woland1 12.08.04, 13:56 Jak się przedstawia temat pt. niebezpieczne miejsca w Ząbkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marcin.be Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 12.08.04, 14:39 Według mnie trzeba sprecyzować pytanie: 1) Czy chodzi Ci o miejsca w których należy uważać na zaparkowany samochódu ? 2) Czy może o miejsca gdzie lepiej samotnie nie spacerować ? 3) A może o miejsca gdzie lepiej nie mieszkać ? Bo niektóre powyższe punkty się łączą a niektóre nie :) Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 12.08.04, 14:53 Precyzuje N 23' W 67' :) Uogólnie pytanie może: Czy Ząbki są względnie bezpieczne? Np. Mieszkałem w 3 dzielnicach w Warszawie Grochów, Mokotów, Śródmieście - wszędzie różne rzeczy sie zdażają - i nie ma różnicy czy mieszkamy na osiedlu gdzie m2 kosztuje 5000 czy 2500 bo różnej prowiniencji ludzie zamieszkują dane przestrzenie. Co więcej jak mawiał Freud każdy jest potencjalnym materiałem na mordercę, gwałciciela etc. w określonych warunkach. Wiadomo, że tam gdzie biedniej - miejsca na agresywne zachowania jest więcej. Niemniej zawężę temat - nie chodzi mi już o wskazanie dzielnicowe jak to wygląda w Warszawie: Szmulki, Praga Pn, Bródno, Wrzeciono itd. - tam nie pokazuj się!! Załóżmy ze chciałbym sobie pospacerować po lesie od Powstańców ok 21:00, lub zaparkować auto pod blokiem na tejże ulicy, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenha Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 08:51 Dlaczego sugerujesz że na Pradze Pn. lepiej się nie pokazywać? Zastanawiam się jakimimi doświadczeniami poparte jest twoje zdanie na ten temat. Ja mieszkałam na Pradze Pn. przez rok i nigdy bym nie powiedziała, że jest niebezpiecznie. Nawet po zmroku. Pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 08:56 magdalenha napisała: > Dlaczego sugerujesz że na Pradze Pn. lepiej się nie pokazywać? Zastanawiam się > jakimimi doświadczeniami poparte jest twoje zdanie na ten temat. Ja mieszkałam > na Pradze Pn. przez rok i nigdy bym nie powiedziała, że jest niebezpiecznie. > Nawet po zmroku. hmmm....to gratuluje ze przezylas....zapraszam po 21.00 na Brzeska, Stalowa czy okolice Wschodniego. Mocne wrazenia gwarantowane. > > Pozdrawiam > Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mikosfajowy Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 01.12.04, 09:42 Widze, ze rzucasz ulicami: Brzeska, Stalowa nie sa blisko siebie, a dworce z zasady raczej wszytskie nie sa bezpieczne - bez roznicy, o ktorej godzinie przebywasz w ich okolicy. Często mialem okazje bywac w okolicy Brzeskiej czy Stalowej po zmroku i powiem Ci ze zyjesz w "micie". Te okolice juz dawno przestaly byc niebezpieczne. Wieksze jest prawdopodobienstwo, ze okradna Cie w tramwaju w centrum miasta w poludnie, niz na tych ulicach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 09:26 Od razu nasuwa mie się odpowiedź: Nosił wilk razy kilka i ponieśli też i wilka. To troche takie rozumowanie, że jak nie widzieliśmy czarnego łabezia to znaczy że w ogóle takie nie istnieją. Ale cieszę sie, że nic cie nie spotkało przykrego. Osobiście nie mam żadnych przykrych bezpośrednich doświadczeń z Pragą Pn i innymi dzielnicami - oprócz pośrednich incydentów gdzie siłą rzeczy musiałem interweniować, bo żałośnie wygląda jak kilku podrostków w biały dzień obkłada jakiegoś dzieciaka na przystanku itd. Widzimy to co chcemy widzieć - tyle wiemy o sobie i tym mieście na ile nas sprawdzono - wiem jedno chamstwa, kłamstwa, przemocy i bezczelności nie zdzierżę wszędzie gdzie będę zamieszkiwał w Ząbkach też ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenha Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 16:07 Mieszkałam na Wileńskiej (to obok Stalowej), bitwy podrostków widziałam kilka razy oki. Ale żeby tam było niebezpiecznie to bym nie powiedziała. Widziałam też jak w centrum późnym popołudniem skini bili pałą chłopaka a policja stojąca 50 metrów dalej nie reagowała. Myślę więc że wszędzie można dostać w łeb, a opinie że Praga jest niebezpieczna są już mocno przestarzałe, chociażby dlatego że co 10 minut widzi się tam spacerujących policjantów, którzy pilnują aby nikomu nic głupiego do głowy nie przyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.be Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 10:12 woland1 napisał: >Załóżmy ze chciałbym sobie pospacerować po lesie od Powstańców ok > 21:00, lub zaparkować auto pod blokiem na tejże ulicy, itd. Co do spaceru w lesie o 21:00 nie wiem nigdy tam o tej porze nie byłem - wydaje mi się że będzie tam dosyć ciemno i niebezpiecznie bo w ciemnościach można się zderzyć z drzewem :) Co do parkowania na Powstańców: 1) Osiedle JW na Powstańców 60 i 62 to miejsce w którym jeżeli masz dobrze ubezpieczony samochód i zarobisz na tym jak ci zginie - to śmiało parkuj tam w sobotni albo Piątkowy wieczór - w innym przypadku lepiej nie stawiaj tam "popularnych" marek bez trzech alarmów, kolby na kieronicę łańcucha na koła i antynapadu - jak jesteś zainteresowany szczegółami poszukaj w archiwum forum tamtego osiedla. 2) Osiedle JW na Powstańców 15 - wewnątrz spoko - na zewnątrz lepiej niż na Powstańców 60 i 62 ale raz na jakiś dłuższy czas znika jakiś samochodzik na zawsze. Dosyć niedawno dzięki mieszkańcóm (nie mylić z pseudo ochraniarzami) i expresowej interwencji Policji udało się przechwycić odjeżdzającego już z "nowymi właścicielami" Poloneza. Niestety w ogólnym zamieszaniu "nowym kierowcom" udało się zbiec więc jest szansa że kiedyś wrócą :( 3) Powstańców 2 - Gazomontaż - tam niestety włamania do piwnic, kradzieże z balkonów są dosyć popoularne - a i samochody na zewnątrz często tracą sprzęt grający. Ogólnie jeśli chodzi o bezpieczeństwo na Powstańców to osiedle na Powst.15 jest pomimo wszystko najbezpieczniejsze. Pozdrówka Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 10:38 Dzięki wielkie - czyli jednak bywa tak jak w kinie gaśnie światło wszystko ginie. Są 2 rozwiazania GPRS lub kałasz z noktowizjerem pod poduchą żeby zdążyć zareagować z balkonu i po nogach strzelać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
woland1 Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 13.08.04, 10:48 Kałacha odwołuje bo potem z naszych podatków wszystko na protezy pójdzie zamiast na budowę ulicy. Swoją droga ciekawa sprawa - na zachodzie najpierw robi się infrastrukturę potem buduje mieszkania w Polsce na odwrót - Polak potrafii. A tłumaczenie teraz urzędu miasta, ze mało ludzi zameldowanych to absurd - Poprostu Radni wzieli odpowiedzialnośc za cos za co nie mogą bć odpowiedzialni - taka jest prawda - Ja jak w firmie nie będe nic robił to nie zarobię, - tutaj chyba urzędy w ogóle nie rozumieja idei samorządności - Samorządowcy to powinni być najlepsi strategiczni menagerowie a nie "przypadki" na ciepłej posadce - no nie bawmy się w PRL. To ja mam szukać inwestorów, środków itd. z tych podaków nie wygłupiajmy sie ile idzie na Ząbki. Trzeba kombinować pieniądze i środki - ile Ząbki przejełu z funduszy UE a moze nie wiedzą że coś takiego istnieje - Kto zarządza tym miastem - kto w ogóle płaci za taką fuszerę sie pytam. Na stronie miasta widzę kultura: Biblioteka - sie pofatyguje i sprawdzę jakie ksiazki tam można wypożyczyć pewnie Marks i Engels - urzędnik ma służyć (to służba) albo poprostu założyc swoją działalnośc i nie brać odpowiedzialności za coś o czym nie ma sie pojęcia Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarka Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 30.11.04, 14:57 Włąśnie czytam książkę Wiedźmikołaj. Napisał ją Terry Pratchett jest taki super tekst w niej "Susan była dostatecznie inteligentna, by wiedzieć, że zdanie 'Ktoś musi coś z tym zrobić' samo w sobie niewiele znaczy. Ludzie, którzy je wypowiadają, nigdy nie kończą 'a tym kimś jestem ja'. Odpowiedz Link Zgłoś
mikosfajowy Powstancow 2 01.12.04, 09:49 Jesli chodzi o Powstancow 2, to kradzieze sie juz skonczyly (mam nadzieje), z momentem jak przestaly trwac prace budowlane na terenie osiedla. Wynika z tego, że budowlancy nie byli uczciwymi ludzmi i obserwowali co ludzie juz mieszkajacy maja na balkonach (sporo balkonow i mieszkan zostalo okradzionych w poczatkowych etapach funkcjonowania osiedla). Obecnie jest spokojnie, ochrona juz sie wyrobila, wiedza jakie maja zadania. Faktycznie, potrafia zginac samochody z ulic przed tymi budynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
czek_adka Re: Powstancow 2 01.12.04, 10:42 mikosfajowy napisał: > Jesli chodzi o Powstancow 2, to kradzieze sie juz skonczyly (mam nadzieje), z > momentem jak przestaly trwac prace budowlane na terenie osiedla. Wynika z tego, > > że budowlancy nie byli uczciwymi ludzmi i obserwowali co ludzie juz mieszkajacy > > maja na balkonach (sporo balkonow i mieszkan zostalo okradzionych w > poczatkowych etapach funkcjonowania osiedla). Obecnie jest spokojnie, ochrona > juz sie wyrobila, wiedza jakie maja zadania. > Faktycznie, potrafia zginac samochody z ulic przed tymi budynkami. niestety kradzieze na kazdej nowej budowie to standard :( Odpowiedz Link Zgłoś
moni13 Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 01.12.04, 08:34 Co do biblioteki to byłam tam raz chyba z rok temu. Koszmar, wybór książek żaden a w dodatku brudne, poplamione aż strach wziąć w ręce. Sprawdź może coś się zmieniło ja nie mam odwagi tam zajrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
agentcooper Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 06.12.04, 20:06 moni13 napisała: > > Co do biblioteki to byłam tam raz chyba z rok temu. Koszmar, wybór książek > żaden a w dodatku brudne, poplamione aż strach wziąć w ręce. Sprawdź może coś > się zmieniło ja nie mam odwagi tam zajrzeć. hehe, niezle nawiazanie do niebezpiecznych miejsc. Strach wejsc do takiej biblioteki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cfaniakmiodowy Re: Niebezpieczne miejsca w Ząbkach 16.03.05, 10:34 Najniebezpieczniejszym miejscem w Ząbkach jest nieudolny Urząd miasta!!! Ile już szkód wyrządził swoją nieudolnością? Odpowiedz Link Zgłoś