Dodaj do ulubionych

Internet-łącze

02.09.05, 10:13
Witam
czy ktoś się może orientuje co z łączem internetowym, czy bedzie jakies
okablowanie za nim się wprowadzimy? Kilka dni temu jakiś gość na forum
publicznym pytał mnie o to (reprezentował jaką firmę)i wspomniał, że chyba
składała jego firma ofertę na osiedlu, ale ponoć cytuję "tam nie ma z kim
rozmawiać". Ja szczerze mówiąc wolałbym, żeby kable szły w scianach niz potem
po ścianach....
Co Wy na to, może juz czas się tym zająć?
pozdrawiam
M
Obserwuj wątek
    • mowika Re: Internet-łącze 02.09.05, 10:33
      Jestem jak najbardziej za. Czy tego nie wykonuje firma, ktora potem dostarcza
      uslugi? Przynajmniej jesli chodzi o okablowanie budynku. Jesli chodzi o
      mieszkania to chyba trzeba porozmawiac z panem Leszkiem najpierw i pchnac
      sprawe.
      • mabinkowski Re: Internet-łącze 02.09.05, 11:01
        Trzeba wybrać dobrą firmę i tanią, bo dostęp do netu z czasem będzie coraz
        tańszy. Ja obecnie korzystam z Aster City,ale abonament jest bardzo drogi. Może
        chello????
        • mowika Re: Internet-łącze 02.09.05, 11:41
          Obejrzalam, wyglada obiecujaco i faktycznie taniej niz w tepsie.
          Wiesz moze czy sa tam limity transferow? Bo nie znalazlam info na ten temat.

Ja poki co jestem uwiazana umowa z tepsa na neo 2Mbps (umowa na 24 miesiace),
          wiec place brutto 159 zl. Jesli nie bedzie mozliwosci podlaczenia neo, bede
          mogla odstapic od umowy, wiec jak bede musiala zmienic dostawce (bo nie
          wpuscimy tepsy ;-]), to plakac nie bede ;-]
          • mabinkowski Re: Internet-łącze 02.09.05, 12:01
            jeśli chodzi o transfer to też się nie bardzo orientuję, ale słyszałem, że mają
            tani dostęp, tylko nie wszedzie już dotarli.To trzeba jeszcze sprawdzić.
            P.s.
            ja za aster 158 brutto -zgroza....
            • mowika Re: Internet-łącze 02.09.05, 12:17
              Na Powstancow na pewno jest kablowka UPC (tak przynajmniej wynika ze strony
              www.upc.pl), czy internet, to ciezko stwierdzic.

Trzeba zadzwonic i sie dowiedziec, jak powinno to wygladac.

Tak czy siak - ktoregokolwiek dostawce wpuscimy do naszego bloku, wazne zeby
              zadbac o odpowiednie okablowanie mieszkan.
              • mabinkowski Re: Internet-łącze 02.09.05, 12:20
                No i chyba ważne zeby zrobione to było wcześniej.
              • jjs_admin Re: Internet-łącze 02.09.05, 22:58
                witam
                mamy sieci na ul powstańców i niestety jeszcze nie ma poza kablówka internetu w
                upc na tym terenie.
                druga sprawa to ze nie kazdemu zalezy na kablowce a w przypadku kablowek oferty
                zintegrowane sa w dobrej cenie nie kazdemu rowniez zalezy na szybkosc woli malo
                placic.

przykladowo JJS za 64/64 kbps w godzinach 8-24 i 320/128 w godzinach 24-8
                kosztuje 39 brutto. jset lojalka polega na terminowo oplacanych faktorach i sie
                ma juz 128/64 w tej samej cenie.

poruszajac ten problem mialem na mysli zeby mieszkancy pomysleli o okablowaniu
                eternet kat. 5e bo kabel koncentryczny do telewizji to bedzie i tam zreguly sie
                da podpiac net z kablowki jak kablowka bedzie go oferowac.

pozdrawiam
                • mowika Re: Internet-łącze 02.09.05, 23:17
                  No tak, tyle, że ja potrzebuję co najmniej 1Mbps, bo zdarza mi się pracować z
                  domu. Jeśli będzie możliwość, to pozostanę przy tepsie wobec tego.
                  • jjs_admin Re: Internet-łącze 03.09.05, 14:05
                    witam
                    nasza aktualna ofeta obejmuje rowniez lacza o przepusowosci 1 mbits i ma
                    jeszcze jedna zalete ma wieksze wypychanie a przy pracy zdalnej to czesto jest
                    istotne cenik dostepny pod adresem www.jjs.pl/internet/cennik.htm
                    • mowika Re: Internet-łącze 03.09.05, 14:21
                      no cóż, ja w tej chwili mam 2Mbps za 159 zł, więc ponad 200 zł za 1Mbps jakoś
                      mnie nie urządza...
                      • jjs_admin Re: Internet-łącze 04.09.05, 17:20
                        witam
                        to czysto teoretycznie ma sie 2 Mbits gdy mozna sciagnac 30 gb dany w miesiacu
                        to jak sie przeliczy to juz tak ciekawie nie wyglada i na dokladke 256 kbps na
                        wypychanie jest dosc duzym gardlem gdy sie wysla duzo załacznikow lub sporo
                        materialow wrzuca sie na ftp
                        pozdrawiam
                        • mowika Re: Internet-łącze 04.09.05, 17:30
                          35GB transferu. Poza tym zależy, co się robi. Ja akurat potrzebuję właśnie
                          bardziej porządnego transferu do siebie, niż od. I w dalszym ciągu cena grubo
                          powyżej 200 zł za 1Mbps nie jest ofertą rzucającą na kolana. Wolę płacić tepsie
                          159 zł za 2Mbps do siebie i 35GB transferu miesięcznie.
    • mowika Re: Internet-łącze 04.09.05, 17:38
      Z tego co się dowiedzieliśmy z Jarkiem w sobotę, podobno już Tepsa i jakiś
      ząbkowski dostawca uderzyli do Engela w tej sprawie.
      Zamierzam do naszego dewelopera dryndnąć i się dowiedzieć. Będę też dzwonić do
      centrali UPC, żeby dowiedzieć się, co mogą nam zaoferować. Jakby ktoś z Was
      chciał sobie z nimi pogadać, to to jest numer do centrali w wawie: 7010822.
      • yapkovitz Re: Internet-łącze 26.09.05, 15:52
        Przez plot macie ASK ZABKI NET PL www.zabki.net.pl :) instalcja netu kosztuje
        350 zlotych i miesiecznie skladka w wysokosci 50 zlotych:)
        • puchatek_dwa Re: Internet-łącze 27.09.05, 12:29
          opłata instalacyjna dosyć wysoka. poza tym nie znalazłem inormacji o parametrach
          łącza. czyli te 50 pln to za jakie łącze? jakieś ograniczenia?

a może sami założymy taką własną sieć osiedlową?

[dw].
          • jjs_admin Re: Internet-łącze 28.09.05, 23:07
            witam

mozna zalozyc tylko kto bedze sie tym zajmował na poczatu sa chetni ale z
            czasem nikomu sie nichce latac kolo tego za darmo
            zreguly take aski dzalaja w sopsob by skladki starczaly na lacze i sprzet
            admistacja zajmuja sie czlonkowie sa robion5e grafiki itp.
            takie rozwiazanie ma wady i zalety

www.jjs.pl/
            pozdrawiam
            • mowika Re: Internet-łącze 29.09.05, 09:27
              Najprawdopodobniej będzie UPC, więc dużo taniej niż w firmie JJS...
    • mabinkowski Re: Internet-łącze 29.09.05, 11:20
      UPC - to chyba jednak troche droga oferta, ale może zanim będziemy cos
      załatwiać bedzie taniej.
      M.
      • mowika Re: Internet-łącze 29.09.05, 11:36
        Drogi sąsiedzie, a która oferta nie jest za droga? ;-]]]
        • mabinkowski Re: Internet-łącze 29.09.05, 11:44
          ja tylko tak powiedziałem, moi znajomi na derbach płaca 30 pare złotych za
          pakiet, to jest jakies osiedlowe łacze, pewnie w ząbkach też jest coś takiego.I
          może akurat bedzie taniej
          M
      • mowika Re: Internet-łącze 29.09.05, 11:54
        Teraz płace w tepsie 159 zł za 2Mbps/384kbps. W Chello mam to samo plus
        kablówka za 144zł...

home.pol.chello.pl/upcmnfc/start/dost_p_do_Internetu/
        Dodajmy do tego ulgę na internet (fakt, może od 2007 roku zniknąć), która w
        przypadku sieci osiedlowych działających na zasadzie stowarzyszenia nie ma
        zastosowania.

Poza tym, co dostają za te 30 zł? Podejrzewam, że to pewnie jakieś
        współdzielone łącze bez gwarancji przepustowości. I tu zaczynają się schody, bo
        jak wszyscy po przyjściu z pracy wejdą do internetu, to podejrzewam, że na
        modemie byłoby szybciej... :-(

Ok, możemy dogadać się z jakimś dostawcą, wydzierżawić jakieś solidne łącze i
        zrobić sieć osiedlową. Tylko kto się będzie tym zajmować? No i w dalszym ciągu
        pozostaje problem współdzielenia łącza. Nie znam się na tym aż tak dobrze, ale
        podejrzewam, że to nie jest takie hop-siup. Poza tym tak jak już wspominałam -
        zależy, do czego się internet wykorzystuje. Ja na przykład potrzebuję solidne
        łącze m.in. do pracy i jakiekolwiek byle taniej mnie nie urządza niestety :-(((

Jeśli chodzi o sieć w sąsiednim osiedlu, to też jakoś nie jestem przekonana,
        nawet nie wiadomo jaką gwarantują przepustowość.
        • mabinkowski Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:01
          No niby tak, masz racje, ja też nie chcę byle jakiego łącza, przy którym będę
          musiał siedzieć 30 min zeby sprawdzic pocztę;)))Więc ty proponujesz UPC???
          pożyjemy zobaczymy.....
          M
          • mowika Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:06
            Nie mówię, że proponuję Chello. Po prostu uważam, że jest to całkiem niezła
            oferta, szczególnie biorąc pod uwagę tepsę i AsterSziti. Jeśli znajdzie się
            solidna firma, która będzie w stanie zaoferować łącze 2Mbps/384kbps za mniej
            niż chello i będzie wystawiać faktury, to ja w to wchodzę. A z tego co p.
            Boratyn (pewnie przekręciłam nazwisko) powiedział Jersonowi i mi, to właśnie
            UPC jest zainteresowana.
            • mabinkowski Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:20
              No ciekawe jeszcze jaki jest koszt podłaczenia, może jak wchodzą na nowe
              osiedle to w ramach walki o klienta okablowanie bedzie gratisssss.... Fajnie by
              było:)
              M.
              • mowika Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:27
                No jakby nie było - łachy nikomu nie robią, tak samo jak tepsa ;-]

Z tego co mówił p. Boratyn to jakiś koleś chce okablować blok, a potem sprzedać
                UPC czy coś. P. Boratyn powiedział, że może się na to zdecyduje jeśli w umowie
                będzie zapisane, że potem faktycznie odsprzeda UPC. Albo po prostu wpuści UPC.

Jerson, popraw mnie proszę jeśli coś przekręciłam ;-]
                • mabinkowski Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:42
                  Faktem jest ze powinno byc okablowanie zrobione duzo wczesniej, zeby potem nie
                  wiercic bez sensu niepotrzebnych dziur. Ale wiesz jak to jest z tymi
                  obietnicami, a moze ten gość nam zaproponuje co innego.
                  M.
                • jerson71 Re: Internet-łącze 29.09.05, 20:32
                  Dobrze mówi :)))))))))))
                  Z tym, że koleś musi się dogadać z dostawcą i mieć to na papierze, że dostawca
                  napewno odkupi od niego to okablowanie.
                  Pozdarwialski
                  Jerson71
                  PS> Jak mnie już wywołaliście to się zacząlem rozpisywać hehehe
            • lwrobel Re: Internet-łącze 29.09.05, 12:57
              No dobrze, a wiecie czy UPC ma też ofertę dla "średniaków", tzn ok 512/640
              kb/s? Niekoniecznie muszę mieć 2mb/s za 144 złocisze :) Jeśli UPC ma, to my się
              piszemy. Zresztą, sam sprawdzę.

PS: Co się dzieje z Jersonem? Wyjechał na urlop?
              • jerson71 Re: Internet-łącze 29.09.05, 20:21
                Jaki urlop.
                Obrazilem się na Was ;)
                Przez jakiś czas nikt sie nie odzywał na forum tylko ja i Mowika.
                Chcemy dać szansę innym :)
                To marzenia ściętej głowy.
                Jesli chodzi o chello (UPC) to mam przed oczami oferte:
                - easy -256/64 kbps - 69 zł
                - light - 1024/128 kbps - 94 zł
                - classic 2048/384 kbps - 139 zł
                - plus 4096/512 kbps - 219 zł
                - ultra 12288/1024 kbps - 269zł
                No i tak to się przedstawia
                Pozdrawialski
                Jerson71
        • jjs_admin Re: Internet-łącze 30.09.05, 21:34
          witam
          a od kiedy to w chello jest jakas gwarancja przepustowosic i znam osiedla gdzie
          chello nie dzial za tego a sa i takie ze smiga nie zle. kwestaja dogadania czy
          chcecie wpusci operatora np JJS czy kogos innego a najlepszym rozwiazaniem by
          bylo wpusic kogos kto zrobi okablowanie mowie tu o eternecie a dodatkowo
          wpuscic kablowke i tu mamy do wyboru upc, aster, supermedia i
          wtedy bedzie sie taral utzymac jakosc bo jak jej nie bedzie to kient bedzie
          mial gdzie sie przepiac

pozdrawiam

pozdrawiam
    • grzegorzppp Re: Internet-łącze 30.09.05, 10:45
      Słuchajcie, a czy zastanawialiście się nad podłączeniem się do sąsiadującego z
      nami osiedla. Mieszka tam mój znajomy i z tego co wiem, to za 50 zł można mieć
      naprawdę dobre łącze.
      • grzegorzppp Re: Internet-łącze 30.09.05, 10:47
        Dodam, że ja i moja druga połowa, Marzenka, także będziemy mieszkać na leśnej
        polanie i także jesteśmy bardzo zainteresowani internetem :)
        • yapkovitz Re: Internet-łącze 09.11.05, 11:00
          Pare zdan o sasiedzie za plotu czyli ASK ZABKI NET PL, stowarzyszenie
          Stowarzyszenie zostalo zalozone przez niewielka grupke zapalencow 5 lat temu,
          Aktualnie od strony technicznej ASK jest obslugiwane przez profesjonalna firme.
          Ponizej daje linka, ktory uswiadamia nasz potencjal:
          www.zabki.net.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=950
          Nie namawiam Was do czlonkostwa w ASK, lecz daje tylko pod rozwage porozycje
          ASK. Zawsze mozecie sie zdecydowac na komercyjna oferte:)))))
          • jjs_admin Re: Internet-łącze 19.02.06, 12:29
            Witam
            Ponowinie składam oferte na okablownie budnku przez firme JJS Sp. z o.o.

Przy kablowaniu całego budynku (budynków) oferujemy specjalne warunki
            przyłączenia oraz niestandardowa ofertę abonamentowa.

www.jjs.pl/index.htm

pozdrawiam
            • gvv Re: Internet-łącze 19.02.06, 13:34
              Witam,
              a jak się mają wasze stawki do stawek ORASOFTU (73 zł brutto)? Jesteście konkurencyjni?

Pzdr
              gvv
              • lendzinek Re: Internet-łącze 19.02.06, 21:37
                Mieszkam na Osiedlu Kopernika i korzystam z internetu osiedlowego.Za 50zł
                miesięcznie nie ma chyba lepszej oferty.Szybkość - rewelacyjna.Dla mnie jako
                przeciętnego internauty - w pełni zadawalająca.Na początku tylko opłata
                instalacyjna -350zł, ale później... korzystam do woli i bez
                problemów.Polecam !!!
              • jjs_admin Re: Internet-łącze 19.02.06, 23:13
                witam
                standardowa oferta jest na naszej stronie www.jjs.pl/index.htm
                a na wasze osiedle możemy przedstawić ofertę specjalna w zależności czy
                instalacja ma być niska czy abonament niski kwesta skalkulowania usługi.

pozdrawiam
                • lwrobel Re: Internet-łącze 06.03.06, 17:57
                  Ludzie,

na czym stanęło z tym internetem? Czy jest już jakiś jeden operator czy każdy
                  sobie?

Pozdro.
                  • moniqqq Re: Internet-łącze 07.03.06, 11:31
                    Właśnie o to pytałam na ostatnim odbiorze. Otrzymałam odpowiedz, że kablówka i
                    internet mają być podłączone do wszystkich, ale nie dowiedziałam się jaki ma
                    być operator...
                    W każdym bądz razie oni (ponoć) mają się tym zająć sami...
                    Poczekamy zobaczymy.

W tym tygodniu będę na budowie to się jeszcze dopytam.
                  • moniqqq A jednak... 10.03.06, 14:05
                    wychodzi na to, że chyba każdy sobie...
                    Wnioskuję, to stąd, że będąc ostatnio na budowie znalazłam ogłoszenie na
                    drzwiach od klatki odnośnie internetu...
                    Także już sama nie wiem - totalny mętlik.
                    • mowika Re: A jednak... 10.03.06, 17:15
                      To jest ogłoszenie obecnego w tym wątku i spamującego nas nieugięcie
                      jss_admina. Jedyną zaletą jest tej oferty jest to, że nie ma limitów transferu,
                      bo cena zaletą na pewno nie jest.
                      • lwrobel Re: A jednak... 10.03.06, 17:19
                        Mowika, a może Ty (jak zawsze najlepiej poinformowana ;) wiesz coś o necie -
                        kto, co, gdzie, jak i kiedy?

Pozdr.
    • mowika www.n-s.pl 18.04.06, 14:01
      Moi Drodzy, na naszych klatkach ogłasza się firma Net-Serwis z całkiem
      niegłupią ofertą dostępu do internetu - łącze symetryczne (dla
      niezorientowanych: download i upload z taką samą prędkością, co znacznie
      poprawia prędkość wbrew pozorom), zero limitów transferu. Z tego co wiem, to
      musi zebrać się 15 chętnych, żeby za darmo nas przyłączyli.

Kto jest zainteresowany?
      • lwrobel Re: www.n-s.pl 18.04.06, 15:18
        Tylko, że ceny raczej nie zachęcają: transfer 1024kbps w net serwice to koszt
        ok 145PLN/mies, a w UPC... 94 PLN/mies - podane ceny zawierają podatek VAT.

Lepiej jest z mniejszym transferem: 256kbps w net-serwice to ok 75PLN, a w UPC
        69PLN - ten wariant przy uwzględnieniu udogodnień jakie oferuje net-serwice
        (darmowe przyłączenie, łącze symetryczne, brak limitu) wypada lepiej w
        wykonaniu n-s.

Wszystko więc rozbija się o to, kto czego potrzebuje...w moim wypadku wystarczy
        mi 256kbps, więc wybrałbym chyba n-s.

Pozdr,
        Łukasz.
        • mowika Re: www.n-s.pl 18.04.06, 15:47
          Yyy, a skąd wziąłeś takie ceny? Na stronie Net-Serwisu napisane jest, że za
          1Mbps - 119PLNów, a 256kbps - 59PLNów...

Bez pakietu pełnego TV w UPC jest odpowiednio: 94 i 69. Ale upload jest śmiechu
          wart. No i z tego co wiem, to chyba są jakieś limity transferu (jest ktoś w
          stanie to potwierdzić?)

Pozdrowionka,
          Monika
          • lwrobel Re: www.n-s.pl 18.04.06, 16:12
            Mowika,

ceny na stronie n-s podane są bez VATu, o czym zresztą uprzedzają, podczas gdy
            ceny ze strony UPC mają wliczony VAT. A co do limitów transferu UPC - kiedyś
            było o tym w info o ich ofercie na stronie, ale teraz nie mogę się tego
            doszukać...może już nie ma limitów? :)
            • mowika Re: www.n-s.pl 18.04.06, 16:14
              A no faktycznie. To już nie jest tak cacy.
              • mowika Re: www.n-s.pl 18.04.06, 16:32
                No cóż... UPC ma limit transferu gorszy niż tepsa :-((( I nawet dopłacenie
                miesięcznie 20 zł niewiele pomaga:
                256kbps - 7GB
                1Mbps - 15GB -> 25GB (z dopłatą)
                2Mbps - 25GB -> 30GB (z dopłatą)
                w dodatku jeśli wyczerpie się limit w środku miesiąca, to nie ma możliwości
                dokupienia transferu.

Net-Serwis jednak wraca do gry jak dla mnie.
                • lwrobel Re: www.n-s.pl 18.04.06, 16:50
                  Dla mnie chyba też, tym bardziej, że UPC ma jeszcze opłatę instalacyjną.

Wygląda więc na to, że 2 chętnych już jest ;)
                  • kasia-72 Re: www.n-s.pl 19.04.06, 14:20
                    Witam sąsiadów :)

No to już jest trzeci chętny na n-s :)
      • kubaro2 Re: www.n-s.pl 19.04.06, 19:34
        A co w takim razie z telewizją? Chyba nie będziemy montować sobie talerzy na balkonach.
        • mowika Re: www.n-s.pl 19.04.06, 19:37
          A kto nam zabroni, żeby podpisać umowę na abonament z UPC?
          • kubaro2 Re: www.n-s.pl 19.04.06, 19:41
            To niezadużo tych kabelków nam się narobi? Do kanału się niepomieszczą ;-)
      • grzegorz_42 Re: www.n-s.pl 21.04.06, 10:17
        Hej Mowika.

Wczoraj rozmawialiśmy o łączu internetowym.
        Gdybyśmy podłączyli się do osiedla obok nas (firma ETHNet) za 50 zł netto
        mielibyśmy ok. 600 - 700 kb/s transferu (taki upload i download wychodzi moim
        kumplom podłączonym do tej sieci w Ząbkach i w Markach).
        Do tego dostęp do serwera z masą różnych rzeczy (filmy, gry, itp.).
        Trzeba by tylko trochę podnegocjować koszty instalacji i opłaty aktywacyjnej,
        ale łącze jest podobno jebutne :)

Pozdrawiam

/Grzesiek P.
    • 1234pawel Re: Internet-łącze 21.04.06, 21:24
      wiam
      zpomniales powiedziec ze ten transfer jest na cale osiedle a nie na urztkownika
      co do przetrzymywania nielegalnego oprogramowania na serwerze to jest
      przetepstwo i z tego powodu moga miec duze klopoty zarazem firma jak i
      urzytkownicy sieci

pozdrawiam

napisał:

> Witam
      > czy ktoś się może orientuje co z łączem internetowym, czy bedzie jakies
      > okablowanie za nim się wprowadzimy? Kilka dni temu jakiś gość na forum
      > publicznym pytał mnie o to (reprezentował jaką firmę)i wspomniał, że chyba
      > składała jego firma ofertę na osiedlu, ale ponoć cytuję "tam nie ma z kim
      > rozmawiać". Ja szczerze mówiąc wolałbym, żeby kable szły w scianach niz potem
      > po ścianach....
      > Co Wy na to, może juz czas się tym zająć?
      > pozdrawiam
      > M
      • 1234pawel Re: Internet-łącze 25.05.06, 22:24
        witam
        co z łaczem internetowym milo byc robione przez firme adminstujaca i cisza
        bylo rowniez kilka ofert jak www.jjs.pl/index.htm , www.n-s.pl ,
        czy cos sie w tym kierunku ruszylo ?

pozdrawiam
        • moniqqq Re: Internet-łącze 26.05.06, 08:25
          1234pawel napisał:

> witam
          > co z łaczem internetowym milo byc robione przez firme adminstujaca i cisza
          > bylo rowniez kilka ofert jak www.jjs.pl/index.htm , www.n-s.pl ,
          > czy cos sie w tym kierunku ruszylo ?
          >

ruszyło.
          Od czerwca UPC a potem wejdzie jeszcze Aster
          > pozdrawiam
          • 1234pawel Re: Internet-łącze 26.05.06, 22:30
            witam
            nie che mi sie wierzyc ze aster do zabek dotrze
            pytanie cz UPc nie bedzie miala poslizgu

pozdrawiam
            • iza.piecinska Re: Internet-łącze 27.05.06, 11:10
              nie wiadomo , ale już coś działają.
              a aster się zastanawia i ma dać znać pod koniec m-ca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka