Dodaj do ulubionych

Sytuacja B2 i B4

08.02.08, 15:31
Witam Państwa,
większość z mieszkańców bloków B2 i B4 nie posiada podpisanych do tej pory aktów notarialnych. Pieniądze zostały wpłacone w części lub całości i zostały przyjęte przez Dewelopera mimo, iż wiedział że nie może "sprzedawać" dalej mieszkań. Ja w momencie wpłaty na jego konto wielokrotnie upewniałem się czy wszystko jest ok, tzn. czy hipoteka jest wolna. W sekretariacie panie powiadomiły mnie że owszem, wystarczy wpłacić i czekać chwilę na podpisanie aktu notarialnego... Niestety nikt nie raczył mnie nawet zawiadomić jaka jest sytuacja, że jakaś firma rości sobie pretensje do sprzedawanych właśnie budynków i że sąd wpisał na hipotekę zakaz sprzedaży (pieniądze jednak przyjęto bez żadnych zastrzeżeń). O sytuacji dowiedziałem się przez przypadek we wrześniu!! kiedy wyznaczony termin przez Pana K. minął. Wtedy Pani w sekretariacie łaskawie dała mi lakoniczne wyjaśnienia że "coś się dzieje niedobrego i że jest sprawa w sądzie..." Generalnie nie orientowała sie w ogóle o co chodzi. Po rozmowie z Właścicielem, na którą musiałem czekać trzy tygodnie, nic się wyjaśniło konkretnego - dowiedziałem się tylko jaka jest sytuacja. I tyle.
Nie wiem co dalej mam robić bo już nie mogę mieszkać w "białych ścianach". Fakt że nie płace czynszów i innych rzeczy tylko opłaty za media, jednak nie mogę nic w mieszkaniu zrobić. Nie można się doprosić o wizytę u Właściciela, bo jest "chory" i niedostępny. Nie wiem co się dzieje z wpłaconymi pieniędzmi?... jak mogę je odzyskać?, po prostu sytuacja nadaje się to do programu UWAGA. Panie w sekretariacie nie orientują się kompletnie w tym bajzlu. Zastanawiam się nad prawnymi środkami nawiązaniu "skutecznego dialogu.."
Czy ktoś z Państwa jest w podobnej sytuacji, a może ktoś już "coś" zaczął działać. Proszę o poważne wypowiedzi na ww. temat. Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • mm_team Re: Sytuacja B2 i B4 10.06.08, 21:28
      Witam Pana! jesteśmy dokładnie w takiej samej sytuacji. Od roku
      mieszkamy w b4 nie mając aktu. Ilekroć dzwonię do prezesa M&A
      dostaję wiadomość, że sprawa w sądzie została przełożona na inny
      termin, przeważnie na kolejne 2 miesiące. I tak od roku.. Nie
      płacimy czynszu, mediów, ponosimy dodatkowe koszty ubezpieczenia
      pomostowego.. myślimy o sprzedaży tego mieszkania, ale jak załatwić
      formalności, skoro oficjalnie nie jesteśmy właścicielami
      nieruchomości. Sama mam ochotę ich pozwać!
      • czarny.kapelusz Re: Sytuacja B2 i B4 11.08.08, 19:05
        z tego co mówią panie w okienku, sprawa zakończyła się pełnym
        sukcesem i pod koniec sierpnia mają w końcu być akty notarialne,
        wszystko pięknie ale kiedy zadzwoniłem i spytałem się jakie mają
        jeszcze mieszkania do sprzedania dowiedziałem się że żadne, bo
        wszystkie zostały już dawno sprzedane, dla mnie oznacza to że albo
        sprzedali wszystkie mieszkania temu z kim sie sądzili, albo
        przegrali tę sprawę, wiecie coś na ten temat?
        • pleszak_easy Re: Sytuacja B2 i B4 12.08.08, 12:53
          Firma zawarła ugodę ze stroną i warunkiem jej zawarcia było sprzedanie (po
          niższej cenie) reszty mieszkań. Ugoda spełniona będzie wtedy, gdy firma wpłaci
          deweloperowi za mieszkania kasę. A jak nie wpłaci to wtedy deweloper sprzeda je
          na wolnym rynku.
          • pospieszka1 Re: Sytuacja B2 i B4 26.08.08, 14:59
            Tą firmą jest WOJSKO więc jeżeli przytaczane tu postanowienia ugodowe są
            wiarygodne to będziemy mieli wojskowych za sąsiadów. Przynajmniej wspólnota
            mieszkaniowa B-4 będzie miała taki "problem"
    • maman5 Re: Sytuacja B2 i B4 12.09.08, 14:13
      Witam Państwa.
      Przed kilku dniami podpisałem akt notarialny, było bez haczyków. Natomiast duże
      uznanie dla developera, zgodnie ze swoją obietnicą obniżył cenę mieszkania. Za
      to działanie wystawiam dla Max&Arta dużego pozytywa.
      • reni-fer1 Re: Sytuacja B2 i B4 03.02.09, 10:51
        Witam.
        Tak się złożyło, że ja też "prawie" należę do tych szczęśliwców i posiadam akt
        notarialny... Mam tylko jedno, może nie na miejscu pytanie do maman5, jak nie
        chcesz to nie musisz odpowiadać... Prezes też obiecał mi obniżenie ceny za
        mieszkanie. Czy możesz powiedzieć ile zszedł Ci z ceny???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka