rembert 21.06.06, 10:13 mam pytanie, czy wczoraj wieczorem około 21 mieliście problemy z wodą? Pytam się, gdyż u mnie zabrakło i tak się zastanawiam, czy była to jakaś awaria, czy też wszyscy tak zaczęli podlewać ogródki, że spadło ciśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marand3 Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 11:39 u mnie się sączyła, myślę że to przez ogródki -swoją drogą to chyba dość kosztowna sprawa podlewać trawę wodą z wodociągu Odpowiedz Link Zgłoś
gooroo2 Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 13:21 A gdzie mieszkasz? Na jakim osiedlu? Odpowiedz Link Zgłoś
cnet Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 13:39 ja rowniez nie mialem wody - ani na 3- ani na 4- kondygnacji os Bajkowe. Strasznie wkurzajace! szczegolnie jak trzeba myc dzieci, ktore ida rano do szkoly... Sytuacja sie powtarza prawie codziennie -> jak ludzie podlewaja ogrodki robert. Odpowiedz Link Zgłoś
tomkrt Re: wczorajszy brak wody 21.06.06, 16:08 Jako osoba podlewająca ogródek z włąsnego ujęcia zapytam się z ciekawości ile kosztuje woda z wodomierza ? ciekawe ile mnie by taka przyjemność podlania ogródka kosztowała ? To bardzo kiepski interes bo podlewając z wodociągu jednocześnie płaci się za ścieki - których faktycznie nie ma tylko bo jest tylko wsiąkanie i parowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
przem202 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 09:03 Ale to w Ząbkach norma - u mnie to już drugi sezon tak się dzieje. MZK podłącza do wodociągu cały czas nowych odbiorców - wystarczy popatrzyć ile się buduje w części połudnowej miasta - ale chyba nie myślą o wydajności wodociągu. Ale lato ma być kiepskie - może nie będzie tak źle :) Odpowiedz Link Zgłoś
unika1 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 10:39 co roku w lecie to norma, brak wody ew. niskie ciśnienie, ja mieszkam na 3 piętrze, więc do mnie ledwo dolatuje, koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
caleb666 Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 13:32 Znam twój ból, u mnie co roku jest to samo też mieszkam na 3 piętrze na Orlej I. Jedynym wyjściem jest wziąść prysznic wcześniej i wykąpać dziecko od razu po przedszkolu........później niestety loteria: wyłączą czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz wczorajszy brak wody 22.06.06, 15:09 Problem ten wystapił także w ubiegłym roku. Powodem jest zbyt mała przepustowość sieci miejskiej względem zapotrzebowania. Każdego roku przybywa w Ząbkach kilka bloków, co powoduje wzrost zapotrzebowania i w konsekwencji okresowe spadki ciśnienia. Bez nowej magistrali wodnej zasilającej w szzcególności południową część miasta się nie obejdzie. Moja wspólnota podlewa tereny zielone wodą miejską. Co prawda nie mamy tego trawnika zbyt dużo, lecz od początku wiosny poszło nam jedynie 12 m3. (2,80 zł/m3). Mamy zamontowany dodatkowy podlicznik wody więc nie płacimy za ścieki. Nie wiem czy jest sens wiercenia własnej studni i montowania hydroforu. Koszty ich wykonania mogą powodować iż w efekcie tańsza jest będzie miejska. Własne ujęcie może się natomiast sprawdzić na dużych wspólnotach posiadających rozległe tereny zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
iza_z-bki Re: wczorajszy brak wody 26.06.06, 11:49 ja uważam, że się opłaca, wywiercenie płytkiej (ok 12m) studni kosztuje o ile dobrze pamiętam ok 300 zł, do tego pomopa ogrodowa ok 150-300 (bez hydroforu). pompa zuzywa ok 250W/h - koszty prądu prawie żadne, mozna podlewać cały dzień. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jaga115 Re: wczorajszy brak wody 28.06.06, 07:41 nie tak do końca, problemem jest raczej Warszawa która w godzinach wieczornych obniza cisnienie podawanej wody co powoduje wyłaczanie sie pomp w Ząbkach, tak więc siada ciśnienie w całej Zabkowskiej sieci. Przy zachowaniu odpowiedniego ciśnienia z Warszawy nie byłoby problemu z dostepnością wody nawet przy odlewaniu ogródków. Odpowiedz Link Zgłoś
rembert Re: wczorajszy brak wody 24.06.06, 08:19 os Legionów. Woda już jest, ale wieczorami na IVp. ciśnienie znacząco spada. Odpowiedz Link Zgłoś
zabkowianin Re: wczorajszy brak wody 22.06.06, 15:41 Mieszkam w Ząbkach a nie wiem skąd dopływa woda do mojego kranu i do jakiej oczyszczalni spływa ? Odpowiedz Link Zgłoś