vsa 09.01.07, 14:42 Czemu (podobno) mieszkańcy Ząbek nie życzą sobie przyłączenia do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
netgater Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 15:20 było parę razy o tym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=39291538&a=39439510 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=52574868&a=52574868 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=97&w=50490961&a=50490961 Odpowiedz Link Zgłoś
roman126a Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 15:46 Sądzę, że do tego tematu będzie trzeba wrócić gdy więcej ludzi zamelduje się w nowych mieszkaniach. Jeśli z komunikacją będzie dalej tak beznadziejnie to poprę przyłączenie do Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 18:48 Właśnie KOMUNIKACJA to jest główny problem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
adse Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 19:32 Jest wiele innych spraw które są i nic z nimi administracja samorządowa Ząbek nie robi, albo robi tylko że na ogół źle. Ja jestem za tym że powinny Ząbki dołączyc się do Warszawy, tylko jak to zrobic ? Ja mieszkam od 3 lat w Ząbkach i nie widzę dla nich żadnych szans. Szkoda wymienia czemu, sami widzicie codziennie na własne oczy czemu. Przykładem jest Wesoła, po włączeniu mają taką komunikację że możemy o takiej pomarzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: Ząbki do Warszawy. 09.01.07, 20:10 jedno z drugim mie ma nic wspolnego, jako dzielinica warszawy tez musielibysmy placic ZTM-owi i to podeobne kwoty co obecnie placimy, a ZTM tez sam nie "daje" nowych lini - wymaga to pewnej inicjatywy... i tu trzeba liczyc na nowego Bumistrza ! Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 09:39 Wasyl978 a masz pewność że dzielnice Warszawy płacą za linnie autobusowe? Z tego co czytałem gdzieś (chyba na tym forum) że na naszego burmistrza nie ma co liczyć. Jemu lepiej wynegocjować bilety ZTM na kolej. Tylko że te bilety podobno negocjuje Wołomin czyli Ząbki dostałyby je w prezencie. Ja myślę że mieszkańcy Ząbek jako samorządowego miasta nie mają z tego żadnych korzyści. Jeśli się mylę to proszę mnie oświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 10:25 Podpisuję się pod tym co napisał Wasyl. Polecam Ci vsa ten link: www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa oraz zapytanie u źródła zanim zacznie się biadolić. Polecam również prześledzić stare wątki na ten temat i argumenty za i przeciw. Nowego burmistrza mamy od niedawna, poprzedni, którego "zasługą" jest obecny stan rzeczy, zasiadał przez kilkanaście lat. Nie można jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie: czy Ząbki do Warszawy ? Argumenty merytoryczne, są zazwyczaj pomijane na rzecz względów ambicjonalnych nowych mieszkańców: "Ja to bym chciał mieć meldunek w Warszawie a nie w jakiś Ząbkach..." :))))) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:19 www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa Panie Burmistrzu jeszcze jakiś nocny autobus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ttjj1 Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 10:32 Zapewne autobusy i tramwaje jeżdżą bo płaci za to "Warszawa". Zastanów się chwilę skąd są te pieniądze i kto decyduje o ich wydawaniu. W Warszawie także są wybierani radni a rada miasta liczy kilkaset osób, ponieważ to też jest miasto samorządowe. Jak super jest to zarządzanie widać np. po "budowie" mostu północnego. Komunikacja warszawska też jest super. Z naszej perspektywy. Wg Ciebie wspólny bilet ZTM i KM to żadna korzyść dla Ząbek? Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:14 z KM korzysta codziennie znacznie więcej ludzi niż korzystałoby ze 170. W tym względzie uznanie że lepiej najpierw postawić na algomerycyjny bilet ZTM i KM moim zdaniem jest słuszny. Jeżeli zaś chodzi o ZTM, to czy będąc dzielnicą W-wy, czy niezależną gminą Ząbki - Radni muszą przewidzeć pewne środki w budżecie na komunikację żeby autobusy kursowały. I nie ma to nic wspólnego z przynależnością do W-wy. Wesoła po prostu zaczęła więcej wydawać na komunikację i tyle. U nas ten temat był przez wiele lat zaniedbany, albo załatwiany połowicznie, powstały własne rozwiązania (A1-A3), które pokazały głównie gdzie komunikacja jest potrzebna ale na pewno nie są docelowymi rozwiązaniami. Pamiętajmy też, że każdemu z nas przysługują zwiększone koszty uzyskania przychodu - o 25% większe niż mieszkańcom miasta w którym pracujemy, miesięcznie więcej o ok.25 zł. Trochę to niweluje zwiększone wydatki na dojazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
roman126a Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:00 Władze gminy mają obowiązek zapewnić mieszkańcom wspólnoty samorządowej odpowiednie warunki do życia, w tym m.in. infrastrukturę i transport. Jeśli gmina nie potrafi sobie poradzić z zadaniami to traci rację bytu i powinna zostać połączona z inną, która to potrafi. I to jest istota problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzaptys Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:30 Ok. Wiadomo ze za wszystko trzeba placic. Dla mnie jako przyszlego mieszkanca Zabek wazna jest wysokosc oplat za karty kom. miejskiej. Jezeli Zabki bylyby dzielnica Warszawy oplaty za cala rodzine bylyby zapewne nizsze dla nas o ok 120 zl (przy zalozeniu ze wspolny bilet i tak powstanie dla calej aglomeracji) miesiecznie. To jedna sprawa. Druga to mozliwosci nakladow na edukacje i kulture a takze standardy zatwierdzone dla ludnosci w dokumentach o rozwoju Warszawy w najblizszch latach. I trzecia mysle ze jedna z najwazniejszych to uwzglednienie Zabek w planach rozwoju infrastruktury drogowej miasta. Mysle ze Nowoziemowita oraz wiadukty nad torami na Lodygowej i Chelmzynskiej nie bylyby tak odlegle w czasie jak teraz... Tylko ze trzebaby zeby Zabki weszly do Warszawy jakos przed nastepnymi wyborami na prezydenta :))) pozdr mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
t.g Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 11:55 Dlaczego ludzie przeprowadzają się z Warszawy do Ząbek? Podejrzewam że większość tych którzy chcieliby połączenia to właśnie byli mieszkańcy Warszawy. Więc co było głównym powodem przeprowadzenia się? Zapewne cena mieszkania, w Ząbkach znacząco niższa niż w Wawie. Ale ta niska cena jest właśnie m.in. pochodną tego, że kiepska komunikacja, że daleko do centrum, że to nie Warszawa... może rachunek trzeba było przeprowadzić przed decyzją o przepowadzce do Ząbek? Żeby było jasne - od urodzenia mieszkałem na Mokotowie, ostatnie kilka lat na Tragówku, a od roku mieszkam w Ząbkach. W Wawie pracuję, mam rodziców większość znajomych. Zresztą nie czuje wcale, żebym się od Warszawy jakoś specjalnie oddalił (mieszkam w okolicach makro - do przystanku przy centrach handlowych mam niecałe 10 min. spacerkiem, jak się spieszę to 5 min. I nie chcę z powrotem do Warszawy, ani żeby Warszawa przyszła do mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sz0rstki Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 12:49 t.g napisał: > Dlaczego ludzie przeprowadzają się z Warszawy do Ząbek? > Podejrzewam że większość tych którzy chcieliby połączenia to właśnie byli > mieszkańcy Warszawy. Ciekawi mnie skąd ta przewrotna teza ??? :O Bo ja z kolei, z doświadczenia (rozmowy z sąsiadami) wiem, że jest akurat odwrotnie. To Ci, którzy przeprowadzili się do Ząbek z dalszych miejscowości, w większości chcieliby przyłączenia. Ja, choć urodziłem się w Warszawie i mieszkałem trzydzieści parę lat na Mokotowie, obecnie jestem zameldowany w Ząbkach i wcale nie jestem gorącym zwolennikiem przyłączenia. Podobnie jak i część moich znajomych którzy również przenieśli się z Warszawki. A dla wyjaśnienia, przeprowadziłem się do Ząbek, ponieważ podobała mi się lokalizacja, ceny nieruchomości oraz co ostatnio się zmienia, cisza i spokój zamiast blokowisk. Tak więc i mój i Twój przykład zdają się nie potwierdzać postawionej tezy... :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
t.g Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:58 sz0rstki napisał: > A dla wyjaśnienia, przeprowadziłem się do Ząbek, ponieważ podobała mi się > lokalizacja, ceny nieruchomości oraz co ostatnio się zmienia, cisza i spokój > zamiast blokowisk. > Tak więc i mój i Twój przykład zdają się nie potwierdzać postawionej tezy... :) Może faktycznie nieco uprościłem, ale rzuciło mi się w oczy przynajmniej kilka postów (w innych wątkach "połączeniowych") w których piszący narzekali jak to mieli dobrze w Warszawie i jak to im sie pogorszyło. Zamieszkałem w Ząbkach z podobnych samych powodów jak Ty, na szczęscie w mojej okolicy nie ma (i na razie nie będzie) blokowisk, więc dalej mam względny spokój i ciszę :) Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
maggy Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 15:27 podpisuje sie pod przedmowcami; od urodzenia mieszkalam w Wawie, a od paru lat w Zabkach i jedyne co mi przeszkadza to wlasnie narastajace "umiejskowienie", czyli budowanie blokow gdzie popadnie i rozmaitych marketow, ktore tylko pogarszaja komunikacje w godzinach szczytu; mnie tam na wsi bylo OK i z coraz wieksza niechecia patrze na "zwarsiawszczenie" tego milego badz co badz miasteczka. Nie ludzmy sie, przylaczenie do aglomeracji warszawskiej nie poprawi sieci drog [bo nie ma ich jak poszerzac ani gdzie budowac], nie zwiekszy tez pieniedzy, bo od lat wiadomo, ze w Warsiawce biedniesjze dzielnice dostaja z miejskiej kasy mniej niz te, w ktorych mieszka wiekszosc radnych [ he he]; jestem za Ząbkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
matmir Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 22:17 Ja podobnie jak wy jestem z urodzenia warszawiakiem, mieszkałem w Warszawie 38 lat, od 10 lat mieszkam w Ząbkach. I wcale do Warszawy nie tęsknię. Wręcz przeciwnie, gdyby sytuacja na rynku pracy pozwoliła godziwie zarabiać w mniejszych miastach to uciekłbym od Warszawy jak najdalej. Niestety, życie zmusza do codziennych kontaktów z Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 11.01.07, 14:03 Witam!!! My się chyba źle zrozumieliśmy. Nie chodziło mi oto żeby w Ząbkach budować bloki, autostrady, centra chandlowe, biurowce itp. Mi się tylko wydaje że jeśli Ząbki zarządzane byłby przez Warszawę. To komunikacja, drogi, kanalizacja znacznie by się poprawiły. A to czy ja jestem mieszkańcem powiatu Wołomińskiego czy Warszawy do dla mnie nie ma żadnego znaczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Ząbki do Warszawy. 11.01.07, 14:50 > Ząbki zarządzane byłby przez Warszawę. To komunikacja, drogi, kanalizacja > znacznie by się poprawiły. Na czym opierasz takie optymistyczne założenia? Bo jakoś nie zauważyłem wspaniałych osiągnięć urzędników z W-wy. Nie rozumiem też dlaczego mieliby się przejmować kilkoma ulicami zwanymi dawniej "Ząbki", na obrzeżach miasta? Miastu jest potrzebny dobry gospodarz, zajęty lokalnymi problemami, a to będzie tylko wtedy, gdy: będzie tu mieszkał, miał na głowie tylko naszą gminę. Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 12.01.07, 11:11 netgater napisał: > Na czym opierasz takie optymistyczne założenia? Skoro przez tyle lat Ząbki jako miasto samorządowe nie zrobiło nic! To może Warszawa coś zrobi? Poprostu trzeba trochę optymizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:12 t.g napisał: Zapewne cena mieszkania, w > Ząbkach znacząco niższa niż w Wawie. Ale ta niska cena jest właśnie m.in. > pochodną tego, że kiepska komunikacja, że daleko do centrum, że to nie > Warszawa... może rachunek trzeba było przeprowadzić przed decyzją o > przepowadzce do Ząbek? A nie chciałbyś żeby wartość twojej nieruchomości znacząco wzrosła????? Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:28 A po co komu wzrost wartości? Żeby jak wprowadzą kataster płacić większy podatek? Jak ktoś nie zamierza się wyprowadzać, to co mu z papierowego wzrostu wartości mieszkania? A jak się chce wyprowadzić, to trzeba pamiętać, że wzrost wartości dotyczy wszystkich mieszkań w okolicy, więc bilans i tak wyjdzie na zero. Odpowiedz Link Zgłoś
vsa Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 13:25 www.zabki.pl/?go=&sel=8.nowe_polaczenia_z_wwa] Panie Burmistrzu jeszcze jakaś linnia nocna!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiuf Re: Ząbki do Warszawy. 10.01.07, 16:09 Przypomnę tylko że "aglomeracja warszawska' to nie Warszawa w granicach administarcyjnych, tak gwoli ścisłości. Ząbek do aglomeracji przyłączać bo w niej są. Odpowiedz Link Zgłoś
rabor1 Re: Ząbki do Warszawy. 12.01.07, 08:49 Według mnie bardzo ważnym problemem (oczywiście zaraz po komunikacji) jest brud i bałagan, który jest w Ząbkach oraz ciagłe kradzieże samochodów - były takie okresy że w naszych Ząbkach ginęło więcej samochodów niż w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
k0liberek Re: Ząbki do Warszawy. 15.01.07, 10:09 > Czemu (podobno) mieszkańcy Ząbek nie życzą sobie przyłączenia do Warszawy? Bo mieszkają tu od urodzenia i kochają tę wiochę taką jaka jest. Bo się wychowali na piaszczystych ulicach, grając w klasy z dzieciakami z całej okolicy. Bo "Ząbkowiak" to nie "Warsiawiak", a teraz jak się spotykają to się do siebie uśmiechają. Bo to jest NASZE miasto. Tyle emocjonalnie. A praktycznie - bo jak się przyłączymy to będziemy jedną z wielu gmin i to wcale nie uprzywilejowaną. Za autobus nie oddam mojego miasta. Nie wierzę, że samo przyłączenie do stolicy spowoduje, że zostanie pozamiatane, uładzone, uporządkowane... I tak będziemy musieli się tym zająć sami - tyle, że ktoś nam narzuci budżet i priorytety. Narzekać jest łatwo. Znacznie trudniej wziąć się do roboty. Papiery same się nie rozrzucają po ulicach, gruz nie wywozi się sam na łąki, śmieci w lesie nie pojawiają się znikąd. Przyłączenie do Warszawy tego wszystkiego nie zmieni. Ale jakbyśmy podeszli do tego w taki sposób, że to jest NASZE - nie warszawskie, nie niczyje, ale właśnie nasze... To może byłoby ładniej, sympatyczniej i porządniej. A jak się przyłączymy do stolicy to łatwiej będzie zrzucić odpowiedzialność na urzędników, gdzieś tam, w centrum - i może się okazać, że jest jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś