dorkasz1 Re: gorczycznik wiosenny 19.02.11, 13:15 Może ktoś jada, ale ja nawet nie słyszałam o takim cusiu. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: gorczycznik wiosenny 19.02.11, 13:42 Podobno młode liście można dodawać do sałatek (są ostre w smaku). Ale ja na pierwszy rzut oka nie odróżniłabym tej rośliny od innych, podobnych chwastów. Czyli żółto kwitnących kapustowatych, bo jest ich sporo (takie różne ognichy i stulichy). Odpowiedz Link
leloop Re: gorczycznik wiosenny 19.02.11, 13:59 No to mogę przysłać nasiona, tu nazywa się to rzezucha ogrodowa, rośnie ekspresowe, smakuje jak rzezucha spod Baranka, do podkręcenia smaku sałat idealna :-) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: gorczycznik wiosenny 19.02.11, 14:30 Rzeżucha spod Baranka też podobno nie jest rzeżuchą, chociaż u nas nosi nazwę właśnie rzeżuchy ogrodowej. Jest to chyba jakiś gatunek pieprzycy, ale ja się nie znam najlepiej na warzywach. Czyli pomieszanie z poplątaniem. Odpowiedz Link
leloop Re: gorczycznik wiosenny 19.02.11, 22:40 tak, rzeżucha to w ogóle inna roślina, po łacinie Cardamine L. Francuzi zamiennie używają nazwy cresson i cardamine i zrobił się bałagan. bo jest cresson de jardin (Barbarea verna) czyli wspomniany gorczycznik, cresson de fontaine (Nasturtium officinale) czyli rukiew wodna, cresson alénois (Lepidium sativum)czyli nasza barankowa rzeżucha, pieprzyca inaczej. czyli w ogole zadnej rzezuchy ;) a pieprzyce radze tez wysiać do ogrodu, jak rukole inaczej rokiettę :) Odpowiedz Link
dorkasz1 Re: gorczycznik wiosenny 20.02.11, 08:57 Ze zdumieniem dowiedziałam się, że rukola (inaczej rokietta:), jest byliną. A ja myślałam, że toto się wyrywa jak szpinak czy inną sałatę. Człowiek się uczy całe życie. Odpowiedz Link
leloop Re: gorczycznik wiosenny 20.02.11, 09:03 no ale chyba zimy nie przetrwa :/ mi się rozsiało parę jesienią i rosną sobie ale moja zima w tym roku bardzo rozrywkowa ;) resztę wyrwałam bo jednak młode listki są najsmaczniejsze. zresztą w sezonie nie wyrywam tylko urywam sukcesywnie listki, salatom zresztą tez (nie sadze salat robiących głowy, tylko takie rozcapierzone, dębolistne) Odpowiedz Link
horpyna4 Re: gorczycznik wiosenny 21.02.11, 15:10 Te sałaty dębolistne są fajne. Kuzynka kiedyś wyhodowała sześć odmian. Jedna miała liście zielone, druga czerwone, a pozostałe - pośrednie, w różnych proporcjach do ich kolorów wchodziła zieleń i czerwień. Można było tęczę z nich ułożyć. Odpowiedz Link