walach2 20.11.08, 21:52 Zapraszam wszystkich aktywnych parafian (zwłaszcza mężczyzn) do pomocy przy sadzeniu tuj. Akcja rozpocznie się w najbliższą sobotę 22 listopada o godzinie 9:00 www.parafia-zabki.pl/akcjatuje.html Artur Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macdalena Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 23.11.08, 14:53 skoro ks. probosz przyczynia sie do przeniesienia ks. Artura to niech sobie sam tuje sadzi. ja i tak bede uczeszczac do innej parafii i mysle ze wiele innych osob rowniez. powodzenia w sadzeniu drzewek ! Odpowiedz Link Zgłoś
walach2 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 05:39 >skoro ks. probosz przyczynia sie do przeniesienia ks. Artura (...) a skąd ta informacja? Nie wiem jaki udział ma czy miał ks Sylwester,(ale na pewno nie on sam o tym decyduje). Wiem natomiast że ks. Artur sam pojechał do ks. biskupa ? Odpowiedz Link Zgłoś
clara2 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 07:48 Może został wezwany? Odpowiedz Link Zgłoś
tomo_kr Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 08:03 Niepotrzebnie chyba łączysz sprawę ks. Artura z akcją sadzenia tuj… Co to ma ze sobą wspólnego? Mącisz tylko. Popracuj trochę fizycznie– chociażby przy okazji sadzeniu tuj – to może się uspokoisz. Ks. Artur jest świetnym księdzem, ale na nim świat się nie kończy… Dystansu do całej sprawy życzę! W tej parafii jak widać coś się dzieje – może mało, nawet zbyt mało, ale jednak …. Wspieraj to dobro, które być może się lekuchno tli a nie tylko krytykuj i się obrażaj! Odpowiedz Link Zgłoś
karla1977 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 10:16 tomo - badz uprzejmy zachowac swoje porady dla siebie. Zwlaszcza ze w moje ocenie nie sa zbyt madre. Odpowiedz Link Zgłoś
clara2 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 11:42 Wiem, ze rzeczywiście mało osób przyszło do pomocy, ale faktycznie nie wiązałabym tego z całą sprawą x Artura. Ja o tujach dowiedziałam się w piątek po południu, podczas gdy już miałam inne plany na ten czas. Chyba nie było ogłoszone? Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa.anita16 ks. Artur 24.11.08, 13:51 Super, że jesteśmy pod wrażeniem ks Artura ale tak naprawdę nie znamy GO jeszcze na tyle aby aż tak emocjonalnie reagować Podejrzewam, że większąść osób podejmując dyskusję w tej sprawie nie zna księdza Sylwestra i nie wie jak wyglądało powstanie naszej parafi od pierwszych dni, nawet nie wysiliło się by porozmawiać i poznać tego człowiekA. Mało tego zatrzymując się nad tym co ktoś powiedział, najczęściej niepochlebnego, na temat proboszcza nie mają swojego obiektywnego zdania. Nie przecze odpowiedniego sposobu rozmowy, dyplomacji, jak wszędzie potrzeba ale można załatwić wiele. Ks Artur -piekne kazania trafiające do człowieka mocno ale może sam rezygnuje.........może to nie to czego oczekiwa....czasami trudno pogodzić się z czymś co otrzymujemy.Pozostaje nam zmienić położenie albo punkt widzenia ale wszystko w oparciu o zaufanie Bogu Wiele osób zrozumie o czym mówię żądni sensacji i tak będę jątrzyć dalej Pozdrawiam A akcja sadzenia drzewek super pomysł szkoda, że więcej osób udziela się na forum niż podczas takich akcji....... Odpowiedz Link Zgłoś
macdalena Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 13:13 spokojnie, sasiadko kochana! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa.anita16 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 21:00 bardzo dobrze i najlepiej tam gdzie przeniosą ks Artura Odpowiedz Link Zgłoś
kalbud Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 14:48 A czy kler ubezpiecza na czas tej akcji i ile płaci??? Odpowiedz Link Zgłoś
adjd Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Święt 24.11.08, 15:24 Do użytkownika kalbud: po co zabierać głos, jeśli nie masz zamiaru wnosić niczego merytorycznego do dyskusji? Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
walach2 Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Świętego 03.12.08, 23:19 Zapraszamy w najbliższą sobotę 6 grudnia przed południem, na kontynuację akcji sadzania tuj na terenie wokół kościoła. www.parafia-zabki.pl/ogloszenia2008.html Artur Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka.zabek Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Świę 05.12.08, 12:54 Jesli chodzi o akcję na terenie parafii, proponuję iść pod warunkiem, że ksiądz przestanie zakłócać porządek i spokój publiczny za pomocą ustawienia dzwonów, które 3 razy dziennie przez 7 dni w tygodniu przekraczają poziom dopuszczalnego hałasu. Jest to w stosunku do mieszkańców, którzy wielkokrotnie księdza prosili o skrócenie czasu bicia dzwonów i ściszenie ich dźwięku: a. Brak szacunku b. Brak zrozumienia c. Szczyt pychy. Nie rozumiem, dlaczego mieszkańcy mieliby iść księdzu na przysłowiową rękę, skoro on całkowicie ignoruje ich prośby? Lub może inna akcja, przy okazji roznoszenia opłatka: zamniast tradycyjnych kilku zowych, petycja pod tytułem "Uprzejmię proszę o ściszenie dzwonów i skrócenie czasu ich bicia". Prośby bowiem nie pomagają, czas na zwarta akcję. Przepraszam za wcięcie się w wątek, ale mam nadziję, że może w ten sposób dotrzemy do serca księdza Sylwestra. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa.anita16 Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 13:25 Kupując mieszkanie trzeba było wziąć pod uwaę położenie bliku Nikt na siłę Pani nie wciskał mieszkania Jak przszkadzają dzwony to z pewnością inne rzeczy związane z ksiedzem , naszą kapliczką ,forma tworzenia parafiiteż zaczną przeszkadzać... Bez przesady warto czasami spojrzeć na sprawe nie przez pryzmat własnego ja bo mnie się na leży ,bo mi przeszkadza ,bo ja ....... Odpowiedz Link Zgłoś
corrida_pl Re: Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 13:45 prawdziwa.anita16 napisała: > Jak przszkadzają dzwony to z pewnością inne rzeczy związane z ksiedzem , naszą > kapliczką ,forma tworzenia parafiiteż zaczną przeszkadzać... Ależ oczywiście "To złodziej! - I pijak! bo każdy pijak to złodziej!!! " > Bez przesady warto czasami spojrzeć na sprawe nie przez pryzmat własnego ja bo > mnie się na leży ,bo mi przeszkadza ,bo ja ....... No właśnie bo ja... Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanka.zabek Re: Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 13:59 Jak przszkadzają dzwony to z pewnością inne rzeczy związane z ksiedzem , naszą > kapliczką ,forma tworzenia parafiiteż zaczną przeszkadzać Nasza kapliczka i nasz ksiądz w niczym mi nie przeszkadzają, droga Pani. Proszę nie przypisywać mi złej woli i nie tworzyć spiskowej teorii dziejów. Przy okazji: jestem praktykującą katoliczką > Bez przesady warto czasami spojrzeć na sprawe nie przez pryzmat własnego ja bo > mnie się na leży ,bo mi przeszkadza ,bo ja ..... Nie chodzi tu o mnie, ale o moje małe dzieci (i dzieci sąsiadów, z tego co opowiadją sąsiadki, również). Dzieci, które budzą się z płaczem na dżwięk dzwonów o 6.30, i które boją się przechodzić koło dzwonnicy (kilka razy niefortunie byłam z nimi na dworze w porze bicia dzwonów bliżej niż 300 metrów od kaplicy). Ksiądz Sylwester podobno lubi dzieci. Może da temu wyraz? W dzisiejszych czasach, gdy każdy ma zegarek i wie, która godzina, dzwony bijące 1,5 minuty rano i wieczorem i 3 minuty w południe to tylko i wyłącznie wyraz pychy księdza Sylwestra. Coś jak ogon u pawia. W przeciwnym razie, dlaczego nie poszedłby na rękę parafianom, wielokrotnie proszących o sciszenie dzwonów? Przykre, że ksiądz Sylwester myśli wyłącznie o sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwa.anita16 Re: Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 14:43 Bijące dzwony nie są inforacją na temat godziny ale przypomnieniem o waznych momentach w ciagu dnia kazdego katolika Tu pewnie zarzudł paść może "ale nie tylko katolicy tu mieszkają" Tak tylko, ze my też narażeni jesteśmy na narzucane formy przez ludzi innych pogladów...proszę zwrócić uwagę Myślę, że nie zna Pani dobrze księdza Sylwestra Mieszkam tu 10 lat i obserwuję zmiany czasami na lepsze...wraz z napływem nowych mieszkańców Niestety radykalne zmiany w tradycji raczej nie byłyby ok Ksiądz proboszcz nie należy do osób pysznych Jeśli potrafimy dobrze zinterpretować tę ceche Moje dziecko bało się bicia dzwonów szczególnie na spacerze ale to wynika z innego odbierania sygnałów przez dzieci lub osoby wrażliwe MEZOMORFICY Czasami pochłonięty człowiek czymś nie zwraca uwagi i nie drażnią go dzwony Dziękuję za dyskusje czasami uda się porozmawiać z kimś kulturalnym tak jak mieszkanka.ząbek ale czasmi trafi się mało wyrozumiały człowiek Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 19:48 > Bijące dzwony nie są inforacją na temat godziny ale przypomnieniem o waznych > momentach w ciagu dnia kazdego katolika przepraszam ale nie należe do sekty katolików i prosze o wyjaśnienie jakie to momenty są wazne dla katolików o 6:30 ?????? !!!!!! > Tu pewnie zarzudł paść może "ale nie tylko katolicy tu mieszkają" > Tak tylko, ze my też narażeni jesteśmy na narzucane formy przez ludzi innych > pogladów...proszę zwrócić uwagę konkrety ??? w czym jako nie wierzacy zakócam CI spokój i ciszę ??? Odpowiedz Link Zgłoś
robert8882 Re: Do mieszkanka.ząbek 05.12.08, 21:51 Badania naukowe dowiodły, że ultradźwięki emitowane podczas uderzania w dzwon uśmiercają wirusa wścieklizny i zapalenia opon mózgowych. Odpowiedz Link Zgłoś
wasyl1978 Re: Do mieszkanka.ząbek 06.12.08, 15:38 czyli Ty powinienes byc zadowololny .... to akurat lekarstwo na Twoje dolegliwości :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zanecin Re: Do mieszkanka.ząbek 10.12.08, 09:58 Apropos miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,6040032,Kuranty_koscielne_nie_trabia__a_rycza.html Odpowiedz Link Zgłoś
anka.k76 Re: Do mieszkanka.ząbek 10.12.08, 21:25 Boże, widzisz, a nie grzmisz????!!!! Dobrze, że chociaż dzwony dzwonią....... Odpowiedz Link Zgłoś
bubikowa Re: Do mieszkanka.ząbek 15.12.08, 22:41 Kolejny raz przychodzi mi stwierdzić, że nasz Ksiądz Proboszcz ma w Pani osobistego Anioła Stróża. Gdy tylko ktoś inny wyrazi swoje zdanie na temat jego słów czy czynów, Pani gotowa przelać za niego krew. Mili Sąsiedzi, wygląda na to, że prawo również stoi po stronie Proboszcza. Art. 156. Ustawy Prawo ochrony środowiska mówi: "1. Zabrania się używania instalacji lub urządzeń nagłaśniających na publicznie dostępnych terenach miast, terenach zabudowanych oraz na terenach przeznaczonych na cele rekreacyjno-wypoczynkowe. 2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do okazjonalnych uroczystości oraz uroczystości i imprez związanych z kultem religijnym, imprez sportowych, handlowych, rozrywkowych i innych legalnych zgromadzeń, a także podawania do publicznej wiadomości informacji i komunikatów służących bezpieczeństwu publicznemu. Art. 157. 1. Rada gminy może, w drodze uchwały, ustanawiać ograniczenia co do czasu funkcjonowania instalacji lub korzystania z urządzeń, z których emitowany hałas może negatywnie oddziaływać na środowisko, z zastrzeżeniem ust. 2. 2. Ograniczenia, o których mowa w ust. 1, nie dotyczą instalacji lub urządzeń znajdujących się w miejscach kultu religijnego." Przyznam szczerze, że mnie wcięło. Kontynuując temat, który nie ma wiele wspólnego z postem, za co przepraszam, pragnę zauważyć, że niezależnie od tego, kto pierwszy zasiedlił swoją działkę, mieszkańcy bloku, czy Kościół, obie strony powinny bezwzględnie dążyć do utrzymania między sobą właściwych stosunków sąsiedzkich. > Kupując mieszkanie trzeba było wziąć pod uwaę położenie bliku > Nikt na siłę Pani nie wciskał mieszkania Co to za podziały na równy-równiejszy, czy „ja byłem pierwszy, a Ty nie masz nic do gadania”? Moim zdaniem, bicie dzwonów, jeśli przekracza dopuszczalne normy natężenia hałasu, jest oczywiście naruszeniem stosunków dobrosąsiedzkich. Ciekawe co by Proboszcz powiedział gdybym w godzinach odprawiania mszy zorganizowała sobie po sąsiedzku na balkonie NAPRAWDĘ GŁOŚNĄ imprezę kultywującą inną religię? Odpowiedz Link Zgłoś
bob-bud Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Świę 05.12.08, 21:49 Zdecydowanie popieram mieszkanke.zabek ponieważ sama mam małe dziecko które bez ustanku i z płaczem za każdym razem budzi się gdy tylko usłyszy te dzwony.Mieszkałam w mniejszej miejscowości gdzie również był kościół pośrodku bloków (było ich mniej niż tu) i dzwony były puszczane z płyty cd z głośników gdy zachodziła taka potrzeba (pogrzeby,święta).Jakoś dało się to pogodzić tylko potrzeba trochę zrozumienia dla innych...gdyby i tu tak było, to wszyscy (nawet ci, którzy mówią że dzwony są cacy i uwielbiają wsłuchiwać się w ich "walenie" odetchnęliby z ulgą... Odpowiedz Link Zgłoś
dandar2 Re: Akcja na terenie parafii Zesłania Ducha Świę 18.01.09, 20:34 niedługo :) Boże Ciało..., to dopiero przesada 1,5 godziny bicia dzwonów. Wezwanie na mszę może być dokonane małym dzwonem... Co do ks Sylwestra, skutecznie zniechęcił mnie do bycia praktykującą katoliczką (a może nigdy nią nie byłam skoro tak szybko zwątpiłam). Odpowiedz Link Zgłoś
zulek3000 Gratuluję Dobrego Gospodarza w Parafii Ducha Św. 26.02.09, 11:52 Wkładam kij w mrowisko, ale nie mogę czytać tych wszystkich paszkwili na x.Ciesielskiego. Ludzie mają pretensje o dzwony, o "opłaty" za to i tamto, o kolędę, o długie msze, o nie wiem jeszcze co. Jedna paniusia nawet napisała, że przez księdza przestała praktykować religię. Co to za jakaś nagonka, ludzie opamiętajcie się. Nie pasuje Ci ten ksiądz to idź do inne parafii na niedzielną mszę. Ale jak chcesz uważać się za katolika to weź odpowiedzialność za los zarówno Kościoła jak i kościoła również w swoje ręce. I daj np. sporą ofiarę na mszę, czy też przy załatwianiu formalności ślubnych, chrzcielnych czy pogrzebowych. Te pieniążki służą potem głównie Wam, zauważcie, że kościoła, który powstaje przecież właśnie za pieniądze nikt Wam nie zabierze. Bieżące utrzymanie paraffi też jest kosztowne (ogrzewanie, światło i inne, włączając w to pensje księży, organisty itd.). Zauważcie też, że Proboszcz naprawdę dba o parafię. Widać tam rękę gospodarza. Nie jest pazerny, nie żałuje pieniędzy np. na ogrzewanie, dzięki czemu w kaplicy przy Powstańców jest w zimę po prostu ciepło, czego nie można powiedzieć o innych parafiach, gdzie ludzie się po prostu przeziębiają. Tak więc nie żałujcie grosza bo warto zainwestować w rozwój parafii, która służyć będzie Wam a także Waszym dzieciom i wnukom. A jak ktoś nie praktykuje wcale a przychodzi do księdza żeby ochrzcić dziecko to niech się nie dziwi, że opłata jest wysoka. Dasz raz na pięć lat 500 zł z jakiejś tam okazji to Ci nie ubędzie. Rodzina, która praktukuje daje średnio powiedzmy rocznie na tacę 4osoby*5zł*4niedziele*12m-cy oraz powiedzmy jedna msza rocznie 100zł, w sumie ponad 5000 zł przez te pięć lat. W takiej rodzinie to można dziecko ochrzcić za darmo. A przypadający na "katolików" obrażonych na księży koszt utrzymania parafii powinien być taki sam jak osób chodzących do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7171 Re: Gratuluję Dobrego Gospodarza w Parafii Ducha 26.02.09, 13:04 ha ha ha Uuśmiałem się po pachy czytajac ta wypowiedź ! Na jakim świecie Szanowny Panie Żyjesz ? Prześledź sobie Szanowny Panie fora internetowe innych osiedli warszawskich czy podwarszawskich - zapewniam nigdzie nikt nie pisze tyle "paszkwili" na parafie (patrz proboszcza) co właśnie tu. A zastanów się Panie Szanowny dlaczego tak jest. Może dlatego, że jak ktoś napisał juz wcześniej proboszcz minął sie z powołaniem. Może warto było zostać komornikiem czy windykatorem. Czy Szanowny Pan nie widzi nic dziwnego w tym, że przy wizycie duszpastarskiej dziecko dostaje obrazek z nr konta ? Czy to normalne, że chrzciny wyprawiane są TYLKO w jedną niedziele miesiąca (a reszcie jak się nie podoba to po mszy), czy norlane jest (jak ktoś napisał) że wobec chrzesnych jest swoistego rodzaju characz wymuszający -> płacisz i jesteś chrzesnym ... itd itd To nie jest parafia tylko MATRIX. Może warto zastanowić się czemu aż tak dużo mieszkań (w nowych blokach - choćby na Powstańców) zamyka drzwi przed księdzem? Ale nie ! Lepiej się nie zastanawić tylko mówić,że to wina ludzi.... Mimo wszystko cieszę się, że Szanowny Pan ... o nie (!) "Paniuś" tak jest za ! Może warto zostać na "stare" lata księdzem i pracować (no bo przecież nie posługiwać) w parafi Zesłania Ducha Św. Pozdrawiam jeszcze parafian Odpowiedz Link Zgłoś
zulek3000 Re: Gratuluję Dobrego Gospodarza w Parafii Ducha 26.02.09, 14:35 piotr7171 napisał: > ha ha ha > Uuśmiałem się po pachy czytajac ta wypowiedź ! > Na jakim świecie Szanowny Panie Żyjesz ? Prześledź sobie Szanowny > Panie fora internetowe innych osiedli warszawskich czy > podwarszawskich - zapewniam nigdzie nikt nie pisze tyle "paszkwili" > na parafie (patrz proboszcza) co właśnie tu. No właśnie, dlatego zabrałem głos w tej sprawie, że jest parę osób, które się na księdza uwzięły i zarażają swoją zawziętością innych, to jest zaraźliwe niestety. > A zastanów się Panie Szanowny dlaczego tak jest. Może dlatego, że > jak ktoś napisał juz wcześniej proboszcz minął sie z powołaniem. > Może warto było zostać komornikiem czy windykatorem. My w Ząbkach budowaliśmy już wiele obiektów sakralnych, w obu starszych od tej parafiach. I mnie nie dziwi, że ksiądz musi zabiegać o fundusze na budowę świątyni. x.Sylwester zanim został proboszczem w tej parafii pracował w obu parafiach, był ceniony przez ludzi (popytaj w parafii Miłosierdzia, tam spędził kilka lat, wielu parafian bardzo chciało, aby został proboszczem po śmierci x.Wacława Kuleszy), sprawdził się w pracy duszpasterskiej. Teraz jak widać zajął się budową i musi być sprawnym menadżerem, który poradzi sobie również z gromadzeniem funduszy na budowę. > Czy Szanowny Pan nie widzi nic dziwnego w tym, że przy wizycie > duszpastarskiej dziecko dostaje obrazek z nr konta ? Bardzo dobry pomysł. Nie widziałem tych obrazków, ale jak się domyślam chodzi o zbieranie funduszy na budowę świątyni. > Czy to normalne, że chrzciny wyprawiane są TYLKO w jedną niedziele > miesiąca (a reszcie jak się nie podoba to po mszy), czy norlane jest > (jak ktoś napisał) że wobec chrzesnych jest swoistego rodzaju > characz wymuszający -> płacisz i jesteś chrzesnym ... itd itd To nie > jest parafia tylko MATRIX. W większości parafii jakie znam jest ustalona jedna niedziela w miesiącu na chrzty. Ma to swoje plusy i minusy, ale to nie jest autorski pomysł x.Sylwestra > Może warto zastanowić się czemu aż tak dużo mieszkań (w nowych > blokach - choćby na Powstańców) zamyka drzwi przed księdzem? Ale > nie ! Lepiej się nie zastanawić tylko mówić,że to wina ludzi.... Tak to jest na nowych osiedlach w każdej parafii, parafia ŚW. Trójcy oraz Miłosierdzia też ma blokowiska i tam jest to samo, z tym, że w parafii Ducha Św. jest tych osiedli znacznie więcej. Dlatego praca tam jest dużo trudniejsza. Można by o tym napisać sporo. > Mimo wszystko cieszę się, że Szanowny Pan ... o nie (!) "Paniuś" tak > jest za ! Może warto zostać na "stare" lata księdzem i pracować (no > bo przecież nie posługiwać) w parafi Zesłania Ducha Św. haha Odpowiedz Link Zgłoś
ra_mol Kolego, z czym do ludzi? 27.02.09, 00:38 Człowieku, nie chcę Cię urazić, ale czytając z kolei Twoją wypowiedź nie uśmiałem się, ale zmartwiłem, że są jeszcze ludzie wypisujący takie bzdety. Znalazł się koleś, któremu podoba się ks. Ciesielski. I ma do tego święte prawo. Próbuje swoją postawę tłumaczyć, i - niezależnie od tego, czy się z nim zgadzamy, czy nie (ja akurat raczej się nie zgadzam) - za to mu się należy szacun. A ta Twoja odpowiedź, to nędza jest i popis żałosny, że niby coś mądrego w tej główce się zrodziło. Aż głupio to komentować. Może tylko tak, że końcówka tych Twoich wypocin, to popis chamstwa, nic więcej. I po co sobie robić taką laurkę, kolego parafian (bo przecież nie parafianin)? Odpowiedz Link Zgłoś