawałoby się, że garaż będący w obrysie budynku powinien być liczony jako "mieszkalny". Jednak poruszona kwestia księgi wieczystej może mieć znaczenie.
              Jak pokazują załączane wcześniej linki, sprawy kończyły się orzeczeniem sądu. Czy w wprzypadku Ząbek też tak będzie?
              Warto zebrać się tzw. "kupę" wystosować pismo, może zaangażować media i sprawę da się załatwić.
              • w08 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:44
                Wystarczy odwołać się od decyzji o ustaleniu zobowiązania podatkowego do SKO za pośrednictwem gminy.
              • pavelll Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 11:19
                Wynika z tego, że Gmina Ząbki mając świadomość tego, iż wyroki NSA były dla jej interpretacji przepisów niekorzystne ładuje w decyzjach podatkowych wyższy podatek za garaże w nadzieji, że przysłowiowy Kowalski nie odwoła sie oraz sprawa zakończy się do SKO, które podtrzymują decyzje organu podatkowego. Typowe nabijanie na kase.
        • szeszol Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 10:09
          Cytujesz punkt uchwały - który od 2009 wzrósł o 50gr... - dlatego mi się ta podwyżka nie zgadzała.

To co piszesz teraz to zmiana wynikająca z interpretacji NSA (nic o tym nie wspominałeś poprzednio). Wychodzi na to że dotychczas garaż był traktowany jako powierzchnia mieszkalna, a teraz będzie jako "pozostałe".
          Ja tak mam od zawsze, i za garaż płacę więcej niż za całą resztę.

Chyba, bo w sumie pewności nie mam w przypadku zabudowy jednorodzinnej rozwiązaniem jest garaż w bryle budynku, wtedy nie nalicza się innej stawki za to pomieszczenie.

W przypadku mieszkania w bloku taka sytuacja miałaby miejsce wtedy gdyby garaż sąsiadował z mieszkaniem, a że tak nie jest to traktowany jest oddzielnie.

• katrem Podatek od nieruchomości 16.02.12, 09:56
      Również otrzymałam wczoraj decyzję o naliczeniu podatku od nieruchomości na bieżący rok i o mało oczy mi nie wyskoczyły, gdy zauważyłam podwyżkę w pkt C (Pozostałe budynki - czyt. garaże) ze stawki 0,60 zł na 7,00 zł!!!

Mamy 14 dni na odwołanie się i zamierzam to uczynić powołując się na poniższy wyrok NSA:
      www.samorzad.lex.pl/czytaj/-/artykul/korzystny-wyrok-nsa-w-sprawie-opodatkowania-garazy-ii-fsk-733-10
    • mm-81 Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 21:44
      Czy ktokolwiek się już odwoływał od decyzji urzędu w tej sprawie?
    • matmir Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 21:47
      Miasto jest zadłużone po same uszy, więc burmistrz szuka pieniędzy, gdzie tylko można. Nawet na granicy prawa. Liczy, że większość jak potulne barany zaciśnie zęby i zapłaci. I tak będzie. Niestety, świadomość prawna w naszym społeczeństwie jest znikoma. Dlatego tą sprawę należałoby rozpropagować w Ząbkach jak najszerzej.
      • szeszol Re: Podatek gruntowy 16.02.12, 22:03
        > Miasto jest zadłużone po same uszy, więc burmistrz szuka pieniędzy, gdzie tylko
        > można. Nawet na granicy prawa. Liczy, że większość jak potulne barany zaciśnie
        > zęby i zapłaci. I tak będzie. Niestety, świadomość prawna w naszym społeczeńst
        > wie jest znikoma. Dlatego tą sprawę należałoby rozpropagować w Ząbkach jak najs
        > zerzej.
        A ja bym się chciał dowiedzieć na jakie orzecznictwo NSA powołuje się UM (skoro podobno się powołuje), bo chwilowo mamy wersję jednej strony + znaleziony link - wypadałoby poznać opinię drugiej - czy na tym piśmie coś jest wspomniane o podstawie prawnej takiej kwalifikacji garażu w budynku wielorodzinnym ?
        • piotraskargi Re: Podatek gruntowy 17.02.12, 09:44
          Dostałam decyzję w sprawie podatku od nieruchomości (mam garaż "przyklejony" do domku jednorodzinnego) i stawka wynosi dla budynków mieszkalnych 0,66 dla części wspólnych bud. miszk. 0,66.
          Skąd ta panika na forum?
          • szeszol Re: Podatek gruntowy 17.02.12, 09:55
            > Skąd ta panika na forum?
            Bo ten sam garaż nieprzyklejony do domku kosztuje 7pln za m2 , i o ile w przypadku zabudowy jednorodzinnej widać ten "podział" to np. w przypadku garażu podziemengo już niekoniecznie - i powstaje pytanie czy uzasadniony jest wtedy podział na mieszkanie + garaż.

• jedyny-mar Re: Podatek gruntowy 17.02.12, 09:45
          jak ktos napisze odwołanie do UM to moze niech umiesci wzór na forum.
          wtedy napewno wiecej ludzi złoży odwołanie
          • tomasztdi Re: Podatek gruntowy 17.02.12, 10:02
            na tym forum temat byl juz poruszany i jest wzor odwolania wystarczy troche przerobic i powolac sie na ostatnie orzecznictwo nsa
            link do forum:
            forum.gazeta.pl/forum/w,11115,101420144,101420144,podatek_od_nieruchomosci_garaz_podziemny.html
            link do orzecznictwa nsa:
            orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/F3998D731F
            • jedyny-mar Re: Podatek gruntowy 17.02.12, 12:43
              prawdopodobnie UM nie powouję sie na wyrok WSA w Szczecinie
              WSA wprost napisał, że nie podziela stanowiska NSA w tej sprawie, i ogólnie rzecz biorąc NSA może mu "naskoczyć". zna wyrok NSA ale się z nim nie zgadza.

www.podatki.biz/artykuly/28_1629 ... kulu=16294

• mm-81 Re: Podatek gruntowy 18.02.12, 12:04
                W decyzji dotyczącej podatku od nieruchomości urząd podaje wyłącznie podstawę prawną, nie odnosi się do żadnych wyroków sądów.
                Poza tym bardzo "logicznie" wyglądają pozycje na decyzji: A - Budynki mieszkalne, C - Pozostałe budynki. Wygląda na to że moje mieszkanie i moje miejsce postojowe w garażu podziemnym znajdujące się w tym samym budynku wg. urzędu są jednak oddzielnymi budynkami. Brawo. Gratuluję naszym urzędnikom wysokiego poziomu bezczelności w wyłudzaniu pieniędzy od społeczeństwa.
                • szeszol Re: Podatek gruntowy 18.02.12, 12:22
                  >Wygląda na to że moje mieszkanie i moje miejsce posto
                  > jowe w garażu podziemnym znajdujące się w tym samym budynku wg. urzędu są jedn
                  > ak oddzielnymi budynkami. Brawo. Gratuluję naszym urzędnikom wysokiego poziomu
                  > bezczelności w wyłudzaniu pieniędzy od społeczeństwa.

Ale czego się spodziewasz jeśli nawet w WSA i NSA się ze sobą nie zgadzają co do interpretacji przepisów. Odwróć sytuację - wolisz mieć więcej kasy czy mniej... ja bym nie miał dylematu.

Oczywiście sytuacja dziwna jeśli mieszkanie jest kupowane razem z garażem (jedna KW), ale jeśli garaż ma oddzielną KW - hmm różnie można wtedy kombinować...
                  • mm-81 Re: Podatek gruntowy 18.02.12, 16:44
                    Nie rozumiem Twojego podejścia na zasadzie "czego się spodziewasz" - spodziewam się, że żyję w normalnym kraju, w którym prawo jest stosowane w sposób normalny.
                    Zresztą mam nadzieję, że niedługo wszystko się wyjaśni :

Tekst linka
                    • szeszol Re: Podatek gruntowy 18.02.12, 21:15
                      > Nie rozumiem Twojego podejścia na zasadzie "czego się spodziewasz" - spodziewam
                      > się, że żyję w normalnym kraju, w którym prawo jest stosowane w sposób normaln
                      > y.
                      Moje podejście nie ma tu nic do rzeczy - sam przytaczasz linka gdzie WSA kłóci się z NSA i nawet się po wyroku średnio z tym zgadza. Poczytaj sobie o Izbach skarbowych gdzie na to samo pytanie odpowiadają w przeciwny sposób. Mało tego interpretacja dot. konkretnego przypadku i nawet nie bardzo jest na co się powołać. Skoro ten sam przepis interpretuje się w zależności od czyjegoś "widzi mi się" to ja się nie dziwie, że UM korzysta z korzystniejszej dla siebie wersji.

Ten przytaczany link także opisuje konkretny przypadek pojedyńczego mieszkańca, i wątpliwości nie miała tamtejsza gmina ona naliczyła tak jak jej było wygodniej i korzystniej.

• mm-81 Re: Podatek gruntowy 19.02.12, 11:15
                        Tamta sprawa ma się zakończyć uchwałą NSA, a to już nie jest jakiś tam wyrok WSA ani nawet NSA. Chociaż jeśli NSA wydaje wyrok to w urzędzie skarbowym w praktyce podchodzimy do niego poniekąd jak do interpretacji przepisów (pomimo, że wyroki i interpretacje są w sprawach indywidualnych). Bo przecież na czymś trzeba się opierać jeśli przepisy są niejasne, a wyrok Najwyższego Sądu Administracyjnego to nie jest byle jaka opinia byle kogo, nie mówiąc już o uchwale NSA. Jeśli organy podatkowe nie będą podchodzić do swojej pracy zdroworozsądkowo i opierać się na takich przesłankach jak wyroki czy uchwały NSA to będzie coraz gorzej...
        • matmir Jest podstawa prawna 08.03.12, 18:46
          No niestety, jest podstawa prawna do pobierania przez UM takiego podatku. Uchwała NSA II FPS 4/11 z 27.02.2012 ( orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/0A94150742 ) mówi, że w przypadku, gdy garaż znajdujący się w budynku wielorodzinnym jest lokalem wyodrębnionym (ma oddzielną księgę wieczystą) to należy go potraktować podatkiem jak dla garaży wolnostojących.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka