gosia1976 01.02.09, 00:12 Witam, przez parę m-cy mieszkałam poza Ząbkami, teraz sprowadziłam się tu ponownie. Jakoś wcześniej zapamiętałam to miasto jako dziura na dziurze, a tu po powrocie jakby ich było mniej, mylę się czy coś się zmieniło? Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tomkrt Re: Ząbkowskie ulice 01.02.09, 00:52 Masz racje, miasto zmieniło technologię łatania dziur na swoich drogach i zakupiło remonter drogowy. stąd ta poprawa. Oczywiście po zimie zawsze coś wyjdzie nowego. do tego dochodzą szkody "górnicze" czyli pozostałości po źle wykoanaych pracach przy prowadzeniu instalacji w istniejacych już drogach. Albo łaty się wykruszają, albo ziemia pod asfaltem zapada. np. od kilu miesięcy obserwuje dziure na Westerplatte. Najpierw zorbiła się naprawde duża dziura, po kilku dniach została załatana remonterem, ale znowu duży obszar ulicy się zapada. Jest to na 100% związane z rurą kanalizacyjną która została położona w ulicy. tylko nie wiem czy grunt został tak słabo zagęszczony, czy też w tym miejscu rura jest nieszczelna i zachodzi wymywanie gruntu. Obstawiam, że za jakiś miesiąc znowu objawi się tam wielka wyrwa, szczególnie że teraz ten odcinek jest mocno obciążany w związku z budową przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia1976 Re: Ząbkowskie ulice 01.02.09, 19:41 rozumiem, że jak sami łatają to robią to dobrze a jak robił to remonter jakiegoś wykonawcy to łaty szybko wypadały odkrywając te same dziury. z tą ziemią pod asfaltem to chyba prawda, dziur jest mniej ale nie zmienia to faktu, że niektóre ulice to same górki i dołki, duża część utwardzonych ulic powinna zostać chyba od nowa zbudowana po prostu, bo tym remonterem to chyba się tego nie wyrówna, szczególnie, że nie wiadomo co pod tymi górkami, dołkami jest (może nawet jakieś puste przestrzenie?) Odpowiedz Link Zgłoś
frania74 Re: Ząbkowskie ulice 01.02.09, 20:13 Mnie najbardziej wyrzuca podczas porannej jazdy do pracy na dołkach na ulicy Budkiewicza. To chyba najbardziej nierówna droga a taka wąska. Pomimo iż sporo nowych dróg jest budowanych to tą, przydało by się ją wyremontować? Droga wygląda jak po szkodach górniczych na Śląsku. Odpowiedz Link Zgłoś
netgater Re: Ząbkowskie ulice 02.02.09, 09:14 Na Budkiewicza, jadąc od 11-Listopada jest taka górka, jakoś przed osiedlem Kontra-5. Przed tą górką parę lat temu zapadła się chyba kanalizacja i była robiona naprawa. Przyszli, rozkopali, "naprawili", wzieli kasę, a po paru miesiącach dołek w drodze robił się coraz większy. I tak zostało. Teraz jest taki fajny efekt, że tuż przed lekkim wzniesieniem jest dołek. Niezły test resorów. Budkiewicza jest katastrofalna, ale nie tylko ona... -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
robert_swiatkiewicz Re: Ząbkowskie ulice 02.02.09, 13:59 netgater napisał: > Budkiewicza jest katastrofalna, ale nie tylko ona... Powodem stanu technicznego ul. Budkiewicza jest prawdopodobnie kiepski stan sieci kanalizacyjnej. Rury kanalizacyjne rzucano tam wprost w błoto, piasek i torf które w tym rejonie występują. W tym roku cała kanalizacja powinna zostać wymieniona na nową. Projekt został już opracowany, w tym miesiącu PGK wystąpi jeszcze o pozwolenie na budowę. > -------------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś