26.05.11, 09:12
Mama znając moje upodobanie do kwiatów kupiła mi trzy sadzonki piwonii. Odmiana piwonia chińska( Paeonia lactiflora) - Jadwiga. Podpowiedzcie jak teraz mam z nią postąpić, bo gdzieś czytałam, że piwonie się na jesień sadzi dopiero. Czy mogę ją posadzić teraz? Moje pierwsze piwonie i jestem zielona w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Piwonie 26.05.11, 09:30
      jasne, że sadzić, skoro już je masz:)
      www.kocham.kwiaty.pl/ogrodowe.php3?show=piwonie
      tu, w akapicie 'w ogrodzie' masz jak
    • asta6265 Re: Piwonie 26.05.11, 10:12
      Dziękuję bardzo za wyczerpujące info. Będę sadzić:)
    • asta6265 Re: Piwonie 07.05.12, 09:52
      Odświeżam wątek, bo jestem miło zaskoczona, gdyż moje piwonie posadzone w zeszłym roku w maju, przygotowują się do kwitnienia. Na jednym krzaczku są już trzy pączki, dwie pozostałe trochę wolniej idą:)
      • leloop Re: Piwonie 07.05.12, 10:11
        zrób zdjęcie jak zakwitną :)
        ja posadziłam właśnie moja pierwsza, kiedyś już próbowałam ale nic z tego nie wyszło, zobaczymy
        • se_nka0 Re: Piwonie 07.05.12, 10:28
          Czyli ładnie się zaaklimatyzowały. Teraz masz parę lat do podziwiania pięknych piwonii.
          • asta6265 Re: Piwonie 07.05.12, 11:42
            No wygląda na to, że dobrze im. Będą focie na pewno:)
            • asta6265 Re: Piwonie 08.06.12, 15:26
              Leloop obiecane fotki:)

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3135189,2,1,20120605-102250.html
              fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3133386,2,5,20120605-102238.html
              • leloop Re: Piwonie 08.06.12, 21:49
                mogę tylko zazdrościć, po mojej został suchy kikut :(
                • yoma Re: Piwonie 09.06.12, 12:42
                  Mam 2 sztuki. Jedna w zeszłym roku raczyła zakwitnąć, boję się je ruszać...
                  • lellapolella Re: Piwonie 09.06.12, 14:33
                    ha, to ja chyba też mam tę Jadwigę, w każdym razie wygląda tak samo. No i jeszcze białą, która się lęgnie jakby nie była piwonią i od zeszłego roku "Nymphe"- ta robi jakiś pączuś, bardzom jest ciekawa, czy to ona, czy nie...
                    • asta6265 Re: Piwonie 09.06.12, 14:59
                      Jadwiga, Lella, Jadwiga:)
                      Mam chrapkę na odmianę o żółtych kwiatach i tą czerwoną z koperkowymi liśćmi. Kto wie:)
                      • lellapolella Re: Piwonie 09.06.12, 15:17
                        ta koperkowa jest droga jak jasny gwint, też bym ja chciała, ale to wręcz demoralizująca cena za roślinę;)
                        żółtą można ustrzelić, chyba była zimą u p. Podstolca.
                        • asta6265 Re: Piwonie 12.04.13, 20:04
                          No i ustrzeliłam żółtą. Właśnie Podstolec przysłał. Wiecie co sadzony ogromne i do tego w podwójnych ilościach. Jestem w szoku.
                          Mam właśnie piwonie żółtą yellow itoh crow, czy wiecie jak je się sadzi tak samo głęboko jak chińską, czy jakieś inne wymagania ma? No bo musiałabym posadzić, tylko kiedy teraz, czy czekać do maja, a teraz w donicę, nie wiem?
                          • lellapolella Re: Piwonie 12.04.13, 22:59
                            Asta, nie wiem, jak głęboko je sadzić, nie mam itoh. Sadziłabym prosto do ziemi, z moich doświadczeń wynika, że piwonie nie lubią doniczek. Najwyżej coś narzucisz, jakby wylazła przed przymrozkami albo nakryjesz odwróconą donicą lub kartonem.
                            • horpyna4 Re: Piwonie 13.04.13, 08:16
                              A od kiedy piwoniom szkodzą przymrozki? Bez przesady.
                              • asta6265 Re: Piwonie 13.04.13, 14:01
                                Hopryno to powiadasz, że nic im nie będzie? A wiesz jak głęboko posadzić, bo różnie mówią, jedni, że głębiej niż chińską inni odwrotnie. i w jakich odległościach? Mam dwie sztuki duże karpy.
                                • horpyna4 Re: Piwonie 13.04.13, 14:27
                                  Niestety nie wiem. Coś mi się kiedyś obiło o uszy, że trochę głębiej, niż chińską, ale nie jestem pewna; sama też nie sprawdzałam, więc nie mam możliwości zweryfikowania tej informacji.
                                  • dorka556 Re: Piwonie 13.04.13, 18:29
                                    Piwonia musi być płytko posadzona do ok.5cm, inaczej może kwitnąć późno, po 2-3 latach.
                              • lellapolella Re: Piwonie 13.04.13, 14:21
                                A od kiedy piwoniom szkodzą przymrozki? Bez przesady.
                                normalnym nie szkodzą, a tym podobno czasem tak, bo to mix z drzewiastą
                                • sigrid6 Re: Piwonie 13.04.13, 19:03
                                  Moje piwonie w ubiegłym roku zmarzły w maju. Prawie nie było kwiatów ale liście nie zmarzły.
    • lampka_witoszowska Re: Piwonie 13.04.13, 14:13
      a ja sadzę kiedy tylko mam :) wiosną i jesienią

i rosną

tylko juz wiem, że piwonie trzeba jak najpłycej sadzić, żeby bujnie zakwitły
      • newill6 Re: Piwonie 14.04.13, 05:41
        ...inna sprawa sadzić sadzonke ze sklepu a inna przesadzać,czy też dzielić i przesadzać karpę,,,najważniejsze to jak Dorka powiedziała głebokość posadzenia,,,bo faktycznie nie zakwitnie,,,z wieloletnego doswiadczenia wiem ,że ona mrozów sie nie boi,,,a to co Sigrid pisze ,że nie zakwitła,,,może była dopiero przesadzona i nie wytworzyła pączków...może zbyt głęboko gdyż pąki odnawiające powinnt wychodzić tylko 3-4cm pod ziemią,,i ta zasada jest święta !!!...ja jeśli juz miałem je przesadzać robiłem to wg,sprawdzonej zasady pod koniec sierpnia i we wrześniu,,,,reasumując piwonia nie lubi przesadzania,,zawsze w jakiś sposób odchoruje to i trzeba 1-2 lata czekac na jej ponowne pełne kwitnienie,,,to na tyle mego wymądrzania się,,,,
        • leloop Re: Piwonie 14.04.13, 08:54
          dzięki Newill za to wymądrzanie się. może dzięki Twoim wskazówkom wreszcie uda mi się piwonia. a prób robiłam już wiele i zawsze z niepowodzeniem :/
          znowu kupiłam sadzonkę i zrobię jak każesz :)
          • asta6265 Re: Piwonie 14.04.13, 11:25
            Tą Jadwigę, którą sadziłam, dwa lata temu to w zeszłym roku pięknie kwitła ogromem kwiatów, byłam nią zachwycona, zobaczymy jak będzie z itoh. W poniedziałek posadzę.
            • sigrid6 Re: Piwonie 14.04.13, 16:27
              Moją piwonię posadziłam 5 lat temu na wyczucie. W pierszym roku nie kwitła potem kwitLa bardzo ładnie. Zamieściłam zdjęcie. A w ubiegłym roku w maju były już pączki kwiatowe i zmarzły. Wiele rzeczy w tedy zmarzło nawet paprocie. Mam nadzieję że na ten rok zimy już starczy.
              • asta6265 Re: Piwonie 14.04.13, 18:10
                Ja też mam taką nadzieję, ale jeszcze do połowy maja może być różnie:(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka