Dodaj do ulubionych

Ząbki do Warszawy.

09.01.07, 14:42
Czemu (podobno) mieszkańcy Ząbek nie życzą sobie przyłączenia do Warszawy?
Obserwuj wątek
    • netgater Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 15:20
      było parę razy o tym:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=39291538&a=39439510
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=52574868&a=52574868
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=50490961&a=50490961

• roman126a Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 15:46
      Sądzę, że do tego tematu będzie trzeba wrócić gdy więcej ludzi zamelduje się w
      nowych mieszkaniach. Jeśli z komunikacją będzie dalej tak beznadziejnie to
      poprę przyłączenie do Warszawy.
      • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 18:48
        Właśnie KOMUNIKACJA to jest główny problem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • adse Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 19:32
          Jest wiele innych spraw które są i nic z nimi administracja samorządowa Ząbek nie robi, albo robi tylko że na ogół źle. Ja jestem za tym że powinny Ząbki dołączyc się do Warszawy, tylko jak to zrobic ?
          Ja mieszkam od 3 lat w Ząbkach i nie widzę dla nich żadnych szans. Szkoda wymienia czemu, sami widzicie codziennie na własne oczy czemu.
          Przykładem jest Wesoła, po włączeniu mają taką komunikację że możemy o takiej pomarzyc.
          • wasyl1978 Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 20:10
            jedno z drugim mie ma nic wspolnego, jako dzielinica warszawy tez musielibysmy
            placic ZTM-owi i to podeobne kwoty co obecnie placimy, a ZTM tez sam nie "daje"
            nowych lini - wymaga to pewnej inicjatywy... i tu trzeba liczyc na nowego
            Bumistrza !
            • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 09:39
              Wasyl978 a masz pewność że dzielnice Warszawy płacą za linnie autobusowe? Z
              tego co czytałem gdzieś (chyba na tym forum) że na naszego burmistrza nie ma co
              liczyć. Jemu lepiej wynegocjować bilety ZTM na kolej. Tylko że te bilety
              podobno negocjuje Wołomin czyli Ząbki dostałyby je w prezencie. Ja myślę że
              mieszkańcy Ząbek jako samorządowego miasta nie mają z tego żadnych korzyści.
              Jeśli się mylę to proszę mnie oświecić.
              • sz0rstki Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 10:25
                Podpisuję się pod tym co napisał Wasyl.
                Polecam Ci vsa ten link:

www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa
                oraz zapytanie u źródła zanim zacznie się biadolić.
                Polecam również prześledzić stare wątki na ten temat
                i argumenty za i przeciw.
                Nowego burmistrza mamy od niedawna, poprzedni, którego "zasługą"
                jest obecny stan rzeczy, zasiadał przez kilkanaście lat.
                Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: czy Ząbki do Warszawy ?
                Argumenty merytoryczne, są zazwyczaj pomijane na rzecz względów
                ambicjonalnych nowych mieszkańców: "Ja to bym chciał mieć meldunek w Warszawie
                a nie w jakiś Ząbkach..." :)))))

pzdr
                • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:19
                  www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa
                  Panie Burmistrzu jeszcze jakiś nocny autobus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • ttjj1 Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 10:32
                Zapewne autobusy i tramwaje jeżdżą bo płaci za to "Warszawa". Zastanów się
                chwilę skąd są te pieniądze i kto decyduje o ich wydawaniu.
                W Warszawie także są wybierani radni a rada miasta liczy kilkaset osób, ponieważ
                to też jest miasto samorządowe. Jak super jest to zarządzanie widać np. po
                "budowie" mostu północnego.

Komunikacja warszawska też jest super. Z naszej perspektywy.

Wg Ciebie wspólny bilet ZTM i KM to żadna korzyść dla Ząbek?
                • netgater Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:14
                  z KM korzysta codziennie znacznie więcej ludzi niż korzystałoby ze 170. W tym
                  względzie uznanie że lepiej najpierw postawić na algomerycyjny bilet ZTM i KM
                  moim zdaniem jest słuszny.

Jeżeli zaś chodzi o ZTM, to czy będąc dzielnicą W-wy, czy niezależną gminą
                  Ząbki - Radni muszą przewidzeć pewne środki w budżecie na komunikację żeby
                  autobusy kursowały. I nie ma to nic wspólnego z przynależnością do W-wy. Wesoła
                  po prostu zaczęła więcej wydawać na komunikację i tyle. U nas ten temat był
                  przez wiele lat zaniedbany, albo załatwiany połowicznie, powstały własne
                  rozwiązania (A1-A3), które pokazały głównie gdzie komunikacja jest potrzebna
                  ale na pewno nie są docelowymi rozwiązaniami.

Pamiętajmy też, że każdemu z nas przysługują zwiększone koszty uzyskania
                  przychodu - o 25% większe niż mieszkańcom miasta w którym pracujemy,
                  miesięcznie więcej o ok.25 zł. Trochę to niweluje zwiększone wydatki na
                  dojazdy.
                • roman126a Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:00
                  Władze gminy mają obowiązek zapewnić mieszkańcom wspólnoty samorządowej
                  odpowiednie warunki do życia, w tym m.in. infrastrukturę i transport. Jeśli
                  gmina nie potrafi sobie poradzić z zadaniami to traci rację bytu i powinna
                  zostać połączona z inną, która to potrafi. I to jest istota problemu.
            • pyzaptys Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:30
              Ok. Wiadomo ze za wszystko trzeba placic.

Dla mnie jako przyszlego mieszkanca Zabek wazna jest wysokosc oplat za karty
              kom. miejskiej. Jezeli Zabki bylyby dzielnica Warszawy oplaty za cala rodzine
              bylyby zapewne nizsze dla nas o ok 120 zl (przy zalozeniu ze wspolny bilet i
              tak powstanie dla calej aglomeracji) miesiecznie.

To jedna sprawa. Druga to mozliwosci nakladow na edukacje i kulture a takze
              standardy zatwierdzone dla ludnosci w dokumentach o rozwoju Warszawy w
              najblizszch latach.

I trzecia mysle ze jedna z najwazniejszych to uwzglednienie Zabek w planach
              rozwoju infrastruktury drogowej miasta. Mysle ze Nowoziemowita oraz wiadukty
              nad torami na Lodygowej i Chelmzynskiej nie bylyby tak odlegle w czasie jak
              teraz... Tylko ze trzebaby zeby Zabki weszly do Warszawy jakos przed nastepnymi
              wyborami na prezydenta :)))

pozdr
              mariusz
              • t.g Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:55
                Dlaczego ludzie przeprowadzają się z Warszawy do Ząbek?
                Podejrzewam że większość tych którzy chcieliby połączenia to właśnie byli
                mieszkańcy Warszawy.
                Więc co było głównym powodem przeprowadzenia się? Zapewne cena mieszkania, w
                Ząbkach znacząco niższa niż w Wawie. Ale ta niska cena jest właśnie m.in.
                pochodną tego, że kiepska komunikacja, że daleko do centrum, że to nie
                Warszawa... może rachunek trzeba było przeprowadzić przed decyzją o
                przepowadzce do Ząbek?
                Żeby było jasne - od urodzenia mieszkałem na Mokotowie, ostatnie kilka lat na
                Tragówku, a od roku mieszkam w Ząbkach. W Wawie pracuję, mam rodziców większość
                znajomych. Zresztą nie czuje wcale, żebym się od Warszawy jakoś specjalnie
                oddalił (mieszkam w okolicach makro - do przystanku przy centrach handlowych
                mam niecałe 10 min. spacerkiem, jak się spieszę to 5 min.
                I nie chcę z powrotem do Warszawy, ani żeby Warszawa przyszła do mnie ;)
                • sz0rstki Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 12:49
                  t.g napisał:

> Dlaczego ludzie przeprowadzają się z Warszawy do Ząbek?
                  > Podejrzewam że większość tych którzy chcieliby połączenia to właśnie byli
                  > mieszkańcy Warszawy.

Ciekawi mnie skąd ta przewrotna teza ??? :O
                  Bo ja z kolei, z doświadczenia (rozmowy z sąsiadami) wiem, że jest akurat
                  odwrotnie. To Ci, którzy przeprowadzili się do Ząbek z dalszych miejscowości,
                  w większości chcieliby przyłączenia. Ja, choć urodziłem się w Warszawie i
                  mieszkałem trzydzieści parę lat na Mokotowie, obecnie jestem zameldowany w
                  Ząbkach i wcale nie jestem gorącym zwolennikiem
                  przyłączenia. Podobnie jak i część moich znajomych którzy również przenieśli się
                  z Warszawki.
                  A dla wyjaśnienia, przeprowadziłem się do Ząbek, ponieważ podobała mi się
                  lokalizacja, ceny nieruchomości oraz co ostatnio się zmienia, cisza i spokój
                  zamiast blokowisk.
                  Tak więc i mój i Twój przykład zdają się nie potwierdzać postawionej tezy... :)

pzdr
                  • t.g Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:58
                    sz0rstki napisał:

> A dla wyjaśnienia, przeprowadziłem się do Ząbek, ponieważ podobała mi się
                    > lokalizacja, ceny nieruchomości oraz co ostatnio się zmienia, cisza i spokój
                    > zamiast blokowisk.
                    > Tak więc i mój i Twój przykład zdają się nie potwierdzać postawionej
                    tezy... :)

Może faktycznie nieco uprościłem, ale rzuciło mi się w oczy przynajmniej kilka
                    postów (w innych wątkach "połączeniowych") w których piszący narzekali jak to
                    mieli dobrze w Warszawie i jak to im sie pogorszyło.

Zamieszkałem w Ząbkach z podobnych samych powodów jak Ty, na szczęscie w mojej
                    okolicy nie ma (i na razie nie będzie) blokowisk, więc dalej mam względny
                    spokój i ciszę :)

Pozdrawiam,
                    • maggy Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 15:27
                      podpisuje sie pod przedmowcami; od urodzenia mieszkalam w Wawie, a od paru lat w
                      Zabkach i jedyne co mi przeszkadza to wlasnie narastajace "umiejskowienie",
                      czyli budowanie blokow gdzie popadnie i rozmaitych marketow, ktore tylko
                      pogarszaja komunikacje w godzinach szczytu; mnie tam na wsi bylo OK i z coraz
                      wieksza niechecia patrze na "zwarsiawszczenie" tego milego badz co badz
                      miasteczka. Nie ludzmy sie, przylaczenie do aglomeracji warszawskiej nie poprawi
                      sieci drog [bo nie ma ich jak poszerzac ani gdzie budowac], nie zwiekszy tez
                      pieniedzy, bo od lat wiadomo, ze w Warsiawce biedniesjze dzielnice dostaja z
                      miejskiej kasy mniej niz te, w ktorych mieszka wiekszosc radnych [ he he];
                      jestem za Ząbkami :)
                  • matmir Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 22:17
                    Ja podobnie jak wy jestem z urodzenia warszawiakiem, mieszkałem w Warszawie 38
                    lat, od 10 lat mieszkam w Ząbkach. I wcale do Warszawy nie tęsknię. Wręcz
                    przeciwnie, gdyby sytuacja na rynku pracy pozwoliła godziwie zarabiać w
                    mniejszych miastach to uciekłbym od Warszawy jak najdalej. Niestety, życie
                    zmusza do codziennych kontaktów z Warszawą.
                    • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 11.01.07, 14:03
                      Witam!!!
                      My się chyba źle zrozumieliśmy. Nie chodziło mi oto żeby w Ząbkach budować
                      bloki, autostrady, centra chandlowe, biurowce itp. Mi się tylko wydaje że jeśli
                      Ząbki zarządzane byłby przez Warszawę. To komunikacja, drogi, kanalizacja
                      znacznie by się poprawiły.
                      A to czy ja jestem mieszkańcem powiatu Wołomińskiego czy Warszawy do dla mnie
                      nie ma żadnego znaczenia!
                      • netgater Re: Ząbki do Warszawy. 11.01.07, 14:50
                        > Ząbki zarządzane byłby przez Warszawę. To komunikacja, drogi, kanalizacja
                        > znacznie by się poprawiły.

Na czym opierasz takie optymistyczne założenia?
                        Bo jakoś nie zauważyłem wspaniałych osiągnięć urzędników z W-wy.
                        Nie rozumiem też dlaczego mieliby się przejmować kilkoma ulicami zwanymi
                        dawniej "Ząbki", na obrzeżach miasta? Miastu jest potrzebny dobry gospodarz,
                        zajęty lokalnymi problemami, a to będzie tylko wtedy, gdy: będzie tu mieszkał,
                        miał na głowie tylko naszą gminę.
                        • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 12.01.07, 11:11
                          netgater napisał:
                          > Na czym opierasz takie optymistyczne założenia?

Skoro przez tyle lat Ząbki jako miasto samorządowe nie zrobiło nic! To może
                          Warszawa coś zrobi? Poprostu trzeba trochę optymizmu.
                • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:12
                  t.g napisał:

Zapewne cena mieszkania, w
                  > Ząbkach znacząco niższa niż w Wawie. Ale ta niska cena jest właśnie m.in.
                  > pochodną tego, że kiepska komunikacja, że daleko do centrum, że to nie
                  > Warszawa... może rachunek trzeba było przeprowadzić przed decyzją o
                  > przepowadzce do Ząbek?

A nie chciałbyś żeby wartość twojej nieruchomości znacząco wzrosła?????
                  • netgater Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:28
                    A po co komu wzrost wartości? Żeby jak wprowadzą kataster płacić większy
                    podatek? Jak ktoś nie zamierza się wyprowadzać, to co mu z papierowego wzrostu
                    wartości mieszkania? A jak się chce wyprowadzić, to trzeba pamiętać, że wzrost
                    wartości dotyczy wszystkich mieszkań w okolicy, więc bilans i tak wyjdzie na
                    zero.
    • vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:25
      www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa]
      Panie Burmistrzu jeszcze jakaś linnia nocna!!!!!!!!!!!
      • ktosiuf Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 16:09
        Przypomnę tylko że "aglomeracja warszawska' to nie Warszawa w granicach
        administarcyjnych, tak gwoli ścisłości. Ząbek do aglomeracji przyłączać bo w
        niej są.
    • rabor1 Re: Ząbki do Warszawy. 12.01.07, 08:49
      Według mnie bardzo ważnym problemem (oczywiście zaraz po komunikacji) jest brud
      i bałagan, który jest w Ząbkach oraz ciagłe kradzieże samochodów - były takie
      okresy że w naszych Ząbkach ginęło więcej samochodów niż w Warszawie
    • k0liberek Re: Ząbki do Warszawy. 15.01.07, 10:09
      > Czemu (podobno) mieszkańcy Ząbek nie życzą sobie przyłączenia do Warszawy?

Bo mieszkają tu od urodzenia i kochają tę wiochę taką jaka jest.
      Bo się wychowali na piaszczystych ulicach, grając w klasy z dzieciakami z całej
      okolicy. Bo "Ząbkowiak" to nie "Warsiawiak", a teraz jak się spotykają to się do
      siebie uśmiechają. Bo to jest NASZE miasto. Tyle emocjonalnie.
      A praktycznie - bo jak się przyłączymy to będziemy jedną z wielu gmin i to wcale
      nie uprzywilejowaną. Za autobus nie oddam mojego miasta. Nie wierzę, że samo
      przyłączenie do stolicy spowoduje, że zostanie pozamiatane, uładzone,
      uporządkowane... I tak będziemy musieli się tym zająć sami - tyle, że ktoś nam
      narzuci budżet i priorytety.
      Narzekać jest łatwo. Znacznie trudniej wziąć się do roboty. Papiery same się nie
      rozrzucają po ulicach, gruz nie wywozi się sam na łąki, śmieci w lesie nie
      pojawiają się znikąd. Przyłączenie do Warszawy tego wszystkiego nie zmieni. Ale
      jakbyśmy podeszli do tego w taki sposób, że to jest NASZE - nie warszawskie, nie
      niczyje, ale właśnie nasze... To może byłoby ładniej, sympatyczniej i porządniej.
      A jak się przyłączymy do stolicy to łatwiej będzie zrzucić odpowiedzialność na
      urzędników, gdzieś tam, w centrum - i może się okazać, że jest jeszcze gorzej.
      • sz0rstki Re: Ząbki do Warszawy. 15.01.07, 10:55
        Szacuneczek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka