Dodaj do ulubionych

Pytań kilka odnośńie Vital Park :)

07.03.12, 12:07
Witam, jestem na etapie podejmowania decyzji odnośnie kupna mieszkania w tej inwestycji.
Zwracam się do mieszkańców tego osiedla z prośbą o poradę.
1. Czytając wątki na forum chciałbym podpytać o opłaty - dlaczego czynsz jest ustalony na poziomie ok. 8 zł - czy to nie jest zbyt duża stawka w porównaniu do pozostałej części Ząbek
2. Miesięczna opłata za garaż ustalona na poziomie ok 80 zł przyprawia o ból głowy. W porównaniu do pozostałej części ząbek - gdzie ceny kształtują się na poziomie 20 - 30 zł jest to drastyczna różnica? Czy nie można tej opłaty obniżyć o połowę?
3. Czy generalnie jesteście zadowoleni z mieszkania w tej inwestycji - czy może jednak jeżeli byłaby możliwość cofnięcia się w czasie podjęlibyście decyzję o nie kupowaniu mieszkania w Vital Park ?

Na początek tyle. Później może pojawią się kolejne pytania to będę się zwracał z prośbą :)
Obserwuj wątek
    • morpheus33 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 16:23
      nie wiem jak pozostali ale ja jestem zadowolony.

co do wysokości opłat. może to jest i duża stawka, wpłaty robione przez mieszkańców wpłacane są na indywidualne konta, tam nic nie ginie.
      zgodnie z rozpiską kosztów za rok 2011 w moim przypadku nadpłata wynosi aż 1200 zł
      zgodnie z wiadomością od pani administrator mogę odliczyć tą kwotę od kolejnych miesięcznych opłat
      wniosek jest taki że opłaty miesięczne mogły by zostać obnizone (czy nie zapłacę kolejnych dwóch miesięcy czy będę płacil co miesiąc o 100 zł mnie to na to samo wyjdzie) ważne żeby faktyczny satn się zgadzał.
      • kerajm Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 18:51
        .. zapominałem dodać że również jesteśmy zadowoleni ze stawek na Osiedlu zawsze lepiej mieć nadpłatę niż niedopłatę
    • kerajm Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 18:50
      ...spokojnie mieszkańcy mieli średnio od 500 do 1000 zł nadpłaty za rok 2011 o to już ok 2 miesiecy bez płacenia :-)
      • charybla Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 19:47
        ok, dzięki za komentarze i opinie, wychodzi na to że zaliczki w czynszu były naliczane zbyt duże. Tak się dopytuje o te opłaty bo interesuję się większym metrażem i dlatego takie pytania :)
        Mam jeszcze dodatkowe pytania. Z tego co się orientuje na tą inwestycję developer wziął kredyt, gdzieś wyczytałem na forach (?) [Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie] Czy w związku z tym przy podpisaniu umowy przedwstępnej dostawaliście z banku developera promesę zgody na odłączenie lokalu bez obciążenia hipotecznego?.
        • onaion_a3 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 20:52
          Tak, dostawaliśmy promesę z Banku. Natomiast proponuję sprawdzić księgę wieczystą bądź upewnić się jaka jest sytuacja z kredytem, ponieważ minął termin spłaty więc może jest możliwość, że kredytu nie ma.
          Jeśli chodzi o czynsz to my mamy ok 1000 zł nadpłaty przy nieoszczędnym używaniu wody i ogrzewania, więc myślę, że z czasem te stawki ulegną zmianie tak jak i opłata za garaż.
          A i oczywiście chciałam napisać, że mieszka nam się bardzo dobrze. Uważam, że mieszkania na naszym osiedlu są bardzo praktycznie i z głową zaprojektowane, czego nie można powiedzieć o mieszkaniach na innych osiedlach jakie miałam okazję oglądać.
          Pozdrawiam serdecznie
    • magloit Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 20:04
      Ja tak bym się nie cieszyła z tymi nadpłatami (u mnie nadpłata jest 1500 zł) to tylko przez to, że jesteśmy oszczędni. Z tego wynika, że opłaty średnio powinny być niższe o 70 zł (mniejsze naliczenie za wodę i ogrzewanie). Inne opłaty są sztywne - opłata za garaż wynosi 80 zł itp
      • charybla Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 20:24
        "Inne opłaty są sztywne - opłata za garaż wynosi 80 zł" - no ta opłata za garaż mnie przeraża ;-/ Porażka jakaś. Kolega płaci 25 zł na Kopernika.
        • kasuer Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 07.03.12, 22:03
          To ja mam chyba uszkodzony licznik. Mieszkam sama, poranny prysznic biorę w pracy, cały dzień nie ma mnie w domu, a mam niedopłatę na wodę.
        • kerajm Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 08.03.12, 08:43
          ...przy zmianie Zarządcy pierwsze co to zmienimy opłatę za garaż.
      • nela09 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 08.03.12, 10:47
        Ja mam nadpłaty 1100 zł i nie wynika, to z nadmiernej oszczędności. Liczniki spisuję co miesiąc i czasami sama się dziwię, że zużycie wody jest takie niewielkie. Może to też jest wynikiem posiadanej armatury. Dodam, że piorę niemal codziennie, natomiast zmywarka pracuje najczęściej 3 razy w tygodniu. W każdym razie mie stawki odpowiadają. Z samych zaliczek na ogrzewanie średnio od kwietnia do września zostaje sporo nadpłaty. Myśle, że zużycie wody to barzo indywidualna sprawa, każy ma inne potrzeby.
        • smile53 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 08.03.12, 17:26
          Trzeba bardzo szybko zmienić zarządcę, oni poprost z uśmiechem na twarzy "pukają" nas na kasę i śmieją się z naszej naiwności. To nie jest zdrowa sytuacja, w której Prezesem Firmy która Zarządza naszym osiedlem - Spółka Home Management i Spółki Get House jest ta sama osoba p . Cezary JARZĄBEK.
          Oni poprostu działają na swoją korzyść i w dalszym ciągu obracają naszymi pieniążkami poprawiając, wykonując prace romontowo-wykończeniowe - jest jeszcze dużo do zrobienia(wystarczy popatrzec na chodniki, na plac manewrowy, na poniszczone drzwi komórek lokatorskich, itd.).
          Już niedługo mija rok w któym byliśmy skazani na ich "obsługę" i przyszedł czas powiedzieć dosyć.
          Może ktoś z sąsiadów zna procedury mówiące o zmianie zarządcy osiedla i może po wyłonieniu nowego zarządcy nasza sytuacja ulegnie zmianie, a napewno zmniejszy się wysokości opłat za miejsca garażowe.

Pozdrawiam
          • charybla Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 08.03.12, 19:30
            Czyli z wypowiedzi powyżej wnioskuję że do opłat można się przyzwyczaić, oczywiście każdy wolał by płacić mniej. Ale ponawiam pytanie - czy generalnie jesteście zadowoleni z mieszkania w tej inwestycji? Ogólne wrażenia? - Czy może jednak jeżeli byłaby możliwość cofnięcia się w czasie podjęlibyście decyzję o nie kupowaniu mieszkania w Vital Park ? Jeżeli tak dlaczego?
            • smile53 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 08.03.12, 20:26
              Mieszkanie w tym miejscu, na tym osiedlu jest OK, bardzo fajnie, spokojnie, super. Jedyny mankament to develoepr Get House i jego "pochodne", a dokładnie jego szefostwo. Wszystko o czym mówią pracownicy tej spółki należy obowiązkowo podzielić conajmniej przez dwa. Być może ja miałem wyjątkowego pecha i cały czas byłem/jestem oszukiwany. Na każdym kroku należy wszystko dokładnie sprawdzać, czy to rozliczenia, czy to poszczególne zapisy w umowach, regulaminach, np. Pan Cezary Jarząbek autoryzował regulamin dotyczący zgłaszania usterek gwarancyjnych i co... Ta firma nawet nie przestrzega zapisów ujętych w akcie notarialnym, dotyczący ponoszenia przez spółkę opłat eksploatacyjnych za mieszkanie (spowodowane opóźnieniami w oddaniu inwestycji)..., próbują manipulować na każdym kroku i naprawdę trzeba być wyjątkowo czujnym i trzymać rękę na pulsie,

Pocieszam się, że już niedługo zerwiemy wszelkie kontakty z tymi spółkami - Get House, Vital Park, Home Managament, GolubGetHouse... bo za każdą z tych firm stoi ten sam człowiek.
            • onaion_a3 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 09.03.12, 00:01
              Gdybym mogła cofnąć się w czasie z tą wiedzą, którą mam dziś to po raz drugi kupiłabym mieszkanie na naszym osiedlu. Uważam, że niektórzy sieją niepotrzebną panikę i wpuszczają zamęt na forum. W przeszłości kilka razy przez czytanie tego forum myślałam, że nic z tego nie będzie i że gorzej już być nie może ale jak widać nie jest źle i trzeba przyjmować do wiadomości co drugie słowo pisane w tym miejscu. Jak wszędzie znajdą się osoby, którym nic nie pasuje i będą się czepiać, że za mało zieleni, że za dużo zieleni, że za mało cienia, że za dużo słońca, że mieszkańcy za często zjeżdżają windą itp absurdalne rzeczy. Ja nie mam aż tak złych doświadczeń jak niektórzy.
              Pozdrawiam
              • przyborp Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 09.03.12, 07:16
                My też jesteśmy zadowoleni.

Pozdrawiam
                • kruq_1 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 09.03.12, 12:06
                  Ja też jestem bardzo zadowolony.
                  Jeżeli chodzi o "utyskiwania" na forum, to należy je czytać z duuużym dystansem. Nie zmienia to faktu, że różne zapewnienia dewelopera też należy dwa razy sprawdzić ale jak pokazuje obecna sytuacja, jego działania, mimo że niestandardowe, jednak zmierzały do ukończenia inwestycji.
                  Co do zarządcy, to prawdopodobnie obowiązuje jakiś okres wypowiedzenia i to pewnie konkretny, więc aby zniknął z osiedla po roku to takie wypowiedzenie powinno już dawno zostać złożone.
                  Ja obstawiam, że będziemy kilka latek współpracować z Home Managment :-)
                  • mazi6 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 10.03.12, 12:32
                    witam,
                    ja powiem Ci tak za nim podejmiesz decyzję uzbrój się w anielską cierpliwość. Księga wieczysta to jeden wielkie bagno, a do tego sąd któremu się nie spieszy aby wykreślić wzmianki przez co banki niechętnie udzielają kredytu, a najczęściej w cale. Nam się udało, chodź zajęło nam to ok 6 miesięcy.
                    Na szczęście powoli, mozolnie sytuacja się prostuje.
                    Mimo, że na osiedlu jeszcze nie mieszkam uważam, że osiedle jest fajne najciekawsze w ząbkach :)
    • marado Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 15.03.12, 16:04
      A ja podpytam, ile wynosi czynsz z zaliczkami na mieszkanie 80 m2? I ile wynosi w praktyce koszt ogrzewania mieszkania na parterze na tym osiedlu?
      • kruq_1 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 15.03.12, 17:03
        W przybliżeniu to czynsz wynosi ok 600-700 zł. Jeżeli chodzi o ogrzewanie to wszystko zależy od samego mieszkania. Posiadam na parterze 55 m2 i jest tak ciepłe, że nawet przy tych mrozach, które były tej zimy, na całe to mieszkanie pracowały tylko dwa grzejniki (w tym łazienkowy) i temperatura przekraczała 20 stopni. Natomiast mieszkanie 85 m2, również na parterze w tym samym budynku jest sporo chłodniejsze.
        • smile53 Re: Pytań kilka odnośńie Vital Park :) 15.03.12, 19:19
          oczywiście dodaj do tego ok. 100 zł / m-c za miejsce postojowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka