Dodaj do ulubionych

Galeria Ogrodnika

10.09.10, 20:56
zdjęcia ogrodów własnych i cudzych, balkony, tarasy i skrzynki kwiatowe. mile widziane zdjęcia-ciekawostki niekoniecznie ogrodowe a także chwile, które zdały się nam ważne i mielibyśmy ochotę podzielić się nimi :)
do dzieła :)
Obserwuj wątek
    • leloop Wollerton Old Hall Garden 11.09.10, 21:27
      na początek moje klimaty, taki np. Wollerton Old Hall Garden, głównie forma, odcienie zieleni, mało koloru, właściwie tylko w miesiącach letnich. ogród nie taki stary, założony w 1984. dla mnie wzór, do którego chciałabym dążyć :), oczywiscie w miare sil własnych i zasobu kieszeni ;)
      strona:
      www.wollertonoldhallgarden.com/garden.html gdzie można zobaczyć zdjęcia
      film:
      www.france5.fr/silence-ca-pousse/silence-ca-pousse-video.php?id_rubrique=136&id_article=1457 kliknąć "voir la video"
      • lellapolella Re: Wollerton Old Hall Garden 14.09.10, 15:14
        podoba mi się, miejscami zbyt uporządkowany ale to akurat przy dużym ogrodzie chyba plus. Przepiękne mają róże, najbardziej mnie wzięły te buraczkowe, podobne do tych, które sąsiadowi dalszemu wyrastają spod betonu na placu:)
        • leloop Re: Wollerton Old Hall Garden 14.09.10, 21:26
          lellapolella napisała:
          podoba mi się, miejscami zbyt uporządkowany ale to akurat przy dużym ogrodzie chyba plus

masz racje, zresztą tam pracuje tabun ogrodników, jest komu robić ;). czasem jak jadę przez Holandię i autobus aby ominąć koszmarne, holenderskie korki skręca w "polne" drogi obserwuje sobie tambylcze ogródki, mało koloru, głównie forma i zabawa odcieniami zieleni. cala produkcja kolorowej egzotyki idzie na Polskie ;)
          generalnie odpowiada mi klimat tego ogrodu i taka nienachalna malowniczość :)
          róże piękne :) ja najbardziej lubię te bladoróżowe, tak jak nie znoszę koloru różowego w życiu tak uwielbiam przy okazji róż :)
    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 13.09.10, 20:45
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/sy4eJzSieeqiQZ4dZB.jpg-test
      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 09:20
        nie otwiera się :(
        w każdym bądź razie u mnie
    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:13
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/7DENKVa8gQPrHrqfTB.jpg
      • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:26
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/CGxovymk5kALAebNPB.jpg
        udało się,troszkę inaczej niż w podpowiedzi ale jest:)
        • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:29
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/sy4eJzSieeqiQZ4dZB.jpg
          ach,,,,to fotki z mego ogrodu
          • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:32
            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/FKvbfHbrLrjHoAJLQB.jpg
            • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:34
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/RBjQW38kKcMYUQbyHB.jpg
              • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:37
                fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/L0L1uBldBibixbgugB.jpg
                • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:38
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/EbQihIDUhD6RIrtMfB.jpg
                  • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:39
                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Faewg3OZQD629bYHOB.jpg
                    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 17:42
                      to tak na pierwszy rzut:) nie wiem jeszcze czy za każdym razem można tylko jedną fotkę wkleić ?
                      rozpoznajecie pewnie te kwiatki?
                      • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 18:08
                        Urocze kwiaty, w kompleksy wpadłam, u mnie mały kwietnik jak na razie :(
                        • krista57 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 19:02
                          Już jesień....
                          http://img205.imageshack.us/img205/4879/12wrzesnia2010002.th.jpg

Kobea pnie się do nieba.

http://img138.imageshack.us/img138/9486/12wrzesnia2010016.th.jpg

Aby zobaczyć zimowity...trzeba głowę przekrzywić:)

http://img689.imageshack.us/img689/6972/12wrzesnia2010019.th.jpg

Rozchodnik okazały w pełni kwitnienia.
                          • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:04
                            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/lCQ1599pe8xnuDKmFB.jpg
                            ..z wyprawy na grzyby....
                            • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:05
                              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/D55YTeFpPEcLbPj9nB.jpg
                              • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:06
                                fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/z9DP8bKUrr0mnJbIPB.jpg
                                • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:07
                                  fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/7LeVmcZuGNhBwbf4cB.jpg
                                  • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:07
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/fuMvAwspi0FZQNCHRB.jpg
                                    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:33
                                      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/P5KT20wsUkEwqYtkcB.jpg
                                      • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:34
                                        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Ci1cfvyU4fMGFPsFQB.jpg
                                        • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:35
                                          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/6ISR7HAbavMrTWqkPB.jpg
                                          • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:35
                                            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/bLs3WM9ca0nrUW9daB.jpg
                                            • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:38
                                              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/vuaT2aLUR6kKB68IAB.jpg
                                              robiłem zdjęcia z różnej odległości aby zaznaczyć środowisko w jakim należy ich szukać :)
                                            • leloop Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:42
                                              Lo matko ja to nawet nie wiem za bardzo jaki to grzyb :}
                                    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:42
                                      Newill, piękne te Twoje kwiaty :) fritilarie uwielbiam, u mnie nie są takie okazale, muszę się postarać ;)
                                      nie rozpoznałam tych białych kitek tylko, chyba na drugim zdjeciu a kokoryczki (to chyba ona) zazdroszczę jak skurczybyk, nie zadomowiła się u mnie muszę jeszcze raz spróbować :) to poprosimy jeszcze jakiś większy kawałek ogrodu :)
                                      Krista Twój ogród tez widać dopieszczony, pięknie :)
                      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:35
                        nie, wrzucaj wszystkie linki do jednego posta, będzie Ci łatwiej.
                        a potem podpowiemy jak wklejać od razu, zeby zdjęcie było w poście.
                        • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:42
                          ok,tego nie wiedziałem,
                          • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 14.09.10, 21:50
                            następne fotki przy okazji, pewnie jutro........długo to idzie wgrywanie przez gazetę ,,
    • hesperia1 nic niezwykłego,ale też się chwalę:) 15.09.10, 13:56
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/seKjF2iVjZGJaLiheB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/kPYQ5UgmNtCmhOayBB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/4NawzHa4uVlCSWjNkB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/SoF8EbiDBayBeGbw8B.jpg
    • hesperia1 I coś dla Yomy;) 15.09.10, 14:00
      fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/ys9RO8RvA4HnKhZFUB.jpg
      • leloop Re: I coś dla Yomy;) 15.09.10, 15:41
        również piękne roślinki, nasturcje uwielbiam :) a te pawie to tez u Ciebie razem z flamingami ?
        • hesperia1 Re: I coś dla Yomy;) 15.09.10, 16:06
          Ta,jedni pawie,sowy i kurki w ogrodzie hodują,a ja takie kurczaki mam na działce;)
    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 15.09.10, 16:17
      to teraz pomarudze ;)
      piękne fotki pięknych roślin ale tylko Krista pokazała kawałek ogródka, reszta napawa się możliwościami sprzętu, wiem, wiem sama tak robię :P
      bardzo proszę o odrobinę więcej, nawet jak będzie bałagan to nic nie szkodzi, przecież to nie dla tv ;)
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/17h4nzP3g5ZzKTtekX.jpg
      tak wyglądał mój ogród na początku lata, gdy jeszcze niewiele kwitło (zaczynały róże) i zaczynało rosnąc.
      po lewo kąt porzeczkowo-jabłonkowy, pośrodku warzywnik zasłonięty grzędą kwiatowo-warzywna, irysy już przekwitły, po prawo fasole i za nimi pomidory, a "przede mną" dynie ;) kwiaty są bardziej w głąb dlatego nic nie widać a tam gdzie stoję z aparatem będzie oczko wodne, które chwilowo jest w prawym dolnym rogu zdjęcia ale, ze zabiera najlepsze słońce, będzie przeniesione. zdjęcie duże ale na małym nic nie byłoby widać ;)
      zdaje sobie sprawę, ze to co widać dalekie jest od ideału, do którego dążę ale pracuje nad tym ;)
      • hesperia1 No dobra.... 15.09.10, 17:06
        Zdjęcie zrobione tuż przed zakupem działki,więc stałam przed siatką jeszcze.Na wprost za tujami stoi altanka,więc zupełnie nas nie widać gdy tam siedzimy:)https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/USUv3EvtmvtgZ6CQeB.jpg
        To zdjęcie jeszcze wiosenne.Po prawej widać kawałek grządki truskawkowej.Obok są maliny których nie widać,za to są widoczne na pierwszym zdjęciu.Krąg na deszczówkę teraz zarośnięty i już tak nie szpeci.Podczas upałów niezastąpiony.Teraz mam już więcej roślin.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/j3Y6VQqAVcVPkEZxbB.jpg
        Na początku zajmowaliśmy się głównie sprzątaniem,bo wyglądało mniej więcej to tak: https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/oMBfmRIBDATO6uJooB.jpg
        I to tyle.Nie ma jak widać czym się chwalić,ale i tak jest lepiej niż na początku.A w przyszłym sezonie jak się rozhasam,jak się rozbujam,bo już nie będę musiała głowy sobie zawracać sprzątaniem.C.D.N. w przyszłym roku......
        • newill6 Re: No dobra.... 15.09.10, 17:24
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/xx0J7Lw4Tof5KlpaEB.jpg
          ogrodowa moda dla pań,,,sezon 2011,,
          • leloop Re: No dobra.... 15.09.10, 20:55
            Newill czy jesteś, ze tak powiem, z kręgu rycersko-historycznego ?
            • newill6 Re: No dobra.... 16.09.10, 18:27
              ..taki żarcik, :),,,to stroje kobiet Wikingów wystawiane na sprzedaż podczas festiwalu w Wolinie.
              Ta roślinka na zdjęciu z białym szpicem to TOJEŚĆ.- LISIMACHIA CLETHROIDES .Kokoryczki bardzo się rozrastają,nie wiem dlaczego u Ciebie problem.
        • leloop Re: No dobra.... 15.09.10, 20:59
          Hesperio,
          sielsko tam u Ciebie, kamienny krąg rozpoznałam, pisaliśmy o nim na PO jeszcze :) takie rzeczy łatwo ukryć, choć kamienna studnia to nie jest ;)
          kiedyś widziałam zdjęcie na którym były drzewka tak jak u Ciebie a miedzy drzewkami zrobione były podłużne rabaty z lawenda bądź irysami, mogą być margerytki albo inna polna mieszanina :)
          • lellapolella Re: No dobra.... 15.09.10, 21:41
            Ja cię kręcę, Hesperio, cudny ten stokrotnik...Aż mi wiosną zapachniało:)
            Newill, dobrze, że się naumiałeś:)
            fajnie się ogląda wszystko:)
            • se_nka0 Re: No dobra.... 16.09.10, 07:03
              W pażdzierniku minie rok, jak wzięliśmy działkę w posiadanie :)

Było tak :

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/EWNmydcP511eH72vSB.jpg

Wygląd 1 maja 2010.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/E4SU1NGpr6DiDL5NJB.jpg

24 maja 2010 :)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/gGGO5FQnmwzUoHudaB.jpg

...i sierpień 2010 :)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/OOO9CsfIGbOv2ZqbMB.jpg

Reszta przed nami :)
              • hesperia1 Re: No dobra.... 16.09.10, 08:12
                Jestem pod ogromnym Wrażeniem.Pięknie i szybko.Widać że DUUUUUUŻO pracy w to włożyliście:)
                • se_nka0 Re: No dobra.... 16.09.10, 09:03
                  Hesperio - wszyscy w tym towarzystwie wiemy, że bez pracy nic się nie da. U każdej/każdego z nas to widać :) Dlatego cieszy to co jest na swoim kawałku ziemi :)
                  • leloop Re: No dobra.... 16.09.10, 09:41
                    Senko,
                    duzo przed Wami ale ile JUZ ZA WAMI i to tej najgorszej roboty :) GRATULACJE :)
                  • krista57 Re: No dobra.... 16.09.10, 09:46
                    Fajnie się ogląda jak działki pięknieją z miesiąca na miesiąc,z roku na rok.
                    Dobrze mają ci co mają je w miarę blisko.
                    Postaram się pokazać jak to było u mnie...jak poszukam.
                    • lellapolella Re: No dobra.... 16.09.10, 15:57
                      no i tak, wyszło na to, że mój fioł ma się dobrze:( Przeglądałam fotki, żeby pokazać ogród a tu tylko róże i róże...
                      na pierwszym planie bohaterka zdjęcia- Eden Rose, w tle coś tam można wypatrzyć:)
                      http://img801.imageshack.us/img801/6568/img3870t.jpg

• se_nka0 Re: No dobra.... 16.09.10, 16:52
                        Róże i różne różności - ślicznie to wygląda, to jest ogród !
                        • newill6 Re: No dobra.... 16.09.10, 17:28
                          ,,też mi się podoba taki styl,:) fajosko
                          nawierzchnia super-cegła i kamień,ciekawe są takie mieszanki,,,może być płytka betonowa,nie koniecznie nowa,,,,,odradzam polbruki-ogród to nie parking ,nie chodnik w mieście.
                          • newill6 Re: No dobra.... 16.09.10, 18:33
                            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Q5i3O5ArkdjJOvJfAB.jpg
                            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/PcQwrbJcqYspFZyKzB.jpg
                            • krista57 Re: No dobra.... 16.09.10, 20:54
                              Dobrały się cztery rodziny i wspólnie dokonały zakupu kawałka ziemi na wsi blisko jeziora.
                              http://img534.imageshack.us/img534/1179/2007sierpien1.jpg

Ta droga nadal istnieje w takim stanie jako tzw polna.

Wiosna 2008-ogradzamy teren,siejemy trawę,przezywamy pierwsze niepowodzenia .Po deszczach na nierównym terenie woda zrobiła
                              kałużę w której zgniły pierwsze iglaki/świerk serbski.
                              http://img811.imageshack.us/img811/7584/20kwietnia2008.jpg

Od czego tu zacząć??

Rok 2009- stawiamy budę bo przecież musi kosiarka mieć jakieś schronienie/oczywiście nie kosimy co tydzień/,nam zostaje namiot ogrodowy.Gdy go nie złożymy przed wyjazdem to poleci z wiatrem.
                              http://img517.imageshack.us/img517/401/20090704weekendrodzinny.jpg

Rodzinna integracja.

http://img94.imageshack.us/img94/401/20090704weekendrodzinny.jpg

Musi być wiele miejsca,każdy ma w ręku paletkę...

http://img26.imageshack.us/img26/8535/20090625re023.jpg

a i miejsca na lądowisko helikoptera musi starczyć.

Tak obecnie wyglądają moje nasadzenia z rabatami przy płocie.
                              http://img823.imageshack.us/img823/2613/94417183.jpg

wiosna.

http://img148.imageshack.us/img148/4011/19lipca2010018.jpg

Lato 2010.
                              • krista57 Re: No dobra.... 16.09.10, 21:09
                                Przepraszam ,że wstawiłam zdjecia a nie linki do nich.

Chciałam tylko dodać,że inaczej zapewne wygląda ogród przydomowy,
                                inaczej działka rodzinna a jeszcze inaczej taka jak moja rekreacyjna,duża
                                i oddalona od miejsca zamieszkania.
                                Do tej pory nie znalazłam wzorca do którego należy dążyć.Jeden z moich sąsiadow ma już postawiony letni dom z wytyczonymi betonowymi
                                scieżkami,z rabatami obsypanymi kolorowymi zrębkami kory.
                                • leloop Re: No dobra.... 16.09.10, 21:30
                                  bardzo dobrze, ze wstawiłaś zdjęcia, lepiej się ogląda choć może niektórym gorzej się otwiera ;)
                                  teraz wszystko zależy od tego jaki charakter ma mieć Twoja działka, czy musi mieć duzo miejsca na rodzinno-przyjacielskie harce czy tez chciałabyś rozwijać swoja ogrodnicza pasje. na mój gust trochę pusto pośrodku ale być może potrzeba Wam tyle wolnego miejsca. no i chyba puściłabym coś pnącego po tym betonowym parkanie, trochę mi nie pasuje do reszty ;)
                      • hesperia1 Re: No dobra.... 16.09.10, 20:29
                        Piękne te Wasze ogrody i roślinki:)Piękne...mam nadzieję że i moja działka kiedyś będzie choć trochę tak wyglądała.A te cegły i kamienie to moje klimaty,w ogóle to co Lella pokazała nieziemsko urokliwe,niesamowicie podoba mi się .Posiedziałabym w takim ogrodzie.....
                        • newill6 Re: No dobra.... 16.09.10, 21:42
                          Przy takim płocie możesz posadzić Rdest Auberta,szybko urośnie i zakwitnie białymi wiechami....
                          • krista57 Re: No dobra.... 16.09.10, 22:16
                            Zgadzam się,że betonowy płot jest okropny.
                            Wiedzieliśmy o tym od początku...ale taka była konieczność...
                            Mam już dwa rdesty i wystarczy.Rosną błyskawicznie.
                            Ta działka nigdy nie będzie ogrodem, bo po pierwsze jest zbyt odległa
                            a po drugie w przyszłości może powstanie dom.Jak narazie nie chcemy
                            mieszkać na wsi.
                            • se_nka0 Re: No dobra.... 17.09.10, 06:36
                              Piękna, spokojna,rekreacyjna działka. Jest gdzie pojechać, jest się gdzie spotkać. Płot jaki jest, każdy widzi, ale o solidność chodziło, prawda? Moja na razie w ogóle nie ogrodzona i mogłaby nawet tak zostać. Wśród innych działek Ogródka, nie ma konieczności. W Twoim terenie sądzę, lepiej, że solidne ogrodzenie oddziela skutecznie teren. Też chcę tak ,,pod płotem,, zasadzenia robić jak przyjdzie pora.:) Fajnie się odpoczywa na swoim, prawda?? I o to w tej całej działkowej zabawie chodzi :)
                              • newill6 Re: No dobra.... 17.09.10, 07:13
                                na moim terenie sporo takich ogrodzeń w podobnych miejscach stoi,,,widać praktyczny plot.
                                poproszę coś naturalnego na przeziębienie:)
                                • se_nka0 Re: No dobra.... 17.09.10, 08:01
                                  Wymocz nogi w gorącej wodzie,ew. gorąca kąpiel i pod kołderkę. Czosnek, sok z cebuli jeśli potrzeba. Wyleżeć!!
                                  • leloop Re: No dobra.... 17.09.10, 08:33
                                    mleko+miód+czosnek i do łóżka :)
                            • leloop Re: No dobra.... 17.09.10, 08:48
                              to fajnie, ze już się coś pnie po tym "płocisku" ;)
                              mieszkam w kraju, gdzie zwykle ogrodzenie z palików i paru desek wystarcza a czasem parę krzaków i drzew, zeby zaznaczyć "to mój teren, nie wchodź bez zaproszenia", odzwyczaiłam się od takich twierdz :( ludzie sadza żywopłoty raczej z powodu, ze jest to "dostatnio i po modzie" ;)
                              ludzie bardziej szanują cudza prywatność i własność (zwłaszcza), choć nie twierdze, ze nie ma wyjątków :/. gdybym ja miała się ogradzać i chować wszystko pod klucz, ło matko zwariowałabym :}
                              Na Twoim miejscu spróbowałabym jednak zrobić kawałek ogródka z roślin, które nie wymagają stałej obsługi, np. trawy w miejscu najbardziej nasłonecznionym, albo różne konstrukcje z wierzby i wikliny (tak dla zabawy) poszukam trochę zdjec i powklejam :)
                              • newill6 Re: No dobra.... 17.09.10, 08:55
                                fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/hA2b5Z1odalnTxbz5B.jpg
                                kiedy to posadziłem nie pamietam,jak rosło widziałem,jak się nazywa nie wiem?
                              • newill6 Re: No dobra.... 17.09.10, 09:05
                                trawy,,,masz rację.....świetnie wyglądają centralnie a i przed płotem,,,,,ja swoje Miskanty ( lubią słońce wówczas zakwitną)rozsadziłem na tle płotu drewnianego,mimo że w innych miejscach pojedynczo też mam,,zebrinus jest efektowną trawką.rozplenica,owies,kostrzewy itp.duży wybór -warto
                                • lellapolella Re: No dobra.... 17.09.10, 15:40
                                  napar z kwiatów czarnego bzu lub wiązówki + miód, pod warunkiem, że nie jesteś uczulony na salicylany.
                                  Ta ostatnia roślinka Newilla- baaaaardzo ładna. Co zacz?
                                  Wszystkie ogrody urokliwe i zawsze można coś podejrzeć:P
                                  • newill6 Re: No dobra.... 17.09.10, 20:01
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/4z7BVvEbb4FQTc6vgB.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/AexGcsT8Aygzi6I6TB.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Pnw1I2zgEjsTtlisAB.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/BIDnLkIy2VeacUIGcB.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Ikc78aAIu4D21qpvBB.jpg
                                    kilka następnych fotek z mojej działeczki,rośliny ozdobne rosną po lewej i prawej stronie od wejścia na ok 5m wgłąb,następnie od str południowej szpalery porzeczek,i warzywniak do końca aż do folii,wzdłuż płotu maliny,strona prawa,troszkę truskawek ,malin agrestu piennego iwarzywka niewielki trawnik,altana obrośnięta bluszczem trójklapowym,leszczyna czerwona-,pergola obrośnieta glicynią,lubię to przejście pod nią zwłaszcza gdy kwitnie,,,z prawej wzdłuż altanki skalniak z ziemi po wykopaniu piwniczki,,,,,dalej z tyłu altanki oczko wodne i placyk wypoczynkowy,,,to tak w skrócie o mnie.jednym słowem ciasnota,,horyzontu nie widać:)
                                    • se_nka0 Re: No dobra.... 17.09.10, 20:12
                                      Jaka fajna ,,ciasnota,, ! :)
                                    • hesperia1 Re: No dobra.... 17.09.10, 20:41
                                      Newill ja tez tak chcę:(Jaki ten Twój ogród piękny.Piękny,piękny, piękny,pię............. jak patrzę na te Wasze cuda to jednak budzi się w mym sercu nadzieja że ja ze swoją ograniczoną wyobraźnią stworzę dzięki Wam tez coś pięknego:)Newill-już nic nie mówię:)
                                      • krista57 Re: No dobra.... 17.09.10, 21:01
                                        Na taki ogród jak ma Newill trzeba latami czekać.
                                        Hesperio my też się doczekamy...może za 10 lat.
                                        Oprócz czasu trzeba pracy,kasy : )
                                        • leloop Re: No dobra.... 17.09.10, 21:29
                                          10 lat szybko zleci ;) za szybko ...
                                          kasy aż tak duzo nie, wystarczy się zakolegować na sympatycznym forum ;) i wymieniać roślinami :)
                                          poza tym podpytywać u zaprzyjaźnionych działkowiczów, większość ma nadprodukcje roślin po jakimś czasie i chętnie oddaje w dobre ręce :) no i nauczyć się rozmnażać rośliny, wtedy inwestycje będą najwyżej w jednym egzemplarzu.
                                    • leloop Re: No dobra.... 17.09.10, 21:31
                                      cudnie ciasno Newill :)
                                      to jeszcze adres poprosimy, zeby można Cie było odwiedzić na tej pięknej działce ;)
                                      • newill6 Re: No dobra.... 18.09.10, 06:03
                                        ,,od bramy głównej 50m prosto,dalej prawa alejka skos ok 100m i moja furtka zarazem 1sza z prawej strony ,:) charakterystyczne dwa olbrzymie jałowce przy furtce, zapraszam :)

Miło słyszeć tak ciepłe słowa :),faktycznie ok 8-10lat gdy zabrałem się za niego,wówczas to miałem trzy lata bzika!,każde wolne minuty przyporzadkowane ogrodowi.wkopywanie,wykopywanie-przesadzanie to była normalka,rozmnażanie roślin dla siebie i sąsiadów także ,nie bylo wówczas tych szkółek,sklepików z roślinami,wszystko ściągane z zachodu za jeszcze DM.wyszukiwałem w literaturze nazwy łacińskie roślin a po nich już nie było problemu z zakupem,radocha była ogromna gdy przejeżdżałem już z nimi granicę ech:)))
                                        • lellapolella Re: No dobra.... 18.09.10, 14:04
                                          mnie też się bardzo newillowa ciasnota podoba, szczególnie glicynia na pergoli jest magiczna. Od lat mi się coś takiego marzy, M.nawet budował podobne pergole ale jakoś nigdy nie u nas... W dobie szajby różanej widoki maleją, nic to, czasem popatrzę na Twoją i musi wystarczyć...:)
                      • leloop Re: No dobra.... 27.09.10, 09:14
                        Lello,
                        dopiero teraz otworzyło mi się Twoje zdjęcie :}
                        w klimacie ogród podobny do ogrodu wuja mego męża, naszego rodzinnego guru od dyn, pomidorów i papryki :) u niego jest podobnie, maksymalnie jak największa liczba roślin na metrze2 :)
                        podobie mnie się
                        • se_nka0 Re: No dobra.... 29.09.10, 19:38
                          Zabrakło koloru zielonego :)
                          Nie ma się co okłamywać - już jesień.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/w32qHB843FlBApuRlB.jpg
    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 24.09.10, 17:33
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/Pbr4C0TVvbPGdw5biB.jpg
      ciekawostka-kolonie kormoranów ,swoimi odchodami niszczą drzewa
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/LCxmJHqb9vTLAvtBZB.jpg-zachód słońca ,wiadomo:)
      • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 24.09.10, 17:36
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/LCxmJHqb9vTLAvtBZB.jpg-poprawka
    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 29.09.10, 21:44
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/WEz9FTlAoG7xMPKHtB.jpg
      co to jest? :)
      • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 29.09.10, 21:53
        Wygląda jak pokrojone ogonki grzybów ;)
        • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 29.09.10, 23:48
          niestety nie:) grzybów nie mam na działce
          • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 30.09.10, 08:22
            Początek nalewki z pigwowca?
            • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 30.09.10, 17:10
              znasz sie na trunkach-:)
              • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 30.09.10, 17:46
                Tak równiutko pokrojone, że nigdy bym nie powiedziała, iż to pigwowiec. A gdzie miejsce po pestkach, hę ? :)
              • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 30.09.10, 18:16
                Bo ja na nalewkę wpadnę z ciastem;)
    • leloop jesien jak nic 30.09.10, 22:48
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/ZgVe7VY8LGoSEaaMPX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/aoJvspmKTyaPKaU0iB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/LQrZcgRwIrMVkFeTfB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/cUVLa2bl1ICCLdiVMX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/BsJCcJnlRnFGo13InX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/2OhPnbfpHHcJbw0loX.jpg
      • se_nka0 Re: jesien jak nic 01.10.10, 09:59
        Jesienne róże :)
        • krista57 Re: jesien jak nic 01.10.10, 16:26
          http://img691.imageshack.us/img691/641/24wrzesien2010003.jpg

http://img683.imageshack.us/img683/8378/24wrzesien2010006.jpg
          • newill6 Re: jesien jak nic 06.10.10, 18:53
            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/OV7kLg2r5IfANskmtB.jpg
            przepiękna żurawka-ogród Hortulus w Dobrzycy
          • leloop Re: jesien jak nic 06.10.10, 19:30
            a wlasnie u Kristy czyżby nie wałkowana dziś rudbekia ? szkoda, ze zdjęcie się przewróciło ;)
            żurawka piękna, zresztą hosta jej nie ustępuje urodom, ze tez slimory jej nie pożarły ...
            • krista57 Re: jesien jak nic 06.10.10, 20:38
              na tym przewróconym z tyłu to na pewno nachyłek okółkowy jest,
              tak się pięknie prezentował całe lato,że dokupiłam następne.
              • leloop Re: jesien jak nic 06.10.10, 21:05
                i znowu pudło ;)
                • lellapolella Re: jesien jak nic 07.10.10, 16:09
                  Leloop, ten biały kwiat na zdjęciu z pięknotką, to co?
                  BTW, o nasionka z pięknotki można się uśmiechnąć?
                  Czym się różni chłopiec od dziewczynki, tzn. czy się różnią, zanim zaowocują( w wieku siewkowym, że tak powiem...)
                  • leloop Re: jesien jak nic 08.10.10, 14:00
                    aleś mnie zażyła ta pięknotką, znowu se musiałam guglac ;)
                    otóż jest to anemone japonica wersji lengłydż a jak mi wiki przetłumaczyła zawilec japoński, proponowałam Ci przywiezienie ale milczałaś ;) lubi wilgoć choć glebę przepuszczalna i półcień, pięknie się rozsiewa :)
                    nic straconego, mogę dowieźć następną razą :)
                    • lellapolella Re: jesien jak nic 08.10.10, 14:21
                      aaa, to to:) zawilec kiepsko mi się kojarzy po prostu, zdaje się, że załatwiłam jakieś metodą "na lilie", tzn. długo było niewidzialne i ja to dziab, dziab i finito, amen...Ino mój był czerwony i tak znów nie było mi żal, biały to co innego...
                      mam dwa piękne kawałki ogrodu w planie, tylko przez brak wyobraźni przestrzennej mej czekają do wiosny, bo jednego nie potrafię wyobrazić sobie bez foliaka a drugiego z:)Poza tym, spodziewam się tam krzątaniny, chaosu i ostrego deptania w trakcie, ale jak już się przewali i ułoży, pomyślę o przerwaniu milczenia:D
    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 12.10.10, 17:54
      Dziecko wyciągnęło mnie dziś do lasu na grzyby, najładniejsze były takie !

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/Wu7aOB63bdO7JHaVjX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/RtnlS3R4IqTyBB1ABX.jpg
      • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 12.10.10, 18:57
        www.youtube.com/watch?v=JK3V5jPFLGs&feature=related
        • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 12.10.10, 19:29
          Leloop - ładne :) Na jednej z działek w n/O.D rosną sobie takie pod brzózkami zostawione jako ozdoba :) Działka zadbana, typowo rekreacyjna na skoszonej trawie widać tylko liczne, czerwone łebki.
          • leloop Re: Galeria Ogrodnika 12.10.10, 21:07
            Senko, te rosły na jedynej polance, na której nie było ani jeżyn ani kolcolistu.
            a w ogóle to było tak:
            miałyśmy już dwa wypełnione po brzegi pudelka + jednego olbrzyma do trzymania każda w jednej ręce + smycz ze psem na końcu. zamiast, po bożemu wracać droga do domu zboczyłyśmy jeszcze do jednego lasku, gdzie oczywiscie znalazłyśmy tyle, ze wypełniłyśmy kieszenie ;) lasek był wąski ale długi i nie chciało nam się zawracać, poszłyśmy na szagę wiedząc, ze tam są chaszcze jeżyn i onego kolcolistu (kłujący potwor w każdym stadium).
            była jeszcze polanka z tymi ślicznymi grzybkami a potem już tylko plątanina. co jakiś czas jawiło się nam coś na kształt ścieżki (znalazłyśmy butelkę po piwie), ale koniec końców zatrzymała nas ściana kolcolistu, musiałyśmy zawrócić :/ pies miał dość, ciągnął nas niemiłosiernie, jak dotarłyśmy w końcu do domu, padł na pysk. ja podrapane cale łydki (wybrałam się w przykrótkich legginsach :}), ręce, dziecko na szczęście poszło w kaloszach :). nie zgubiłyśmy ani jednego grzyba a większość to są prawdziwki :)
            w pewnym momencie dopadł mnie strach, ze się zgubiłyśmy, pierwszy raz tak irracjonalnie się przestraszyłam, a powodu nie było bo te nasze laski tycie i co chwile jakieś pole z kukurydza, wiec zupelnie bez sensu ;)
        • leloop Re: Galeria Ogrodnika 12.10.10, 21:09
          Newill, to jakieś przesłanie à propos tych grzybów ? ze stara indianka, grzyby, napar, czary-mary ... ;D
          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 13.10.10, 06:32
            Z braku braku pojemników na zebrane grzyby, miałam przyniesione w koszuli męskiej, zapiętej i zawiązanej rękawami. Co tam koszula, szkoda było zbieraczowi zostawić grzybów ;)
            • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 16.10.10, 17:55
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/0CZPSjmQDBJVb6YCBB.jpg-letni widok z balkonu
              fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/lYyySLoduKbAjmLzfB.jpg...działka
              • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 16.10.10, 20:02
                przy jednym i drugim piszą mi not fund:(
              • leloop Re: Galeria Ogrodnika 16.10.10, 22:17
                Newill, czy aby na pewno nie skasowałeś oryginałów na FF, bo u mnie mówi, ze link uszkodzony. najlepiej naucz się wklejać bezpośrednio na forum (wcześniej zmniejszając foto) za pomocą guzika IMG. wtedy będziesz wiedział czy widać czy nie ;)
                • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 17.10.10, 16:18
                  może teraz będzie poprawnie
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/0CZPSjmQDBJVb6YCBB.jpg
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/lYyySLoduKbAjmLzfB.jpg
                  • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 17.10.10, 16:57
                    Otwiera się:) Piękne widoki !
                  • leloop Re: Galeria Ogrodnika 17.10.10, 20:54
                    jest bardzo poprawnie :)
                    ta woda to Ci się do domu zaprosiła ?
                    ogródek marzenie :) pasuje do chatki z mojego posta ;)
              • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 18.10.10, 13:44
                A mi sie widok z balkonu nie otwiera:(
                • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 18.10.10, 13:45
                  Już mi się otworzył,pięknie:)
                  • leloop Re: Galeria Ogrodnika 05.11.10, 22:18
                    ciekawe czy ostatnie tego roku
                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/JLNj0X6xo4y5LbZDqX.jpg
                    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 05.11.10, 22:19
                      i jeszcze w jesiennych kolorach, oczywiscie w realu duzo piękniejsze
                      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/t9LnarGaVKZUpZUsLX.jpg
    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 31.10.10, 15:51
      nieogrodowe zupelnie
      znalezione na fb
      https://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs298.ash1/22564_107214279291183_100000078352383_196198_577797_n.jpg
      • leloop cd. nieogrodowego 01.11.10, 13:47
        https://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs446.ash2/71958_448340219916_794249916_5085548_5208406_n.jpg
        • newill6 Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 01:27
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/OlNC8toyMtcWPzeRLB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/p86sOOmhZrrcfuuHtB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/vor7nBS23QMas48BUB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/kCGZaCc0KNPWc9jqBB.jpg
          fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/TlJF28cv6lQZ3NJaRB.jpg
          • newill6 Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 01:36
            należy sie mały komentarz :
            Hortulus -Dobrzyca, ruiny to wiadomo,poza tym krzew z białymi kwiatami to przepiękna moim zdaniem hortensja-jeszcze jej nie mam :( ,oraz kolorowy krwawnik-tego skubańca już nabyłem:)
            • leloop Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 08:01
              rzeczywiście piękny ogród, piękne ruiny z małym ale, dlaczego ten ohydny cement i to w takiej ilości, im grubiej to wcale nie znaczy, ze będzie lepiej trzymało :/
              hortensja rzeczywiście godna zakupu a krwawnik (nie taki, czerwony) wysiałam sobie onegdaj i teraz wydłubuje zewsząd bo się rozsiewa drań na potęgę ;)
              • bakali Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 09:56
                Cytryna mi oszalała, chyba nie wie, ze jest juz listopad. Poza kilkudziesięciomowa pączkami kwiatowymi ma już trzy młode cytrynki, w tym jedną całkiem już duża. Wszyscy czują się bardzo dobrze.
                https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/Z6wBdMH6gPo63aQEbB.jpg
                • leloop Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 14:18
                  cytrusy dojrzewają zima, może to dlatego.
                  a oprócz tego to piękna ta twoja roślinka :) ja już wyhodowałam kilka z pestek ale po kolei przepadały w pomroce :/
                  • se_nka0 Re: cd. nieogrodowego 06.11.10, 17:47
                    Piękna cytryna, nigdy nie widziałam kwitnącej. Moja Babcia miała przez lata, wysoka była - cytryna nie Babcia - na 2 m., ale kwitnąć nie kwitła .
                    • hesperia1 Re: cd. nieogrodowego 09.11.10, 10:54
                      A czy taka cytryna z nasiona ma szanse na kwitnienie?
                      • bakali Re: cd. nieogrodowego 10.11.10, 09:19
                        hesperia1 napisała:

> A czy taka cytryna z nasiona ma szanse na kwitnienie?

szansę ma, ale najszybciej po 7-8 latach. Tak gdzieś czytałam, ale dawno temu miałam cytrynę z pestki i przez wiele lat tylko rosła i rosła, nie doczekałam się ani jednego kwiatka. Nie pamiętam co sie z nią stało, chyba po prostu zmarniała i zeszła :(

żałuję, ze nie mogę przesłać zapachu kwiatów cytryny, właśnie się rozwinęły.
                        • bakali Re: cd. nieogrodowego 10.11.10, 09:36
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/rjbbnRSWapWMtrMLaB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/8QN0GqB7kzBod7YRtB.jpg

Nie hodujcie cytryn z pestek, szkoda czasu i nadziei. Lepiej kupić sadzonkę, będzie kwitła co roku.
                          • leloop Re: cd. nieogrodowego 10.11.10, 16:59
                            zrobiłaś mi smaka, niedługo mam imieniny, a w ogrodniczym wlasnie duzo cytrusowych :)
                            • lellapolella Re: cd. nieogrodowego 10.11.10, 18:01
                              cudna ta cytrynka:)
                              • bakali Re: cd. nieogrodowego 12.11.10, 13:44
                                lellop, cytrusy to bardzo wdzięczne kwiaty, polecam.
                                I chetnie doradzę każdemu w kwestii ich uprawy :)
                                • lellapolella Re: cd. nieogrodowego 12.11.10, 14:04
                                  Leloop, nie wiem czemu, dopiero dziś mi się załadowały te róże "może ostatnie tego roku". Czy one faktycznie tak się przebarwiają nieregularnie, w różowe plamy? I co to w ogóle: pnące, rabatowe czy co? I czy pachną?
                                  • leloop Re: cd. nieogrodowego 12.11.10, 15:09
                                    "ostatnie tego roku", to nieustająco te same, pnące na tle jabłonki, pachnące oczywiscie bo moje róże muszą pachnieć :)
                                    jakoś nie zwróciłam uwagi na plamy, może to dlatego, ze końcówka i rożne wahania temperatury. generalnie one są bladoróżowe, oczywiscie jak w pąku to ciemniejsze, w miare rozwijania się jaśnieją. ktoś je tu już zidentyfikował, w każdym bądź razie dość popularna odmiana, chyba New Dawn
                                    • lellapolella Re: cd. nieogrodowego 12.11.10, 19:18
                                      acha:) a już miałam iść do Bretanii z pielgrzymką na klęczkach:D
    • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 22.11.10, 20:18
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/d9AxIMdgn7KIgImecA.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/c033mby8AjxTwjTboA.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/KZcsTvLbSb9nwk9StB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/bNvQPZehYGhTDZs3pA.jpg
      czerwcowe wspomnienia z ogrodu.....
      • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 22.11.10, 20:25
        coś mi się zapomniało jak to się robi:)
        fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/bNvQPZehYGhTDZs3pB.jpg
        • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 22.11.10, 20:32
          oczko mam na przeciw wejścia do altany,tak by bliżej komarów:)...3ploty sprawiłem sobie by zaslonić się podczas imprezek od południowej wypoczynkowej strony,,,,,,,już rosnie i kwitł przed nim szpaler miskantow
          • leloop Re: Galeria Ogrodnika 23.11.10, 11:13
            na komary rybę jakąś wpuść tam, będzie jadła larwy :)
    • leloop czary-mary i jest nowy ogrodek 23.11.10, 11:18
      jak szybko i boleśnie (dla kieszeni) zmienić stary ogródek starszej pani na nowy (pani zostaje ta sama ;) )
      przy okazji można podziwiać typowa, nowa zabudowę wsi bretońskiej (ta akurat nad brzegiem oceanu) oraz podejrzeć obrzydliwy francuski zwyczaj obcałowywania się na dzień dobry i do widzenia ze wszystkimi, nawet nieznajomymi. NIENAWIDZE !!!
      www.france5.fr/silence-ca-pousse/silence-ca-pousse-video-semaine.php?id_rubrique=351&id_article=3332
      • se_nka0 Re: czary-mary i jest nowy ogrodek 24.11.10, 07:26
        To obcałowywanie mamy na co dzień :) Nowy ogródek wyszedł bardzo, bardzo fajnie. Co do otoczenia, tylko sobie westchnę ;)
        • leloop Re: czary-mary i jest nowy ogrodek 24.11.10, 10:41
          To obcałowywanie mamy na co dzień :)
          z sąsiadką tez ??? i z mama kolegi syna, którą widzisz 3x w roku ??? jeżeli tak, to mocno się obyczaje zmieniły :( bleee ...
          mój mąż swego czasu robił kursy dla młodocianych adeptów murarki, przyjeżdżało do nas np. 14 pryszczatych, niedomytych młodzieńców, prosto z obiadu, po kilku dymkach i ja musiałam się ze wszystkimi wycałować niejednokrotnie 4x (po 2x na każdy policzek). opary czosnku, wina i papierochów, lepiej sobie nie wyobrażać :( moja wyciągnięta ręka na powitanie wprawiała ich w osłupienie ...
        • leloop Re: czary-mary i jest nowy ogrodek 24.11.10, 10:55
          Co do otoczenia, tylko sobie westchnę ;)
          rozumiem, ze lad i porządek robią wrażenie ale muszę Ci Senko powiedzieć, ze nie jest to najlepszy przykład architektury. Bretania ma wspaniale tradycje w tym względzie i to co widzisz na filmie to jakieś smętne popłuczyny, właściwie tylko dachy są tradycyjne bo z lokalnego materiału, łupka. współczesna, tania zabudowa nieodwracalnie zmieniła na gorsze tutejszy krajobraz, zwłaszcza ten nadmorski, wiadomo każdy chce mieć widok z sypialni na ocean ;)
          • se_nka0 Re: czary-mary i jest nowy ogrodek 24.11.10, 14:06
            ,,...każdy chce mieć widok z sypialni na ocean''.
            Ba, ja też kcem ! :):)
    • bakali Re: Galeria Ogrodnika 04.01.11, 10:17
      Prosze Państwa, oto rudzik - główny stołownik mojej zimowej stołówki

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/eMNc5Ebm52x8lT6nxX.jpg
      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 08.01.11, 10:52
        śliczny jest :)
        wprawdzie rudziki to "urodzeni mordercy" ale kocham te zadziorne ptaszki :)
      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 08.01.11, 10:57
        pozwoliłam sobie dodać mu więcej koloru, mam nadzieje, ze wybaczysz
        oto Bakaliowy rudzik w nowej odsłonie :)
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/6xOGiQvlGbRYjqpmaX.jpg
        • bakali Re: Galeria Ogrodnika 13.01.11, 09:18
          Wybaczam :)
          • newill6 Re: Galeria Ogrodnika 20.01.11, 22:48
            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/HFGeasoYaeTBCxnKUB.jpg
            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/LOyjWykzut23O9oDeB.jpg
            fotoforum.gazeta.pl/photo/3/nf/fi/tb1u/B2GjQAaDGZbR78pDFB.jpg
    • leloop a motyl wolał się sponiewierać ;) 20.02.11, 00:13
      www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=1731021409465&set=a.1248479146210.36964.1656411086&theater
      --
      https://www.suwaczek.pl/cache/1a7006580d.png
      he, he, he, he, he ;P

https://www.suwaczki.com/tickers/zem3qps6uf2lcqnp.pngzgodnie z sugestiami ;P
      • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 20.02.11, 00:14
        https://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/180116_1731015649321_1656411086_1659728_4618762_n.jpg
        • hesperia1 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 23.02.11, 09:37
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/VNlYaKySWxu4USDuLB.jpg
          • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 23.02.11, 10:03
            tez Ci zakwitł wiosenny kwiatek ? :)
            • se_nka0 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 23.02.11, 18:05
              Ładna kompozycja !
              • bakali Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 25.02.11, 13:55
                oooooooooo
                Piekne
                miód na moje skute zimowym lodem serce :)
                • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 13.03.11, 17:29
                  No to ja też pokaże mój skromny ogródeczek:
                  Mój dom jesienią:

http://images41.fotosik.pl/693/206b98f29987738fmed.jpg

Mój dom wiosną i latem:

http://images47.fotosik.pl/713/b58d1ac75feed0e1med.jpg

Skalniak:

http://images46.fotosik.pl/674/c3fb65bbd803d9e6med.jpg

Gazanie:

http://images37.fotosik.pl/666/8ba9126ef44ff4aemed.jpg

Męża dzieło:

http://images50.fotosik.pl/713/cd50f1a3cb823acbmed.jpg
                  http://images45.fotosik.pl/714/6245cf7a6a9bfd5emed.jpg

Wierzba hakuro:

http://images35.fotosik.pl/528/7795545b30fb932cmed.jpg

Skalniaczek nr 2:

http://images46.fotosik.pl/674/abec8e67ac78edcdmed.jpg

Szałwia:

http://images47.fotosik.pl/713/52f2f0966a8b67cdmed.jpg

Moje ulubione gożdziki kropkowane:

http://images49.fotosik.pl/712/fbf7e86f9e86462bmed.jpg

Dzika śliwka:

http://images41.fotosik.pl/706/0975273d064eff06med.jpg

Migdałowiec:

http://images39.fotosik.pl/706/4c6569a4ba4e9c03med.jpg

Daglezja:

http://images38.fotosik.pl/705/3479c5b8b1cc5206med.jpg

Coroczni goście w moim ogrodzie:

http://images41.fotosik.pl/706/e238d4a5ae372c83med.jpg

Na razie to tyle. Wszystkiego jest więcej, ale jeszcze nie sfotografowane.
                  • se_nka0 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 13.03.11, 17:41
                    Skromny ogródeczek !! No ja pergole !! Piękne otoczenie i dom w zieleni !

Wpadłam w kompleksy - i co ja tu ze swoimi metrami prawie gołej działki? I kretami ;)
                    Buuuu...
                    Już cicho siedzę i uczę się, zgłoszę się jak mi wszystko tak pięknie zarośnie ;) :)
                    • hesperia1 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 08:13
                      Senka,ja tez mam goła działkę,nie jesteś osamotniona;)Po to tu jesteśmy żeby brać przykład i czerpać wiedzę.Tez będziemy mieć piiiiiięknie,zobaczysz.

A ogródeczek podoba mi się:)Krzesło wyrób własny?
                      • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 09:50
                        Hesperio, toc napisane "dzielo meza" :)
                        • hesperia1 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 10:29
                          Hesperia dopiero po trzeciej kawie czytać umie;)
                          • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 10:32
                            to sie nazywa czytanie ze zrozumieniem ;)
                  • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 09:52
                    ha, ha i ktos tu pisal, ze jest poczatkujacym ogrodnikiem ;)
                    ten winobluszcz na domu jest imponujacy, krzeslo tez mi sie bardzo podoba, studnia mniej - malo praktyczna ;)
                    • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 13:26
                      Naprawdę początkującym ogrodnikiem - nie ma w tym żadnej ściemy. Dopiero trzeci rok buszuję w ogrodzie. Świętej pamięci teść doprowadził ogród do opłakanego stanu. Wszystko zarosło, zachwaszczone, przerośnięte - ogólnie totalny syf. Ja chciałam już kilka lat temu zacząć doprowadzać ten ogródek do stanu używalności, ale póki on żył, to broń Boże żeby ktoś mu ogródek ruszał, ale sam w min nic nie robił. Kiedyś kupiłam dwa rododendrony i posadziłam w ogrodzie, to mi je wykopał i zniszczył. No miał świra i tyle. Teraz ogródek jest mój i z roku na rok pięknieje.
                      • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 13:37
                        Zapomniałam o taczce i się na mnie obraziła:)

http://images50.fotosik.pl/725/f674896b827d2089med.jpg

Na początku studnia też nie robiła na mnie wrażenia, ale posiałam koło niej nasturcję i pięknie się pięła po studni, a z drugiej strony malwy i wyglądało super.
                        • se_nka0 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 15:38
                          ,,Komplet,, z brzozy zrobiony?
                          • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 21:55
                            Komplet, komplet:)
                        • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 17.03.11, 23:17
                          Asto, bo ja nie przepadam za rzeczami, które coś udają. no bo ta studnia przecież studnia chyba nie jest ;)
                          • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 18.03.11, 10:55
                            Leloop - no tak nie do końca nie jest studnią:) Ta brzozowa studnia stoi naprawdę na studni. Właśnie tam mamy studnię, ale właz tej studni mnie denerwował i brzydko wyglądał i wymyśliliśmy właśnie żeby taką brzozową studnię postawić i zakryć to co się nam nie podoba. Także no, no, no sprawa sporna:):):)
                            • leloop Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 18.03.11, 13:19
                              acha, ale kołowrót działa ?
                              • asta6265 Re: a motyl wolał się sponiewierać ;) 18.03.11, 14:32
                                No aleś dociekliwa - nie nie działa he he he!!!
    • leloop wiosna 30.03.11, 18:24

ulubione moje kwiatki w kratkie

https://lh5.googleusercontent.com/_yRVhyelAWWo/TZNYazx26GI/AAAAAAAAJiE/thXNK1pritw/s512/P3290030.JPG
      reszta tutej
      picasaweb.google.com/leloop0/20110329?authkey=Gv1sRgCKG4x_7GrIXnbA#
      • se_nka0 Re: wiosna 30.03.11, 20:09
        Nic przy nich genetycznie nie kombinowałaś ? ;)
        Bardzo oryginalne !
        • asta6265 Re: wiosna 31.03.11, 12:28
          Śliczne - bardzo oryginalne.
        • leloop Re: wiosna 31.03.11, 20:21
          to są fritilarie, ta sama rodzina co cesarskie korony np. te obok fioletowe to tez fritilarie.
          mam jeszcze persica ale zdzira nie chce kwitnąć :}
          • horpyna4 Re: wiosna 03.04.11, 16:20
            Ta w kratkę, to szachownica kostkowata. W Polsce rośnie dziko na wilgotnych łąkach pod Przemyślem; oczywiście ta rosnąca na stanowiskach naturalnych podlega ścisłej ochronie gatunkowej.

W ogrodach jest jeszcze niezbyt popularna, chociaż jest śliczna. Występuje też w innych barwach, u mnie zaplątała się nawet biała. Jednak większość uprawiających ogródki na pokaz, coby sąsiadowi oko zbielało, woli chyba większe i bardziej widoczne z daleka szachownice cesarskie (cesarskie korony). Ja tam wolę te delikatniejsze gatunki.
            • leloop Re: wiosna 03.04.11, 22:38
              mam podobnie, dlatego oprócz meleagris mam assyriaca i persica ta co odmawia współpracy :} zainwestuje tez w inne :)
              od tego roku mam tez korony cesarskie, dostałam cebule toć ich nie wywalę ;) ale szalu nie ma.
              w zeszłym roku podziwiałam łąkę szachownic w parku Alberta Kahna pod Paryżem, czad mimo, ze już przekwitały :) zdjęcie niestety nie oddaje :/

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/nBd9ea08TrbVuUcNbB.jpg
      • leloop Re: wiosna 24.04.11, 08:49
        no nieomalże Wisteria Lane ;D
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/WjJ5t127EqYM1SigDB.jpg
      • leloop Re: wiosna 24.04.11, 08:52
        cala noc przyklejałam kwiatki, żeby wyglądało naturalnie ;D
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hb/gi/oxkv/ZDa90iKgbaaAgDJoTB.jpg
        • se_nka0 Re: wiosna 24.04.11, 09:27
          Trochę krzywo przyklejone ;)
          Pięknie jest !!!
          • asta6265 Re: wiosna 05.06.11, 23:59
            Piękny widoczek:)
            • asta6265 Re: wiosna 06.06.11, 00:10
              A to mój stan obecny ogrodu:)

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/zyN3YV7EAt8fHKV1qB.jpg[/img]

[img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/E9nd9C7c555exFQa7B.jpg[/img]

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/1Gko2F0quBLifgibKB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/LHcGBtQriStMbQMyUB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/F1w95nnabkBpBqK5mB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/sZ6sbhl3tcmDEKTlxB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/Gaf5loa6YaRmGdCz5B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/rqhBScEfUA5jI9D8mB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/ll1bNMZ9pnv04NGFdB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/W7sYYAYrFUPGkNQS4B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/cd8Oxnfu85vY8CQ7MB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/c9jeVVacYDbBfbCGAB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/gNN8Dq4WDKD2JElVnB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/KwwD7cIxePbVKS1hlB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/bNcPJ58NNMYg3B9ITB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/DaA6l2ago41PCaZS0B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/YbGcCBMBw1Z5bKcGrB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/N04riKrZWKP8udsyaB.jpg
              • se_nka0 Re: wiosna 06.06.11, 06:55
                Wow! Widać włożoną pracę i roślinki wołające o deszcz ;) :) Ładny kawałek swojego świata stworzyłaś Asta :)
                • asta6265 Re: wiosna 06.06.11, 09:20
                  No niestety u nas na deszcz się nie zanosi. Podlewam cały ogród co dwa dni, a te jednoroczne rabatowe to nawet dwa razy dziennie, bo nie dają rady przy 33 stopniach:(
                  • jestemeco Re: wiosna 06.06.11, 17:34
                    ogród cudny!!!!!!!!!!
                    Tylko napisz ile godzin ma Twoja doba???????!!!!!!!!!

Pozytywnie zazdroszczę sił, czasu i umiejętności.
                    • asta6265 Re: wiosna 08.06.11, 23:23
                      Wiesz kurcze z tą długością doby to już się pogubiłam:)
    • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 14.06.11, 14:10
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/skb7LuIG2hjxD6QLxB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/aWr4oZnQnlAFtyCTJB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/rZBYgjmYbVbR6fqiSB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/GUi2TdZTf3d4jGa1HB.jpg
      • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 17.06.11, 09:56
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/rH2gdBxzCabHz9B4fB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/li3bQZBhAbmSR8j8OB.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/w9Z5pka8OdN9cIpVSB.jpg
        • leloop Re: Galeria Ogrodnika 17.06.11, 14:07
          pierwsze znam, drugie chyba tez ale środkowego aż z tak bliska nie widziałam - domyślam się, ze to skalniaczki :)
          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 17.06.11, 19:53
            Ufarbowałaś owada na różowo???? ;)
            • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 17.06.11, 21:39
              To owadzia Doda;)Znaleźliśmy ja pod różowym kwiatkiem na działce.Pierwszy raz coś takiego widziałam.
              • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 19.06.11, 11:32
                Nigdy nie widziałam, robi wrażenie, trzeba przyznać :)
                • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 29.06.11, 08:52
                  Dowiedziałam się że różowa ćma to zmrocznik pazik,dość powszechny,występuje głównie na słonecznym,suchym terenie.Często można go spotkać na kwiatach już o zmroku,a nawet w ciągu dnia.
                  Ja widziałam go po raz pierwszy.
                  • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 01.07.11, 21:04
                    czy tylko u mnie linki Hesperii są nieaktywne?
                    • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 02.07.11, 11:40
                      no proszę, dziś są aktywne... co to jednak znaczy, przypomnieć sobie i zapłacić rachunek za internet;)
                      • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 03.07.11, 14:14
                        U mnie też coś takiego lata. Te owady mają różne kolory. Ja widziałam wpadającego w niebieski i zielonkowatego. Często u mnie siedzą właśnie wieczorkiem na surfiniach.
                        • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 03.07.11, 14:20
                          U mnie kolorowo:)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/BhPgkMtjbOJ9aa6NuB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/dEeMYLQyKaUIUOBloB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/eBEangMRhaaN7bW42B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/CYttkjPsCSvNdVOh6B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/bVjmjaarC5kJ3NaKqB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/4/gf/fj/bbtg/VwoI8m4c71nqRIi3TB.jpg
                          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 03.07.11, 20:46
                            Pięknie, tęczowo :) Ładnie podobierane kwiaty masz :)
                            • dorkasz1 Re: Galeria Ogrodnika 03.07.11, 22:00
                              Asta! Pięknie, po prostu pięknie. A co to takiego tak ładnie wchodzi na kratkę? Samo wchodzi czy musisz wplatać?
                              • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 04.07.11, 18:03
                                To na kratce, to wilec purpurowy. Sam się wplata i nic nie muszę robić, od czasu, do czasu tylko go lekko naprowadzę tam gdzie chcę. Lada dzień też powinien zacząć kwitnąć:)
                                • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 04.07.11, 18:06
                                  Ten wilec idzie jak szalony. Powyżej we wątku z 6.06 był jeszcze w korytku, a teraz już oplata całą kratkę. Gnojówka z pokrzywek swoje robi:)
                                  • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 04.07.11, 18:19
                                    Asta,pięknie,kolorowo,bajecznie!
                                    • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 04.07.11, 20:38
                                      Dzięki dziewczynki za pochwały. Tutaj u mnie na wsi to ludzie tylko krzywo patrzą, bo syf w ogródkach mają i nic więcej i zazdrość ich zżera, ale mam to gdzieś. Niestety jak coś chce się mieć to trza robić, a nie pierdoły pod sklepem rozsiewać, bo te wiejskie Sipiorskie przekupy to to jedyni potrafią:)
                                      Jeszcze tu najnowsze zdjęcia:
                                      fotoforum.gazeta.pl/a/59579,0.html
                                      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 06.07.11, 22:29
                                        rzeczywiście masz się czym pochwalić, a ja i tak najbardziej Ci zazdroszczę kapusty :) nigdy w życiu taka mi nie wyszła ;)
                                        nasturcje w przyszłym roku puść po płotku, pięknie się wspina. z jednego ziarnka możesz mieć kilka metrów rośliny, w donicy raczej taka duża nie urośnie.
                                        a swoja droga co kraj to obyczaj, tutaj wyróżniają się te zaniedbane ogródki, większość społeczności dba o obejście, wystarczy, ze gmina organizuje konkurs na najładniejszy ogród i już baby się ścigają ;)
                                        • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 06.07.11, 22:50
                                          W zeszłym roku miałam nasturcję puszczoną na tę studnię fajnie się rozrosła, a w tym roku mam odmianę karłową, także dlatego jest w doniczce.
                                          Kapustę mam pierwszy rok, myślałam, że nic z niej nie będzie, a tu taka niespodzianka -sama jestem zaskoczona, że tak poszła:)
                                          • dorkasz1 Re: Galeria Ogrodnika 07.07.11, 21:02
                                            Asta, z prawdziwą przyjemnością pooglądałam Twój ogród. A przy okazji przypomniała mi się dyskusja, którą kiedyś prowadziłam z moim Mężem. Przejeżdżaliśmy przez naszą wieś, tzw. centrum (obok sklepu) i przed domem na ławce siedziały baby, a za płotem pokrzywom udało się już zakwitnąć. A to wszystko od frontu, czyli za każdym razem jak wchodzisz do domu, to obok tych pokrzyw. Mówię, o losie, ależ lenie tu mieszkają. Mój Mąż - nie oceniaj tak od razu ludzi, może biedni? Pytam się, jacy biedni? Aksamitek nasadzić, malw, kosmosów, nasturcji itp. Można nasiona wyżebrać u sąsiadki albo ukraść jak ktoś aż tak biedny. A później zebrać swoje i siać co roku. Ale to musiałoby się chcieć coś zrobić, a im się wszystko "nie opłaca". Jak powiedziałam takiej jednej, że dwa dni walczyłam z sokami wiśniowymi, to się mnie zapytała "no co ty, chciało ci się?" Nie chciało mi się, ale jeszcze bardziej nie chce mi się kupować za ciężkie pieniądze słodzonej wody zabarwionej na czerwono z aromatem idiotycznym z naturalnym...
                                            • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 08.07.11, 15:56
                                              Pięknie, Asta:) No, ja też czuję ten dech sąsiadów na karku ale cóż, ich gorzkie żale to nie moja sprawa. Uważają mnie za kogoś, kto nie ma co robić: łazi na spacery z psem i ciągle grzebie w ogrodzie... Oni, w większości, są zbyt zapracowani na takie zbytki:D
                                              Trochę widoczków ogólnych z góry i z dołu:
                                              http://img835.imageshack.us/img835/7734/plipca001.jpg

http://img94.imageshack.us/img94/6771/plipca004.jpg

http://img6.imageshack.us/img6/7642/plipca008.jpg

http://img833.imageshack.us/img833/181/plipca007.jpg

http://img706.imageshack.us/img706/8959/plipca078.jpg

http://img9.imageshack.us/img9/398/plipca085.jpg

no i różyczka, choć jedna;)
                                              http://img577.imageshack.us/img577/1138/lipiec1008.jpg

• leloop Re: Galeria Ogrodnika 08.07.11, 17:18
                                                Lella, CUDO a jaka kapusta !!! idę jeść robaki :/
                                                • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 09.07.11, 07:50
                                                  Pięknie,pięknie,pięknie.Warzywnik i ruiny i płot i wszystko.Prawdziwy ogród.Gdybym miała kiedyś dom z ogrodem to właśnie taki ogród chcę mieć:)
                                                  • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 09.07.11, 21:39
                                                    Hesperio, to chyba najmilsza rzecz, jaką można usłyszeć:)
                                                  • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 11.07.11, 08:09
                                                    > Hesperio, to chyba najmilsza rzecz, jaką można usłyszeć:)
                                                    To jest ogród mojego dzieciństwa,w takich jestem zakochana bez pamięci.Lello,Twój ogród ma duszę.Widać do kogo należy,a może to Ty należysz do ogrodu;)
                                                    Jako dziecko jeździłam z babcią do Częstochowy,do jej rodzinnego domu,a właściwie rodzinnej chałupy(drewniana,pokryta strzechą).Tam właśnie był taki cudny ogród z drewnianym płotem,w kapuście rosły maki i chabry,malwa wychylała się przez plot na którym wisiały gliniaki.Była studnia,stare drzewa.W sąsiedztwie stał wielki dom wyłożony mozaiką z potłuczonego lustra.Zawsze zastanawiałam się skąd wzięli tyle lusterek;)
                                                    Teraz nie ma chałupy,płotu,ogrodu.Stoi murowany dom z kolumnami,brakuje mu tylko mozaiki z lusterek.Już tam nie jeżdżę:(

A na zdjęciu nr 5 to jest skalniak,czy może dach tak obsadzony roślinami(tak mi to wygląda)?
                                                  • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 11.07.11, 23:24
                                                    ja należę raczej, tak się już porobiło:).
                                                    to na piątym, to ziemianka na warzywa. Woda jest u mnie bardzo wysoko i klasyczna piwnica nie ma racji bytu, mąż wykorzystał fundamenty po poniemieckiej stodole czy też stajni i nakrył to kopułą z cegieł a ponieważ stoi toto na środku podwórka, trzeba było kombinować dalej , no i tak wyszło:) Ta część w zasadzie należy do chłopa, tzn. ja robię, on decyduje, bo, jak stwierdził, pragnie powietrza;)
                                                    Ostatnimi czasy daje mi wolną rękę i sadzę gdzie popadnie, bo ja, jak matka natura, nie znoszę próżni- wszelkie przychacia i przypłocia, to mój żywioł. A dał mi luz, bo podział własności się aktualnie przesuwa: on zagarnia dom, z którego powoli robi coś na kształt muzeum, a ja- całe zewnętrze. I gites.
                                                • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 10.07.11, 21:43
                                                  Lella pięknie masz :) Bardzo mi się podoba, a niech gadają u mnie jest to samo. W d... to mam.
                                                  • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 26.08.11, 12:17
                                                    Sierpniowo:)

fotoforum.gazeta.pl/a/60948.html
                                                  • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 27.08.11, 12:11
                                                    Szał kolorów. :) Warto się potrudzić, żeby mieć taki piękny, sierpniowy ogród. Wiemy to, prawda? ;)
                                                  • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 04.09.11, 17:50
                                                    Pięknie,bardzo energetycznie:)
                                                  • hesperia1 Z wakacji 04.09.11, 17:55
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/3ipaM0CevE7usUe9OB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/19uZdCJjKy5bu2KN3B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/tlLtQ6cScI6jPWuueB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/2tGqHFjrR2uRHoT1WB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/vDZ29zcNO2FVIx6eJB.jpg
                                                  • se_nka0 Re: Z wakacji 04.09.11, 19:28
                                                    Ładne zdjęcia, ładne ,, eksponaty,, na zdjęciach. Popatrzyłam na morski piasek i już mi dusza się rwie - ja chcę na plażę ! ;)
                                                  • lellapolella Re: Z wakacji 04.09.11, 21:33
                                                    też od razu pomyślałam, że warto by się wybrać;) Hesperio, robisz świetne foty:)
                                                  • hesperia1 Re: Z wakacji 05.09.11, 19:57
                                                    Dzięki za komplementy,ale to naprawdę nie zasługa wiedzy lecz szczęścia.

A to dla spragnionych morskich klimatów(choć mało ogrodniczo):
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/spT82bjV3jseTnx61B.jpg
                                                  • hesperia1 Re: Z wakacji 05.09.11, 19:59
                                                    A świerszcza spotkaliśmy w centrum Gdańska:)
                                                  • se_nka0 Re: Z wakacji 06.09.11, 11:04
                                                    Jesssss, co za fotka !!
                                                  • lellapolella Re: Z wakacji 06.09.11, 20:58
                                                    Kiedy ją zobaczyłam od razu przypomniała mi się historia dotycząca R.Riedla z Dżemu, o tym, jak kiedyś z kumplem uciekli z domu, dojechali nad Bałtyk i stwierdzili: Dalej się nie da...
                                                    Ta fotka obrazuje koniec:)
                                                  • asta6265 Re: Z wakacji 06.09.11, 21:31
                                                    Przepiękne zdjęcia, miodzio na moje oczy:)
                                                  • leloop Re: Z wakacji 06.09.11, 21:55
                                                    to ostatnie czad, właśnie mi się przypomniało, ze miałam Wam kiedyś pokazać zdjęcia z końca świata czyli mniej więcej z tych samych rejonów :)
                                                  • leloop Re: Z wakacji 06.09.11, 22:04
                                                    przypomniał mi się pasikonik, duży z 8 cm który wskoczył kiedyś przez lufcik do kuchni u moich rodziców (centrum Gdyni, drugie piętro) przetransportowałam go na balkon, stały tam skrzynki z wypasionymi pelargoniami. i stwierdziłam, jak wlazł do kuchni pewnie głodny ;) wzięłam patyk (do sprawdzania suchości ciasta) unurzałam porządnie w miodzie i postawiłam na sztorc w skrzynce, konik się wdrapał, zaczął wtranżalać miód aż milo było popatrzeć, jak tylko skończył, zaraz zrobił kupę wielkości tej ilości miodu, który zeżarł, podskoczył wesolutko i go nie było. koniec opowieści :)
                                                  • asta6265 Re: Z wakacji 08.09.11, 16:26
                                                    Dobre:) To Ci smok:)
                                                  • hesperia1 Re: Z wakacji 04.10.11, 21:26
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/QdBF9WMon2fCv5zI8B.jpg
                                                  • se_nka0 Re: Z wakacji 08.10.11, 23:03
                                                    Cudo kaktus! Twój wlasny?
                                                  • se_nka0 Re: Z wakacji 10.10.11, 18:21
                                                    ,,Kwitnący,, kompostownik ;)
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/OWeJGSoa261ZKoJ0GB.jpg

Po lewej stronie zaniedbana działka sąsiadów.
                                                    Zdjęcie robione telefonem, jakość średnia.
                                                  • leloop Re: Z wakacji 10.10.11, 22:29
                                                    no bardzo piękny kompostownik :)
                                                    w moim ostatnio urzędują szerszenie :} jabłka ...
                                                  • leloop Re: Z wakacji 11.10.11, 14:10
                                                    październikowyhttps://lh6.googleusercontent.com/-zCOvAKYuGsc/TpQxqfiE6ZI/AAAAAAAAJ6M/WcSXTQj5F-g/s640/DSC04305.JPG irys
                                                  • se_nka0 Re: Z wakacji 11.10.11, 19:15
                                                    Pażdziernikowy król :) Piękny kolor, ciekawe jak długo jeszcze będzie kwitł.
                                                  • leloop Re: Z wakacji 11.10.11, 20:47
                                                    ma sporo pąków, ten jest pierwszy. na razie u nas jeszcze nie jest za zimno tylko wściekle szaro. zobaczymy :)
                                                  • hesperia1 Już przylatują:) 21.11.11, 17:33
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/vi/qi/zkme/15nfCFcnoOYjLdJNrB.jpg
                                                  • se_nka0 Re: Już przylatują:) 25.11.11, 16:18
                                                    U mnie też je widać, chociaż mam wrażenie, że przyleciały, przywitały sie i w plenery sobie poleciały. Na osiedla przylecą jak śnieg będzie.
                                                  • hesperia1 Re: Już przylatują:) 25.11.11, 20:53
                                                    Ale najważniejsze że wyczaiły gdzie będą się stołować:)
                                                  • asta6265 Re: Z wakacji 04.12.11, 16:55
                                                    Super kompostownik:)
    • leloop Re: Galeria Ogrodnika 13.01.12, 10:09
      źródło pomysłów i inspiracji, przy okazji ładne fotki
      pinterest.com/all/?category=gardening
      • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 03.05.12, 14:06
        Pierwsze ,,własne,, czyli działkowe kwitnące drzewko owocowe :):)
        Małe? Ajtam, urośnie ;)
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/kj/fc/t7nd/D09KadE0tR1yw8cUEB.jpg
        • leloop Re: Galeria Ogrodnika 04.05.12, 14:11
          Senko,
          toż to zupełnie inny ogród ;)
          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 04.05.12, 14:32
            Ten sam, tylko nieco ulepszony model :)
            • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 04.05.12, 18:37
              A jaki porządek!!!Pięknie:)
              • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 04.05.12, 20:41
                Nie macie chwalić porządek, tylko podziwiać kwiatki na śliwce ;) :) Ciekawe, czy chociaż jeden owoc się zawiąże.
                • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 05.05.12, 07:50
                  Piękne kwiatki na pięknej śliwce rosnącej na bardzo uporządkowanej działce:)Senka,jak to człowieka każdy kwiatek cieszy co?
                  Pysznych śliwek życzę.
                • leloop Re: Galeria Ogrodnika 05.05.12, 11:35
                  > Nie macie chwalić porządek, tylko podziwiać kwiatki na śliwce ;) :) Ciek
                  > awe, czy chociaż jeden owoc się zawiąże.
                  jeżeli na działce są pszczoły to nie widzę przeciwwskazań :) jeżeli natomiast sąsiedzi leja chemie bez opamiętania, no to cóż ... :/
                  • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 06.05.12, 16:39
                    Żadnej chemii. Nawet jak leją, to mnie się nie przyznają;) Pszczoły są, już jedna nas ganiała.:) Mają lawendę do dyspozycji i inne różniaste kwiatki, więc się czują jak u siebie. A nas - intruzów wyganiają :)
                    • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 10.05.12, 09:14
                      I dobrze niech walczą o swoje:). Pięknie.
                      • asta6265 Re: Galeria Ogrodnika 13.06.12, 18:23
                        Maj - czerwiec 2012

Melampodium błotne:
                        http://images37.fotosik.pl/1603/6fd242a9f1b5a87cmed.jpg

Mieszanka:
                        http://images35.fotosik.pl/1453/f62f925d5c6c80e8med.jpg

http://images41.fotosik.pl/1586/d8910414611f052dmed.jpg

http://images40.fotosik.pl/1633/c6cce478f93b43c8med.jpg

http://images41.fotosik.pl/1586/ab1befe06ec69daamed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1577/c24efeb56a113dc6med.jpg

http://images40.fotosik.pl/1623/61058820ceb147d4med.jpg

http://images39.fotosik.pl/1576/4a21a175a472bd6fmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/1576/6506411ea674a66dmed.jpg

W duecie z nachyłkami:
                        http://images39.fotosik.pl/1577/66a38fc4b4226eabmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/1587/38b3ed2414e77c17med.jpg

Klasyka w nowym kolorze:
                        http://images38.fotosik.pl/1621/ce7ed6bc49b07f40med.jpg

Bielunie na szpalerku ostro się wzięły:
                        http://images46.fotosik.pl/1587/6ee7c02712a1c4edmed.jpg

Żagwin:
                        http://images39.fotosik.pl/1577/21afa06e5289324cmed.jpg

Kosmita:
                        http://images46.fotosik.pl/1587/efa29c402bd66347med.jpg

I przybysze z bliższej planety:
                        http://images46.fotosik.pl/1587/2352e62d1642d10cmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1587/15cc4114ab28c63fmed.jpg
                        • hesperia1 Re: Galeria Ogrodnika 14.06.12, 08:24
                          Pięknie,kolorowo i gości masz fajnych:)
                          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 14.06.12, 15:43
                            Podpisuję się pod Hesperią :)
                            Skąd tyle ładnych kamieni na obrzeża bierzesz?
                            Małych u mnie dostatek - piękne krzemienie, ale dużych brak, a poluję na nie.
                            • leloop Re: Galeria Ogrodnika 03.07.12, 21:54
                              Senko, u Asty moren denna i granit skandynawski. u Ciebie krzemień, kreda i wszystko z czego Góry świętokrzyskie zrobili ;)
                              • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 06.07.12, 18:59
                                Zgadza się. Piękne płyty piaskowca ludzie wykopują, ale to już praca dla ciężkiego sprzętu a nie dla motyczki :)
    • iza1973 Re: Galeria Ogrodnika 08.10.12, 20:20
      Chciałam pokazać kilka zdjęć mojej działki. Możecie podpowiedzieć, jak bezpośrednio wkleić zdjęcie w post?
      • leloop Re: Galeria Ogrodnika 10.10.12, 19:48
        Izo,
        nad tabelka, w ktorej piszesz sa takie prostokaciki niebieskie. zdjecia musisz miec skladowane w sieci, na przyklad na FotoForum Gazety (przynalezy Ci sie z racji posiadania kata). najezdzasz mysza na obrazek, prawy klik i kilkasz "kopiuj adres obrazka". nastepni klikasz na niebieski prostokacik IMG i wklejasz tam to co skopiowalas. kilkasz OK i juz po wszystkiem :)
        • iza1973 Re: Galeria Ogrodnika 21.10.12, 17:35
          Chciałam pokazać kilka zdjęć z mojego ogrodu ("under construction"):
          tak było rok temu, gdy działka została ogrodzona:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/Ex4MUIemgDgyZB3WoB.jpg
          Potem sadziliśmy krzewy i drzewa owocowe, które w listopadzie zostały okryte przed zimą:
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/FaUscWa8YtdaGaW5cB.jpg

• iza1973 Re: Galeria Ogrodnika 21.10.12, 17:44
            Na początku lata na działce dominowały chabry i rumianki (ale wzdłuż ogrodzenia trwało intensywne odchwaszczanie i sadzenie):
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/LbL0xrUIx3eZbQdwmB.jpg
            sierpień, widok ogólny:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/Nh9JKMD2H5hEuhLV8B.jpg
            we wrześniu udało się uporządkować najgorszy kąt:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/IbafCTHgIBZwuIs9BB.jpg
            w październiku - widać że niektóre rośliny dają sobie nieźle radę:
            https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fe/wg/ttwb/jry864waZifMx79F2B.jpg
            • niebieska.kokardka Re: Galeria Ogrodnika 22.10.12, 09:11
              Masa roboty ale się opłaciło jak widać, zazdroszczę:)
            • leloop Re: Galeria Ogrodnika 22.10.12, 11:24
              duzo pracy przed Wami ale juz widac, ze zaczynacie nad tym panowac :)
              • iza1973 Re: Galeria Ogrodnika 22.10.12, 20:18
                Tylko nie udało się zapanować nad nasturcją, która rozpanoszyła się niebywale. W ostatnią sobotę zebrałam nasiona (gdyby ktoś chciał, mogę wysłać) i zlikwidowałam. Przejaśniło się znakomicie. Do tego widać powolutku powolne zazielenianie się środka - koniczyna wykiełkowała :)
                • leloop Re: Galeria Ogrodnika 23.10.12, 09:26
                  raz zasiana nasturcja ma szanse rozsiewać się samoistnie. ja swoja posiałam jeden jedyny raz 15 lat temu od tego czasu już nie sieje, sama wyrasta :)
                  to doskonała roślina maskująca, w ogrodzie zawsze znajdzie się miejsce, które trzeba zasłonić, ona się do tego doskonale nadaje, na dodatek jest piękna :)
                  • iza1973 Re: Galeria Ogrodnika 23.10.12, 19:53
                    Faktycznie jest przepiękna. Tylko trzeba nad nią panować, o czym jako nowicjuszka się właśnie przekonałam :) Na przyszły rok mam pomysł co by ją posiać wzdłuż kawałka ogrodzenia, ale po zewnętrznej stronie, obok bramy. Myślę, że będzie jej tam dobrze, a przyjeżdżających/przejeżdżających będzie cieszył jej widok. A do tego ograniczy się ilość chwastów, które są też za ogrodzeniem, od strony drogi i na które ciągle nie ma czasu.
    • kizuk Re: Galeria Ogrodnika 07.12.12, 12:20
      No to na mnie kolej:
      [ihttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/6OjTqwKypdldWvp9AB.jpgmghttps://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/sHY7FiQEsFvpSYftlB.jpg]
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/nkIQSKB4mvEakBjtVB.jpg
      To narazie tyle,trochę czasu to mi zajmuje,jeszcze brak wprawy.
      Wszystkie zdjęcia robione w lipcu tego roku.
      • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 11.12.12, 18:29
        Kizuku - jakie tam masz śliczności!!
        Ja mam ,,gołą,, działkę bo taką sobie zaplanowalam. Patrzę na wasze - jedna piękniejsza od drugiej - i plany zaczynają się chwiać ;):)
        Piękne miejsce - widać starania gospodyni.
    • kizuk Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 12:17
      Zacznę jak w Biblii:
      Na początku był chaos.
      Wywieźliśmy kilka przyczepek śmieci z naszej działki.Piszę -śmy,ale prace fizyczne w ogromnej większości wykonuje M.Ja jestem od koncepcji i konfekcji.Koncepcja była,ale padła,kiedy ruszyła lawina darów od ogródkowych sąsiadów i rodziny("mam takie żółte kwiatki,chcesz?").Trochę to było od Sasa do lasa,ale działka pusta,to na bezrybiu i rak ryba,to brałam i sadziłam,co w ręce wpadło.Np dostaliśmy sporo dużych polnych kamieni i kilkanaście rojników,rozchodników itp.Tak powstał nieplanowany skalniak i go lubię.Trochę ucierpiał zeszłej zimy,pewnie odrośnie.
      Teraz mam w nosie koncepcje,sadzę tam,gdzie jest miejsce,a jak nie ma,to M.przekopuje kolejny kawałek trawy.:)
      Na końcu więc też jest chaos,ale taki chyba wolę :) ;).
      Aha,muszę dodać,że altana i drewniany płotek to też od a do z dzieło M.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/pLsOiFfYvN7L7bN1OB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/i0jTFcoevlOKlfhCEB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/bqhuDopV1euvHwtxwB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/UcWPv0QBpxW0MOsbRB_1.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/EyiVYuIGrdaQBhSBsB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/aVz3fBV7jhMqv6rKLB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/cgx1BJnfJtju8Z1DQB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/EVgbi7RdaakqbDYoUB.jpg
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ia/wc/xvej/AVUGJoLpjKTVIi5iuB.jpg
      • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 15:11
        Jak długo masz tą działkę?
        Z tymi ,,sąsiedzkimi,, darami też tak mam :) Biorę, co dają i sadzę. I patrzę co wyrasta :)
        Piękna działka. I altana z ogrodzeniem. Też sami altanę stawialiśmy, to doceniam.
        Skalniak bardzo fajny, nie likwiduj. Odrośnie sam. Rośliny sobie poradzą.
        Oby do wiosny :)
        Dzięki za zdjęcia.
      • yoma Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 16:07
        To jest bardzo, ale to bardzo ładne.

> Na początku był chaos.

Który się potem konsekwentnie rozwijał :)

> Teraz mam w nosie koncepcje,sadzę tam,gdzie jest miejsce,a jak nie ma,to M.prze
        > kopuje kolejny kawałek trawy.:)

Aha... yes, yes, yes! Z tym, że ja przekopuję samoczynnie :)

NA pierwszym ten duży chwast z dużymi liśćmi to co to to?
        • kizuk Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 16:57
          Ten duży chwast to słonecznik-samosiejka.Wyrósł obok Dorkaszowych pomidorów wysoki na 2 m.Nieproszony,ale skoro wszedł,to był.:)
          • yoma Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 18:56
            Bardzo ładnie się tam wkomponował.
        • kizuk Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 17:01
          Aha,działkę mamy 10 lat.Zdążyły wyrosnąć drzewa i krzewy,a w międzyczasie coś wymarzło,coś wymokło,stale coś się dzieje.:)
          • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 17:07
            Ja mam od 3 lat, więc jeszcze wszystko przede mną ;) Jest już trochę nasadzeń i sezonowy warzywniak. Drzewka małe. Oby do wiosny :)
            • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 18:12
              Kizuk, piękny letni przepych życia, tak jak lubię:) Mam tylko jedna sugestię: tam pod tą kaliną Roseum, podsadzoną serduszką, jak byk brakuje bodziszków. Słowo daję. I akurat by osłoniły serduszkę jak zbrzydnie;)*

*mnie zawsze wszędzie brakuje bodziszków:P
              • kizuk Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 19:44
                No,Lella,dzięki za sugestie.Będę miała uzasadnienie do kolejnych zakupów.No bo skoro Lella radzi,to wręcz nie mogę nie posłuchać.;)
                • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 12.12.12, 20:03
                  Czy bodziszki koniecznie jesienią trzeba siać? Na wiosnę za póżno?
                • lellapolella Re: Galeria Ogrodnika 13.12.12, 12:21
                  no, nie, Kizuk, lepiej filtruj przez własny rozsądek moje rady, bo ja mam bodziszkowego fioła;)
                  A fioł mi się obudził, gdy napisałaś o zakupach u p. Podstolca:)
                  Senuś, ja dotąd nie siałam, tylko kupowałam, względnie zwlekałam z okolicy, sadzonki. Bardzo jestem ciekawa siewek, na mój rozum powinny się jakieś wiosną pojawić, bo większość moich kwitła non stop i żal mi było obcinać, choć pędy były długie i w dolnych partiach już z owocostanami. Tylko czy je poznam?
                  • se_nka0 Re: Galeria Ogrodnika 13.12.12, 12:43
                    Dopisuję do wiosennej listy. Dzięki.
                    • dorka556 Re: Róże 07.03.13, 10:50
                      To moja ulubiona Schneewitchen. Kwitnie praktycznie bez przerwy.

http://i49.tinypic.com/30iubfs.jpg
                      • dorka556 Re: Róże 07.03.13, 11:00

Nie mogę się już doczekać, kiedy będę mogła wypić poranną kawę na ganku.
                        Góry za mgiełką.

http://i49.tinypic.com/ori5i0.jpg
                        • dorka556 Re: Róże 07.03.13, 11:16
                          Niestety nie mogę podać nazwy.
                          Mam kilka żółtych, przesadzałam je i pogubiłam się.

http://i49.tinypic.com/j6oruv.jpg
                          • dorka556 Re: Krokusy 07.03.13, 11:27
                            Takie krokusy rosną w Dzianiszu na Gubałówce. Są tam całe hektary.
                            Zdjęcie zrobione w końcu marca.W tym roku też wybieram się tam z cyfrówką.
                            Moja sygnaturka mówi sama za siebie.

http://i49.tinypic.com/2a7x4dt.jpg
                            • kizuk Re: Krokusy 07.03.13, 20:33
                              Nie wiem,co bardziej podziwiać:ogród,czy widoki.No cudo,po prostu.
                              A hektary krokusów...Niby wiem,że tak jest w górach,ale aż trudno w to uwierzyć.
                              A ponoć błogosławieni,którzy nie widzieli,a uwierzyli.;)
                              • lellapolella Re: Krokusy 08.03.13, 17:36
                                Pięknie:) I pomyśleć, że gdy szukaliśmy domu, był pomysł Podhala ale go storpedowałam, bo nie ma wody do pływania i wszędzie jest pod górkę;)
                                Schneewitchen jest śliczna, długo się broniłam przed tą różą( z niewidomych powodów) i kupiłam ją tylko dlatego, że byłam na wiosennych głodach. A teraz napatrzeć się nie mogę, bo wszystko w niej jest wyjątkowe: kwiaty, liście i zapach.
                                Krokusy niesamowite.
                                • asta6265 Re: Krokusy 22.05.13, 20:25
                                  Dorka te widoczki powalające:)
                                  A co tam słychać po wiosennych przebudzeniach - zapodawać proszę fotki.

U mnie tak:

http://images50.fotosik.pl/1960/28ec8bad3a40aac0med.jpg

http://images38.fotosik.pl/2054/0e204bb89f4541a2med.jpg

Moje pupilki styczniowe chodowlańce:

http://images39.fotosik.pl/2046/188a7f1f244a2a0fmed.jpg

Zagonik lobeliowy;

http://images40.fotosik.pl/2054/1458471ac5eead9fmed.jpg

http://images34.fotosik.pl/666/1edea95112a2a6e8med.jpg

http://images42.fotosik.pl/874/27ac570c5697af54med.jpg

http://images38.fotosik.pl/2054/d436ea30511e69b9med.jpg

http://images33.fotosik.pl/670/f9dae7ab157aa13bmed.jpg

http://images33.fotosik.pl/670/f9dae7ab157aa13bmed.jpg

http://images47.fotosik.pl/1827/57c216e2003b2de1med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1916/74967de825043f10med.jpg

http://images46.fotosik.pl/2062/ab0244eed3b396a7med.jpg

http://images41.fotosik.pl/2045/354244ad736baadamed.jpg

http://images41.fotosik.pl/2045/354244ad736baadamed.jpg

http://images41.fotosik.pl/2045/590ceb88b91aedadmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/2045/604be48c226fe7fbmed.jpg

http://images44.fotosik.pl/696/8174855fbab312abmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/2050/ac7ff65abf687b38med.jpg

http://images36.fotosik.pl/481/6435a344e78de2a9med.jpg

http://images34.fotosik.pl/662/1f01ef34d8c8b750med.jpg

http://images44.fotosik.pl/699/4b53df1c86b5ef18med.jpg

http://images47.fotosik.pl/1820/0f3f42f6c143d49fmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/2055/a7d9357c2f652adamed.jpg

http://images46.fotosik.pl/2055/79e237cd4d407007med.jpg

http://images35.fotosik.pl/1909/6bf5178b0bec57b8med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1816/6e4fa5fa57634d9cmed.jpg

http://images38.fotosik.pl/2042/4fbfa46bf4caaecamed.jpg
                                  • asta6265 Re: Krokusy 22.05.13, 20:32
                                    To miał być lobeliowy zagonik:)

http://images36.fotosik.pl/473/2115c583ecf98567med.jpg

cd.

http://images38.fotosik.pl/2042/7adde5d7667dbe37med.jpg

http://images45.fotosik.pl/1816/f236ba2badbec856med.jpg

Moje chodowlańce szałwie, mrozy i aksamitki:

http://images50.fotosik.pl/1948/31c59d0e3d8e1aa6med.jpg

To na tyle:)
                                  • lellapolella Re: Krokusy 23.05.13, 18:38
                                    u Ciebie wiosna całą paszczą, będzie widok jak te hodowlańce się rozrosną:))
                                    Ty, Asta, masz power, żeby takie hektary jednorocznymi obsadzać, słowo daję, to juz pod jakiś paragraf podpada;)
                                    A ten kuklik zwisły to przywleczony?
                                    https://images34.fotosik.pl/662/1f01ef34d8c8b750med.jpg

Też go mam, cudny jest.
                                    A co będzie po tulipanach, jak im liście zdechną? Masz jakiś fajny pomysł?
                                    • leloop Re: Krokusy 23.05.13, 22:28
                                      Asta mogłaby rabaty pod francuskim Senatem obsadzać, rzeczywiście ma zdrowie kobita ;)
                                      https://photos-5.dropbox.com/t/0/AADfDvP-QZO4rjCMBPIjXMpfgtHOL4qfSm0DuC_xF2ZOMA/12/111334910/jpeg/32x32/3/_/1/2/IMAG0045%20%28Small%29.JPG/LO2mS_L-acGXDeBSJg-E-MbOvE7MKrGIYDOqiVvGy8M?size=1024x768
                                      • asta6265 Re: Krokusy 23.05.13, 23:37
                                        Odnośnie tych jednorocznych to powiem Wam, że jakoś łyso parapety wyglądają zimą i czymś trzeba je zapełnić:-) Jednak coraz mniej mam tych jednorocznych.
                                        Tulipany są na rabatach bylinowych, także dziury po nich zapełnią się nachyłkiem okółkowym, przetacznikami, gaurą, kuklikami i szałwiami.
                                        • asta6265 Re: Krokusy 21.06.13, 17:47
                                          Czuję niedosyt w tej naszej forumowej galerii - dalej zapodawać fotki proszę.
                                          U mnie dziś tak:

Goździki nadal kwitną:

http://images44.fotosik.pl/732/058a82fd383b10e5med.jpg

http://images39.fotosik.pl/2068/e9c4d7db512bf5c2med.jpg

http://images36.fotosik.pl/507/c5da5591b6517465med.jpg

http://images50.fotosik.pl/1989/744b160bbd810bbemed.jpg

Pamiętacie tego panstemona zdechlaka jak przywiozłam go z odzysku - nie dawał oznak życia, a w tym roku wybujał, że nie pasuje mi na tę przednią rabatę i czeka na przesadzenie.

http://images33.fotosik.pl/696/cf1dca502b550f50med.jpg
                                          http://images36.fotosik.pl/511/c29c8666b462668cmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/2072/46b82e37b231623bmed.jpg

http://images48.fotosik.pl/728/09d0e8e82b08febbmed.jpg

http://images42.fotosik.pl/896/74f22dd215791daemed.jpg

http://images50.fotosik.pl/1989/744b160bbd810bbemed.jpg

http://images43.fotosik.pl/1867/7c16da03d735b084med.jpg

http://images48.fotosik.pl/728/de588583febb25d1med.jpg

Sympathie nie zawiodła:

http://images45.fotosik.pl/1853/8d5dd7456fe4eb5amed.jpg

http://images47.fotosik.pl/1853/a2a5fafd46754b08med.jpg

http://images34.fotosik.pl/695/1384d85c83d055fbmed.jpg

Fifolinda dziś uganiała się za jaszczurkami i złamała kwiatucha Wyszyńskiego - za karę dostała go we włosy - i wcale jej nie przeszkadzał:)

http://images48.fotosik.pl/732/13c1390b2eafbc2fmed.jpg
                                          • se_nka0 Re: Krokusy 29.06.13, 20:03
                                            Rajski ogród masz Asta. Piękny, kolorowy i zadbany. A psiunia jak widać wcale się nie przejęła psotą w kwiatkach :)
                                            • nieskorzanka Pod wieczór........ 01.07.13, 20:47

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/1005691_588782581144149_469044484_n.jpg
                                              • hesperia1 Re: Pod wieczór........ 09.07.13, 14:18
                                                To i moje klimaty są.Cuuuuuuudnie:)
                                                • asta6265 Re: Pod wieczór........ 10.07.13, 05:55
                                                  Sielsko, wiejsko - uwielbiam takie widoki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka