Dodaj do ulubionych

Propozycja rozwiązania problemów szkolnych

06.03.15, 16:00
Skoro szkoły są przeciążone maksymalnie, a gminy nie stać na bardziej humanitarne rozwiązania w postaci wykupienia miejsc w przedszkolach prywatnych, to może przedszkola publiczne powinny pracować na dwie zmiany, a w szkołach zorganizować zerówki tylko dla dzieci mających odroczenie (6latków)?

Budynki przedszkolne są lepiej przystosowane do przebywania w nich maluchów, więc w sumie będzie to z korzyścią dla dzieci, bo będą przebywać w lepszych warunkach. W przedszkolu tez można wyznaczyć jedną salę na jeden rocznik, w której będzie zorganizowana świetlica za złotówkę.
Skorzystają też uczniowie szkół podstawowych, bo będzie można łatwiej zorganizować tam zajęcia i może przynajmniej niektórzy nie będą musieli chodzić na trzecią zmianę.
Obserwuj wątek
    • antares54 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 08:54
      Chyba jednak stać: "Od 1 września 2015 roku sieć przedszkoli publicznych Miasta Ząbki będzie uzupełniona o Przedszkole Publiczne ?Miś?, ul. 11-go Listopada 85 oraz Przedszkole Publiczne ?Jagódka ABC?, ul. Świerkowa 2"
      • hugo43 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 13:32
        Do jagodel to bym rybek na przechowanie nie dała.
        • tiger1978 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 13:43
          Widzę, że dwa "najlepsze" przedszkola w Ząbkach.....no jakaś masakra....w Skrzacie dostałam informację, że na 99% 3 latków nie będzie....starszak męczy się w przepełnionej szkole....młodszy będzie siedział w domu....tak nagradza się mieszkańców zameldowanych....
        • antares54 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 14:39
          Jako publiczne przedszkola będą podlegać większej kontroli i standardom. Przecież takie 4 czy 5 letnie dziecko spokojnie powie, czy mu tam dobrze, czy źle. Ważne też, że miasto dopłaca za pobyt. Nie każdego stać na Oliwiera.
          • dodicia20 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 17:43
            Sa 3 przedszkola publiczne plus dwie placowki ktore sie przeksztalcily. Odnosnie kosztow ja zaluje ze nie bylo to wprowadzone wczesniej. W Jagodce placilam 750zl czesnego w grupie O. Dziecko super radzi sobie w szkole 1 klasa. Moze wczesniej nie bylo mozliwosci.Co do porownania z oliwierem to przeciez jest 200zl tanszy od Jagodki, w jagodce bylo 750 a w oliwierze 550. A jednak dzieci zostaly w zerowce Jagodka. Nie wiem tylko czy teraz dzieci tez beda mialy basen czy bedzie wszystko . Przepraszam za bledy ...brak pl klawiatury.
            • antares54 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 07.03.15, 20:50
              Mój błąd, zawsze myślałam, że w Oliwierze jest dość drogo. Dobrze wiedzieć ;] Plusem tych dodatkowych przedszkoli jest na pewno mniejsza ilość dzieci w placówce.
              • lucknow Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 09.03.15, 09:12
                Muszę zwrócić burmistrzowi honor - nie mogę teraz powiedzieć, że nie próbował. Dwa przedszkola na szesnaście to nie jest imponująca ilość, ale ... jednak może lepszy rydz niż nic. Zawsze to kilka grup przedszkolnych w szkołach mniej.
                Chociaż swoją drogą ciekawe, dlaczego w Markach zgodziły się na to rozwiązanie niemal wszystkie przedszkola, a u nas tylko dwa?
                • teleferajna Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 20.03.15, 22:24
                  Tu nie chodzi o zgodę przedszkoli a o dostosowanie placówek istniejących przedszkoli niepublicznych do odpowiednich przepisów, aby zapewnić właściwą salę lekcyjną i świetlicę zerówkowiczom.
                  Rozmawiałam przed samą rekrutacją z kierowniczką Referatu Oświaty z UM Ząbki i na 16 rozesłanych zaproszeń do niepublicznych zgłosiły się wszystkie, niestety kontrolę pozytywną przeszły tylko te 2 wyżej wymienione.
                  Większość musiałaby rozbudować placówki lub przynajmniej wyremontować, zwiększyć sale, zwiększyć personel...
                  Sama jestem strasznie rozżalona całą tą sytuacją, a najbardziej tym, że mieszkając przy Powstańców nie mogę posłać dziecka do zerówki w "mojej" szkole, gdzie już starsze uczęszcza.... tylko będę krążyć po Ząbkach przez 30 minut rozwożąc dzieci i do pracy na 8 chyba nie zdążę.
                  • robert8882 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 21.03.15, 16:18
                    Ciekawa informacja.
                    W Markach wszystkie przedszkola spełniają warunki, a u nas tylko 2 sztuki.
                    Swoją drogą, to zastanawiające, że prywatne przedszkole musi spełniać inne warunki, niż państwowe. W naszym kraju jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, żeby przepisy dla prywatnych przedsiębiorców były bardziej liberalne niż dla państwowych.

Jeśli rzeczywiście nasze prywatne przedszkola są tak nieprzepisowe, to co zrobiły Marki, żeby wszystkie placówki mogły otrzymać akceptację?
            • zedytka Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 09.03.15, 13:53
              Nie zgodzę się, że w Oliwerze czesne kosztowało 550 zł. Moje dziecko chodziło tam przez dwa lata 2011/2012 i 2012/2013 i czesne kosztowało 850 - 900 zł. Kiedy nasze dziecko odchodziło w 2013 z przedszkola, była kolejna podwyżka czesnego, już na 920 zł.
              • aga_6 Re: Propozycja rozwiązania problemów szkolnych 16.06.15, 22:57
                Witam! Ja polecam przedszkole SMYK w Ząbkach. Czesne w 2014r płaciliśmy na poziomie 850zł przy całodziennym pobycie, a 600zł przy pobycie do połowy dnia. Uczęszczała do niego moja starsza córka. Miała do niego chodzić także moja młodsza córka, jednak wyprowadzamy się z Ząbek. W związku z tym mam do odstąpienia miejsce w tym przedszkolu dla 3-latka (rocznik 2012) na rok szkolny 2015/2016. Gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o kontakt na adres malinowska.1@tlen.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka