Dodaj do ulubionych

prosze o pomoc, MC Mobi

19.04.11, 19:11
mam seata toledo II ,rocznik 1999 ale juzj w tej nowszej wersji i to bedzie głowne auto w ktorym bedzie jeździła córka, mam tez peugeota 207, rocznik 2007. corka ma w tej chwili 7 miesiecy i ok 9 kg. nie jest szczuplutkim dzieckiem. chcialabym kupic dla niej fotelik montowany tyłem który pasowałby do moich aut a szczegolnie do toledo. znalazlam spis aut do ktorych nadaje sie mobi, toledo jest na liscie ale nie pisze nic o roczniku, peugeota 207 nie ma za to sa chyba wszystkie iinne modele... wiec nie wiem. czy to ze auto jest na tej liscie gwarantuje stabilne dopasowanie fotelika? moze inaczej.. czy mobi bedzie pasowac do toledo i do peugeota 207? jesli nie, czy jest jakis inny fotelik montowany tylem powyzej 9kg ktory by sie nadawal? bardzo prosze o odpowiedz i pomoc

Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: prosze o pomoc, MC Mobi 19.04.11, 19:57
      Mobi jest fotelikiem który powinien pasować wszędzie bo nie wymaga długich pasów jedyne ograniczenie to kąt nachylenia kanapy i miejsce dla pasażera
      na 90% powinno być wszytko OK
      • andziawa1111 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 19.04.11, 20:11
        dziekuje bardzo za odpowiedz, faktycznie w peugeocie mam bardzo malo miejsca z tylu. spotkalam sie z opinia ze mobi wlasnie wymaga dlugich pasow, jesli nie to swietnie. jeszcze raz dziekuje za tak szybka odpowiedz
    • andziawa1111 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 05.05.11, 15:29
      Przepraszam, że znow zawracam głowę, ale obdzwoniłam w okolicy i nie mam możliwości przymierzenia tego fotelika maxi cosi mobi do moich aut, bardziej interesuje mnie czy bedzie wystarczająco miejsca w toledo, bo przeważnie tam bedize fotelik, jednak chcialabym żeby pasował też do peugeota 207 bo czasem trzeba bedzie go tam zamontowac. kupno 2 fotelikow odpada, na ten jeden zbieram juz od dluzszego czasu wiec stad moje obawy. jestem zdecydowana na fotelik tyłem ze wzgledow bezpieczenstwa, ale obawiam sie czy mała bedzie chciala jezdzic, teraz usiluje sie przekrecic i patrzec do przodu, mam nadzieje ze to tylko przez niewygodna pozycje i brak widocznosci. oczywiscie najlepszym wyjsciem byloby kupno fotelika montowanego przodem i tylem, ale besafe odpada ze wzgledu na cene. fotelik musi byc do 800zl. Proszę o podpowiedz czy są jakies foteliki w tej cenie ktore mozna montowa tyłem i przodem i nie jest konieczne przekrecenie przodem gdy dziecko ma 10 kg? wiem że są jakies do 13 ale nie wiem jakie a poza tym to tez troche mało. chcialabym wozic ja tyłem do 2,5 - 3 lata maksymalnie bo wtedy planuje urodzic 2gie dziecko ktore przejmie ten fotelik, dlatego tez najbardziej interesuje mnie fotelik do 18kg tyłem. czy mógłby Pan jakis polecic?
      mc mobi jest przystepny cenowo i do niego sie sklaniam, ale nie jestem pewna komatybilnosci z autami i nie bardzo mam jak to sprawdzic. Moze ktos montowal do peugeota lub toledo? Jest montowany tylko tylem i boje sie ze cora nie zechce jezdzic. Mam tez obawy co do montażu. no i jest do 25kg co nie jest mi potrzebne, a mniejszy fotelik zabralby mniej miejsca.
      Może są jeszcze jakieś alternatywy? gdyby jednak nie było to z fotelikow do 25kg lepszy mobi czy britax multi tech? moglabym go kupic w niemczech, ale nie wiem jeszcze czy moge pozwolic sobie na niego cenowo. jak te oba modele maja sie do siebie pod wzgledem montażu, bezpieczenstwa i miejsca ktore zajmuja w aucie? na pierwszy rzut oka britax wydaje sie masywniejszy i wiekszy. proszę o odpowiedzi...
      • ponponka1 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 05.05.11, 15:51
        Mobi widzialam tylko w sklepie. My mamy drugi fotelik - Britax Multi tech (glowny to Izi Combi) zamontowany w peugecie partnerze na siedzeniu pasazera (mieszkamy w Norwegii - tu mozna tylem przy wylaczonej poduszce). Fotelik montuje sie bez problemu. Ale jesli kupisz w Niemczech to jak z gwarancja?
        • andziawa1111 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 05.05.11, 16:05
          a no właśnie.. o gwarancji nie pomyslalam, trzeba by było odsyłac pewnie, zreszta on chyba i tak jest poza moim zasięgiem finansowym. czekam na odpowiedzi o mobim i ewentualnie czym innym co by pasowalo do moich potrzeb- dziecko 7miesiecy, 9kg. auta- toledo II i peugeot 207. jak zamowie mobiego w ciemno a nie bedzie pasowac albo mala nie zechce tak jezdzic do 2,5 roku to nie wiem.. mąż mnie chyba ukatrupi, bo on chce przodem, zwlaszcza ze by bylo taniej ale jak mu wytlumaczylam to sie zgadza na ten tylem no ale i tak bedzie na mnie jak cos, dlatego tak dopytuje o tego mobiego. jak ktos ma w takich autach to piszcie prosze
          • ilhenny Re: prosze o pomoc, MC Mobi 05.05.11, 17:20
            pokaż mężowi te filmy
            zwłaszcza drugi fotelik montowany tyłem czyli Besafe
            • ilhenny Re: prosze o pomoc, MC Mobi 05.05.11, 17:20
              www.autoliitto.fi/testit_ja_ajoneuvot/lasten_turvaistuimet/britax_multi-tech_2009/
              • ponponka1 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 06.05.11, 15:54
                Swietny link!!!!
                • andziawa1111 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 07.05.11, 11:33
                  a wiec przeanalizowalam sytuacje i kupie besafe combi - to bedize dla mnie najlepsze rozwiazanie bo boje sie kupic cos co mozna tylko tylem z uwagi na to ze gdyby mala nie chciala lub nie mogla jezdzic tylem to by i tak byl podwojny koszt. męzowi nie powiem ile to kosztowalo big_grinbig_grin niepotrzebna mu ta wiedza tongue_out trudno, na wozek i zabawki juz nie wystarczy.. ale fotelik musi byc dobry.
                  wiec prosze teraz o pomoc:
                  1. besafe combi z isofix czy bez? sprawdzalam w toledo- isofix jest, ale to stare auto (1999) czy bedzie on wystarczajaco wytrzymaly zeby wozic dziecko tylem do tych 18kg? cos mi sie o uszy obiło że w niektorych autach sa słabe isofixy...
                  w peugeocie nie sprawdzalam ale chyba jest skoro auto z 2008 roku.
                  2. wielkośc. czy wejdzie mi to do peugeota 207 tak zeby jeszcze z przodu sie ktos zmiescil?
                  3. kompatybilkosc z moimi autami - toledo II (1999)i peugeot 207 - zalezy mi na tych informacjach poniewaz nawet gdy bede miala okazje przymierzyc do auta to tylko do 1 bo mieszkam na odludziu i muesz przynajmniej 70km zrobic do sklepu i to pewnie sama wiec 2 aut nie zabiore a chcialabym to kupic jak najszybciej. jesli ktos montował w takich autach to prosze opinie
                  • ilhenny Re: prosze o pomoc, MC Mobi 07.05.11, 11:53
                    ja bym nie zaryzykował fotelika tyłem na isofix do 1999 bo musi być to najmocniejsza wersja isofixu i nie mamy pewności czy isofix będzie w stanie przenieść tak duże obciążenia
                    w samochodach tej wielkości jest wystarczająco miejsca dla osób tak około 175 cm
                    na 90% pasuje do obu
                    • andziawa1111 Re: prosze o pomoc, MC Mobi 16.05.11, 11:29
                      czy moglabym dostac jakies namiary na przedstawiciela besafe w rzeszowie lub okolicach?
                      • ilhenny Re: prosze o pomoc, MC Mobi 16.05.11, 11:48
                        www.marko-zabawki.pl/index.php?id=6&PHPSESSID=33fac9f3734109b5db0cc91702666f5c
                    • mamatymona2010 Re: prosze o pomoc, isofix tyłem 17.05.11, 15:40
                      ponawiam swoje pytanie z innego wątku, ale i tu pasuje,
                      jak to jest z tym isofixem i montażem fotela tyłem do 18kg? jak to ma się do golfa IV 98rok i toledo 2002rok. chcemy besafe izi combi x3 isofix dla syna 15miesięcy i 12kg - chcemy jak najdłużej wozić go tyłem - da rade? czy lepiej kupić na pasy (tyle tylko że kłopot z przekładaniem fotela). Amoże montowac i na iso i na pasy jednoczesnie - tak da radę? no ale to po co wtedy isofix. pomocy.
                      • ilhenny Re: prosze o pomoc, isofix tyłem 17.05.11, 16:52
                        nie odważyłbym się na montaż fotelika tyłem na isofix z 1998 roku podobnie 2002 troszkę za stary i podrdzewiały w fotelikach tyłem są zdecydowanie większe obciążenia niż przy fotelikach przodem i mógłby się wyrwać
                        nie można zapiąć razem isofix i pasy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka