21.02.11, 12:12
kwitnie Ci hippeastrum? Moje mają coraz większe liście i nic więcej, nie szykuje sie żaden kwiat.
Mają ciepło, jasno, słonecznie, wody nie brakuje. Może czas podlać nawozem do kwitnących, jak myslicie?
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: yoma 21.02.11, 12:46
      Podobno hipeastrum kwitnie, jak ma małą doniczkę. W większej "idzie w liście".

Nie wiem, ile w tym prawdy; tak głosiła kiedyś moja mama. Ale z kolei jedna ciotka przesadziła do teoretycznie za dużej doniczki i kwitło jej jak głupie.
    • yoma Re: yoma 21.02.11, 13:50
      Zacięło się. Wypuściło cztery liście po półtora metra i dalej ani dudu. Już ma zapowiedziane, że następne podlewanie będzie nawozem do sukulentów, 3-8-6, i albo ruszy, albo zginie... :P
      • bakali Re: yoma 28.02.11, 09:43
        No, jeden hipek, z największa cebulą, zdecydował się łaskawie wypuścić pęd kwiatowy. Muszę kupić nawóz do roślin kwitnących, już czas :)
        • yoma Re: yoma 28.02.11, 13:27
          O. To może i mój jednak raczy...
          • bakali Re: yoma 03.03.11, 10:31
            Teraz juz na pewno: jeden z hippeastrów zdecydował sie współpracowac i wypuścił piekną łodyżkę kwiatową. Przeniosłam go w chłodniejsze miejsce i podlałam nawozem do roslin kwitnących. Ta cebula była największa, może dwie pozostałe są jeszcze za młode na kwitnienie?
            W każdym razie nawóz dostały wszystkie, może rusza kwiaty w pozostałych.
            • yoma Re: yoma 03.03.11, 12:06
              No, ja swojego też przeniosłam w chłodniejsze i zagroziłam podlaniem roundupem :)
              • bakali Re: yoma 29.03.11, 11:37
                Jest tak: ten z największa cebulą już kwitnie imponująco, może jutro zrobie zdjęcie.
                Pozostałe dwa najwyraźniej sa jeszcze po prostu za młode na kwitnięcie, robiłam z nimi dokładnie to samo co z tym kwitnącym, ale mają mniejsze cebule, są więc najwyraźniej młodsze i dlatego nie kwitną.
                • leloop Re: yoma 29.03.11, 12:29
                  a co potem ?
                  bo ja mam pierwszy raz hipeastra, przekwitł i teraz siedzi sobie i noga macha ;)
                  • bakali Re: yoma 29.03.11, 12:59
                    Prawie tak jak z innymi cebulowymi, łodygę obetnij, liście zostaw, podlewaj i odzywiaj jak każdą inną roślinę. Pod koniec września zacznij podlewac coraz mniej, w październiku zacznij zasuszać, w listopadzie - grudniu wyjmij z ziemi i odłóż w chłodne miejsce. Po 2-3 miesiącach do świeżej ziemi i w ciepłe jasne, wypuści liście a potem łodygę z kwiatem. I tak w koło Macieju :)
                    • yoma Re: yoma 29.03.11, 13:15
                      I cebula ma przez ten czas wyraźnie urosnąć, inaczej nie zakwitnie.
                      • leloop Re: yoma 29.03.11, 13:19
                        > I cebula ma przez ten czas wyraźnie urosnąć ...
                        zaraz jej powiem ;)
                    • leloop Re: yoma 29.03.11, 13:19
                      a może być latem na dworze ?
                      • bakali Re: yoma 29.03.11, 13:27
                        leloop napisała:

> a może być latem na dworze ?

Nie wiem, nie próbowałam. Ale być może - byleby nie na patelni, w jakimś zacisznym miejscu osłoniętym od ostrego słońca, deszczu i slimaków powinien wytrzymać.
                        • leloop Re: yoma 29.03.11, 13:42
                          bo ja wszystkie domowe wywalam latem do ogrodu, stoją sobie pod, ew. wiszą na drzewie zawsze w cieniu (słońce przez liście), przynajmniej są podlewane, w domu bym nie pamiętała ;)
                          • bakali Re: yoma 29.03.11, 13:45
                            Nie jestem pewna czy hipek byłby zadowolony z moczenia liści, wygląda mi raczej na wrazliwca w tej kwestii. Trzeba spytac pana googla.
                            • leloop Re: yoma 29.03.11, 14:07
                              przekonamy się :)
                              u mnie nie ma zmiłuj się, szkoła przetrwania ;)
                              • bakali Re: yoma 29.03.11, 14:15
                                Po namysle dochodzę do wniosku, ze hippeastrum to dość nudna roslina. Tyle trzeba się przy niej nachodzić, a oko przyciaga tak naprawdę tylko przez tydzień w roku.
                                • yoma Re: yoma 29.03.11, 15:45
                                  No nie?

Ale cóż, darowanym hipkom nie zaglądamy w zęby.
                                  • bakali Re: yoma 31.03.11, 13:56
                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/bZ3vykYAZqSxS2h2vX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fh/ed/vhwc/MFHhh4zcbROIarLjgX.jpg
                                    • se_nka0 Re: yoma 31.03.11, 17:39
                                      :)
                                      • hesperia1 Re: yoma 31.03.11, 18:13
                                        Kajetan zobaczył i zawołał z zachwytem:jaaaaa,jakie trąby!
                                    • yoma Re: yoma 31.03.11, 19:07
                                      Noooo! :)

A mój nic. Gorzej, że mi sie pomyliły i nie wiem, którego mam obrzucać obelgami, a którego zostawić w spokoju...
                                      • bakali Re: yoma 01.04.11, 09:57
                                        yoma, moje dwa tez nic. One chyba sa za młode na kwitnienie, trzeba im dać jeszcze rok - dwa.
                                      • lellapolella Re: yoma 01.04.11, 14:54
                                        Kiedyś czytałam książkę o tresurze psów i pisano o pewnym eksperymencie: trzy grupy szczeniaków traktowane były odmiennie. Do pierwszej wchodził opiekun i je rozpieszczał, do drugiej oprawca, który się pruł i rzucał czym popadnie i do trzeciej osobnik zmienny jak pogoda- czasem czuły a czasem zły... I okazało się, że dwie pierwsze grupy były dość bierne, bo człowiek nie był żadną niespodzianką, natomiast trzecia z grup wychodziła ze skóry, żeby się opiekunowi przypodobać. To ty, Yoma, te Hipki, obydwa zresztą, opergol z góry na dół a potem im zapodaj to, co lubią i rzuć dobrym słowem, niech się zdezorientują i przyłożą trochę;)
                                        • leloop Re: yoma 01.04.11, 14:56
                                          o, to ja jestem jak ten trzeci ;)
                                          moja rodzina oraz zwierzyniec nie znają dnia ani godziny ;)
                                        • yoma Re: yoma 01.04.11, 16:34
                                          Ale jeden już kwitł, no to za co pergolić... Drugi zresztą też, ale rok temu.

App cebulowych, posadziłam se tuberozę. A co.
                                          • leloop Re: yoma 01.04.11, 18:45
                                            > App cebulowych, posadziłam se tuberozę.
                                            bedziesz pachnieć ?
                                            • yoma Re: yoma 01.04.11, 18:52
                                              Bede. Jeśli wylezie i jeśli zakwitnie... :)
                                              • yoma Re: yoma 06.04.11, 14:01
                                                Donoszę, że wywaliłam hipki na balkon. Albo się zabiją, albo się wzmocnią :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka