02.01.07, 12:10
Mija rok od kiedy zaczęły być wylewane fundamenty pod blok B1.
W założeniach miał być gotowy na przełomie listopada - grudnia 2006.
Niektórzy z mieszkańców mają w umowach wpisywany terin oddania mieszkania 31 XII 2006.

chyba czas na małe podsumowanie stanu budowy.

Blok stoi, prace konstrukcyjno - budowalne można uznać za zakonczone.

Kończą się prace nad zadaszeniem - nad ostatią piątą klatką.

większość bloku jest już ocieplona, i posiada okna - (klatki 1-4)
Prace tynkarskie zewnętrzne wstrzymuje brak okien doświelających poddasze (te fikuśne - trójkątne i półkoliste) oraz brak okien w mieszkaniach ostatniej klatki i na ścianie szczytowej od południa.
w mieszkaniach klatki pierwszej rozpoczął się montaż barierek na balkonach.

Do zamknięcia budynku oprócz wspomnianych okien pozostaje cały parter na którym obecnie hula wiatr. czemu sprzyja brak witryn w lokalach użytkowych i drzi do wejśc do klatek.

Nie wiem jak obecnie wygląda zaawansowaine prac instalacyjno - tynkarkich wewntrz. Ostatnio jak byłem pod koniec listopada na budowie - to mieszkanko miało zrobioną istalacje hydrauliczną, częściowo elektryczną i zalane wylewki.
Brakowało części kabli na ścianach i tynków

Pogoda daje budowlańcom niezłe fory - może tego nie zmarnują.

Obserwuj wątek
    • bartur111 Re: Budowa B1 16.01.07, 20:18
      Witam.
      Jest połowa stycznia na budowie cały czas coś się dzieje (może nie jest to
      zastraszające tempo ale zawsze). Budynek jest prawie cały otynkowany (poza
      szczytem od BajkowegoI), dach jest praktycznie skończony. Ostatnio byłem w
      Ząbkach 11 stycznia 2007, wydaje się że w mieszkaniach z pierwszych klatek
      robione są tynki (okna są pochlapne i wiszą w nich jakieś folie). Jednak wydaje
      się że na nasze mieszkanka przyjdzie jeszcze trochę poczekać.Sugerują to
      informacje od lokatorów innych budynków Bajkowego II. Narazie mieliśmy problem
      z wymuszeniem na deweloperze zmian budowlanych w mieszkaniu (klatka D). Jednak
      głównym jego powodem był bałagan w dokumentacji poszczególnych lokali i
      utrudniony przepływ informacji z biura w kierunku budowy. w końcu jednak się
      udało.
      Pozdrawiam przyszłych sąsiadów.
      • loki43 Re: Budowa B1 08.02.07, 09:08
        Niestety z informacji których udzielił mi developer wynika, że termin oddania
        przesunie sie na konieć czerwca 2007
        • jok5 Re: Budowa B1 08.02.07, 20:08
          Byłam na budowie 07,02,07 i już przy cieciowni dowiedziałam się ,że lepiej nie
          wchodzić i się nie denerwować jak to określił ochroniarz - za pół roku Pani
          przyjdzie to może będzie koniec. Weszłam i ...
          Na samym dole zalepili dziury do lokali użytkowych, ale poza tym nic się nie
          zmieniło od połowy stycznia. Owszem tynki już są ( moje mieszkanie jest w 2
          klatce więc nie wiem jak 3 i 4 klatka )zrobili też instalacje gazową. Myślę, że
          ten termin koniec czerwca jest realny, patrząc na to co się działo z blokiem
          zielonym ile oni musieli czekać. Czy ktoś z Was myślał już o zwrotach kosztów
          za opóźnienie oddania mieszkania przez dewelopera?
          • sdarp Re: Budowa B1 08.02.07, 23:17
            jok5 napisała:

> Byłam na budowie 07,02,07 i już przy cieciowni dowiedziałam się ,że lepiej nie
            > wchodzić i się nie denerwować jak to określił ochroniarz - za pół roku Pani
            > przyjdzie to może będzie koniec. Weszłam i ...
            > Na samym dole zalepili dziury do lokali użytkowych, ale poza tym nic się nie
            > zmieniło od połowy stycznia. Owszem tynki już są ( moje mieszkanie jest w 2
            > klatce więc nie wiem jak 3 i 4 klatka )zrobili też instalacje gazową. Myślę, że
            >
            > ten termin koniec czerwca jest realny, patrząc na to co się działo z blokiem
            > zielonym ile oni musieli czekać. Czy ktoś z Was myślał już o zwrotach kosztów
            > za opóźnienie oddania mieszkania przez dewelopera?

:(
            Myślałem ze do kończ marca się wrobią.
            Kurcze - to pół roku opóźnienia względem tego co mam wpisane w umowie.
            Taka ciekawostka - nikt nie pofatygował się żeby mnie powiadomić o opóźnieniu w jakiś sposób oficjalny.
            Jakbym mieszkał na drugim końcu kraju i 15 stycznia postamnowił przyjechać z ekipą remontowa - to bym sie zdziwił - tak jak to było z bohateremi pierwszego odcinka Alternatywy 4.

Pod tym względem uważam, że developer nie jest w porzadku.
            Powinien poinformować wszystkich na piśmie o opóźnieniu - przecież to niedotzymanie warunkó umowy z ich strony.
            Co do kar - rzeczywiscie jest cos takiego wpisane w umowe ale dawno tam nie zaglądałem.
            W wolnej chwili zajrze - pewnie w kwesti tych kar trzeba będzie wysłać pismo pod prezesa.

Jak z tytnkami na klatkach, jak wogóle wyglądają klatki - coś sie zmieniło ??

rozumiem ze mieszkania maja tynki i instalacje gazową - a drzwi wejściowe ??

Tak na zdrowy rozum to nie zostało tak wiele do zrobienia.

• jok5 Re: Budowa B1 09.02.07, 08:35
              Tynki na klatkach są,nic więcej.Nie ma drzwi nie ma futryn a na klatce
              wejsciowej chodzi się po ziemi bo wylewek też tam nie ma.
              Ja poprosiłam dewelopera o pismo ( które potrzebowałam do Banku )o przesunięcie
              terminu oddania i owszem dali mi je przedłużyli mi do końca marca. Tylko ,że
              teraz znowu tam pójde i będe prosiła o następne i tak w koło.
              Zwalają na brak ludzi , bo na pogodę nie mogą, ja na budowie widziałam dwóch
              robotnikow, są rusztowania na ostatniej klatce, ale z tego co wiem to kończą
              orynnowanie.
              A co do kar jest w umowie ileś procent za każdy tydzień zwłoki, ale też tam
              dawno nie zaglądałam, zrobie to dzisiaj.
              Jednym słowem w lato będziemy tam mieszkać !!!
              • siudex Re: Budowa B1 09.02.07, 23:07
                Czesc
                Jestem chyba jedną z ostatnich osob, ktora podpisywala umowe
                przedwstepna na budynek B1, podpisywalem ja na poczatku stycznia 2007. Od tego
                czasu w obserwuje postepy tej budowy. Na koniec grudnia 2006 nie był wykończony
                dach ani tynki zewnetrzene. W klatce E wiele lokali nie miało okien i z tego co
                widziałem mieszkania te nie miały tynków wewnętrznych. Jakiś więc postęp jest
                czy wystarczajcy to niewiem. Co do kar za niedotrzymanie terminu oddania to za
                każdy tydzień jest to 0,2 % wartości lecz nie więcej niż 5 %, czyli łatwo sobie
                policzyć, że po 25 tygodniach opóźnienia wyczerpuje się limit kar.
                Pytałem 1,5 tygodnia temu w biurze czy termin koniec marca jest mozliwy
                twierdzili, że tak na budowie tego optymizmu już nie podzielali.
                • pospieszka1 Re: Budowa B1 12.02.07, 20:52
                  siudex napisał:

> Pytałem 1,5 tygodnia temu w biurze czy termin koniec marca jest mozliwy
                  > twierdzili, że tak na budowie tego optymizmu już nie podzielali.

Tak z doświadczenia, w biurze to się lepiej o nic nie pytać bo panie tam nic nie
                  wiedzą i ściemniają. Najlepiej już rozmwiać z p. Łysiem lub z p. Zawiszą (to
                  majstrowie) Jeżeli jeszcze ktos w max-arcie nie nagina rzeczywistości to ci
                  panowie (przynajmniej najmniej fantazjują).

A koniec marca jest raczej niemożliwy, jak się będziecie mogli wprowadzać w
                  czerwcu to będzie wielki sukces
    • aguchab1 Re: Budowa B1 22.02.07, 11:55
      witam.
      Ostatnio bylam na budowie w polowie lutego i to co zobaczylam, chociaz jestem
      laikiem jezeli chodzi o budowe to na pierwszy rzut oka widac ze marzec kwiecien
      to daty o ktorych mozna jedynie pomazyc. Mamy mieszkac w klatce D i na dzien
      dzisiejszy juz podaja daty maj czerwiec 2007. W naszym mieszkaniu bo troche
      pozmienialismy plan wszystko idzie nie tak. Owszem mieszkanie jest otynkowane
      sa juz wylewki i nawet podlaczenia elktryczne chodziaz nie wtych miejscach co
      trzeba to i tak widok to jedno wielkie żenada.
      Pojade tam na poczatku marca lub w polowie zeby zobaczyc co sie tam dzieje bo
      nie jestem z w-wy.
      Jesli macie jakies nowe wiadomosci jak postepuje budowa bede wdzieczna.
      Pozdrawiam, moze w czerwcu uda nam sie wspolnie zrobic grila:)
      • jok5 Re: Budowa B1 22.02.07, 19:37
        Witam

Nowe wieści z naszego bloku B1:
        Każda klatka posiada drzwi zbite z desek, już nie chodzi się po piachu na
        parterze tylko jest wylana wylewka, w ciągu 2 tygodni mają wejść z obsadzaniem
        futryn w mieszkaniach bo chcą układać gres na klatkach. W pierwszej klatce
        podobno już zaczeli układac - nie byłam i nie widziałam. Balustrady są też w
        pierwszej klatce.Najgorsze jest to że w lokalach urzytkowych nie ma okien i
        nawet elewacji i mamy w mieszkaniach bardzo mokre ściany jest zimno i nic nie
        schnie.
      • jok5 Re: Budowa B1 22.02.07, 19:41
        Witam

Nowe wieści z naszego bloku B1:
        Każda klatka posiada drzwi zbite z desek, już nie chodzi się po piachu na
        parterze tylko jest wylana wylewka, w ciągu 2 tygodni mają wejść z obsadzaniem
        futryn w mieszkaniach bo chcą układać gres na klatkach. W pierwszej klatce
        podobno już zaczęli układać - nie byłam i nie widziałam. Balustrady są też w
        pierwszej klatce.Najgorsze jest to że w lokalach użytkowych nie ma okien i
        nawet elewacji i mamy w mieszkaniach bardzo mokre ściany jest zimno i nic nie
        schnie.
        • sdarp Re: Budowa B1 23.02.07, 01:26
          jok5 napisała:
          Najgorsze jest to że w lokalach użytkowych nie ma okien i
          > nawet elewacji i mamy w mieszkaniach bardzo mokre ściany jest zimno i nic nie
          > schnie.

Akurat to zawilgocenie jest związane ze szczelnie pozamykanymi oknami.
          na szczęście jakiś czas temu powiercili te otwory - nawiewy do pieców.
          może dzięki nim mieszkania jakoś powoli wyschną.

Brak okien na parterze - tylko sprzyja polepszeniu cyrkulacji powietrza i powinien przyśpieszać schnięcie.

Ciekawe co z dachem - przy topniejącym śniegu ujanwiają sie wszystkie niedoróbki obróbek blacharskich. niestety nikt nas przyszłych lokatorów raczej na strych z latarką nie wpuści i wszystkie przecieki wydą pewnie jako usterki zgłaszane przez osoby mieszkające na ostatnim piętrze.

Niestety moje doświdczenia z wszelakimi fachowcami pokazują że od kiedy weszły do użytku te masy uszczelniające w tubach - akryle, silikony, uszczelniacze dekarskie - wiekszość "fachowców" przestała pracować dokłanie lub nawet nie potrafi zrobić czegoś zgodnie ze sztuką (obróbki dachowe) a swoje niedoróbki zasmarowuje tymi uszczelniaczami.
          Problem w tym ze taka prowizorka jest dobra na rok - dwa - potem wszystko trzeba poprawiać. Sam się czasem zastanawiam jak robili np. dachy kiedy nie było tycvh cudownych past którymi mozna zamaskować spartoloną robotę ale wtedy potrafili zrobićć tak aby nie przeciekało nie przeciekało.

Jak z instalacjami w mieszkaniach - czy jest już instalacja gazowa ?
          wygląda że mieszkaniom brakuje tylko drzwi.
          czy są tynki na klatkach ?
          czy są jakieś ślady prac nad windami - czy pojawiły się drzwi do szybów.

• aguchab1 Re: Budowa B1 23.02.07, 10:46
            Jak bylam w polowie lutego to kaltki przynajmniej D nie byla otynkowana.
            Instalacja elektryczna i hydrauliczne sprawy sa popodlanczane. Teraz czekamy na
            otynkowanie klatek dzrwi wylewki na klatkach i wykonczeniowe sprawy
        • aguchab1 Re: Budowa B1 23.02.07, 10:48
          Witam.
          To w koncu jakas mila wiadomosc. Moze jak faktycznie wezma sie za robote to uda
          im sie skonczyc to wszystko w maj/czerwiec.
          Chcialabym w lipcu tam zamieszkac. Mam nadzieje ze bedzie to mozliwe.
        • sdarp Re: Budowa B1 02.03.07, 14:14
          jok5 napisała:

> Witam
          >
          > Nowe wieści z naszego bloku B1:
          > Każda klatka posiada drzwi zbite z desek, już nie chodzi się po piachu na
          > parterze tylko jest wylana wylewka, w ciągu 2 tygodni mają wejść z obsadzaniem
          > futryn w mieszkaniach bo chcą układać gres na klatkach. W pierwszej klatce
          > podobno już zaczęli układać - nie byłam i nie widziałam. Balustrady są też w
          > pierwszej klatce.Najgorsze jest to że w lokalach użytkowych nie ma okien i
          > nawet elewacji i mamy w mieszkaniach bardzo mokre ściany jest zimno i nic nie
          > schnie.

Nie wiem - z wierzchu wygląda jakby nic się nie działo
          barierki na balkonach są tylko w pierwszej klace.
          nie prowadzone są prace zwiazane ze szkleniem parteru - lokali użytkowych.
          ani z robieniem elewacji.
          z moich obsewacji wynika ze środki angazowane w wykańczanie B1 są jakieś bardzo skromne. nie wiem ilu ludzi pracuje 1-2
          moze ktoś z B3 ma jakieś obserwacje co do aktywności robotników w B1.
          Wygląda to tak jakby developerowi nie zależało na skończeniu trgo bloku.
          zero pośpiechu.

Wogóle to osiedle jest dziwne z punktu widzenia ekonomicznego
          dwa bloki z wykonczonymi mieszkaniami stoją puste.
          w B1 się robota wlecze.

Wygląda na to ze cała energia developera idzie na wprowadzanie
          administratora do wspólnoty B3 i ustalaniu kwesti rozliczeń.

• jok5 Re: Budowa B1 07.03.07, 19:31
            Byłam dzisiaj na budowie: mamy już futryny i na klatkach układają płytki w I
            klatce są na pietrze drugim w II na trzecim ( przykro mi nie wiem jak pozostałe
            klatki ale z tego co mnie poinformował robotnik to tam też robią )-
            • domagoj Re: Budowa B1 08.03.07, 08:02
              Witaj ale musze cię zmartwić na całej budowie naliczyłem dziś 4 robotników ale
              nie byłem w ostatniej klatce moze tam ktoś tynkuje bo z tego co wiem to jeszcze
              troche im zostało.
              Poinformowano mnie że nie mam co liczyć na czewiec oby sie ten ktoś mylił
              Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka