Dodaj do ulubionych

wczorajszy brak wody

21.06.06, 10:13
mam pytanie, czy wczoraj wieczorem około 21 mieliście problemy z wodą?
Pytam się, gdyż u mnie zabrakło i tak się zastanawiam, czy była to jakaś
awaria, czy też wszyscy tak zaczęli podlewać ogródki, że spadło ciśnienie.
Obserwuj wątek
    • marand3 Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 11:39
      u mnie się sączyła, myślę że to przez ogródki -swoją drogą to chyba dość
      kosztowna sprawa podlewać trawę wodą z wodociągu
    • gooroo2 Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 13:21
      A gdzie mieszkasz? Na jakim osiedlu?
      • cnet Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 13:39
        ja rowniez nie mialem wody - ani na 3- ani na 4- kondygnacji os Bajkowe.
        Strasznie wkurzajace! szczegolnie jak trzeba myc dzieci, ktore ida rano do
        szkoly... Sytuacja sie powtarza prawie codziennie -> jak ludzie podlewaja
        ogrodki

robert.
      • tomkrt Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 16:08
        Jako osoba podlewająca ogródek z włąsnego ujęcia
        zapytam się z ciekawości
        ile kosztuje woda z wodomierza ?
        ciekawe ile mnie by taka przyjemność podlania ogródka kosztowała ?
        To bardzo kiepski interes bo podlewając z wodociągu
        jednocześnie płaci się za ścieki
        - których faktycznie nie ma tylko bo jest tylko wsiąkanie i parowanie.
        • przem202 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 09:03
          Ale to w Ząbkach norma - u mnie to już drugi sezon tak się dzieje. MZK podłącza
          do wodociągu cały czas nowych odbiorców - wystarczy popatrzyć ile się buduje w
          części połudnowej miasta - ale chyba nie myślą o wydajności wodociągu. Ale lato
          ma być kiepskie - może nie będzie tak źle :)
          • unika1 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 10:39
            co roku w lecie to norma, brak wody ew. niskie ciśnienie, ja mieszkam na 3
            piętrze, więc do mnie ledwo dolatuje, koszmar
            • caleb666 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 13:32
              Znam twój ból, u mnie co roku jest to samo też mieszkam na 3 piętrze na Orlej
              I. Jedynym wyjściem jest wziąść prysznic wcześniej i wykąpać dziecko od razu po
              przedszkolu........później niestety loteria: wyłączą czy nie?
          • robert_swiatkiewicz wczorajszy brak wody 22.06.06, 15:09
            Problem ten wystapił także w ubiegłym roku. Powodem jest zbyt mała
            przepustowość sieci miejskiej względem zapotrzebowania. Każdego roku przybywa w
            Ząbkach kilka bloków, co powoduje wzrost zapotrzebowania i w konsekwencji
            okresowe spadki ciśnienia. Bez nowej magistrali wodnej zasilającej w
            szzcególności południową część miasta się nie obejdzie.

Moja wspólnota podlewa tereny zielone wodą miejską. Co prawda nie mamy tego
            trawnika zbyt dużo, lecz od początku wiosny poszło nam jedynie 12 m3. (2,80
            zł/m3). Mamy zamontowany dodatkowy podlicznik wody więc nie płacimy za ścieki.
            Nie wiem czy jest sens wiercenia własnej studni i montowania hydroforu. Koszty
            ich wykonania mogą powodować iż w efekcie tańsza jest będzie miejska. Własne
            ujęcie może się natomiast sprawdzić na dużych wspólnotach posiadających
            rozległe tereny zielone.
            • iza_z-bki Re: wczorajszy brak wody 26.06.06, 11:49
              ja uważam, że się opłaca, wywiercenie płytkiej (ok 12m) studni kosztuje o ile
              dobrze pamiętam ok 300 zł, do tego pomopa ogrodowa ok 150-300 (bez hydroforu).
              pompa zuzywa ok 250W/h - koszty prądu prawie żadne, mozna podlewać cały dzień.
              pozdrawiam
            • jaga115 Re: wczorajszy brak wody 28.06.06, 07:41
              nie tak do końca, problemem jest raczej Warszawa która w godzinach wieczornych
              obniza cisnienie podawanej wody co powoduje wyłaczanie sie pomp w Ząbkach, tak
              więc siada ciśnienie w całej Zabkowskiej sieci. Przy zachowaniu odpowiedniego
              ciśnienia z Warszawy nie byłoby problemu z dostepnością wody nawet przy
              odlewaniu ogródków.
      • rembert Re: wczorajszy brak wody 24.06.06, 08:19
        os Legionów. Woda już jest, ale wieczorami na IVp. ciśnienie znacząco spada.
    • zabkowianin Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 15:41
      Mieszkam w Ząbkach a nie wiem skąd dopływa woda do mojego kranu i do jakiej
      oczyszczalni spływa ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka