Dodaj do ulubionych

przetworów c.d.

13.10.10, 20:11
konfitura z zielonych pomidorów, mniam :)
Obserwuj wątek
    • newill6 Re: przetworów c.d. 13.10.10, 20:56
      nie przepadam,zajadam obecnie dynię-mniam:)))
      • leloop Re: przetworów c.d. 14.10.10, 10:15
        Dynia na słodko czy na słono ? bo ja preferuję tę drugą wersję :)
        • newill6 Re: przetworów c.d. 14.10.10, 16:26
          Raczej słodko -kwaśno,tez jako zakąska jest dobra:) przetestowałem i nadziwić się nie mogę, że dopiero teraz odkryłem jej smaczek.
          • leloop Re: przetworów c.d. 14.10.10, 16:27
            czyli w formie marynaty ? spróbuj zrobić zupę albo purée, pycha :)
            • newill6 Re: przetworów c.d. 14.10.10, 16:35
              tak..kosteczki ze słoiczka, pokręcę się za propozycją,trzeba spróbować,podobnie miałem z zupa rybną ,puki nie spróbowałem:))) ach w jakiej niewiedzy smakowej żyłem...
              • leloop Re: przetworów c.d. 14.10.10, 20:24
                www.beawkuchni.com/
                to blog bardzo milej osoby, internetowej królowej zup dyniowych i nie tylko, polecam. moim odkryciem była zupa z dni z dodatkiem soku z pomarańczy :)
    • moonshana Re: przetworów c.d. 14.10.10, 17:47
      konfitura ze słodkich winogron. pyszna. ale jak ktoś ma życzenie zobaczyć geniusza, który te winogrona przecierał przez sitko, i przecierał, i przecierał i przecierał... to jestem.
      • leloop Re: przetworów c.d. 14.10.10, 20:25
        Moonshano,
        podziwiam, ja już dawno odpuściłam sobie ;)
        • lellapolella Re: przetworów c.d. 14.10.10, 20:38
          przecieram tylko czerwone porzeczki-mimo uciążliwości :) nie wyobrażam sobie tortu bez warstwy kwaśnej i pachnącej galaretki:) Winogrona odpuściłam, póki co- albo marzną albo jakiś karczownik podetnie:( obżeram się sklepowymi w sezonie i musi starczyć
          • leloop Re: przetworów c.d. 14.10.10, 21:20
            a ja do tortów używam konfitury z czarnych porzeczek, z czekoladą rewelacja (w kremie czekoladowym obowiązkowo alkohol) :)
        • moonshana Re: przetworów c.d. 15.10.10, 09:45
          a jak ja mogłam odpuścić, skoro dostałam piękne, słodkie winogrona, niepryskane, nienawożone, nie-nic:). po prostu nie mogłam ich wywalić, a dużo tego było. nie bez znaczenia był także fakt, że po winogronach kupnych oboje mieliśmy sensacje żołądkowe, nie wiadomo czym były potraktowane, ale nie poszły na zdrowie.
          a tu przynieśli mi takie swojskie:)
          ogrodu chcę. sadu. hektarów. jak będę miała dużo swojego, to tez będę sobie odpuszczała:)
          • leloop Re: przetworów c.d. 15.10.10, 10:34
            no fakt :)
    • horpyna4 Re: przetworów c.d. 15.10.10, 10:09
      Leloop, moja mama też robiła kiedyś konfiturę z zielonych pomidorów. Ale później zaczęła je robić w innej wersji: takie z konfitury osączała, otaczała w średnio drobnym cukrze-krysztale i podsuszała na tackach (na kaloryferze). Przynajmniej można było je brać w paluchy do podżerania...
      • leloop Re: przetworów c.d. 15.10.10, 10:33
        Horpyno mmm..., to brzmi cudnie :).
        u nas jednak jest zapotrzebowanie na śniadaniowe smarowidło, ja to nawet miksuje, zeby nie było za dużych kawałków ;)
        gwoli wytłumaczenia, nabrałam francuskiego nawyku pisania "konfitura", ale te moje konfitury to właściwie są nasze "swojskie" dżemy. tutaj nie ma takiego odróżnienia.
        • horpyna4 Re: przetworów c.d. 15.10.10, 12:31
          No tak, mama robiła prawdziwą konfiturę z połówek pomidorków i one nie rozlatywały się.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka