Dodaj do ulubionych

Program PiSu - pytanie

10.11.06, 14:00
Ponieważ wielu przedstawicieli PiSu zagląda na to forum.
Zadam pytanie na forum Gazety, dlatego że odpowiedź może zainteresować także tych, którzy nie odwiedzają forum na stronie Pana Perkowskiego.

W biuletynie PiSu nr 4
jest zamieszczony program wyborczy PiSu
w dziale drogownictwo czytamy:

"Ponadto należy uwzględnić plany budowy
obwodnic Warszawy i stworzyć z
nimi spójną całość. Przecież
wiadomo, że w niedługim czasie
powstanie :Wschodnia
Obwodnica Warszawy (S-17),
obwodnica Marek (S-8) czy w
nieco bardziej odległej przyszłooeci
Trasa Olszynki Grochowskiej
(TOG). Wykupy gruntów pod te
trasy już się rozpoczęły. Absurdem
byłoby gdyby wybudowano trasę
a wylot skierowany do Ząbek
prowadziłby do nikąd."

Nie podzielam optymizmu autorów w kwestii szybkiego powastania WOW-ki

Ale zainteresowała mnie jedna podana tutaj informacja.
Pod które z wymienionych tras rozpoczął się już wykup gruntów ?
Z tego co się orientuje żadna z wymienionych inwestycji nie ma wydanej decyzji loklaizacyjnej. A tylko taka decyjza daje prawo do wykupu gruntów z wykorzystaniem tzw. specustawy. Tylko trasa S8 ma wydaną decyzje o uwarunkowaniach środowiskowcyh (z czerwca 2006) na odcinku Al Prymasa tysiąclecia - Marki) decyzja lokalizacyjna powinna być następną ale szybko sie nie pojawi, ponieważ GDDKiA podłożyła się troche przygotowując raport odziaływania inwestycji na środowisko co wykrzystało Zielone Mazowsze i decyzje zakarżyło. W efekcie modernizacja Trasy Toruńskiej do parametrów trasy ekspresowej będzie miała rok extra poślizgu czyli zakończy się ok 2011.

Podsumowując żadna z wymienionych w programie PiSu inwestycji nie ma decyzji lokalizacyjnej ani decyzji o uwarunkowaiach środowiskowych.
Czyli są to inwestycje, które z racji prawa o Ochronie Środowiska mogą jeszcze podlegać wariantowaniu (co ma miejsce np. w przypadku WOWki).

Daltego bardzo mnie zaskoczyła informacja, że prowadzony jest wykup gruntów.
Teoretycznie nie ma przeszkód prawnych, żeby GDDKiA kupowała ziemie na zasadach komercyjnych dla odcinków dróg dla których wiadomo z góry że nie będą podlegać waraintowaniu. Ale nie słyszałem zeby GDDKiA takie działania prowadziła - zazwyczaj przeznacza swoje środki na wykupy tam gdzie ma już wydane decyzje lokalizacyjne.

Byłbym wdzięczny autorom programu PiSu o podanie źródła tej informacji.
oraz na jakie drogi trwają już wykupy gruntów.

Pytanie drugie

"Absurdem byłoby gdyby wybudowano trasę a wylot skierowany do Ząbek
prowadziłby do nikąd."

O jakim absurdzie Panowie piszą i wylot jakiej drogi skierowanej do Ząbek mają Panowie na myśli ?

Pytanie 3

Czy mogę prosić o rozwinięcie myśli ?

"Chcemy uniknąć sytuacji, gdy
nowo wybudowane lokalne ulice
staną się drogami tranzytowymi
dla mieszkańców powiatu Wołomińskiego
i zamiast ułatwić życie
mieszkańcom Ząbek, tylko je
utrudnią. "

W jaki sposób chcecie Panowie uniknąć takiej sytuacji i jakie ulice macie na myśli ?
W programie zawartym w biuletynie nie występuje już jawnie droga Nowo-Ziemowita jako łącznik ul. Piłsudskiego i Swojskiej na Targówku.
Pomysł budowy drogi w tym wariancie był prezentowany na spotkaniach z mieszkańcami.
Czy PiS zrezygnował z budowy ul. Nowo- Ziemowita w tej formie ?

Pozdrawiam
Tomasz Kret
Obserwuj wątek
    • piotruscinski Re: Program PiSu - pytanie 10.11.06, 15:41
      To pytanie powinno być zadane na stronie Roberta Perkowskiego do niego samego.

Dlaczego takie długie pytanie zadaje Pan na kilka godzin przed ciszą wyborczą.
      Nawet nie mam czasu go dokładnie przeczytać teraz, odpowiedź zapewne będzie
      niewiele krótsza niż pytanie, więc też trochę czasu odpowiadanie zajmie.
      • tomkrt Re: Program PiSu - pytanie 10.11.06, 17:20
        piotruscinski napisał:

> To pytanie powinno być zadane na stronie Roberta Perkowskiego do niego samego.
        >
        > Dlaczego takie długie pytanie zadaje Pan na kilka godzin przed ciszą wyborczą.
        > Nawet nie mam czasu go dokładnie przeczytać teraz, odpowiedź zapewne będzie
        > niewiele krótsza niż pytanie, więc też trochę czasu odpowiadanie zajmie.

Zadałem również to pytanie na forum Pana Perkowskiego.

robertperkowski.netstrefa.pl/nasze_forum/?wtk=1&post=541
        Przyznaję, że dosyć późno
        Dopiero przed paroma godzinami miałem okazjie przeczytań numer 5 biuletynu PiSu w którym znalazłem kilka niepokojących stwierdzeń i sięgnąłem po numer 4 któego dokłanie nie studiowałem - bo uznałem ze zawiera te same informacje jakie były podawane na spotkaniach z wyborcami.

Myślę, że moje pytania w poprzednim poście dotyczące programu nie są trudne i skomplikowane dla kogoś kto wiedział o czym pisze pisząc program wyborczy PiSu.

Pytanie uzupełniłem jeszcze o mój zarzut do zdania z biuletynu nr 5 strona pierwsza.

"Gdy trasa S-8 (Trasa Toruñska)
        zostanie przedłużona do Drewnicy,zaangażujemy się w odpowiednie inwestycje integrujące drogi gminne z tą trasą
        krajową. " zdaniu towarzyszy mapka z zaznaczonym węzłem Drewnica i opisem "Węzeł Drewnicka stanowiący połączenie dróg lokalnych z projektowany przedłużeniem "Trasy Toruńskiej" S8"

To zadanie jest kompletną bzdurą i świadczy o nieznajomości uwarunkowań technicznych i prawnych budowy dróg.

Nie jest możliwe włączenie ruchu z dróg lokalnych do S8 w tym węźle.

Węzeł Drewnica/Drewnicka jest węzłem dróg ekspresowych - dróg klasy "S" (trasy S8 możliwe, że to będzie kiedyś ViaBaltica i trasy S17)
        i nie ma możliwości wprowadzenia żadnej drogi loklalnej do takiego węzła.

1. W Ząbkach północnych nie ma drogi odpowiedniej klasy, która według prawa mogła by mieć węzeł trasą ekspresową.

2. Nie ma też możliwości prawnych i technicznych aby zbudować dodatkowy węzeł. Odległości pomiędzy węzłami Marki(Piłsudskiego) Drewnica (Drewnicka) i Zielonka są już najmniejszymi jakie dopuszcza w wyjątkowych okolicznościach dla klas dróg "S" Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej Dz.U.99.43.430
        w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie.

Według mojej wiedzy jedyną możliwość włączenia ruchu z Ząbek do trasy S8 dają węzły (Zielonka, Marki (Piłsudskiego), IKEA).

Węzeł Drewnica jest TYLKO węzełem łączącym dwie drogi ekspresowe z zachowaniem relacji skrętnych między nimi.

W okolicy węzła Drewnica jest planowany przejazd drogowy nad trasą S8 łaczący ulicę Szpitalnąj w Ząbkach z ulicą Ząbkowską w Markach ale to będzie tylko przejazd nad drogą S8 bez możliwości wjazdu lub zjazdu z drogi ekspresowej.

Takie plany budowy trasy S8 (obwodnicy Marek) są złożone przez GDDKiA u wojewody i czekają już OD PONAD ROKU na decyzje o uwarunkowaniach środowiskowych.
        Więc nie wyobrażam sobie jak Pan chce zrealizować swój postulat integracji Ząbek z trasą S8 i właczenia do niej ruchu loklanego.

Przyzjanje, to pytanie może być bardziej kłopotliwe od poprzednich.
        Ale biuletyn jest dostępny w internecie dopiero od wczoraj, wersji papierowej jeszcze nie otrzymałęm i nie mogłem go wcześniej zadać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka