Dodaj do ulubionych

Kawa mi mdleje:(

07.01.11, 09:52
Dostałam dwie szczepki kawy,tej biedronkowej.Posadziłam i wczoraj patrzę ze jednej liście oklapły,a łodyżka przy liściach zrobiła się czarna.Ta klapnięta w plastikowej doniczce,ta zdrowa w glinianej.Jest szansa żeby odżyła,bo obiecałam ją przyjaciółce?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 11:03
      Może przesadź też do glinianej doniczki? Niektóre rośliny wolą doniczki porowate.
      • se_nka0 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 11:14
        Moja na razie stoi w ,,oryginalnym,, opakowaniu + kubeczek. Podlewam raz w tygodniu, uważając żeby woda dobrze odciekła przed włożeniem do kubka. Pamiętam, że wiosną radzili przesadzać, więc nie ruszałam. W plastikowych doniczkach wilgoć długo się utrzymuje, może kawie to przeszkadza?
        • yoma Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 11:43
          Wilgoć jej nie przeszkadza, ona lubi wilgotno (ale dookoła, nie w sobie). A nie stała przypadkiem w przeciągu? Albo na zimnie?
          • yoma Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 11:44
            Znaczy, to do Hesperii oczywiście :)
            • hesperia1 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 13:40
              Kiedy wietrzymy to kwitki są wynoszone.Obie kawy stoją obok siebie,więc gdyby zawiało,to obie.Przesadzić mówicie.Dobra,to przesadzę.
              • horpyna4 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 14:05
                Nie ma gwarancji, że pomoże. Ale skoro niewiele już pozostało do stracenia...

Myślę, że właśnie ze względu na to, że kawa lubi podlewanie, należy zadbać o dostęp powietrza do korzeni. Bo rośliny skąpo podlewane raczej go mają. A te mocno podlewane w plastikowych doniczkach potrafią gnić.
                • hesperia1 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 14:15
                  Dziękuję:)
                  • krista57 Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 20:36
                    Moja stoi w kubku biedronkowym,podlewana jak mi się przypomni.
                    Ma dostęp powietrza ,że ho!ho! bo wyciągana jest do góry
                    /czyli z tej plastikowej doniczki/i sprawdzana,czy ma mokro.Ziemi już w niej zostało niewiele.Wytrzymała jest!
              • yoma Re: Kawa mi mdleje:( 07.01.11, 14:15
                Przesadź, nic lepszego na razie nie wymyślimy. Faktycznie, moja w glinianej i dobrze jej na świecie.
    • yoma Re: Kawa mi mdleje:( 09.01.11, 18:35
      Znalazłam takie

będzie zrozumiałe czy tłumaczyć?
      answers.yahoo.com/question/index?qid=20091128221208AAKW0gb
      • lellapolella Re: Kawa mi mdleje:( 09.01.11, 19:05
        a ja znalazłam książeczkę o uprawie kawy:) Może być, że w glinianej jej lepiej, bo trudniej ją zalać, a ponoć jest wrażliwa. Piszą, żeby raz w tygodniu lać na wylot, odcedzić, żeby woda nie stała, nie tyrpać, nie obracać, bo to drzewo, więc takich hec nie lubi;) nic jej ponoć nie bierze, za wyjątkiem tarczników a te widać
        • yoma Re: Kawa mi mdleje:( 09.01.11, 19:09
          Ja leję co cztery dni, bo tak zgłosiła. Przegotowaną wodą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka