Dodaj do ulubionych

Park Leśny ?

14.08.13, 12:58
Jestem ciekawy co z inicjatywą Parku Leśnego, czy coś dzieje się w tym kierunku żeby on powstał, czy pomysł całkowicie upadł ?
Obserwuj wątek
    • lobolobowski Re: Park Leśny ? 14.08.13, 20:50
      Też mnie to ciekawi...Widziałem plany i powiem, że wprawiły mnie w osłupienie. O ile pamiętam, były na nich jakieś sztuczne akweny połączone małą "rzeczką" na którymi miał iść mostek. Były też wzmianki o reflektorach - zakopanych w ziemi - oświetlających park wieczorową porą. Plany były zatwierdzone i gotowe jakąś dekadę temu, ale...
      • kortland Re: Park Leśny ? 16.08.13, 07:44
        a mogliby Państwo więcej w temacie napisać? tzn. gdzie miałoby to być np.?
    • rsando Re: Park Leśny ? 16.08.13, 11:09
      Jak dobrze pamiętam pierwsze informacje dotyczące Parku Leśnego miały miejsce już w 2007 roku, a może i wcześniej wiązało to się oczywiście z wyborami lokalnymi,były ponoć już jakieś plany.Niestety z braku funduszy nic na razie w tym kierunku się nie dzieje. Park ma powstać pomiędzy ulicami Skorupki, Sosnowa, Gajowa, Żołnierska. Miejmy nadzieje że pomysł odżyje przed następnymi wyborami.
      • kortland Re: Park Leśny ? 16.08.13, 13:56
        dzieki
      • lobolobowski Re: Park Leśny ? 16.08.13, 21:59
        Co do lokalizacji parku, to będzie tak jak napisał kolega Rsando. Prawie...Teren należący do Ząbek sięga w głąb lasu do linii wysokiego napięcia i tam ma się kończyć jego granica (na wschód). Jeśli zaś idzie o kierunek od ulicy Gajowej do Skorupki, to również park ma sięgać tylko do połowy lasu. Jako ciekawostkę dodam, że w tej drugiej części (bliżej Skorupki) planowana jest zabudowa. Na przykład na Skorupki 80 ma powstać (4 już w Ząbkach - nasza kochana) biedronka.
        • kortland Re: Park Leśny ? 19.08.13, 07:48
          lekkie kuriozum jednym słowem. Park leśny z biedronką. A do kogo należy reszta lasu? Może byłaby możliwość dogadania się i zintegrowania wysiłków, żeby zrobić coś na całego a nie taki połowiczny/częściowy projekt?
          • husky_ Re: Park Leśny ? 19.08.13, 09:26
            Znając życie i pustki w kasie miasta park nigdy nie powstanie bo ziemię sprzeda deweloperowi. Miasto szuka na gwałt kasy sprzedając każdy wolny kawałek ziemi.
            • robert8882 Re: Park Leśny ? 20.08.13, 16:23
              Oczywiście, że miasto musi rozwijać się w sposób zrównoważony. Część gruntów warto przeznaczyć pod zabudowę, a część pod rekreację. Moim zdaniem biorąc pod uwagę planowaną budowę obwodnicy Warszawy z parkiem warto zaczekać, aż trasa powstanie i zakończy się demolka lasu i rozwalanie okolicznych terenów.
              Warto by wyznaczyć plan ścieżek pieszych i rowerowych, miejsca na siłownię na wolnym powietrzu, rozplanować ewentualne jeziorka polany i tereny zadrzewione, zlokalizować plac zabaw, polanę do grillowania i inne atrakcje.
              Dzięki temu będzie można rozpocząć rozsądną gospodarkę drzewostanem.
              Obecnie na terenie parku rośnie gęsty las. 70% drzew kwalifikuje się do wycięcia.
              Także krzewy należy prześwietlić tak, aby teren sprawiał wrażenie miejsca bezpiecznego i przyjaznego.
              Mam nadzieję, że znajdzie się odpowiedzialna osoba, która powoli przygotuje las do planowanej nowej funkcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka